Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaką Astrę najlepiej kupić!

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich !

W przyszły poniedziałek jadę do Niemiec z zamiarem zakupu Opla Astry smile.gif

Męczy mnie decyzja odnośnie tego dokładnie jaką Astrę kupić..

Myślałem o 95 lub 96 rok.

1.6 benzyna lub 1.7 diesel isuzu ale tak naprawde nie wiem ktore silniki najlepszą sławą są okryte .. ? help blush.gif

Wiem natomiast, że chciałbym najlepiej hatchbacka w ciemnym kolorze z szyberdachem, wspomaganiem i PP, najlepiej IGŁA techniczna i blaharska wink.gif

Mam w ogóle szanse na znalezienie takiej furki czy może lepiej odrazu obniżyć oczekiwania ? Co tak naprawdę warto mieć w Opelku i na co zwrócić uwagę ?

Myślę o całkowitej kwocie (razem z opłatami) 7500pln (no bo jeszcze OC +- 1200pln frown.gif ) czyli na kupno auta około 5500 ? dobrze liczę ?

Bardzo liczę na porady odnośnie zakupu..najlepiej na co zwrócić uwagę przed zakupem..

Jadę w okolice Dusserdorfu...to dobrze ? (słyszałem, że im bardziej na zachód tym większy wybór..:) ? )

Juz się nie mogę doczekać mojego Astrolotu ;-)

Napisano

najlepiej chyba zielony smirk.gif a poważnie, podaj ile i jak korzystasz z samochodu

Napisano

Nie bież tylko tych 16V z starszych bo każdy się skarży, że strasznie olej lubią. Pozatym standarodo, blachę sprawdz. Co do cen to się nie oriętuję, ale zamin przekroczysz granice, sprawdz w przygranicznych komisach i u ludzi na podwórkach (ostatni jak jechałem to na co drugim podwórku stały jakies fury na handel).

Napisano

jeśli chodzi o 1.7 isuzu to nie słyszałem chyba jeszcze złej opini o tym silniku: oszczędny, bez awaryjny, w miare dynamiczny (nie to co mój oplowski bez T) a jeśli chodzi o benzyniaka to poczytaj na forum to będziesz wiedział co jest nie tak. Osoboście brał bym diesla z niedużym przebiegiem i można do usranej śmierci nim śmigać. cool.gif

Napisano

> Witam wszystkich !

> W przyszły poniedziałek jadę do Niemiec z zamiarem zakupu Opla Astry

> Męczy mnie decyzja odnośnie tego dokładnie jaką Astrę kupić..

> Myślałem o 95 lub 96 rok.

> 1.6 benzyna lub 1.7 diesel isuzu ale tak naprawde nie wiem ktore

> silniki najlepszą sławą są okryte .. ? help

> Wiem natomiast, że chciałbym najlepiej hatchbacka w ciemnym kolorze z

> szyberdachem, wspomaganiem i PP, najlepiej IGŁA techniczna i

> blaharska

> Mam w ogóle szanse na znalezienie takiej furki czy może lepiej odrazu

> obniżyć oczekiwania ? Co tak naprawdę warto mieć w Opelku i na

> co zwrócić uwagę ?

> Myślę o całkowitej kwocie (razem z opłatami) 7500pln (no bo jeszcze

> OC +- 1200pln ) czyli na kupno auta około 5500 ? dobrze liczę

> ?

> Bardzo liczę na porady odnośnie zakupu..najlepiej na co zwrócić uwagę

> przed zakupem..

> Jadę w okolice Dusserdorfu...to dobrze ? (słyszałem, że im bardziej

> na zachód tym większy wybór..:) ? )

> Juz się nie mogę doczekać mojego Astrolotu ;-)

Mogę się jedynie wypowiedzieć na temat silnika 1,6, bo sam takowy posiadam. Moim zdaniem to dobry silnik, toleruje gaz i ogólnie jest żywotny i niedrogi w eksploatacji.

Z kolei jeśli chodzi o flotę którą dysponujesz, czyli ok 1400-1500 Euro na zakup samochodu to myśle że powinieneś coś znaleźć na placu, bo o kupnie auta za tą cene od prywatnej osoby myślę że możesz zapomnieć.

Kupiłem kiedyś Astre w Dusseldorfie od prywatnej osoby, którą cieszyłem się tylko dwa dni. Niestety nie udało mi się nią wrócić do Polski, bo miałem wypadek. Niemiec wjechał mi w pupke i jescze miał do mnie pretensje mad.gif

Pozdrawiam i życzę owocnego poszukiwania auta.

