Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagrzewanie się silnika

Featured Replies

Napisano

Witam. Zwracam sie do Was z porada i pytaniem. Otóż sprawa tyczy sie temperatury cieczy chlodzacej. Wskazowka dotyczaca temperatury cieczy chlodzacej podnosi sie bardzo wolno i dosc szybko staje w miejscu. Czujnik nie jest uszkodzony gdyz kupilem nowy 3 dni temu i na nowymi na starym pokazuje to samo. Zastanawiam sie czy przypadkiem termostat nie jest uszkodzony i przez to caly czas otwarty ale moze sie myle i astra tak wolno sie nagrzewa (auto mam niedlugo) Samochodem jezdze na krotkich dystanasach 5-10 km a potem postoj czasami nawet kilka godzin. Po przjechaniu 10 kilometrow z wlaczonym ogrzewaniemprzy temperaturze na dworze 2 do 8*C na plusie wskazowka w ogole sie nie podnosi lub usiesie o niecaly milimetr czyli nadal jest grubo na niebieskim polu. PRzy wylaczonym ogrzewaniu w podobnej temperaturze na dworze wskazowka podniesie sie szybciej i wyzej ale nadal zostaje na niebieskim polu. Przy dluzszyh trasach 15-20 km sytuacja jest bardzo podobna wskazowka rzadko i ledwo wyjdzie za niebieskie pole. CZy to moze byc uszkodzony termostat czy nie mam sie czym martwic gdyz jest to za maly dystans aby silnik sie rozgrzal tak jak nalezy? Dla ulatwienia powiem ze silnik to x16sz , pare dni temu zmienialem rozrzad lacznie z pompka wodna, kusilo mnie tez zmienic wtedy termostat tym bardziej ze kosztowal jedyne 28 zl a mechanik wzial by za to z 10zł tylko ze zaczal marudzic ze to duzo roboty... :/ Jest to dla mnie wazne gdyz wiadomo ze zimny silnik wiecej spala a wolne rozgrzewanie przy czestej jezdzie na krotkich dystanasach jest dla mnie zabujcze. Prosil bym o wasze opinie i ewentualnie napisanie jaka orientacyjna temperature pokazuje pokazuje wasz wskaznik po przejechaniu okolo 10 kilometrow po miescie w podobnej temperaturze na dworze. Z gory bardzo dziekuje smile.gif

Napisano

> Witam. Zwracam sie do Was z porada i pytaniem. Otóż sprawa tyczy sie

> temperatury cieczy chlodzacej. Wskazowka dotyczaca temperatury

> cieczy chlodzacej podnosi sie bardzo wolno i dosc szybko staje w

> miejscu. Czujnik nie jest uszkodzony gdyz kupilem nowy 3 dni

> temu i na nowymi na starym pokazuje to samo. Zastanawiam sie czy

> przypadkiem termostat nie jest uszkodzony i przez to caly czas

> otwarty ale moze sie myle i astra tak wolno sie nagrzewa (auto

> mam niedlugo) Samochodem jezdze na krotkich dystanasach 5-10 km

> a potem postoj czasami nawet kilka godzin. Po przjechaniu 10

> kilometrow z wlaczonym ogrzewaniemprzy temperaturze na dworze 2

> do 8*C na plusie wskazowka w ogole sie nie podnosi lub usiesie o

> niecaly milimetr czyli nadal jest grubo na niebieskim polu. PRzy

> wylaczonym ogrzewaniu w podobnej temperaturze na dworze

> wskazowka podniesie sie szybciej i wyzej ale nadal zostaje na

> niebieskim polu. Przy dluzszyh trasach 15-20 km sytuacja jest

> bardzo podobna wskazowka rzadko i ledwo wyjdzie za niebieskie

> pole. CZy to moze byc uszkodzony termostat czy nie mam sie czym

> martwic gdyz jest to za maly dystans aby silnik sie rozgrzal tak

> jak nalezy? Dla ulatwienia powiem ze silnik to x16sz , pare dni

> temu zmienialem rozrzad lacznie z pompka wodna, kusilo mnie tez

> zmienic wtedy termostat tym bardziej ze kosztowal jedyne 28 zl a

> mechanik wzial by za to z 10zł tylko ze zaczal marudzic ze to

> duzo roboty... :/ Jest to dla mnie wazne gdyz wiadomo ze zimny

> silnik wiecej spala a wolne rozgrzewanie przy czestej jezdzie na

> krotkich dystanasach jest dla mnie zabujcze. Prosil bym o wasze

> opinie i ewentualnie napisanie jaka orientacyjna temperature

> pokazuje pokazuje wasz wskaznik po przejechaniu okolo 10

> kilometrow po miescie w podobnej temperaturze na dworze. Z gory

> bardzo dziekuje

Dlaczegoi zaczynasz nowy temat skoro jest tu juz kilka takich w tym całkiem nowy - aktualny.

