Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F lub Corsa z automatem - proszę o opinie

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Kmpel przymierza się do kupna niedużego autka dla żony. Warunek: musi być z automatem, bo małżonka za Chiny Ludowe nie może się nauczyć jazdy z manualem. Mają już jedno autko z automatem (Acura) i żonka sobie radzi. Stąd decyzja o zakupie drugiego autka z ASB.

Qmpel chce jakiegoś japończyka, np. starą micrę, ale ja mu podpowiadam opelka. Znam opelki, miałem "eFkę", ale zupełnie nie wiem, jak się w tych autach sprawują skrzynie automatyczne.

Macie może jakieś doświadczenia ? Użytkuje ktoś starszego opelka z auto skrzynią? Mam na myśli roczniki z okolicy 95 roku.

Za odzew serdecznie dziękuję.

Bartek

(ex opelmaniak)

Napisano

Wprawdzie nie mam automata ale swoje zasłyszałem i zaczytałem. Nie ważne jakie auto z automatem kupujesz - hyundaia czy mercedesa - ważne kto jak użytkował/serwisował auto. Automaty mogą być rozwalone nawet w kilkulatkach, z 2giej strony nawet kilkunastoletni automat może działać sprawnie jeśli był należycie eksploatowany.

Osobiście jeżdżę z manualem - głównie z przekonania i przyzwyczajenia. Aczkolwiek gdybym miał możliwość posiadania 2 autek na własność to chętnie łyknąłbym jakiś automat.

Skrzynie opla nie są ani złe ani szczególnie awaryjne. Tak jak napisałem wyżej - jak zadbany egzemplarz to tylko się cieszyć. Jeździłem parę razy ~ 14letnią omegą A 2.0i LPG z automatem i przyznam że jeździło się fajnie. Praktycznie brak szarpnięć między przełożeniami, zero niepokojących odgłosów etc. Właściciel wspominał że oprócz jednej wymiany elementu w skrzyni (trudno mówić tu o jakimś remoncie z prawdziwego zdarzenia) co jakiś czas wymienia olej i śmiga...

Napisano

Witam.

Osobiście od roku użytkuję Asie z ASB i powiem tylko tyle, że nie chcę już samochodu bez automatycznej skrzyni biegów.

Ze skrzynią nie ma żadnych problemów. W większości opli montowane były japońskie skrzynie Aisin (montowane rownież w Volvo i innych markach), które są podobno niezniszczalne, oczywiście pod warunkiem stosowania się do ogólnie przyjętych zasad eksploatacyjnych dla tego typu skrzyń biegów.

Tak więc szczerze polecam.

Napisano
  • Autor

> Tak więc szczerze polecam.

Zgadzam się, że wszystko jest kwestią użytkowania.

A możesz mi powiedzieć, z jakimi silnikami była oferowana ASB w Oplu Astrze F (i w Corsie)?

Znalazłem oferty aut z silnikami 1.4 60KM (X14NZ?) oraz 1.4 90KM oraz 1.8 115KM. Stukonnej 1.6 (jak u Ciebie) nie widziałem.

Jaki masz przebieg w swoim autku?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Warunek: musi być z automatem, bo małżonka za Chiny Ludowe nie może się nauczyć jazdy z manualem.

To powiedz nam jak ona zdała egzamin na prawo jazdy......

Tak to jest jak się prawko kupi. Nie ma się co dziwić że tyle jest potem wypadków

Napisano
  • Autor

> To powiedz nam jak ona zdała egzamin na prawo jazdy......

Nie mam pojęcia, to nie moja żona.

> Tak to jest jak się prawko kupi. Nie ma się co dziwić że tyle jest

> potem wypadków

A skąd Ty to wiesz, że prawko kupiła? Pytałem kumpla i okazalo się, że dziewczyna zrobiła prawko jakieś 13 lat temu i do niedawna w ogóle nie jeździła. Teraz uczy się na nowo pod okiem męża i ma kłopot z lewarkiem zmiany biegów. Dlatego szukają autka z automatem.

Wiesz co, w buty sobie wsadź takie komentarze - nie znasz ludzi, nie znasz sprawy a od razu wyrokujesz, że ktoś kupił prawko. screwy.gif

Bartek

Napisano

Jeśli ktos raz nauczył się jazdy samochodem to jej nie zapomina. Tak jak z jazdą na rowerze.

