Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana CDR500 na cos innego - warto ???

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi po glowie taka mysl aby zmienic fabryczne radyjo. Jest to model VDO Siemens CDR500. Generalnie jestem z niego zadowolony ale jedzi ze mna w aucie juz 2,5roku i chcialo by sie juz cos zmienic (narazie zmienie radio, na auto przyjdzie jeszcze czas zlosnik.gif ) Na nowego sprzeta moge wydac max 450zeta, musi byc nowy, z gwarancja, najlepiej jakby czytal pliki mp3 i najwazniejsze - ma byc to sprzet markowy a nie Buszmen z Biedronki czy innego Lidla hehe.gif Sprzet bedzie gral na fabrycznej instalce i glosnikach. Co koledzy polecicie ??? Czy warto wogole zmieniac ??? Narazie pytam na kaciku astry, jak juz bede mial jakies typy to zapodam temat na kacik car-audio w celu weryfikacji wink.gif

Napisano

Zyskasz:

- czytanie mp3

- bardziej rozbudowany RDS

- poręczniejsze programowanie stacji

- światełka, bajerki itd. (to raczej strata...)

- być może lepsze brzmienie na fabrycznych głośnikach Opla

- inne funkcje, których nie posiada CDR-500.... np. czytanie pendrive'a z USB, wejście AUX...

Stracisz:

- wyświetlanie komunikatów radia, cd i rds na fabrycznym wyświetlaczu

- regulacja jasności oświetlenia radia razem z zegarami i innymi żarówkami na konsoli (!)

- automatyczne regulowanie głośności w zalezności od prędkości pojazdu (!)

- sterowanie radiem z przycisków na kierownicy (!)

- być może również brzmienie dopasowane do wbudowanych głośników fabrycznych Opla

- konieczność noszenia w kieszeni większego panelu przedniego niż jest w CDR-500

- bezpieczeństwo radia - nowe Ople mają już inne, lepsze radia - CDR-500 nie jest atrakcyjny dla złodzieja, a nowy model radia napewno

- wzornictwo radia dopasowane do konsoli oplowskiej, liczników

"Wybór należy do Ciebie"

PS. Za 450 zł raczej nowego na gwarancji radia powalającego na kolana nie kupisz, dołóż 1000 zł to będzie inna rozmowa.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> PS. Za 450 zł raczej nowego na gwarancji radia powalającego na kolana

> nie kupisz, dołóż 1000 zł to będzie inna rozmowa.

Kupno radia za 1,5kola i sluchania go na fabrycznych glosnikach wg mnie byloby zwykla rozrzutnoscia zlosnik.gif

Napisano

Za ok.450zł bez problemu kupisz radio bijące na głowę CDR-500 nawet w wydaniu SIEMENS VDO.Ale szczerze mówiąc to szukaj TYLKO PIONEERA.Bez porównania lepszy dzwięk niz konkurencja oferuje.Miałem ostatnio Blaupunkta który rewelacyjnie pasował do astry (podświetlenie i obudowa)ale jego dzwięk w porównaniu do najnizszego modelu Pioneera był o niebo gorszy.Dlatego pioneer!Jeżeli masz możliwość podpięcia na chwilę od kogoś pioneera,to zobaczysz różnicę,a i nawet fabryczne głośniki dadzą o niebo lepszy efekt.W załączniku mój były Blaupunkt.

post-77397-14352475836139_thumb.jpg

Napisano

> Kupno radia za 1,5kola i sluchania go na fabrycznych glosnikach wg

> mnie byloby zwykla rozrzutnoscia

Za te pieniądze to szkoda zabawy - no chyba,że myślisz też o używkach.

Jak napisał master22221 jest więcej minusów niż plusów takiej zabawy.

Można szukać Alpine,Blaupunkt,Kenwood i dołożyć interfejsy do sterowania w kierownicy i wyświetlacza,ale wartość samych interfejsów przekroczy założony budżet.Radio które ma brzmiec lepiej to min.700 zł.