Podczep się pod niego

Napisano

hehe to zmien mechanika na takiego co nie marudzi! przeciez bierze za to kase, a poza tym przy zmianie rozrzadu wymiana termostatu to czynnosc prawie obowiazkowa. bo jesli teraz masz walniety to niestety czeka Cie sciagniecie rozrzadu wink.gif - kasa znow pojdzie do pana mechanika.

to, ze kupiles nowy czujnik nie znaczy, ze jest od dobry wink.giforichmaru jest specem od czujnikow - przepatrz jego posty - bylo jak sprawdzic czujnik

ale po przejechniu tych paru km wieje Ci cieplym powietrzem jak wlaczysz dmuchawe?

wskaznikiem za bardzo sie nie przejmuj - to wskaznik, a nie miernik smile.gif

ile pali? jesli jest niedogrzany to powinien sie zamienic w malego smoka.

ostatecznie zostaw wlaczony silnik na troche, az Ci sie wlaczy wiatrak i zobacz jakie sa wskazania temperatury. najlepiej w garazu bo zimno sie robi - tylko zaloz rure na wydech zebys sie nam nie poddusil wink.gif

Napisano

Dziś jadąc do roboty dokładnie przyjrzałem się jak to jest z moim nagrzewaniem smile.gif

Na dworze +3*. Odpalilem pod chałupą, 30 sekund później ruszyłem. Ogrzewanie na minimum. Podjechałem 700 metrów aby zabrać koleżankę. Po drodze światła ale było zielone smile.gif Wskaźnik juz oderwał się od kołka kiedy wsiadala. Do tej pory była jazda najwyżej na trzecim biegu. Koleżanka jest zmarźluch więc zapodałem ogrzewanie "na pół". 1400 metrów dalej (jazda na czwartym biegu) zatrzymały nas światła.

Koleżanka przestała rozcierać ręce i rozpieła płaszcz grinser006.gif Wskazówka była tuż poniżej pierwszej kreski (mam wskaźnik 110* czyli odpowiada to kresce oznaczonej "90" na wskaźniku 100* ). Kolejne 800 metrów (jazda już na piatym biegu) wskazówka była na kresce oznaczonej "90" (czyli na wskaźniku 100* to kreska między "90" a "100") i zaczeła gwałtownie opadać - termostat się otworzył. Koleżanka sama zmniejszyla ogrzewanie smile.gif

To ja tyle jeśli chodzi o nagrzewanie smile.gif Dodam tylko że nie mam żadnych kartonów na chłodnicy, termostat wymieniłem w sierpniu razem z plynem i pompą.

Pozdroofka

Napisano

Hej Gizmo,

mam to samo co Ty, ten sam silnik X16SZ, bylem wczoraj na wycieczce w Pszczynie, 50 km w jedna strone temp. na dworze 3 st C, kreska ledwo przekroczyla niebieskie pole w drodze powrotnej to samo ledwo drgnela, nie kapuje o co w tym chodzi bo po kilkuset metrach na 1 w aucie robi sie przyjemnie cieplo. Dodam ze jak mialem walniety termostat w Kadecie to za chiny ludowe nie szlo nagrzac auta jezdzilem w rekawiczkach,czapce i kufaji wink.gif moze te typy tak maja...

ps. tylko jak stoje w 15 min. korku temp. skacze do ponad 100 ale wiatraka jeszcze nie slyszalem..

pzd

Adi

Napisano

> Koleżanka przestała rozcierać ręce i rozpieła płaszcz

i co było dalej ? zlosnik.gif

Napisano

> Dziś jadąc do roboty dokładnie przyjrzałem się jak to jest z moim

> nagrzewaniem

> Na dworze +3*. Odpalilem pod chałupą, 30 sekund później ruszyłem.

> Ogrzewanie na minimum. Podjechałem 700 metrów aby zabrać

> koleżankę. Po drodze światła ale było zielone Wskaźnik juz

> oderwał się od kołka kiedy wsiadala. Do tej pory była jazda

> najwyżej na trzecim biegu. Koleżanka jest zmarźluch więc

> zapodałem ogrzewanie "na pół". 1400 metrów dalej (jazda na

> czwartym biegu) zatrzymały nas światła.

