Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grill

Featured Replies

Napisano

Przeszukałem archiwum, ale tego akurat nie znalazłem - a wiem, że co najmniej kilka (o ile nie kilkanaście zlosnik.gif) osób modyfikowało grille w Stilo, więc musieli je też wyciągać hmm.gif

A pytanie mam takie: jak wyjąć grill bez ściągania całego zderzaka tak, zeby go nie uszkodzić? Od spodu i od góry jest cały szereg takich plastikowych wypustek z ząbkami i obawiam się o ich połamanie - trzeba je jakoś podważać, czy może jest na to jakiś inny sposób? niewiem.gif Dostęp od strony komory silnika jest fatalny...

Napisano

Ja nie wyjmowałem, więc Ci nie pomogę.

Ciekawość mnie zżera i muszę zadać to pytanie: zepsuł się? zlosnik.gif

Napisano

> Przeszukałem archiwum, ale tego akurat nie znalazłem

No wiesz, zapomnieć o swoim własnym poście ? nono.gifzlosnik.gif

Quote:

Zaczynamy od odkręcenia dwóch wkrętów typu TORX, później zdejmujemy znaczek Fiata ( nie pamiętam czy śruba przechodzi przez element mocujący w nadwoziu, ale to sam zobaczysz). Nastepnie ostrożnie wyciągamy grill, najlepiej zacząć od boków, potem dół i góra ( ja dodatkowo próbowałem podważać zaczepy od strony silnika pomagając sobie płaskim wkrętakiem). Procedura montażu jest łatwiejsza, uważaj tylko na to aby docisnąć grill równo na całej powierzchni (żeby wszystkie zaczepy zaskoczyły). Na zdjęciu widać otwory pod zaczepy, może to Ci pomoże.

275204660-Obraz%20052.jpg

275204820-Obraz%20053.jpg

Napisano

> No wiesz, zapomnieć o swoim własnym poście ?

No właśnie. Ja wyjmowałem i zajęło mi to 2 minuty. Nic praktycznie nie da sie zepsuć. Chociaż dla chcącego - nic trudnego

Napisano
  • Autor

> No właśnie. Ja wyjmowałem i zajęło mi to 2 minuty. Nic praktycznie

> nie da sie zepsuć.

Odkręcałem te śruby z wierzchu (cztery bodajże) - i co dalej?

Od strony komory silnika nie ma dobrego dostępu do zaczepów (palcami da się od biedy wymacać te górne na środku) - dzięki temu, że mam lusterko stomatologiczne, wiem, że zaczepów jest pięć na dole i pięć na górze.

Nie chcę połamać tych zaczepów (sprawiają wrażenie delikatnych) i nie chcę też porysować lakieru - a samo odkręcenie śrub nic właściwie nie daje, bo grill siedzi na miejscu jak siedział.

Nie chce mi się też ściągać całego zderzaka - w najgorszym razie właśnie tak zrobię, bo wtedy od tyłu będzie można podważyć wszystkie zaczepy, ale na razie szukam prostszego rozwiązania...

Napisano

Musisz lekko odgiac zderzak z grillem i za pomoca scyzoryka/srubokretu itp odhaczyc te gorne mocowania. Jak one puszcza to odginasz grill (do przodu) i wyciagasz z dolnych mocowan.

ps. przy obecnej temperaturze raczej bym sobie odpuscil ten temat - ja czekam do wiosny.

ps2. jak bedziesz montowal to chyba najpierw trzeba wcisnac gorne mocowania pozniej dolne ale tu prosze o potwierdzenie tych co maja to za soba.

(demontowalem i montowalem grill ale z racji tego ze mam lekko pekniety to sie wielce nie przejmowalem).

Napisano
  • Autor

> Musisz lekko odgiac zderzak z grillem

Tzn tę górną część - która była przykręcona śrubami?

> ps. przy obecnej temperaturze raczej bym sobie odpuscil ten temat -

> ja czekam do wiosny.

Będę to robił w ogrzewanym garażu, więc nie powinno być problemów. ok.gif W sumie to jakby się te ząbki połamały, to nie będzie tragedii (mogię mieć nowy egzemplarz w ciągu 30 minut za całe 60 zł grinser006.gif) - bardziej się boję o lakier na zderzaku...

Napisano

> Tzn tę górną część - która była przykręcona śrubami?

tak.

