Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa paliwa

Featured Replies

Napisano

Miałem dzisiaj takie zdarzenie:

Odpalałem Uniaczka, odpalił normalnie, po chwili go zgasiłem i już nie odpalił na benzynce (silniczek kręci, niby wszystko OK ale nie chce zaskoczyć). Odpaliłem na LPG, dojechałem do domu, zaglądam w bezpieczniki pod maską, jeden wewnętrzny spalony. Wymieniam na nowy, przekręcam kluczyk i bezpiecznik automatycznie się pali. Dobieram się do pompy paliwa, wypinam wtyczki, wsadzam nowy bezpiecznik i znowu go pali. Może Wy mi doradzicie co się dzieje bo już nie mam pomysłów!!! dodam że w baku jest 1/4 paliwka.

Jak sprawdzić pompe paliwa czy jest dobra???

Napisano

> trzeba zmierzyc cisnienie paliwa.

podobno pompa ma jedno ciśnienie (działa albo nie działa) hmm.gif ale moge się mylić

Napisano

> Miałem dzisiaj takie zdarzenie:

> Odpalałem Uniaczka, odpalił normalnie, po chwili go zgasiłem i już

> nie odpalił na benzynce (silniczek kręci, niby wszystko OK ale

> nie chce zaskoczyć). Odpaliłem na LPG, dojechałem do domu,

> zaglądam w bezpieczniki pod maską, jeden wewnętrzny spalony.

> Wymieniam na nowy, przekręcam kluczyk i bezpiecznik

> automatycznie się pali. Dobieram się do pompy paliwa, wypinam

> wtyczki,

20.GIF

wyjm bezpiecznik od pompy (pod maską) a następnie sprawdź omomierzem wtyczkę na pompie (z dwoma bolcami) - tzn. najpierw ją odłącz, a następnie sprawdź.w ten sposób sprawdzisz, czy przewód ma zwarcie do masy.

Jeżeli nie masz omomierza, to wyjm bezpiecznik, wyjm wtyczkę z pompy , a następnie kontrolką sprawdź między +akumulatora a gniazdem bezpiecznika przy włączonej stacyjce. Jeżeli kontrolka się zapali ,to znaczy że jest zwarcie na przewodzie od bezpiecznika do pompy.

Gdyby uszkodzona była pompa, to po wyjęciu wtyczki nic by się nie działo.

Najlepszym sposobem naprawy byłoby pociągnięcie nowej żyły od bezpiecznika do wtyczki.

Napisano

> podobno pompa ma jedno ciśnienie (działa albo nie działa) ale moge

> się mylić

Pompa moze stracic wlasciwe cisnienie. Ja tak ostatnio mialem. Musialem wymienic pompe i... bak (w baku bylo blotom, zaczal korodowac od srodka).

Do pompy mozna sie dostac odkrywając tylna kanape.

Napisano
  • Autor

> wyjm bezpiecznik od pompy (pod maską) a następnie sprawdź omomierzem

> wtyczkę na pompie (z dwoma bolcami) - tzn. najpierw ją odłącz,

> a następnie sprawdź.w ten sposób sprawdzisz, czy przewód ma

> zwarcie do masy.

> Jeżeli nie masz omomierza, to wyjm bezpiecznik, wyjm wtyczkę z pompy

> , a następnie kontrolką sprawdź między +akumulatora a gniazdem

> bezpiecznika przy włączonej stacyjce. Jeżeli kontrolka się

> zapali ,to znaczy że jest zwarcie na przewodzie od bezpiecznika

> do pompy.

> Gdyby uszkodzona była pompa, to po wyjęciu wtyczki nic by się nie

> działo.

> Najlepszym sposobem naprawy byłoby pociągnięcie nowej żyły od

> bezpiecznika do wtyczki.

Teraz już mi wywala bezpiecznik tylko przy podłączonej wtyczce do pompy. Pompa na dwóch pinach wychodzących z niej powinna mieć obwód zamknięty czy otwarty?? Bo mi się wydaje że powinien być otwarty i najwidoczniej bedzie zwarcie na pompie!

Napisano

> Pompa na dwóch pinach wychodzących z niej powinna mieć obwód zamknięty czy otwarty?? Bo mi się wydaje że powinien być otwarty i najwidoczniej bedzie zwarcie na pompie!

Obstawialbym ze powinna miec zamkniety o rezystancji uzwojenia.

Do przewodow zasilajacych pompe podlacz zarowke i sprawdz czy po wlaczeniu stacyjki zapali sie kontrolka i zarowka, jesli tak to problem tkwi napewno w pompie.

Napisano

> Teraz już mi wywala bezpiecznik tylko przy podłączonej wtyczce do

> pompy. Pompa na dwóch pinach wychodzących z niej powinna mieć

> obwód zamknięty czy otwarty?? Bo mi się wydaje że powinien być

> otwarty i najwidoczniej bedzie zwarcie na pompie!

Prawdopodobne zwarcie ale popracuj jeszcze nad nią. Pompa na omomierzu powinna pokazać jakiś opór ale niewielki. Nie podpowiem rzędu wielkości bo nigdy nie sprawdzałem. Spróbuj podpiąć odwrotnie zasilanie. Jeżeli utkwił w niej jakiś ułomek to może zostanie wyrzucony gdy pompa ruszy w drugą stronę.

Napisano

> Obstawialbym ze powinna miec zamkniety o rezystancji uzwojenia

Powinien być zamknięty. Tak jak kolega pisze, musi mieć jakąś rezystancję, niestety nie wiem ile, ale na pewno nie nieskończoność.

