Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mój krótki test... zapraszam do czytania...

Featured Replies

Napisano

i komentowania...

Quote:

Rodzinna rakieta

Silniki Diesla zagościły w samochodach na dobre. Zarówno w autach klasy A i B, jak i też w wyższych klasach napędzając auta terenowe, duże rodzinne kombi, a także limuzyny. Ale czy "pasują" w samochodzie pretendującym do klasy GTI, noszącym dumnie oznaczenie RS na klapie bagażnika? Zobaczymy, bo oto bowiem przed nami...

Skoda Octavia RS TDI.

Silnik

Do tej pory topowa wersja Octavii wyposażona była w dwulitrowy silnik TFSI osiągający moc 200KM i momencie równym 280Nm, który napędza także Golfa V GTI. Z tym silnikiem samochód ten przyspiesza do 100km/h w 7,3 sekundy według danych producenta, a prędkość maksymalna to 240km/h. Wprowadzony we wrześniu do oferty dwulitrowy, czterocylindrowy silnik Diesla z turbiną o zmiennej geometrii posiada wprawdzie mniejszą moc wynoszącą 170KM, natomiast moment obrotowy jest wyższy i wynosi 350Nm. Z ciekawostek trzeba wymienić fakt, iż Skoda wykorzystała w tym silniku technologię regulowanych kanałów dolotowych, w celu poprawy kultury pracy silnika i zmniejszenia efektu "turbodziury". Jak to się przekłada na wrażenia z jazdy ? Sprawdzimy...

Nadwozie

Wersja RS występuje w dwóch odmianach: liftback oraz kombi. Liftback dysponuje bagaznikiem o pojemności 560 litrów, podczas gdy kombi 580 litrów, a

w przypadku złożenia tylnych fotel nawet 1620 litrów. Długość 4,5 metra, oraz rozstaw osi 2,5 metra powodują iż nie będzie problemu z przewiezieniem nawet pięcioosobowej rodziny. Całości dopełnia system schowków, Ale zostawmy na boku możliwości samochodu rodzinnego, skupmy się się na możliwościach RSa.

Wrażenia

Pierwszą rzeczą który przykuwa naszą uwagę to kolor; intensywny niebieski nazwany przez producenta "Błękit Race". Gwarantuje on, iż auto na pewno zwróci na siebie uwagę na drodze, gdyż kolor ten występuje tylko w wersji RS. Dodatkowo poszerzony przedni zderzak z zintegrowanym spojlerem, aluminiowe obręcze kół przez które prześwitują charakterystyczne dla sportowych wersji Skody zielone zaciski hamulców, obniżone zawieszenie utwierdzają nas w przekonaniu, że nie jest to zwykła wersja. Ale dłużej na zewnątrz nie wytrzymam; czas wsiadać do środka. Kubełkowe fotele z tapicerka z elementami alcantary i skóry, trójramienna skórzana kierownica, metalowe pedały i wstawki w kokpicie wyróżniają ta wersję. Zaglądamy na deskę rozdzielczą; szaro-czarna tonacja wygląda spokojnie, jedynie prędkościomierz wyskalowany aż do 270km/h zapowiada większe emocje. Obok jest obrotomierz: dziwny, gdyż jego zakres obejmuje aż 7.000 obrotów, a mamy do czynienia z Dieslem. Cóż, oszczędności.

Po odpaleniu silnika do naszych uszu dociera charakterystyczny "klekot", na dodatek w moim odczuciu zbyt natarczywy. Chyba jednak próby poprawy kultury pracy nic ni dały. Więc czym prędzej ruszamy, pora poczuć samochód. W typowym ruchu miejskim nie ma szans wykorzystać wszystkich możliwości jakie oferuje silnik, jednakże bardzo cieszy fakt, iż spod świateł często ruszamy jako pierwsi. Pomaga w tym dobrze zestopniowana i precyzyjnie pracująca sześciobiegowa skrzynia zachęcaja do mocniejszego naciśnięcia pedału gazu. Jedynie "protestuje" kontrolka układu kontroli trakcji; nawet na III biegu ma on co robić. Wyjeżdżamy za miasto, możemy wreszcie sprawdzić czy słusznie wozimy znaczek RS na klapie. samochód przyśpiesza sprawnie, wysoki moment gwarantuje możliwość przyspieszania nawet od 2000 obr/s. Wskazówka prędkościomierza ochoczo wędruje w górę: 120, 140, 160 i więcej.Trochę myli wspomniany wcześniej obrotomierz, silnik słabnie po przekroczeniu 4200-4300 obr/s, podczas gdy na cyferblacie jest jeszcze trochę "zapasu". Kolejny rzut oka na tablicę rozdzielczą, powoduje pojawienie się uśmiechu na twarzy; nawet ostrzejsze zabawy z pedałem gazu nie miały wpływu na wskazania komputera pokładowego; wynik cały czas jest jednocyfrowy. W tym całym słoiku miodu jest łyżka dziegciu: charakterystyczny hałas pochodzący od silnika nie pozwala zapomnieć, iz zabawę zagwarantował silnik diesla. Ale to są indywidualne upodobania.