> Koleżanka przestała rozcierać ręce i rozpieła płaszcz Wskazówka

> była tuż poniżej pierwszej kreski (mam wskaźnik 110* czyli

> odpowiada to kresce oznaczonej "90" na wskaźniku 100* ). Kolejne

> 800 metrów (jazda już na piatym biegu) wskazówka była na kresce

> oznaczonej "90" (czyli na wskaźniku 100* to kreska między "90" a

> "100") i zaczeła gwałtownie opadać - termostat się otworzył.

> Koleżanka sama zmniejszyla ogrzewanie

> To ja tyle jeśli chodzi o nagrzewanie Dodam tylko że nie mam żadnych

> kartonów na chłodnicy, termostat wymieniłem w sierpniu razem z

> plynem i pompą.

> Pozdroofka

Szkoda że koleżanka wie gdzie się zmniejsza ogrzewanie, takto może bardziej by się rozebrała grinser006.gif

Napisano

> i co było dalej ?

Widzę Panowie że schodzimy na inny temat niż w temacie, żeby nas zaraz nie zabanowali.

Napisano

> Widzę Panowie że schodzimy na inny temat niż w temacie, żeby nas

> zaraz nie zabanowali.

najważniejsze że się termostat otworzył !

Napisano

Na wstępie: odpowiadasz mi a piszesz:

> Hej Gizmo,

Ale niech ci będzie... zlosnik.gif

Fakt pierwszy:

> 50 km w jedna strone temp. na dworze 3 st C, kreska

> ledwo przekroczyla niebieskie pole

Fakt drugi:

> ps. tylko jak stoje w 15 min. korku temp. skacze do ponad 100

Naprawdę nie widzisz przyczyny? Podczas jazdy płyn nie może się nagrzać bo caly czas przepływa przez chłodnicę i pędzące powietrze schładza go. A nie powinien, bo zadaniem termostatu jest go zatrzymać w bloku póki nie osiagnie właściwej temperatury. Kiedy stoisz w korku powietrze nie przelatuje przez chłodnicę i nie schładza płynu więc silnik da radę go nagrzać do 100*

> wiatraka jeszcze nie slyszalem..

Sprawdź wyłącznik wiatraka w chłodnicy.

> w aucie robi sie przyjemnie cieplo.

Wiesz, po twoich doswiadczeniach w Kadecie i jeździe w rękawicach i kufajce, każde podniesienie temperatury w kabinie o kilka stopni jest przyjemne. grinser006.gif

U mnie przy nagrzanym silniku do normalnej temperatury pracy i daniu ogrzewania na max nie jestem w stanie utrzymać dłoni przy kratce wlotu bo parzy.

