Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Unia a silnik jako element niewidencjonowany

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jako, ze zaintrygowala mnie sprawa silnika, zasiegnalem informacji jak wyglada sytuacja prawna po wejsciu naszego kraju odnosnie rejestracji samochodu z silnikiem, ktory traktowany ma byc jako eement zamienny nie podlegaacy ewidencji. Pomine ile telefonow musialem wykonac i jak niska jest wiedza poszczegolnych osob, powem jedynie ze poprzez 3 WK, ktore nie mialy przepisow wykonawczych, trafilem w koncu do Ministerstwa Infrastruktury i poprzez 7 departamentow trafilem w koncu na ten, ktory mogl udzialic wyczerpujacych informacji (Departament Rejestracji Pojazdow lub podobnie).

Rzczywiscie od 1 maja istnieje mozliwosc rejestracji samochodu bez wpisu o danych silnika. Jednak sytuacja taka dotyczy jedynie silnikow zakupionych poza granicami krajow przez podmioty gospodarcze zajmujace sie takim handlem. Podmiot taki musi posiadac fakture zakupu silnika za granica i po przewiezeiniu go do kraju oraz sprzedazy takiego silnika wydaje stosowne zaswiadczenie o zgodnoci numerow silnika z tymi na fakturze. Z takim zaswiadczneiem przekladamy silnik, na stacji diagnostycznej dostajemy zaswiadczenie o zmianie silnika i w WK otrzymujemy wpis o zmianie silnika na inny (nie ma wpisanych numerow).

W przypadku zakupu silnika z pojazdu wczesniej zarejstrowanego na terenie Polski, sytuacja sie nie zmienila i wyglada jak do tej pory, czyli tak, ze

1. przy zakupie silnika nowego otrzymujemy fakture zakupu silnika, wymieniamy silnik, natepnie dostajemy skierowanie na odpowiednia SD (Stacje Dianostyczna) z WK na nabicie numerow silnika, z zaswiadczneiem do WK i rejestrujemy samochod z nowymi numerami silnika.

2. przy zkupie silnika uzywanego, ktory wczensiej jezdzil w jakims pojezdzie spisujemy umowe KS i bierzemy xero DR, przy czym lepiej o razu zalatwic sobie zaswiadczenie z WK, w ktorym slnik wcensiej byl zarejestrowany o jego pochodzeniu. Wyeliminuje nam to koniecznosc zakupu miekkiego DR w naszym WK do czasu otrzymania przez nasz WK takiego zaswiadczenia z WK poprzendiego. Jak zaswiaczenie mamy to od razu dostajemy ocelowe numery.

3. przy zakupie silnika uzywanego pocdozacego z pojazdu wyrejestrowanego potrzebujemy zasiadczneie o wurejestrowanu pojazdu z ewidencji, akture zakupu oraz DR z pojazdu wyrejestrowanego (dla mnie to troche dziwne...). Po wymianie silnika idziemy do WK z tymi papierami i otrzymujemy rejestacje.

4. przy zakupie silnika uzywanego, w ktorym zanikly numery, potrzebujemy umowe KS oraz zaswiadczenie z poprzendiego WK o pochodzneiu silnika. Przekladamy silnik idziemy do WK, dostajemy skierowanie na SD na nabicie numerow i na stacji dianosta nabija nowe numery i wydaje zaswiadczneie. W przypadku braku mozliwosci nabicia nowych numerow (nie moga byc nabijane w tym samym miejscu) dostajemy zaswiadcznei o braku mozliwosci nabicia numerow i z tym zawiadczeniem powinnismy udac sie do tarosty powiatu, ktory (lub odpowednia osobau niego) potwierdza zaistnialy fakt i wyaje prosbe do WK o odstapienie od normalnej procedury rejestracyjnej i wtedy WK w DR w miejc enumero silnika wbija nam "b" czyli bez danych.

Tyle z ust babeczki z MI. W czasie tlumaczenia sypala przpeiami z rekawa i bylem naprawde pod wrazneiem jej wiedzy, dlatego tez jej slowa wydaje mi sie wiarygodne. Jesli zas ktos ma dostep do jakichsprzepisow, ktore powyzsze slowa by potwierziely lub zangowaly, bardzo prosze o link i cytat.

Uff - sie rozpisalem, ale mysle, ze nieco rzswietlilem sprawe cool.gif

Napisano

Ciekawe.

Tak jest w całej unii że nr silnika nie ma w dowodzie?

Napisano
hmm.gif ciekawe czy coś się zmieniło w przypadku zaniku fabrycznych numerów silnika , bo do tej pory cała procedura nabijania nowych numerów była bardzo kosztowna ...
Napisano

Dodałem do ulubionych wątków, co zdarza mi się rzadko... ok.gif

Napisano

A czy istnieje możliwość wszczepienia sobie silnika z innej grupy producenckiej i zarejestrowanie go na standardowych warunkach czy nadal będzie to jako "SAM" ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A czy istnieje możliwość wszczepienia sobie silnika z innej grupy

> producenckiej i zarejestrowanie go na standardowych warunkach

> czy nadal będzie to jako "SAM" ?

Mozna. Wazna jest pojemnosc silnika (OC). Na mojej stornie znajdziesz maluchy z silnikami 900, 1.1, 1.4 pochodzacymi co prawda z fiata, ale rowniez 1.1T czy 1.7 pochodzacymi z zastavy i alfy romeo, a nawet 1.8 G60 czy 1.9TDI pochodzacymi z VW, przy czym w tym akurat przypadku nei wiem jaki status maja samochody. No i czy AR to inna stajnia niz fiat???

Napisano

A jak wygląda sprawa gdy silnik został sprowadzony przez firme zajmującej się handlem silnikami itp. ale został sprowadzony z kraju gdzie silniki niemają nabijanych numerów silnika (bo sa zwykłą częścią zamienną jak wiesz grinser006.gif) i niema możliwości potwierdzenia zgodności numerów. Czy ftedy tesz jest wpis do dowodu bez numerów czy rzeczoznawca jest potrzebny itp. aby stwierdzić że numery nieznikneły w jakiś niezwykły sposób niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Nie mam pojecia jak to wtedy wyglada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.