Zawieszenie podczas całego testu spisywało się wzorowo, świetne prowadzenie, pewne i stabilne powoduje iz auto precyzyjnie reaguje na ruchy kierownicą wspomagane przez elektromechaniczny układ. Dodatkowo układ DSR "wybacza" niektóre błędy kierowcy, "podpowiadając" ruchy kierownicą. Na bezpieczeństwo ma także wpływ cała lista wyposażenia począwszy od obowiązkowego już układu ABS, poprzez ASR, ESP, wspomaganie nagłego hamowania HBA, czołowe i boczne poduszki oraz kurtyny powietrzne, aktywne zagłówki. A komfortu dodają Climatronic, komputer pokładowy, odtwarzacz CD, pakiet skórzany.

Pora wysiadać: to ta najmniej przyjemna część testu. Niestety, wręczona po powrocie ulotka na temat samochodu wraz z jego ceną działa jak kubeł zimnej wody, trzeba będzie poczekać. Gdybyśmy chcieli zatrzymać wrażenia na dłużej to czeka nas wydatek rzędu 120.000PLN, w zamian otrzymujemy w pełni wyposażone auto, które zarówno sprawdzi się w roli auta rodzinnego (w końcu to kombi), jak i tez pozwoli na sprawne i bezproblemowe przemieszczanie się po tych krótkich, jak i tez dłuższych trasach.

Speszjal for HanYs zlosnik.gif

PS. Może niedługo test kolejnego, też niebieskiego kombi.... tongue.gif

Napisano

Wujas takim powozi. No ale jest dealerem Skody hehe.gif

Ale wrażenia z jazdy ma podobne. A kuzyn to się nachwalić nie może ok.gifwink.gif

Napisano

> > Quote: a pix gdzie Test ale pix brak

niesty, aparat chwiolow jest na urlopie

podczas ostatniej jazdy do domu zapomniałem zabrac ładowarki angryfire.gif

i dopiero w tym tygodniu sobie to uświadomilem

Napisano

> niesty, aparat chwiolow jest na urlopie

> podczas ostatniej jazdy do domu zapomniałem zabrac ładowarki

> i dopiero w tym tygodniu sobie to uświadomilem

Czuje sie jak radio a nie TV czytajac ten testzlosnik.gif ...U R firedzlosnik.gif ....

Napisano

Ladny opis ok.gif ale wypadalo by przed publikacja usunac wszystkie literowki wink.gif

Napisano

Test wporzadku ale mam jedno male "ale"

"wysoki moment gwarantuje mozliwość przyspieszania nawet od 2000 obr/s."

z reguly kazdy TD przyspiesza od 2tys obrotow smirk.gif

Napisano

> Ladny opis ale wypadalo by przed publikacja usunac wszystkie

> literowki

thx....

w sumie to jest efekt tego, iz pisałem nie na bieżąco, ale w środku nocy po kilku piwach.... zlosnik.gif

Napisano

> Test wporzadku ale mam jedno male "ale"

> "wysoki moment gwarantuje mozliwość przyspieszania nawet od 2000

> obr/s."

> z reguly kazdy TD przyspiesza od 2tys obrotow

jak sam wspomniałeś: z reguły.... ale np. w Combo 1.3 CDTI tak łatwo nie jest

ale już w w 2.2 D4D tak, mój błąd, masz racje... ok.gif

Napisano

> Czuje sie jak radio a nie TV czytajac ten test ...U R fired ....

jeszcze mnie nikt nie zatrudnił..... ps. w radio też są programy o motoryzacji... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> jeszcze mnie nikt nie zatrudnił..... ps. w radio też są programy o

> motoryzacji...

alez ja lubie przy zapalonym swietle270747800-sex.gifzlosnik.gif .. a powaznie Opis topwaytogo.gif ale wez pix nastepnym razemsmirk.gif

Napisano

> i komentowania...