Napisano

> Witam. Zwracam sie do Was z porada i pytaniem. Otóż sprawa tyczy sie

> temperatury cieczy chlodzacej. Wskazowka dotyczaca temperatury

> cieczy chlodzacej podnosi sie bardzo wolno i dosc szybko staje w

> miejscu. Czujnik nie jest uszkodzony gdyz kupilem nowy 3 dni

> temu i na nowymi na starym pokazuje to samo. Zastanawiam sie czy

> przypadkiem termostat nie jest uszkodzony i przez to caly czas

> otwarty ale moze sie myle i astra tak wolno sie nagrzewa (auto

> mam niedlugo) Samochodem jezdze na krotkich dystanasach 5-10 km

> a potem postoj czasami nawet kilka godzin. Po przjechaniu 10

> kilometrow z wlaczonym ogrzewaniemprzy temperaturze na dworze 2

> do 8*C na plusie wskazowka w ogole sie nie podnosi lub usiesie o

> niecaly milimetr czyli nadal jest grubo na niebieskim polu. PRzy

> wylaczonym ogrzewaniu w podobnej temperaturze na dworze

> wskazowka podniesie sie szybciej i wyzej ale nadal zostaje na

> niebieskim polu. Przy dluzszyh trasach 15-20 km sytuacja jest

> bardzo podobna wskazowka rzadko i ledwo wyjdzie za niebieskie

> pole. CZy to moze byc uszkodzony termostat czy nie mam sie czym

> martwic gdyz jest to za maly dystans aby silnik sie rozgrzal tak

> jak nalezy? Dla ulatwienia powiem ze silnik to x16sz , pare dni

> temu zmienialem rozrzad lacznie z pompka wodna, kusilo mnie tez

> zmienic wtedy termostat tym bardziej ze kosztowal jedyne 28 zl a

> mechanik wzial by za to z 10zł tylko ze zaczal marudzic ze to

> duzo roboty... :/ Jest to dla mnie wazne gdyz wiadomo ze zimny

> silnik wiecej spala a wolne rozgrzewanie przy czestej jezdzie na

> krotkich dystanasach jest dla mnie zabujcze. Prosil bym o wasze

> opinie i ewentualnie napisanie jaka orientacyjna temperature

> pokazuje pokazuje wasz wskaznik po przejechaniu okolo 10

> kilometrow po miescie w podobnej temperaturze na dworze. Z gory

> bardzo dziekuje

Masz walnięty termostat!W mojej astrze C16NZ sytuacja wyglądała podobnie.Wymieniłem termostat i wszystko wróciło do normy.Samochód nagrzewa się do 90*C po przejechaniu ok 4 km w cyklu miejskim.Zaznaczam że nie mam żadnych kartonów przed chłodnicą.Życzę powodzenia przy wymianie! smile.gif

Napisano

U nie to samo było w C16NZ. Wymiana termostatu, podkręcenie wskazówki na temperaturomierzu i pokazuje pięknie 90 stopni po 4-5 km przy jeździe w trasie. Temperatura startowa około 0,00 zstopni na dworze.

Zagotowałem stary termostat i okazało się że zaczynał się otwierać przy 70 stopniach i długo sie zamykał po wyjęciu z wrzątku. NOwy reagował bardzo szybko: początek otwarci - ok. 90 st. i bardzo szybko się zamykał p owyjęciu z wrzątku smile.gif

Napisano

Dzieki Lelek za info, chyba przejade sie do swojego mechaniora zeby zobaczyl ten termostat ,

sorry ze odpisalem wczesniej na twojego posta zamiast na Gizmo, raczkuje dopiero na tym forum smile.gif

pozdrowka

Adi

Napisano
  • Autor

@celius, przepraszam nie zauwazylem, nastepnym razem lepiej sie rozejze a teraz nie widze juz wiekszego sensu przenoszenia sie. jeszcze raz sorx.

@lelek

Dzieki za napisanie jak to sie u Ciebie sprawuje. Przekonalem sie ze na 99% mam cos z termostatem nie tak gdyz otwiera sie on za szybko lub jest caly czas otwarty. Skad taki wniosek? BArdzo wolno nagrzewa sie silnik po przjechaniu 15 km po miescie w zasadzie bez przerwy z temp. na dworze 6*C ciecz osiagnela co prawda 90 stopni a nawt bylo blisko 100 tylko ze w czasie stania w korkach wrzucalem na luz i gazowalem go tak od 2000 do 5000 obrotow, gdyby nie to, co zauwazylem we wczsniejszych wycieczkach po miescie, wskazowka wyszla by ledwo poza niebieskie pole. Ogrzewanie mialem tym razme wylaczone. Po dojechaniu na parking pogazowalem go jeszcze. Wiatrak wlaczyl sie powyzej 100*C na wskazniku przed czerwonym polem, po czym wylaczyl jak wskazowka troszke opadla.

Wyczytalem w ksiazce o oplu ze mozna wykryc iz termastat jest uszkodzony (caly czas zamkniety) jezlei temepratura rosnie szybko a chlodnica pozostaje zimna. I tu pytanko do Was czy analogicznie jest z usterka gdy jest on calyc czas otwarty? czyli chlodnica sie nagrzewa pomimo iż temperatura na wskazniku nie osiagnela 90*C a nawet nei wyszla dobrze za niebieskie pole? Jezlei ktos bedzie laskawy potwierdzic moje podejzenie to bede w 100 % pewny ze mam walniety termostat gdyz u mnie wlasnie tak jest. Chlodnica sie nagrzewa pomimo iz temperatura na wskazniku jest niewielka...

Co do spalania to wlasnie zauwazylem ze powinien palic mniej. Ostatnio sprawdzalem to w trasie spalil 8 litrow a miescie 10-10.5 podczas gdy producent pisze iz w trasie powinien palic 5,5 bodajze a w miescie cos kolo 8,5. Roznica 2 litrow jest racej spora tym bardziej mnie to martwi gdyz widzialem tu post osoby ktora ma ten sam silnik i pisala ze pali 9 litrow po miescie.

@ co do mechanika to polecal go kolega, poza tym jest tani za wymiane rozrzadu, razem z pommpka wodna i napinaczem, wymiane paska od alternatora, oraz pospawaniu dziur na progach wzial 70 zł. W serwisach w lublinie krzyczeli od 150- do 250 zł za wymiane paska pompki i napinacza... Wiec zadecydowaly wzgledy finansowe. Co do robocizny jaka wykonal nie narzekam wszystko dziala jak powinno ale chyba sie wybiore znowu i kaze mu wymienic ten termastat, moze za flaszke to zrobi wink.gif

Napisano

> I tu pytanko do Was czy

> analogicznie jest z usterka gdy jest on calyc czas otwarty?