Jeszcze jedno - czy chcesz rozbudować bardziej system audio w samochodzie ?

tu podobny temat : http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=277798129&an=0&page=0&gonew=1#UNREAD

Napisano

> Kupno radia za 1,5kola i sluchania go na fabrycznych glosnikach wg

> mnie byloby zwykla rozrzutnoscia

Ja mam Blaupunkta Milano z obsługą MP3. Kosztowało mnie jakieś 2 lata temu 499zł. Różnica między nim a radiem fabrycznym jest duża. Nie wspominam o najistotniejszym dla mnie argumencie czyli łatwości pozyskiwania materiału do nagrywania smile.gif Jeśli chcesz sterowanie z kierownicy to czeka cię dodatkowy koszt ok. 120 zł. Do braku komunikatów na TIDzie łatwo się przyzwyczaisz. Reszta jest IMHO mało istotna

Napisano

Kolega RobertV664 ma astre F inie ma mowy w niej o sterowaniu z kierownicy,chyba że sobie sam założy.A co chodzi o lepsze brzmienie,to jak pisałem nawet najniższy model Pioneer ma lepszy dzwięk niż CDR.Mam styczność na codzień z radiami do samochodów,bo pracuje w sklepie RTV.Co prawda nowsze modele Pioneera z niższej półki nie mają regulacji tonów średnich,ale i tak brzmienie o niebo lepsze.Najlepiej poszukać modelu DEH-3630R.Do 400zł.kupisz roczny model używany w idealnym stanie i przeżyje nawet twój samochód.To jest tylko moje zdanie,oparte na porównaniu kilkunastu modeli radi w jednej szafie pokazowej.

Napisano

Witam,

moim zdaniem zamiana CDR 500 na coś markowego poniżej 700 PLN nie ma sensu .... szkoda kasy

co do jakości brzmienia to nie zgodzę się, że jest ono gorsze od np. tanich pionków .....

po pierwsze zalezy kto co słucha, po drugie z czego więcej korzystasz ... z radia czy CD

jeśli lubisz posłuchać jazzu, smooth jazzu, muzyki instrumentalnej, klasyki, więcej na CD .... to jest to radyjko naprawdę OK ... za te pieniądze

jesli chcesz posłuchać muzyki pop, discopolo sick.gif, , coś do głośnego posłuchania lub jakiejś radiowej nawalanki

270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gifyay.gif270635636-JUMP2.gifyay.gif to faktycznie tani pioneer (podkreslam tani ... poniżej 700 PLN) będzie lepszy

Napisano

> - automatyczne regulowanie głośności w zalezności od prędkości

> pojazdu (!)

Podłączę się pod temat. Mam radio Blaupunkt CD300 i podobno ma ta funkcję ale u mnie nie słyszę żeby coś tam się podgłaszało confused.gif

Napisano

Sprawdź u siebie, nastaw najpierw na maksymalną czułość:

277826631-Scan0020.jpg

Dla wyjaśnienia dodam, że podczas przyśpieszania samochodu wydaje się, że muzyka gra z tą samą głośnością, co na postoju, i o to chodzi... Bez tej funkcji, przy prędkości np. 120 km/h trzebaby ręcznie zgłośnić radio, żeby hałas nie zagłuszał muzyki, a potem po zatrzymaniu ręcznie ściszyć, żeby uszy nie popękały. Tu się to odbywa automatycznie.

post-65098-1435247584691_thumb.jpg

Napisano

> Sprawdź u siebie, nastaw najpierw na maksymalną czułość:

> Dla wyjaśnienia dodam, że podczas przyśpieszania samochodu wydaje

> się, że muzyka gra z tą samą głośnością, co na postoju, i o to

> chodzi... Bez tej funkcji, przy prędkości np. 120 km/h trzebaby

> ręcznie zgłośnić radio, żeby hałas nie zagłuszał muzyki, a potem

> po zatrzymaniu ręcznie ściszyć, żeby uszy nie popękały. Tu się

> to odbywa automatycznie.

Tylko u mnie jak stoję to słyszę. Jak jadę to musze podgłaszać bo już nic nie słychać.

