Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura i technika jazdy

Featured Replies

Napisano

Jako świeży użytkownik diesla mam na dziś jeszcze dwa zagadnienia.

Pierwszy, to jaka powinna być prawidłowa temp rozgrzanego 1.7 TD Opel. Trochę dzisiaj pojeździłem i wskazówka nawet nie zbliżyła się do 90C.

Druga sprawa dotyczy techniki a w zasadzie obchodzenia się z turbo dieslem, np odpalanie, gaszenie i pewnie inne ciekawostki o których nie mam pojęcia.

Dzięki

Napisano

> Jako świeży użytkownik diesla mam na dziś jeszcze dwa zagadnienia.

> Pierwszy, to jaka powinna być prawidłowa temp rozgrzanego 1.7 TD

> Opel. Trochę dzisiaj pojeździłem i wskazówka nawet nie zbliżyła

> się do 90C.

> Druga sprawa dotyczy techniki a w zasadzie obchodzenia się z turbo

> dieslem, np odpalanie, gaszenie i pewnie inne ciekawostki o

> których nie mam pojęcia.

> Dzięki

Ad.:1.Temperatura jest wtedy dobra jesli wsaznik nie wychyla sie na czerwone pole,i nie spada na niebieskie.Tzn. wskazania zawieraja sie miedzy tymi polami.

Ad.:2.Co do turbinowych silnikow to specem nie jestem,wiem tylko napewno ze nie wolno gasic od razu po jezdzie na wysokich obrotach.Po zgaszeniu silnika gorąca turbina jeszcze chodzi,poprzez odczekanie chwili dajesz jej sie schlodzic.Jesli wylaczasz na b. goracej to moze dojsc do zatarcia.Tak slyszalem,jesli sie myle to niech ktos mnie wyprostuje.

Napisano

> Ad.:2.

Jak poprzednik.

Dodatkowo dobrze jest jeżeli wskaźnik temperatury nie wyszedł poza pole niebieskie nie dawać w palnik.Najlepiej do 2 tys obrotów / oczywiście nie na 5 biegu /.

Regularnie zmieniać olej i to nie gorszy niż przewiduje producent.Lepiej szybciej wymienić niż później

Napisano

Witam.

Jeśli sprawny układ chłodzenia, termostat, czujnik wentylatora na chłodnicy, drożna chłodnica - to 90 C powinieneś osiągnąć po 10 - 15 km. Przy ekonomicznej jeździe temp. powinna się zawrzeć pomiędzy 90 - 95 C. Jeśli będziesz jeździł pod max na poszczególnych biegach temp. skoczy do 95 C i wyżej ale wtedy wkracza czujnik i wentylator schładza silnik. Ja mam dwubiegowy.

Turbinka to fajna spraw tylko ma takie obroty, że po jeździe na max, szybkim zatrzymaniu i wyłączeniu silnika ona jeszcze jakiś czas się kręci ale bez smarowania olejem, temperatura rośnie bo silnik zgaszony. Tak więc po zatrzymaniu rzymamyjeszcze silnik na chodzie na wolnych obrotach, turbina zwolni i się schłodzi, a smarowanie będzie zachowane. To jest jakiś sposób na jej żywotność. Idzie zima więc jeszcze powiem co do odpalania: przekręcasz kluczyk, kontrolka świec żarowych gaśnie, słychać pyknięcie przekaźnika i odpalam. Jak mróz powyżej 10 - 15 C to grzeję świece dwa razy i dopiero odpalam. W ostatnią zimę nie odmówił mi ani razu.

Pozdro.

Napisano

Po uruchomieniu zimnego silnika nie wolno odrazu gwałtownie przyspieszać lecz odczekać, aż olej rozgrzeje się, zaś przed zgaszeniem powinno się odczekać conajmniej 30 sekund lub dłużej, ponieważ turbina jest smarowana olejem a, jej obroty sięgają nawet ponad 100 tyś. obrotów, gdy od razu wyłączysz po szybszej jedździe odcinasz smarowanie turbiny i zamiast wytrzymać przebieg 200 czy 300 tyś. km a nawet i dłużej, nie wytrzyma nawet 100 tysięcy.

Ważną rolę w silnikach turbo odgrywa również czystość filtra powietrza oraz olej silnikowy.

Napisano

Ważną rolę w silnikach turbo odgrywa również czystość filtra powietrza oraz olej silnikowy

W kazdym silniku to odgrywa wazna role,-to po pierwsze,a po drugie,ja nie pytalem. smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie rady. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

I jednak będę musiał coś pogrzebać, bo mój silnik nie ma ochoty na 90C i chyba zacznę od termostatu.

Napisano

Podczepie sie na chwile ze swoim Benzyniakiem C16NZ -

tez ciezko na nim zobaczyc 90 stopni .. a termostat byl wymieniany .. :/ gdziesz czytalem .. TTTM .. ale w sumie to dziwne podobno na niedogrzanym silniku jest sporo wieksze spalanie .. :

Napisano

> Podczepie sie na chwile ze swoim Benzyniakiem C16NZ -

> tez ciezko na nim zobaczyc 90 stopni

Wskaźniki masz 110*/50l czy 100*/50l ?