Napisano

Isuzu -drogie czesci (ponoc) 893goodvibes.gif

jesli niewiele jezdzisz albo masz mniej $ to wez benzyne jak lubisz diesla to bierz diesla ...

wazne aby nie byl bity i silnik ladnie chodzil

czolem

Oberon

Napisano

> Witam wszystkich !

> blaharska

> co zwrócić uwagę ?

> ?

> przed zakupem..

Jak będziesz miał szczęście jak ja to kupisz całkiem dobrze wyposażoną. Ja kupiłem w Berlinie za 1400 ojro (stargowane z 1650 ) i razem z przewozem i opłatami wyszła mnie 7500 zł. Mam wersję CDX czyli pełna elektryka, 2 x pp, klima i inne bajery. Moja asterka w załączniku. Felgi były w cenie, oponki prawie nówki

Gdy ją sprowadzałem miała 111tys km przebiegu (udokumentowane) i przegląd w Dekrze zrobiony w lipcu (w lipcu ją kupiłem). Ogólnie jest w stanie BDB silnik jak to 16V bierze ok 0,2l oleju ale producent wskazuje 0,75l więc nie ma tragedi. Niała nowy układ wydechowy, wymieniony rozrząd przy 103 tys. km. W zasadzie po za wymiana oleju nic przy niej nie robiłem a jeździ się nią świetnie. Klimę miała nabitą.

Napisano

> najlepiej chyba zielony a poważnie, podaj ile i jak korzystasz z

> samochodu

Granatowy metalic 033102bebe_1_prv.gif

A poważnie sprawdzić, tak jak koledzy mówią - standardowo... cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> Granatowy metalic

> A poważnie sprawdzić, tak jak koledzy mówią - standardowo...

A więc w sumie racja...kilometraż i plany użytkowania..

otóż do tej pory jeździłem matiziakiem na gaz i potem renówką 5 tez na gaz...ta ostatnia paliła mi około 8l na 100km przy niekonieczne ekonomicznej jeździe..

Jak z kopem jest w tym dieslu 1.7 isuzu ? nie zasne, i czy da się wyprzedzać ?

Jeżdze nie-tak-mało bo taka praca. przez 5 lat zrobłem +-100 tys. a jak kupie porządny samochodzik to może więcej będę jeździł..

Do tej pory jeździłem tylko benzyniakami na lpg i w sumie fajnie z kosztami ale ogólnie ponoć to hardcore dla silnika (renówka padła wkońcu a miała prawdopodobnie 200tys.) więc mam dylemat..Diesel pożyje dłużej ale koszty nie takie super..? Właśnie ile palić może taki diesel a ile benzyniak 1.6(i jaki konkretnie silnik jest wart polecenia?)

Jeśli brałbym benzyniaka z przebiegiem +- 160 tys. i wsadze mu gaz to myślicie, że pojeżdze nim jeszcze długo ?

A może ktoś z was zna długoterminowe w miare realne prognozy zmian kosztów paliwa ?

Dzięki za tak wiele szybkich odpowiedzi smile.gif aż miło się na takim forum czyta smile.gif

Napisano
  • Autor

> Isuzu -drogie czesci (ponoc)

> jesli niewiele jezdzisz albo masz mniej $ to wez benzyne jak lubisz

> diesla to bierz diesla ...

> wazne aby nie byl bity i silnik ladnie chodzil

> czolem

> Oberon

myślę perspektywicznie..chcę mieć ten samochód na lata smile.gif

...aby ładnie chodził ? jak to w dieslu powinno poprawnie pracować ?

Jaka jest historia Twojego samochodu ? masz diesla oplowskiego..tak ? jakieś awarie przeszedłeś ?

Może ktoś ma np: nagranie głosowe z telefonu komórkowego ?

smile.gif

Napisano

> myślę perspektywicznie..chcę mieć ten samochód na lata

> ...aby ładnie chodził ? jak to w dieslu powinno poprawnie pracować ?

> Jaka jest historia Twojego samochodu ? masz diesla oplowskiego..tak ?

> jakieś awarie przeszedłeś ?

> Może ktoś ma np: nagranie głosowe z telefonu komórkowego ?

w dieselku nie masz szansy zejść ze spalaniem poniżej 6-6,5.

Moj pali zawsze 6-7 litrów nie ważne zima czy lato. jeżdżę przeciętnie, ani szalenstwo ani kapelusz.