Mam tą instrukjcę (ale od CAR300) i próbowałem. tylko ten ostatni punkt mnie zastanawia. Spróbuję jeszcze raz

Napisano

Przyznam że sam byłem ze swojego cdr500 zadowolony DO CZASU gdy zamieniłem go na pioneera mp3. Na lepszym radyjku fabryczne nagłośnienie gra naprawdę fajnie - znacznie lepiej niż przy cdr500. Aha - jak będziesz kupować radio to z nówek dobrze brać coś z alpine, pioneer, blaupunkt, clarion itp - sony i panasonic w tej klasie cenowej mają ponoć trochę gorszą jakość dźwięku - choć podejrzewam że aby to wyraźnie zauważyć potrzeba znacznie lepszego zestawu głośnikowego.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze jedno - czy chcesz rozbudować bardziej system audio w

> samochodzie ?

Nie widze takiej potrzeby, glosniki dla mnie graja ok. Poza tym astra bede jezdzil jeszcze max 4 miesiace wiec nie ma sensu pakowania $ w auto. A nowe radio wyjme i bede mogl je zamontowac w nastepnym aucie.

> tu podobny temat :

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=277798129&an=0&page=0&gonew=1#UNREAD

Thx za linka, poczytalem i troche mnie ukierunkowal.

Napisano
  • Autor

Korzystajac z wolnego dnia wybralem sie do MM w celu dokonania odsluchu pewnych modeli ktore mnie zainteresowaly.

Sony GT200 gral fajnie ale jakosc wykonania kiepska (panel lata i chwieje sie na boki przy naciskaniu klawiszy)

Jakies tam Pioneer'y i Panasonic'i poza wygladem nie mialy nic do zaoferowania (dla mnie radio ma grac a nie wygladac)

Kenwood KDC-W3534A gral bardzo przyjemnie ale joystick ktory mi pozostal w dloni w czasie testu skutecznie mnie zniechecil (sprzedawca mowil ze TTTM)

Z JVC w tym przedziale cenowym nie bylo wyboru (musialbym wyjac 100zeta wiecej z kieszeni)

Ostatecznie zdecydowalem sie na Clariona DB268RMP. Sprzet wygladem nie powala ale gra przyjemnie, jakosc wykonania wysoka, bdb tuner radiowy.

A wiec wylosowalem dla siebie 1szt ze sterty lezacych kartonow z tym modelem, zaplacilem w kasie i udalem sie do auta. Bardzo mnie korcilo aby podlaczyc radyjo od razu pod sklepem, co tez uczynilem. "Wyrwalem" zlosnik.gif CDR'a z konsoli, przepialem kostki do Clariona i nastapila chwila prawdy - wlaczam radio a te nie dziala palacz.gif na chwile po wlaczeniu tylko zakreci naped i dalej ciemnosc. Motalem sie jeszcze chyba z godzine pod sklepem z tym radiem sprawdzajac wszystkie polaczenia. W koncu spakowalem go w karton i dalem dyla do BOKu. Tam panienka kazala isc na sklep aby podpieli go w szafie. Radio faktycznie bylo niesprawne, brak etui na panel oraz folii na panelu, papiery pobrudzone - generalnie ktos juz z nim cos kombinowal. Wymieniono mi sprzet od reki na inny egzemplarz. Po podlaczeniu od razu wszystko zagralo cacy. Po kilu godzinach testow jedynie moge narzekac na to ze klawisze sa zbyt male w stosunku do fabrycznego sprzetu ale mysle ze to kwestia kilku dni i przyuczenia sie obslugi.

Napisano

Najważniejsze,że satysfakcjonuje cie to radio i wydobywający sie z niego dźwięk.

Reszta jest mało ważna.

Napisano

Witam

chcę założyć u siebie nowe radyjko PIONEER DEH-2820MP (stare JVC mi ukradli , pisałem wcześniej) dlatego że słyszałem jak gra u kolegi w punciaku - rewelka ! a dodatkowo jest podświetlane na zielono a takowe mam założone diody w zegarach i tidzie. koszt ok.370 zł ale do 10.12.muszę jeszcze poczekać frown.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.