Napisano

> Ad.:1.Temperatura jest wtedy dobra jesli wsaznik nie wychyla sie na

> czerwone pole,i nie spada na niebieskie.Tzn. wskazania zawieraja

> sie miedzy tymi polami.

claps.gif

Napisano

> I jednak będę musiał coś pogrzebać, bo mój silnik nie ma ochoty na

> 90C i chyba zacznę od termostatu.

Nie bierz do głowy,ze twój silnik nie osiąga 90 stopni, bo u mnie jest tak samo. Optymalna temperatura u mnie to około 86 stopni. 90 i wiecej zdarzało mi sie tylko latem w korkach. Pozdrawiam.

Napisano

Lelek, co Ty na to, jakby obok wkręconego czujnika temperatury na deskę, przyłożyć sondę miernika ? Czy duża tam będzie różnica między faktyczną temperaturą cieczy, a temperaturą tego kolektora? Konkretnie chodzi mi oto, żeby faktycznie zmierzyć temperaturę cieczy chłodzącej, bez wykręcania czujnika i w to miejsce wkręcania sondy termometru?

Napisano

> Lelek, co Ty na to, jakby obok wkręconego czujnika temperatury na

> deskę, przyłożyć sondę miernika ? Czy duża tam będzie różnica

> między faktyczną temperaturą cieczy, a temperaturą tego

> kolektora? Konkretnie chodzi mi oto, żeby faktycznie zmierzyć

> temperaturę cieczy chłodzącej, bez wykręcania czujnika i w to

> miejsce wkręcania sondy termometru?

Myślę tak: żeliwo jest świetnym przewodnikiem ciepła więc TEORETYCZNIE kolektor powinien mieć temperaturę dokładnie taką jak ciecz. Niestety tylko teoretycznie bo to świetne przewodnictwo powoduje, że kolektor oddaje ciepło otoczeniu przez cieplny przepływ energi i promoeniowanie, w związku z tym zewnetrzna ścianaka kolektora bedzie chłodniejsza niż płyn. Ale można sobie pomóc: przyłozyć sondę i owinąć ją czymś, jakimś izolatorem ciepła. Myslę, że szmata wystarczy.

Pomysł masz OK waytogo.gif

Osobiście wręcałem sonde, tzn kolega dotoczył mi koncówkę z mosiądzu pasującą do otworu po czujniku.

Dla uspokojenia kolegi TrzEpiZ przypomnę, że na wskaźniku wskazówka była na kresce pomiędzy niebieskim polem a kreską oznaczoną "90" a miernik pokazywał 90*

Pozdroofka

Napisano

> Dla uspokojenia kolegi TrzEpiZ przypomnę, że na wskaźniku wskazówka

> była na kresce pomiędzy niebieskim polem a kreską oznaczoną "90"

> a miernik pokazywał 90*

i o to mi chodzilo .:) czyli nie ma sie czym martwic .. :

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> TEORETYCZNIE kolektor powinien mieć temperaturę dokładnie taką

> jak ciecz. Niestety tylko teoretycznie bo to świetne

> przewodnictwo powoduje, że kolektor oddaje ciepło otoczeniu

> przez cieplny przepływ energi i promoeniowanie, w związku z tym

> zewnetrzna ścianaka kolektora bedzie chłodniejsza niż płyn. Ale

> można sobie pomóc: przyłozyć sondę i owinąć ją czymś, jakimś

> izolatorem ciepła. Myslę, że szmata wystarczy.

Bo wiesz, chodzi o to, że kłopotliwym jest wykręcanie czujnika z uwagi na uciekającą ciecz, tylko trzeba by sprawdzić jaka faktycznie może być różnica tych temperatur. Uprzedzając (jako fizyko-chemika) powiedzmy że robimy to w lecie, przy temp. otoczenia 20*C ?

Napisano

> Bo wiesz, chodzi o to, że kłopotliwym jest wykręcanie czujnika z

> uwagi na uciekającą ciecz, tylko trzeba by sprawdzić jaka

> faktycznie może być różnica tych temperatur. Uprzedzając (jako

> fizyko-chemika) powiedzmy że robimy to w lecie, przy temp.

> otoczenia 20*C ?

Im niższa temperatura na zewnątrz tym trzeba dokładniej odizolować. Myslę, że przy 20* na zewnątrz, szmata kilkuktotnie owinięta powinna wystarczyć. Im chłodniej na zewnątrz tym więcej wastw szmaty grinser006.gif To tak samo jak z ubieraniem się.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Wskaźniki masz 110*/50l czy 100*/50l ?

Co do wskaźników to muszę spr jednak nie dziś , bo auto wstawiłem do mechanika i czeka na wymianę rozrządu. Wydaję się mi że jest to wersja110/50.

Napisano

> Wydaję się mi że jest to

> wersja110/50.

Jeżeli tak, to Ciebie też dotyczy to co pisałem do kolegi TrzEpiZ

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.