Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z czujnikiem temp. i ogolno oswietleniowe.

Featured Replies

Napisano

Witam. Jakis czas temu stalem sie wlascicielem astry F sedana z '96roku i sukcesywnie walcze z jej usterkami ale przyznam ze potrzebuje wsparcia madrzejszych od siebie smile.gif to po kolei:

1.

Od poczatku posiadania auta mialem uszkodzonego TID'a, objawialo sie to tym ze nie wyswietlal on jednej badz dwoch gornych linikreseczek skladajacych sie na wyswietlanie cyferek, a procz tego resetowal sie czasami, najczesciej przy zamykaniu drzwi kierowcy smile.gif Poza tym "dzialal" znazcy wyswietlal i dobzre odliczal czas i date, oraz dobrze wyswietlal wskazania temp. Ale jakis czas temu zaczal mi pokazywac temp. rzedu 60 stopni, a potem w koncu pojawil sie brak wskazan czyli kresezki przy temp. Udalo mi sie kupic "nowego" tida i po podlaczeniu wszelkie objawy zniknely i zaraz po polaczeniu pookazywal dobrze temp. Ale nastepego dnia rano jak wlaczylem samochod to wskazania przy zimnym silniku byly znow kolo 60 stopni, potem nagle spadlo do wartosci rzeczywistej czyli wtedy ok 5 stopni, ale co z tego jak potem znow wyskoczylo 60 stopni i tak jest do dzis. Wiec zalozylem ze to wina czujnika i tu moje pytania, gdzie ten czyujnik w aucie sie znajduje, czy mozna dostac gdzies takowe czujniki cale, czy trzeba sie bawc w "mistrz elektroniki" i reperowac, a jesli sa gotowe to jakiego rzedu to wydatek?

2.

Kolejna sprawa to sygnalizacja wlaczonych swiatel przy wylaczonym silniku. Nawet nie wiedzialem ze cos takiego mam w tym aucie do dnia, kiedy przypadkowo zadzialal biglaugh.gif potem dziala juz bardziej loteryjnie z przewaga niedzialania. Ale kiedy to to nie piszczy a jest bardzo cicho i sie otworzy drzwi przy wlazonych swiatlach i wylaczonym silniku slychac takie jakby cichutkie "tyrkotanie" moje pytanie co z tym zrobi i gdzie szukac odpowiadzielnego za ten sygnal dziada? Bo juz raz mi sie zdazylo rozladowac aku zapominajac o swiatlach :/

3. No i ostatnia sprawa ale moz ei najwazniejsze, sygnalizacja cofania. Jak sie juz domyslacie tez dziala wyrywkowo z tym ze to akurat czesciej dziala niz nie dziala i o ile w nocy wiem czy to dzial a bo widze zlosnik.gif to w dzien bym tez chcial by inni wiedzieli ze zamierzam cofac i nie trzepa mi w d**** wjezdzac. Mianowicie zdaza sie ze wrzucam wsteczny a swiatla na to nie reaguja, zdaza sie ze jak wrzuce jeszcze raz to rozblysa, czasem musze pogmerac tym lewarkiem troszke wiecej ale bywalo i ze niewazne jak bym krecil i w ktore stony nie chialo to zadizalac, wiec i tu moje pytanie gdzie jest element ktory jest winien tej usterki?

Z gory dziekuje wszytskim za poswiecenie mi czasu i ewentualna pomoc smile.gif pozdrawiam.

Napisano

Co do punktu nr 2:

Brzeczyk jest w skrzynce bezpieczników. Zobacz tu:

http://czarnikm.republika.pl/astrafbezp.html

Na schematycznym rysunku to przekaźnik nr. 12. Widać go też na focie.

Wymij, rozbierz zobacz co uszkodzone. Moze wystarczy porządnie zamocowaćgo w gnieździe?

Punkt nr 3:

Do wymiany (najprawdopodobniej wymiana, bo może wystarczy poprawić lub oczyścić konektory.) włącznik w skrzyni. Łatwo znajdziesz, bo to jedyny element w skrzyni do którego dochodzą przewody. Szukaj w okolicy wybieraka.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Jesli dobrze rozczytalem schemat w stosunku do zdjecia to jest ten trzeci przekaznik, najbardziej z prawej na tej focie?

Napisano

> Jesli dobrze rozczytalem schemat w stosunku do zdjecia to jest ten

> trzeci przekaznik, najbardziej z prawej na tej focie?

Dokładnie ten smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Jeśli przyszłoby Ci wymieniać wyłącznik światla cofania to jego:

numer częsci: 90482454

numer katalogowy: 1239271

cena: 21.58 zł lub 11 zł w zależności od sklepu.