Jakbyś kupował auto to taki najprostszy sposób na srawdzenie czy silnik nie jest dobity, to przy pracującym motorze wyjąć bagnet. Jak będzie chlapało olejem to odrazu można sobie odpuścić ten egzemplaz.

Napisano

Witam

@nunu7 tak apropos spalania to spokojnie mi chlipie w granicach 5.4 - .5.6 w trybie mieszanym waytogo.gif wiec nie strasz kolegi893goodvibes.gif bo te silniki są raczej ekonomiczne maxa jakiego wziął to 6.5 w miescie bardzo ciskany

> myślę perspektywicznie..chcę mieć ten samochód na lata

> ...aby ładnie chodził ?

no to szukaj niezajezdzonego i raczej moze od jakis prywatnych osob .... sam nigdy nie jezdzilem po samochody ale moze z jakiegos niemieckiego anonse poszukac cos

> jak to w dieslu powinno poprawnie pracować ?

Dobra kompresja to podstawa. Przyjzyj sie tez samemu silnikowi:blok glowica, dobrze by bylo porobic mu podczas jazdy np. szybko przyspieszyc i wychamowac silnikiem albo sprobowac przyspieszac z niskiego biegu np przy 50km/h z 4. Dobrze by bylo odpalic go zimnego tzn zimny silnik i zobaczyc jak odpala. Przewiewy z bagnetu albo z korka wlewu oleju

> Jaka jest historia Twojego samochodu?

ja kupilem od osoby prywatnej w polsce ... sciagnela sobie na wlasny uzytek i po roku chciala zmienic na dostawczaka

> masz diesla oplowskiego..tak ?

Tak, traktuje go jako przejsciowy samochod tzn zamiezam zmienic za rok/2lata ale mimo wszystko ciezko bedzie mi sie z nim rozstac bo bardzo wygodny jest(szczegolnie modele po 95r) i silnik raczej sobie chwale

> jakieś awarie przeszedłeś ?

Hmm awarie np. przebilem chlodnice o kraweznik zmienilem amorki ot całe problemy

> Może ktoś ma np: nagranie głosowe z telefonu komórkowego ?

hehe jesli pytasz czy jest glosny to odpowiem ze jest to w miare cichy diesel (mowie o GM) opel w miare dobrze go wygłuszył, jesli poszukujesz do porownania to raczej tak sie nie uda wink.gif

zycze powodzenia w szukaniu i pochwal sie co wychaczylec

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

> w dieselku nie masz szansy zejść ze spalaniem poniżej 6-6,5.

> Moj pali zawsze 6-7 litrów nie ważne zima czy lato. jeżdżę

> przeciętnie, ani szalenstwo ani kapelusz.

> Jakbyś kupował auto to taki najprostszy sposób na srawdzenie czy

> silnik nie jest dobity, to przy pracującym motorze wyjąć bagnet.

> Jak będzie chlapało olejem to odrazu można sobie odpuścić ten

> egzemplaz.

Piszesz o oplowskim dieslu ? troche duzo pali... frown.gif

Jest tu może ktoś kto miał do czynienia z ogolnie ponoć zachwalanym silnikiem ISUZU ?

A jeśli Astra 95 lub 96 nie w dieslu to konkretnie jaki typ silnika benzynowego dobrze zniesie LPG ?

Napisano

witam,

weź tego diselka 1.7 isuzu.

moim nastepnym autem bedzie ropniak - jak na moje 400km miesięcznie idealne wozidełko ale nie wiem czy to bedzie opel...chiba nie. smile.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

> witam,

> weź tego diselka 1.7 isuzu.

> moim nastepnym autem bedzie ropniak - jak na moje 400km miesięcznie

> idealne wozidełko ale nie wiem czy to bedzie opel...chiba nie.

> pozdro

w jakim sensie na twoje 400k misiecznie ? jak bede mial 1400k miesiecznie to co wtedy ? diesel isuzu do bani ?!? smile.gif

