Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

usunięty katalizator - efekt

Featured Replies

Napisano

Dziś mój brat pozbawił swoją Corse 1.4 + gaz 96 170tyś katalizatora. W warsztaacie koleś wycioł katalizator a wspawał strumienice. Efekt? W dźięku żaden. W mocy? Nie wiem, nie jeździłem , brat twierdzi że lepiej idzie na wysokich obrotach.

A najlepsze jest to że mechanik chciał mu dać 70 zł za zużyty kat. heheheeh Na allegro licytują po 250zł.

Mnie też namawiał ale nie będę robił asterce żadnych niepotrzebnych transplantacji, nawet jak bym był po tym 200zł do przodu.

Napisano

nie wiem jak w Oplu ale jak kupiłem kiedyś Audi to miał specjalnie wykruszony katalizator bo gość twierdził, że w ten sposób poprawił mu osiągi. Pozostawiona była pusta puszka po kacie. Ja ponieważ lubię jak jest wszystko na swoim miejscu kupiłem katalizatorek dedykowany taki jak powinien być - braciak przywiózł mi z Reihu i wyszło mi za niego nie całe 400 pln. Efekt - spadek osiągów - praktycznie nieodczuwalny jeśli nie żaden. O wiele ciszej w pewnym zakresie obrotów choć trzeba przyznać, że przy pustej puszcze jak dało się ognia to fajowo mruczał smile.gif. Poprawiła sie kultura pracy na wolnych obrotach i silnik był jakby bardziej "miękki" tzn. nie reagował szarpnieciem przy gwałtownym dodaniu lub odpuszczeniu gazu. Ogólnie uważam, że ktoś to zaprojektował, jest ustalony rozkład ciśnień w wydechu i konkretny ustalony opór dla spalin i tak powinno to optymalnie pracować. Z katem jest mniej więcej tak jak z zaworem EGR - 99% osób uważa i twierdzi, że to tylko ekologia a w zaworze EGR większe znaczenie ma obniżenie temperatury w komorze spalania o około 450 stopni niż sama czysta natura ok.gif. Jednym słowem - katalizator to ekologia plus optymalna praca silnika

Napisano

Z tą temp. spalin troszkę kolega przesadził, ale z resztą się zgadzam. Po to inżynierowie siedzą przy kompach i robią symulacje ciśnień w wydechu, a później testy, żeby silnik pracował optymalnie.

Zastąpienie kata strumienicą bez dokładnego obliczenia wydechu przynosi więcej szkody niż pożytku. Oczywiście może się zdażyć przypadek, że akurat trafi się we właściwe miejsce i strumienica przyniesie porządany skutek, ale na to bym nie liczył.

Przypomina mi się sprawa rajdowego Poloneza z silnikiem bodaj że Alfy, czy Ferrari (już nie pamiętam dokładnie), którego skonstruowali swego czasu nasi spece od mechaniki.

Poldek miał dwie rury wydechowe, z których jedna był dłuższa o kilka cm od drugiej, właśnie po to żeby powstawały w wydechu zjawiska rezonansowe powodujące szybsze opróżnianie cylindrów ze spalin.

Napisano

A co sądzicie o tych katalizatorach z allegro i nie tylko po 150-200 pln za nówkę (Bosale i inne) ? Czy warto wywalić kata fabrycznego z 10-cio letniej astry z 158 tys km przebiegu na rzecz takiego czegoś ? Nic mi w kacie nie brzęczy, nie śmierdzi z rury, jedynie po ostatnich wątkach nie jestem pewien czy właśnie na wysokich obrotach nie osłabł lekko w stosunku do tego co było kiedys. hmm.gif

Napisano

>>fabrycznego z 10-cio letniej astry z 158 tys km przebiegu

Moim zdaniem raczej by mu sie przydala wymiana.Raczej napewno.

No i do tego jezdzisz na liquifield petroleum gas...

Napisano

> Z tą temp. spalin troszkę kolega przesadził

po czym wnosisz smirk.gif ?

Napisano

> ja czytałem o max 200 st. nizszej temp

troszkę szperałem po internecie i znalazłem na stronce Delphi info o EGRach gdzie było napisane, że jego zadaniem jest obniżanie zawartości tlenu w spalinach (info dostaje od sondy) co skutkuje obniżeniem temperatury spalania od 280 do 450 stopni w zależności od stopnia sprężania silnika

Napisano

> troszkę szperałem po internecie i znalazłem na stronce Delphi info o

> EGRach gdzie było napisane, że jego zadaniem jest obniżanie

> zawartości tlenu w spalinach (info dostaje od sondy) co skutkuje

> obniżeniem temperatury spalania od 280 do 450 stopni w

> zależności od stopnia sprężania silnika

Czyli 450 pewnie w dieslach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.