> Będę to robił w ogrzewanym garażu, więc nie powinno być problemów. W

> sumie to jakby się te ząbki połamały, to nie będzie tragedii

> (mogię mieć nowy egzemplarz w ciągu 30 minut za całe 60 zł ) -

No chyba, ze tak - profilaktycznie mozna tez lekko suszarka podgrzac.

> bardziej się boję o lakier na zderzaku...

O lakier sie nie martw - demontujac przede wszystkim zwracalem na to uwage i spoko- trzebaby sie chyba naprawde mocno starac zeby porysowac.

Napisano

Po odkręceniu tych śrub na górze - z pomocą kolegi - wysunęliśmy do góry ostrożnie grilla nie łamiąc zaczepów. Wbrew pozorom grill wcale nie jest podatny na złamanie. U mnie wytrzymał metodę "na wyrwę" 893goodvibes.gif

Napisano

Mam pytanko.. jezeli chcialbys pobawic sie grillem nie jezdzac z golym przodem lub w razie gdyby eekty Twojej pracy Ciebie nie zadowolily to jestem w posiadaniu dodatkowego glilla

Kiedys kupilem, ale zrezygnowalem z zabawy przerabiania - brak czasu

Napisano

> U mnie wytrzymał metodę "na

> wyrwę"

A ja jadąc lekko powyżej 100km/h przychrzaniłem w lecącego wróbelka frown.gif

Grill nie wytrzymał, rozleciał się w mak!

Napisano

> A ja jadąc lekko powyżej 100km/h przychrzaniłem w lecącego wróbelka

> Grill nie wytrzymał, rozleciał się w mak!

No ty 100km/h, wróbel 100km/h to już 200 na godzine, toż to jak "perszing". Ty sie ciesz, że Ci na wylot nie przeleciał, ...............

ten wróbel hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Po odkręceniu tych śrub na górze - z pomocą kolegi - wysunęliśmy do

> góry ostrożnie grilla nie łamiąc zaczepów. Wbrew pozorom grill

> wcale nie jest podatny na złamanie. U mnie wytrzymał metodę "na

> wyrwę"

U mnie przy demontażu ułamały się cztery zaczepy na dole i do tego jeszcze sam grill pękł z boku, przy środkowej poprzeczce zlosnik.gif Zależało mi na wyjęciu, bo chciałem zamontować gwizdki przeciwko dzikiej zwierzynie - za grillem miejsca jest akurat, a gwizdków nie widać na zewnątrz.

Cóż, miałem na wszelki wypadek zaklepany nowy, więc skorzystałem z tej możliwości - i samo założenie też nie jest czynnością prostą: dolne zatrzaski w żaden sposób nie chcą trafić w otwory w zderzaku, przy zakładaniu grilla podwijają się do góry. Z górnymi nie ma tego problemu na szczęście, ale żeby założyć grill na miejsce musiałem te dolne zaczepy podgiąć jeszcze w dół - po takim zabiegu trafiły tam gdzie trzeba, ale jakoś tak nie za bardzo trzymają (tzn. mają teraz pewien zapas luzu).

Gdybym od początku wiedział jak to wygląda, to ściągałbym zderzak zeby.GIF - jeśli ma się dostęp od tyłu to zdjęcie/założenie grilla nie stanowi najmniejszego problemu - ale gdy zderzak tkwi na samochodzie, to z tym dostępem jest raczej słabo. hmm.gif

Napisano

> No ty 100km/h, wróbel 100km/h to już 200 na godzine, toż to jak

> "perszing". Ty sie ciesz, że Ci na wylot nie przeleciał,

> ...............

> ten wróbel

tak na serio jechałem znacznie więcej niż 100 devil.gif

A wróbelek leciał w poprzek, więc Stilon jakoś to przeżył, gorzej z ptaszkiem...

Napisano

A moze taki zaloz hmm.gif

277811971-140224094.jpg

post-61299-14352475763202_thumb.jpg

Napisano

> A moze taki zaloz

ile kosztuje?

P.S.

kiedys mi sie widzial, ale ...

Napisano
  • Autor

> A moze taki zaloz

Już poskładałem, więc bez na prawdę ważnego powodu drugi raz tego nie będę rozbierał. zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> kiedys mi sie widzial, ale ...