> Speszjal for HanYs

> PS. Może niedługo test kolejnego, też niebieskiego kombi....

dziękuję bardzo blush.gifok.gif cieszę się ,że Cię zmotywowałem do działania wink.gif

postaram się odpowiedzieć obiektywnie icon_rolleyes.gif

co do "testu" jest nieźle ok.gif ale .... zbyt szczegółowo opisałeś detale oslabiony.gif to się po prostu oglada na zdjęciach ( trzeba było chociaż z netu wkleić )

no i jak dla mnie brakuje info o fotelach zlosnik.gif wygodne czy niewygodne ... czasem dolna część jest krótka i nie podpiera wystarczająca ud ... wersja RS więc jak z trzymaniem bocznym ? wink.gif ogólnie piwo.gifpiwo.gifpiwo.gif za chęci ok.gif

HanYs

Napisano

> dziękuję bardzo cieszę się ,że Cię zmotywowałem do działania

> postaram się odpowiedzieć obiektywnie

> co do "testu" jest nieźle ale .... zbyt szczegółowo opisałeś detale

> to się po prostu oglada na zdjęciach ( trzeba było chociaż z

> netu wkleić )

> no i jak dla mnie brakuje info o fotelach wygodne czy niewygodne

> ... czasem dolna część jest krótka i nie podpiera wystarczająca

> ud ... wersja RS więc jak z trzymaniem bocznym ? ogólnie

> za chęci

> HanYs

co do foteli: są dobrze wyprofilowane, trzymają ok.gif

co do dolnej części, często w moim przypadku występuje ten problem, nogi mam długie.... zlosnik.gif

w RSce wydaje mi się OK, jednakże na 101% można to stwierdzić dopiero po 200-300km trasy, a takiego dystansu nie przejechałem

i teraz pytanie: lepiej, gorzej w porównaniu do.... ?? wiesz, o kogo chodzi...

Napisano

> co do foteli: są dobrze wyprofilowane, trzymają

> co do dolnej części, często w moim przypadku występuje ten problem,

> nogi mam długie....

ja też zlosnik.gif i dlatego zwracam na to uwagę wink.gif

> w RSce wydaje mi się OK, jednakże na 101% można to stwierdzić dopiero

> po 200-300km trasy, a takiego dystansu nie przejechałem

jest na to sposób ...jeśli fotel jest regulowany elektrycznie można ustawić położenie siedziska ...wystarczy podnieść "przód" do góry i czujesz czy unosi Ci nogi do góry devil.gif brak takiej regulacji jest więc małym minusem wink.gif

> i teraz pytanie: lepiej, gorzej w porównaniu do.... ?? wiesz, o kogo

> chodzi...

cieżko odpowiedzieć ,bo skwasiłeś brakiem zdjęć ... a MaxArtur opisuje lekko zbyt "katalogowo" więc według mnie 1:1

HanYs

Napisano

> ja też i dlatego zwracam na to uwagę

> jest na to sposób ...jeśli fotel jest regulowany elektrycznie można

> ustawić położenie siedziska ...wystarczy podnieść "przód" do

> góry i czujesz czy unosi Ci nogi do góry brak takiej

> regulacji jest więc małym minusem

> cieżko odpowiedzieć ,bo skwasiłeś brakiem zdjęć ... a MaxArtur

> opisuje lekko zbyt "katalogowo" więc według mnie 1:1

> HanYs

kwestię zdjęć, można nadrobić szybko skromny.gif

Napisano

> kwestię zdjęć, można nadrobić szybko

no dobra więc po co wtedy w opisie wygląd kierownicy , zderzaka itd icon_rolleyes.gif

musiałbyś przeredagować wink.gif

HanYs

Napisano

> no dobra więc po co wtedy w opisie wygląd kierownicy , zderzaka itd

> musiałbyś przeredagować

> HanYs

pewnych rzeczy się nie zauważa, czasami widoczne fakty nie są łączone....

spójrz chociażby na to zdjęcie...

aveo4d1415.jpg

i powiedz, jakie wnioski wysnuwasz ??