Uważaj z eksperymentami, ponieważ złącza przy pompie są odkryte- bez izolacji- i zanurzone w benzynie.Swoją drogą bardzo "nowatorskie" rozwiązanie!

Napisano

Wszystkie metody mniej lub bardziej skuteczne ale musisz sie z kabelkami meczyc i kontrolkami. Jesli tego nie lubisz to najpierw podlacz zamiast pompy zarowke - po przekreceniu kluczyka powinna na ok sekunde zaswiecic. Jesli nie zaswieci - wtedy masz problem - musisz szukac zwarcia w obwodzie. A jesli zaswieci masz wiekszy problem grinser006.gif Pompa gdzies zwiera - nasadowa 10 w lapke, odkrecasz ja i za 5min masz czarno na bialym co z nia ok.gif

Napisano

> Swoją drogą bardzo "nowatorskie" rozwiązanie!

Moze i nowatorskie, ale chyba nie najgorsze??

Pomoze wyeliminowac zwarcie na przewodach doprowadzajacych zasilanie do pompy.

Napisano
  • Autor

Okazało się że był walnięty przekaźnik i spalona pompa paliwka!!!

Napisano

> Moze i nowatorskie, ale chyba nie najgorsze??

> Pomoze wyeliminowac zwarcie na przewodach doprowadzajacych zasilanie

> do pompy.

20.GIF

Pisząc "nowatorskie rozwiązanie" miałem na myśli odkryte mocowanie przewodów do pompy wewnątrz zbiornika paliwa. angryfire.gif

Co by mogło być, gdyby przy zwarciu pompy wytrzymał bezpiecznik , a upalił się przewód przy pompie?!

Natomiast co do metody, zgadzam się jak najbardziej.

Napisano

> Pisząc "nowatorskie rozwiązanie" miałem na myśli odkryte mocowanie przewodów do pompy wewnątrz zbiornika paliwa.

ale ja nic nie mowilem o odkrytym mocowaniu przewodow wewnatrz zbiornika paliwa cool.gif

Wezmy na ten przyklad taka pompke:

274314346-pompa%20paliwa%20ze%20strz.JPG

Nigdy sie tam nie musialem dobierac ale tak sobie mysle ze przewody zasilajace mozna od pompy odlaczyc w miejscu zaznaczonym strzalka a to jest juz poza zbiornikiem. Do tak odlaczonych przewodow podlaczyc zarowke czyli inny odbiornik zamiast pompy i o to mi chodzilo.

> Co by mogło być, gdyby przy zwarciu pompy wytrzymał bezpiecznik , a upalił się przewód przy pompie?!

mogloby byc duzo swiatla, dymu, ciepla i huku confused.gif

> Natomiast co do metody, zgadzam się jak najbardziej.

waytogo.gif

Napisano

myślę, że mogłoby nic nie być...

pomyśl co może być jak się na uzwojenie pomiarowe pływaka podałoby za duże napięcie? smile.gif))

obstawiam, że nic specjalnego się nie stanie - tak jak z gaszeniem petów w zbiorniku motocykla smile.gif

Napisano

> myślę, że mogłoby nic nie być...

Bo tam niema powietrza, są opary benzyny i zbyt mało tlenu aby stało się coś nieprzyjemnego.

Napisano

> obstawiam, że nic specjalnego się nie stanie - tak jak z gaszeniem petów w zbiorniku motocykla

nigdy nie probowalem cool.gif ale slyszalem ze zmienia sie to gdy w zbiorniku jest niewielka ilosc paliwa a wiekszosc to opary, wtedy moze zrobic sie jasno wink.gif

Napisano

> Bo tam niema powietrza, są opary benzyny i zbyt mało tlenu aby stało się coś nieprzyjemnego.

Moze nie mam racji ale nie do konca sie z kolega zgodze 270751858-jezyk.gif

Podczas wykrecenia pompy paliwa do zbiornika chcac niechcac dostanie sie powietrze i najwieksze prawdopodobienstwo zaplonu jest wlasnie przy samym otworze.

Tak czy inaczej lepiej bawic sie eksperymentalnie ogniem i iskrami z dala od zbiornika paliwa grinser006.gif

Napisano

> Podczas wykrecenia pompy paliwa do zbiornika chcac niechcac dostanie

> sie powietrze i najwieksze prawdopodobienstwo zaplonu jest

> wlasnie przy samym otworze.

> Tak czy inaczej lepiej bawic sie eksperymentalnie ogniem i iskrami z

> dala od zbiornika paliwa

Zgadzam się. Gdy pompa jest odkręcona to przy otworze nad zbiornikiem jest bardzo dużo powietrza i jednocześnie opary bnzyny. I taka sytuacja byłaby nieciekawa gdyby pojawiły się tam iskry lub ogień. Natomiast przy szczelnie zamkniętym zbiorniku nie jest bardzo niebezpieczne iskrzenie wewnątrz, ale odradzam specjalnego wywoływania takich efektów.

Napisano

Ja miałem to samo kilka dni temu frown.gif Kiedy wracałem ze swojej szkoły oddalonej od domu 40 km wszystko przebiegało sprawnie po dojechaniu wyłączyłem silnik i już nie mogłem go ponownie uruchomić:( Aż strach pomyślec co by było gdybym się np. zatrzymał na chwilę na stacji będzynowej grinser006.gif Okazało się że poprostu pompa paliwa zablokowała się wnątrz i poprostu padła frown.gif Koszt niestety spory...zamiennik 240 zł orginał prawie 600 zł yikes.gif jak wiadomo wybrałem ten tańszy i jeszcze tego dokładnie nie sprawdziłem ale okazuje się że Uniak po wymianie pompy na nową mniej pali !! biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.