Widziałem na żywo hmm.gif - IMO wygląda to ok.gif, chociaż z niektórymi kolorami lakieru może to być nienajszczęśliwsze połączenie, ale widziałem w czerwonym i takim czekoladowym (nowy kolor, dostępny po ostatnim liftingu) i wygląda to IMO lepiej niż ten czarny grill. zlosnik.gif

Zdjęcia z Italiaspeed:

101uj1.th.jpg 105ke0.th.jpg 104zp8.th.jpg

Napisano

> Widziałem na żywo - IMO wygląda to , chociaż z niektórymi kolorami

> lakieru może to być nienajszczęśliwsze połączenie, ale widziałem

> w czerwonym i takim czekoladowym (nowy kolor, dostępny po

> ostatnim liftingu) i wygląda to IMO lepiej niż ten czarny grill.

> Zdjęcia z Italiaspeed:

Grill nawet, nawet, z czerwonym może nie dokońca pasuje, ale to pewnie sprawa tego zderzaka... Czy to jest jakiś standardowy Fiatowski na inny rynek?

Napisano
  • Autor

> Grill nawet, nawet, z czerwonym może nie dokońca pasuje, ale to

> pewnie sprawa tego zderzaka... Czy to jest jakiś standardowy

> Fiatowski na inny rynek?

To jest absolutny standard, również w Polsce - w M.Y.2006 zmienili obicia tapicerskie, w serii pojawiły się też białe zegary, płaskie wycieraczki i nowy - właśnie taki - grill. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> To jest absolutny standard, również w Polsce - w M.Y.2006 zmienili

> obicia tapicerskie, w serii pojawiły się też białe zegary,

> płaskie wycieraczki i nowy - właśnie taki - grill.

Ja go sobie sprawiłem. Kolor nadwozia mam jasno zielony więc pasuje świetnie. Dużo lepiej niż czarny, czy srebrne pseudosportowe podróby a'la volkswagen. Jest w kolorze klamek wewnętrznych i gałki dźwigni zmiany biegów i dużo lepiej pasuje do starszych modeli niż tych nowych, gdzie kratki wlotu powietrza zrobili na wzór P307 i wyglądają jakby je ktoś pędzelkiem sobie pomalował.

Napisano

> ile kosztuje?

Na Allegro 150 rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Drożyzna...

Bo to nowa wersja hehe.gifPrywaciaze tez maja powyzej stowki druciaki sick.gifrotfl.gif

Napisano

> Drożyzna...

a w ASO ile kosztuje ?

Napisano

> Na Allegro 150

nowka ??

Napisano

> Ja go sobie sprawiłem. Kolor nadwozia mam jasno zielony więc pasuje

> świetnie. Dużo lepiej niż czarny, czy srebrne pseudosportowe

> podróby a'la volkswagen.......

Może jakieś zdjęcie kolega załaduje? Chętnie zobaczylibyśmy jak owo cudo się prezentuje wink.gif

Napisano

> Może jakieś zdjęcie kolega załaduje? Chętnie zobaczylibyśmy jak owo

> cudo się prezentuje

Sie przylaczam do prosby ,bo cos mnie chodzi po glowie z tym nowym grillem hmm.gifhmm.gifhmm.gifCzekamy!!!!!!!!!

Napisano
  • Autor

> Sie przylaczam do prosby ,bo cos mnie chodzi po glowie z tym nowym

> grillem

Niebieski 3D masz tutaj: KLIK biglaugh.gif

Napisano

> Niebieski 3D masz tutaj: KLIK

Nie niebieski, tylko Twój chcialibyśmy! palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Nie niebieski, tylko Twój chcialibyśmy!

Ja akurat nie mam własnego Stilo hehe.gif - a w tym, z którym mam do czynienia, grill jest standardowy, czarny (chociaż nowy). zlosnik.gif

Napisano

> Ja akurat nie mam własnego Stilo - a w tym, z którym mam do

> czynienia, grill jest standardowy, czarny (chociaż nowy).

hehe, sorki, oczywiście prośba do kolegi "mayush"...

Napisano

> Niebieski 3D masz tutaj: KLIK

No fakt hmm.gifAle nie taki niebieski smirk.gif

277829053-stilak027.jpg

post-61299-14352475853691_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> No fakt Ale nie taki niebieski

Nie taki - ale lepszy rydz, niż nic. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie taki - ale lepszy rydz, niż nic.