Napisano

> pewnych rzeczy się nie zauważa, czasami widoczne fakty nie są

> łączone....

> spójrz chociażby na to zdjęcie...

> i powiedz, jakie wnioski wysnuwasz ??

ej... no to moja opinia zlosnik.gif

co do foty...

głęboki bagażnik z ograniczonym niepotrzebnie otworem ... zlosnik.gif

zdjęcie mogłoby być zrobione bliżej ,bo mamy obejrzeć bagażnik ,a nie tył auta i widoczki wink.gif

HanYs

Napisano

> ej... no to moja opinia

wcale jej nie neguję, i nie mam za złe że coś Ci się nie podoba....

> co do foty...

> głęboki bagażnik z ograniczonym niepotrzebnie otworem ...

> zdjęcie mogłoby być zrobione bliżej ,bo mamy obejrzeć bagażnik ,a nie

> tył auta i widoczki

> HanYs

ok... coś jeszcze ?? wink.gif

Napisano

> wcale jej nie neguję, i nie mam za złe że coś Ci się nie podoba....

chciałeś opinii to ją masz zlosnik.gif

> ok... coś jeszcze ??

jak to mówiła pewna dziewczyna z dyskoteki..... w sumie nie 893goodvibes.gif

HanYs

Napisano

> chciałeś opinii to ją masz

> jak to mówiła pewna dziewczyna z dyskoteki..... w sumie nie

> HanYs

a jednak nie można wszystkiego pokazać tylko i wyłącznie za pomocą zdjęcia...

zwróć uwagę na zawiasy bagażnika, które mocno ograniczają jego funkcjonalność

a auto jest chwalone chociażby za bagażnik...

Napisano

> a jednak nie można wszystkiego pokazać tylko i wyłącznie za pomocą

> zdjęcia...

> zwróć uwagę na zawiasy bagażnika, które mocno ograniczają jego

> funkcjonalność

> a auto jest chwalone chociażby za bagażnik...

racja ok.gif ale co za dużo to niezdrowo (chodzi o opis wink.gif)

HanYs

Napisano

> ej... no to moja opinia

> co do foty...

> głęboki bagażnik z ograniczonym niepotrzebnie otworem ...

Głęboki bagażnik jest niepraktyczny - żeby wyciągnąć cokolwiek trzeba nurkować i można się zatrzasnąć.

Polonez '94 = najlepszy bagażnik - blat równo z dolną krawędzią klapy. ok.gif

Napisano

> Głęboki bagażnik jest niepraktyczny - żeby wyciągnąć cokolwiek trzeba

> nurkować i można się zatrzasnąć.

zależy jak dla kogo... ja jestem duży chłopak i mam wystarczający zasięg rąk zlosnik.gif a przestrzeń bagażowa się przydaje wink.gif

> Polonez '94 = najlepszy bagażnik - blat równo z dolną krawędzią

> klapy.

icon_eek.gif no i całe 100 l pojemności hehe.gifok.gif spróbuj załadować do tego cztery walizki 893goodvibes.gif

moim zdaniem płaskie "wejscie" jest ok w autach typu SUV ,bo krawędź jest wysoko

HanYs

Napisano

Widziałem w zeszłym tygodniu na ulicach Warszawy niebieska octavię RS kombi (rejestracja zaczynała sie od PO). Samochód robi wrażenie. Może to ktoś z AK?

Napisano

> Głęboki bagażnik jest niepraktyczny - żeby wyciągnąć cokolwiek trzeba

> nurkować i można się zatrzasnąć.

> Polonez '94 = najlepszy bagażnik - blat równo z dolną krawędzią

> klapy.

Złośliwi mówią, że do talki powinni dawać w standardzie pogrzebacz do wyciągania gratów z końca bagażnika. hehe.gif

Napisano

> zdjęcie mogłoby być zrobione bliżej ,bo mamy obejrzeć bagażnik ,a nie

> tył auta i widoczki

> HanYs

Ale przeciez w moim tescie jest zdjecie przyblizonego bagaznika wink.gif

aveo4d1416.jpg

Napisano

> Ale przeciez w moim tescie jest zdjecie przyblizonego bagaznika

zlosnik.gifok.gif nie sprawdzałem co jest w teście ... opisałem jedynie co widzę na wklejonym przez K3 icon_rolleyes.gif

HanYs

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.