Ja nie jezdziłem samochodem kilka lat bo go nie miałem, i jakos nie zapomniałem o co chodzi z lewarkiem zmiany biegów.

Napisano

jeździłem obydwoma autami (z manualną skrzynią) i musieli by mi nieźle dopłacić żebym wybrał Corsę ale to chyba dlatego że w astrze mam więcej miejsca, no i wogóle astra to astra a corsa to......corasa wpysk.gif dla babeczki w sam raz, najgorzej to dać takiej omegę i niech parkuje w szczycie na mieście.

Chociaż znam taką która śmigała omegą (b) i nie miała większych problemów.

Wymiary tej panny to

wzrost 160

50kg

270751858-jezyk.gif

Napisano

W chwili obecnej przebieg wskazywany przez licznik wynosi 155 tys. km. Na ile jest on oryginalny trudno mi stwierdzić. Wiem jedynie, że zgadza się on z ostatnim przeględem w Niemczech oraz naklejkami i kartkami po przeglądach silnika i klimatyzacji.

Napisano
  • Autor

> Jeśli ktos raz nauczył się jazdy samochodem to jej nie zapomina. Tak

> jak z jazdą na rowerze.

> Ja nie jezdziłem samochodem kilka lat bo go nie miałem, i jakos nie

> zapomniałem o co chodzi z lewarkiem zmiany biegów.

I na tej podstawie uznałeś, że dziewczyna ma kupione prawo jazdy ?!? sick.gifscrewy.gif

Bartek

Napisano
  • Autor

> jeździłem obydwoma autami (z manualną skrzynią) i musieli by mi

> nieźle dopłacić żebym wybrał Corsę ale to chyba dlatego że w

> astrze mam więcej miejsca, no i wogóle astra to astra a corsa

> to......corasa dla babeczki w sam raz, najgorzej to dać takiej

> omegę i niech parkuje w szczycie na mieście.

Ja kiedyś miałem Astrę F, zrobiłem nia ponad 120kkm i bardzo lubiłem ten samochód. Rodzinka się jednak powiększyła i wybrałem coś większego.

> Chociaż znam taką która śmigała omegą (b) i nie miała większych

> problemów.

> Wymiary tej panny to

> wzrost 160

> 50kg

Moja żona jest jeszcze drobniejsza a jeździła kiedyś Volvo 740. smile.gif

A Mondasem jeździ przynajmniej raz w tygodniu.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Prawda jest taka, jeżdziłem automatem - Honda Accord 2.0 10letnia, okazjonalnie - autko ojca

To jest zupełnie inna jazda, jeśli nie zależy ci na rwaniu lacza to bierz automat.

Sam mam astre na manualu ale powiem że jeżdząc tą hondą o wiele więcej uwagi można zwrócić na to co się dzieje wokoło ciebie.

Pewnie niektórzy zaczną mówić że zmiana biegów jest odruchowa itd...

Pewnie mają rację, ale na te odruchy też trzeba przemyśleć...

Automat dla babki, która w dodatku ma kłopoty = super

Napisano

> ale na te odruchy też trzeba przemyśleć...

Hmmm... hmm.gif

Też tak macie jak ja, ze robicie redukcję z "dwójki do dwójki" ? zlosnik.gif Np.: dojeżdzam do skrzyżowania, mam wbitą dwójkę, rozglądam się dookoła, nic nie ma to... redukcja do dwójki i jadę zlosnik.gif

I to nie dlatego, ze demencja starcza mi już dokucza, ale mam tak odkąd pamiętam zeby.GIF

Nie wspominam nawet, ze często "szukam" szóstki" zlosnik.gif

Pozdoofka

Napisano

He he smile.gif Mam tak samo z dwójką, a szóstki szukam głównie ze względu na hałas silnika.

> Hmmm...

> Też tak macie jak ja, ze robicie redukcję z "dwójki do dwójki" ?

> Np.: dojeżdzam do skrzyżowania, mam wbitą dwójkę, rozglądam się

> dookoła, nic nie ma to... redukcja do dwójki i jadę

> I to nie dlatego, ze demencja starcza mi już dokucza, ale mam tak

> odkąd pamiętam

> Nie wspominam nawet, ze często "szukam" szóstki"

> Pozdoofka

Napisano
  • Autor

> Prawda jest taka, jeżdziłem automatem - Honda Accord 2.0 10letnia,

> okazjonalnie - autko ojca

> To jest zupełnie inna jazda, jeśli nie zależy ci na rwaniu lacza to

> bierz automat.