Zostane przy swoim bardziej mi sie podoba niz ten nowy ok.gifbiglaugh.gifpalacz.gif

Napisano

> Zostane przy swoim bardziej mi sie podoba niz ten nowy

Byłem dziś w salonie fiata i oglądałem ten nowy grill. I powiem Wam, że to taka imitacja bogactwa dla biedoty. Niby się świeci, niby jest piękny, niby jest chromowany, ale jednak tandetny. tongue.gif Stare grille były proste i były grilami, niczego udawać nie musiały, a to co teraz zakładają... Sorry nie wchodzę w to. oslabiony.gif

Napisano

> hehe, sorki, oczywiście prośba do kolegi "mayush"...

Witam. To w załączeniu jest zdjęcie mojego przodu. A i jeszcze jedno. Kolega zwolak raczej coś poknocił, bo ten grill się co prawda błyszczy, ale nijak nie jest chromowany i nie miał być. Jest dokładnie w tym samym kolorze i charakterze (sztuczne tworzywo) co klamki wewnętrzne.

Napisano

No niezle ale moj mi sie bardziej podoba hmm.gifSprawa gustu 20.GIFwaytogo.gif

Napisano

> Witam. To w załączeniu jest zdjęcie mojego przodu. A i jeszcze jedno.

> Kolega zwolak raczej coś poknocił, bo ten grill się co prawda

> błyszczy, ale nijak nie jest chromowany i nie miał być. Jest

> dokładnie w tym samym kolorze i charakterze (sztuczne tworzywo)

> co klamki wewnętrzne.

chyba całkiem, całkiem, tym bardziej że i kolor auta pasuje. No ale ten zderzak taki jakiś klnie.gif jest nieładny smile.gif sorki...

Napisano

Byłem wczoraj w salonie i się bardzo dziwiłem. zlosnik.gif Auto niebieskie, klamki niebieskie, gril w kolorze stalowym, klamki wewnętrzne w kolorze szarym, kratki powietrza na desce jasno srebrne... Odpust panie, odpust. sick.gif

Napisano

> Byłem wczoraj w salonie i się bardzo dziwiłem. Auto niebieskie,

> klamki niebieskie, grill w kolorze stalowym, klamki wewnętrzne w

> kolorze szarym, kratki powietrza na desce jasno srebrne...

> Odpust panie, odpust.

Zgadzam się z Tobą. Dlatego uważam, że ten grill pasuje do starych egzemplarzy, gdzie klamki i drążek zmiany biegów mają taki sam charakter i tylko do niektórych kolorów nadwozia (do mojego pasuje cool.gif). A środek po tych najnowszych zmianach z tymi plastikami błyszczącymi na srebrno a'la P307 to porażka - odpust panie, odpust 20.GIF

Napisano

> Zgadzam się z Tobą. Dlatego uważam, że ten grill pasuje do starych

> egzemplarzy, gdzie klamki i drążek zmiany biegów mają taki sam

> charakter i tylko do niektórych kolorów nadwozia (do mojego

> pasuje ). A środek po tych najnowszych zmianach z tymi

> plastikami błyszczącymi na srebrno a'la P307 to porażka - odpust

> panie, odpust

A ja nie rozumiem, co ma wspólnego kolor grilla z kolorem klamek wewnętrznych i gałką zmiany biegów...

Napisano
  • Autor

> A ja nie rozumiem, co ma wspólnego kolor grilla z kolorem klamek

> wewnętrznych i gałką zmiany biegów...

Tak na oko to ten nowy grill jest polakierowany tym samym lakierem co klamki w drzwiach i kapselek na gałce zmiany biegów hmm.gif

Napisano

> A ja nie rozumiem, co ma wspólnego kolor grilla z kolorem klamek

> wewnętrznych i gałką zmiany biegów...

Chodzi mi o to, że pasuje charakterem. Nie ma każdej części z innego magazynu, jak w przypadku tego najnowszego liftingu.

Napisano

> Chodzi mi o to, że pasuje charakterem. Nie ma każdej części z innego

> magazynu, jak w przypadku tego najnowszego liftingu.

No wiesz, to tak jakby porównywać kołpaki srebrne i koła bez kołpaków do np tapicerki. Taka mała uwaga, chociaż każdy może traktować te rzeczy indywidulnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.