Brzęczyk trudno będzie Ci kupić, nie widzę w sklepach internetowych, ale możesz popytać na szrocie albo coś zastępczego wink.gif Zobacz tu:

http://www.allegro.pl/item138267182_sygnalizator_wl_wyl_swiatel_09922_warto_.html

Małe gówienko ale może dzialać na dwa sposoby: albo jako sygnalizator włączonych świateł (czyli tak jak potrzebujesz) albo nie włączenia świateł (dobry przypominacz kiedy jest obowiązek jeżdżenia na włączonych światlach w zimie smile.gif )

Czujnik temperatury zewnętrznej wygląda tak:

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=277784692&page=0&vc=1

A znajduje się tu:

http://asterka.2max.pl/czujnik_temp.html

Jego numer katalogowy: 1236284

Cena 19 zł

A kupić? :

http://www.allegro.pl/search.php?string=...0&country=1

Pozdroofka

Napisano

> Jeśli przyszłoby Ci wymieniać wyłącznik światla cofania to jego:

> numer częsci: 90482454

> numer katalogowy: 1239271

> cena: 21.58 zł lub 11 zł w zależności od sklepu.

lelek jak Ty znajdujesz numery tych czesci i numer katalogowy?

Napisano

> EPC i wszystko jasne

No dokładnie... smile.gif

Do tego jeszcze parę katalogów i sklepów internetowych i wszystko się wie o danej części.

Pozdroofka

Napisano

witam,

lelek to powiedz jak zrobic zeby przypominal o swiatlach po wlaczonym silniku jesli taka mozliwosc jest i czy jest to odwracalne tj zeby na wiosne przywrocic go do stanu pierwotnego

pozdr

Napisano

> witam,

> lelek to powiedz jak zrobic zeby przypominal o swiatlach po wlaczonym

> silniku jesli taka mozliwosc jest i czy jest to odwracalne tj

> zeby na wiosne przywrocic go do stanu pierwotnego

> pozdr

Kup coś takiego:

http://www.allegro.pl/item138267182_sygnalizator_wl_wyl_swiatel_09922_warto_.html

Podłącz czerwony kabel pod bezpiecznik na którym pojawia się prąd kiedy włączysz stacyjkę a drugi pod bezpiecznik świateł pozycyjnych. Będzie piszczeć kiedy włączysz stacyjkę a nie włączysz świateł. Na wiosnę tylko wypniesz kable i OK.

Układ działa bardzo prosto: kiedy włączysz stacyjkę czerwony jest podłączony pod punkt o wyższym potencjale bo na bezpieczniku od świateł potencjał jest 0. Kiedy włączysz światła na bezpieczniku pojawia sienapięcie i na obu kabelkach potencjał jest równy i ukłąd nie działa.

Kiedyś w maluchu miałem taki patent. Z karty świątecznej "z melodyjką", takiej co się otwiera i gra, wyjąłem to ustrojstwo, podłączyłem pod instalację samochodu przez rezystor i diodę Zenera coby napiecie dac 3V. Grało melodyjką kiedy nie włączyłem świateł zlosnik.gif Drugie takie samo podłączyłem pod kierunkowskazy z tym ,że nie grało całej melodyjki tylko pierwszą nutę co dało efekt kontrolki dźwiękowej kierunków zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Kup coś takiego:

> http://www.allegro.pl/item138267182_sygnalizator_wl_wyl_swiatel_09922_warto_.html

> Podłącz czerwony kabel pod bezpiecznik na którym pojawia się prąd

> kiedy włączysz stacyjkę a drugi pod bezpiecznik świateł

> pozycyjnych. Będzie piszczeć kiedy włączysz stacyjkę a nie

> włączysz świateł. Na wiosnę tylko wypniesz kable i OK.

> Układ działa bardzo prosto: kiedy włączysz stacyjkę czerwony jest

> podłączony pod punkt o wyższym potencjale bo na bezpieczniku od

> świateł potencjał jest 0. Kiedy włączysz światła na bezpieczniku

> pojawia sienapięcie i na obu kabelkach potencjał jest równy i

> ukłąd nie działa.

> Kiedyś w maluchu miałem taki patent. Z karty świątecznej "z

> melodyjką", takiej co się otwiera i gra, wyjąłem to ustrojstwo,

> podłączyłem pod instalację samochodu przez rezystor i diodę

> Zenera coby napiecie dac 3V. Grało melodyjką kiedy nie włączyłem

> świateł Drugie takie samo podłączyłem pod kierunkowskazy z tym

> ,że nie grało całej melodyjki tylko pierwszą nutę co dało efekt

> kontrolki dźwiękowej kierunków

> Pozdroofka

wielkie dzieki waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Oki pozamawialem wlacznik wstecznych i czujnik temp, powinno to przyjechac w przyszlym tyg. A przekaznik swiatel odnalazlem, wyjalem i przyjrzalem sie mu ale nie bardz widzialem co mu moze dolegac, wszelkie drobne elemanty wygladaja na sprawne, nie wiem jak sam procesor. Numer tego cuda to 90 464 777, poszperam w sieci moze gdzies trafie, a jak nie to pomysle nad tym produktem zastepczym smile.gif

Napisano

ja jeszcze z pytankiem o sam czujniczek temp zew jako ze nie chce mi się składować cześci chciałbum wiedzieć jaką rezystancję powinien mieć ów czujnik, i jaka tem przy zwarciu przewodów bo nie wiem czy to błąd czujnika czy TIDa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.