> Sam mam astre na manualu ale powiem że jeżdząc tą hondą o wiele

> więcej uwagi można zwrócić na to co się dzieje wokoło ciebie.

> Pewnie niektórzy zaczną mówić że zmiana biegów jest odruchowa itd...

> Pewnie mają rację, ale na te odruchy też trzeba przemyśleć...

> Automat dla babki, która w dodatku ma kłopoty = super

Mowa jest tylko i wyłącznie o Astrze. Chodziło mi o to, czy skrzynie pakowane do tych opelków nie są jakoś specjalnie awaryjne, szczególnie że mowa o autku z początku lub co najwyżej połowy lat 90-tych. Kolega chce kupić niedrogie autko z automatem i che na to wydac ok. 5-6 tysięcy.

Wiem na przykład, że fordowskiej ASB z tych lat bym mu nie polecał - w Mondeo te skrzynie niestety zbyt często się psują a naprawa jest nieopłacalna. Wielu posiadaczy Mondeo MkI i MkII zmienialo skrzynię na manual, bynajmniej nie ze względu na "sportowe zacięcie".

Dzieki za opinię.

Bartek

Napisano

posiadam astrę F 1.6 z ASB

(będę się chciał zmienić na G ) auto z 1995 roku co mogę o nim powiedzieć. ogólnie na astry się za bardzo nie narzeka zawieszenie na polskich drogach dobrze się sprawuje, ale twoje pytanie dotyczy głównie ASB ogólnie sprawuje się bardzo dobrze jeżdżę nim trzy lata wymieniłem w niej jakiś generator (robił mi to znajomy który pracuje w warsztacie specjalizującym się w ASB) kosz części ok. 50 zł, oczywiście 10 letnia skrzynia ma też wady jak nie jest rozgrzana to twardo zmienia pierwszy bieg ale to chyba norma bo pytałem kiedyś na kąciku to nie tylko ja tak mam. Oczywiście auto kupiłem po ślubie ze względu na żonę bo dopiero co zrobiła prawko,. żonie jeździ się bardzo dobrze niestety już się uzależniła od samochodu. z eksploatacji jeszcze spalanie do 10l gazu, polecam również ten silnik (jest bezkolizyjny) jeżeli byś chciał jeździć na gazie to odradzam 16v, bo co zaoszczędzisz to włożysz w remont głowicy. mam nadzieję że pomoże ci to w wyborze oczywiście kto jeździ manualem to będzie narzekał na ASB a kto jeździ z ASB będzie chwalił, wiec musisz rozważyć wszystkie za i przeciw

Napisano
  • Autor

A kiedy będziesz zamieniał na >G<? smile.gif

Bartek

Napisano

> A kiedy będziesz zamieniał na >G

jak sprzedam F i namierzę jakąś fajną G

jak jesteś zainteresowany to zapraszam [email protected]

Napisano

> auto skrzynią? Mam na myśli roczniki z okolicy 95 roku.

ja mam astre z 93 roku, przebieg na liczniku ponad 220tys, ja zrobiłem z tego ponad 80. ile licznik był przekręcony? nie wiem, wydaje mi się że ma na pewnio ponad te 220kkm.

skrzynia bezawaryjnie. wymieniałem olej dwa razy, raz przy zakupie w serwisie, a póżniej po 60tys. sam. i jeżdzi, jeździ jeździ. blacha się prędzej rozpadnie niż ta skrzynia.

pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> jak sprzedam F i namierzę jakąś fajną G

> jak jesteś zainteresowany to zapraszam [email protected]

Przekażę namiar koledze, bo to on szuka.

Serdeczne dzięki za opinię.

Bartek

Napisano
  • Autor

Myślę sobie, że do automatu potrzebny będzie nieco mocniejszy silniczek z dobrym momentem - a nie cherlak 1.4 60KM. Jaką moc ma ta Twoja 1.8?

Pozdro

Bartek

Napisano

Jaką moc

> ma ta Twoja 1.8?

nominalnie 90KM. zresztą w astrach automatyczne skrzynie nie były montowane z silnikami 1,4 60KM,

w corsie powinno wystarczyć ale do astry trzeba brać 1,8 albo 2 litry. były także 1,6 75KM w automacie, ale nadawać sie to będzie chyba wyłącznie do miasta.

potem automaty wkładali też do 1,4 ale 16v 90KM.

pozdrawiami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.