Napisano

Piszecie tutaj ze jak chlapie olejem z bagnetu to silnik do bani, ale to bzdura, kazdy isuzu chlapie lekko kropelkami oleju z bagnetu. Patrzy sie nie czy chlapie, ale czy dymi z bagnetu lub z pod korka ! ! ! Zresztą i tak malo ktory diesel tak ma z regoly sprawdzenie silnika jest raczej dlugotermionowe, powinno sie sprawdzac olej olej czy nieubywa. Jezeli kopci na niebiesko, lub na bialo, to sobie odpusc. Na czarno tez niezadobrze. W zasadzie isuzu na biegu jalowym po przygazuwie do oporu nie kopci wogole. Wiec na to tez nalezy zwrocic uwage. Podczas testowania dawaj w palnik, zobaczysz wtedy co sie dzieje, czy nie szarpie przypadkiem, czy inne anomalie nie wystepują. No i jeszcze na wolnych obrotach na zimnym silnku popatrz na silnik jezeli nim szarpie, rzuca to nieciekawie, ale to moga byc tylko swiece, lub co gorsza lejace wtryski. Oj co sie bede opisywal, diesel jak diesel, sprawdza sie w zasadzie tak samo jak inne diesle.

Pozatym optycznie na silnik nie ma sensu patrzec, bo prawie kazdy isuzu jest lekko spocony olejem przez górną pokrywe zaworów która jest plastikowa i ktora lubi sobie pociec kiedy jest pęknieta, a to nieslychanie czesta przypadlosc, ten plastik da sie skleic, ale i tak pęka, ja juz mam po 2 latach 3 pokrywe i dalem sobie z tym spokuj, poprostu musi troche pociec, fakt faktem ze te polskie uszczelki tez są do bani.

Czesto w tym silniku padają alternatory i kola pasowe wału.

Co moge powiedziec na plus, to to ze mimo wszystko jest to naprawde super motorek. Cięzko go zajezdzic, bez problemow sie wyprzedza i ogólnie smiga sie dynamicznie jezeli trzyma sie obroty caly czas powyzej 2000obr. Pali malo, w miescie, przy dynamicznej jezdzie, spala mi ok 7-8L, gdzie benzyna (mazda 323 1.5 16V+LPG) przy tym samym stylu jazdy siorbie mi 13L benzyny i jeszcze wiecej gazu. Przy spokojnej jezdzie, na pelnym baku paliwa dluuuugo pojezdzisz wink.gif . Na trasie ok 5L.

Napisano

> w jakim sensie na twoje 400k misiecznie ? jak bede mial 1400k

> miesiecznie to co wtedy ? diesel isuzu do bani ?!?

chłopie!! Twoje pytania są jak byś był z księżyca!! przekalkuluj ile będziesz jeździł i czy opłaca sie tobie auto z gazem czy disel - proste!

o tych silnikach isuzu jest tu na forum full informacji -wystarczy poszukać.

pozdro

bez urazy smile.gif

Napisano

albo 1,6 a konkretnie X16SZ albo 1,7TD isuzu - dieswl czy benzyna - zalezy od upodoban

ja bym kupil kombiaka ze wzgledu na praktyczne kwestie

wczesniej dla mnie auto musialo miec:

WK

SD

CZ + pilot

ES

2xPP

ABS a reszta to dodatek

teraz minimum kolejnym stala sie klima (z szyberdach ewentualnie moge zrezygnowac)

Napisano

> albo 1,6 a konkretnie X16SZ albo 1,7TD isuzu - dieswl czy benzyna -

> zalezy od upodoban

no i portfela smile.gif

diselek spali max 6litrów

benzyna min 10litrów

> ja bym kupil kombiaka ze wzgledu na praktyczne kwestie

> wczesniej dla mnie auto musialo miec:

> WK

> SD

> CZ + pilot

> ES

> 2xPP

> ABS a reszta to dodatek

> teraz minimum kolejnym stala sie klima (z szyberdach ewentualnie moge

> zrezygnowac)

Napisano

> Witam wszystkich !

> blaharska

> co zwrócić uwagę ?

> ?

> przed zakupem..

1.6 8v te silniki są chyba najbardziej żywotne zwłaszcza za kwote jaką masz do wydania ja za taką asterke z ogrodu bawarskiego zabuliłem ok.1000 euro wyposarzenie standartowe poduszka kierowcy,wspomaganie,szyberdach manualny,centralzamek

Napisano

> no i portfela

> diselek spali max 6litrów

x 3,80

> benzyna min 10litrów

oczywiscie LPG czyli x 2,10

piszac benzyna mam na mysli LPG - moze niebawem CNG

Napisano

> x 3,80

> oczywiscie LPG czyli x 2,10

> piszac benzyna mam na mysli LPG - moze niebawem CNG

dodaj do tego przeglady coroczne gazu smile.gif

Napisano

> dodaj do tego przeglady coroczne gazu

no

chyba z 90 zeta jak dobrze pamietam kosztuje na stacji przeglad gwarancyjny gazu wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.