> czyli chlodnica sie nagrzewa pomimo iż temperatura na wskazniku

> nie osiagnela 90*C a nawet nei wyszla dobrze za niebieskie pole?

Dokładnie tak jak piszesz. To jest tzw test Macajewa: odpalasz zimny silnik i macasz rurę idąca od termostatu do chłodnicy. Jeżeli robi sięstopniowo ciepła, to znaczy że termostat jest otwarty cały czas. Rura powinna być chłodna (no może troszeszkę cieplawa) aż termostat się nagrzeje do ok 90 stopni i zacznie puszczać. Efekt jest taki, że rura i góra chłodnicy robi się gwałtownie gorąca.

EDIT:

No i wyżej napisałem:

Podczas jazdy płyn nie może się nagrzać bo caly czas przepływa przez chłodnicę i pędzące powietrze schładza go. A nie powinien, bo zadaniem termostatu jest go zatrzymać w bloku póki nie osiagnie właściwej temperatury. Kiedy stoisz w korku powietrze nie przelatuje przez chłodnicę i nie schładza płynu więc silnik da radę go nagrzać do 100*

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak jak piszesz. To jest tzw test Macajewa: odpalasz zimny

> silnik i macasz rurę idąca od termostatu do chłodnicy. Jeżeli

> robi sięstopniowo ciepła, to znaczy że termostat jest otwarty

> cały czas. Rura powinna być chłodna (no może troszeszkę

> cieplawa) aż termostat się nagrzeje do ok 90 stopni i zacznie

> puszczać. Efekt jest taki, że rura i góra chłodnicy robi się

> gwałtownie gorąca.

> EDIT:

> No i wyżej napisałem:

> Podczas jazdy płyn nie może się nagrzać bo caly czas przepływa przez

> chłodnicę i pędzące powietrze schładza go. A nie powinien, bo

> zadaniem termostatu jest go zatrzymać w bloku póki nie osiagnie

> właściwej temperatury. Kiedy stoisz w korku powietrze nie

> przelatuje przez chłodnicę i nie schładza płynu więc silnik da

> radę go nagrzać do 100*

> Pozdroofka

dzieki lelek za ten post smile.gif Masz racje rura sie nagrzewa na krotko po wlaczeniu silnika a co wazniejsze o czym zapomnialem napisac nie miala miejsca u mnie sytuacja w ktorej temeratura zaczela by spadac po osiagnieciu 90*C . Dzialo sie wrecz odwrotnie czyli temperatura dalej rosla co najwidoczniej swiadczy ze termostat jest otwarty i nie ma sie co otwozyc po osiagnieciu konkretnej temperatury... Na razie chyba oslonie chlodnice zeby lepiej temperature lapal a za pare dni pojade wymienie to gowienko :/

Wszystkim którzy nosza się z wymiana paska rozrzadu zalecam wymiane pompki, nainacza jak i termostatu, bo mozna sie pozniej przjechac tak jak ja smile.gif (pompke wymienilem i napinacz i dobrze bo juz wysiadaly i ciezko chodzily a na termostacie chcialem zaoszczedzic i klops...)

Napisano

To jeszcze daj sobie do podpisu typ silnika żebyśmy wiedzieli o czym rozmawiamy wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> To jeszcze daj sobie do podpisu typ silnika żebyśmy wiedzieli o czym

> rozmawiamy

> Pozdroofka

o silniku pisalem bodajze w pierwszym poscie ole oks zaraz to zrobie 20.GIF

Napisano

> o silniku pisalem bodajze w pierwszym poscie ole oks zaraz to zrobie

No fakt, przeoczyłem. Ale to dowód na to, ze lepiej mieć w podpisie lub w profilu wink.gif

x16sz to termostat masz taki:

Numer katalogowy: 1338052

Cena 23 zł

Wygląda:

277798303-x16sz.jpg

post-36940-14352475716601_thumb.jpg

Napisano

> No fakt, przeoczyłem. Ale to dowód na to, ze lepiej mieć w podpisie

> lub w profilu

> x16sz to termostat masz taki:

> Numer katalogowy: 1338052

> Cena 23 zł

> Wygląda:

A mosz może fotkę , numer i cenę do X16XEL ??

Napisano

> A mosz może fotkę , numer i cenę do X16XEL ??

Mam nieodparte wrażenie, ze wczoraj zapodawałem wink.gif

Numer: 1338073

Cena 75 zł

Wygląda:

277798335-x16xel.jpg

post-36940-14352475717074_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.