Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpalanie Diesla

Featured Replies

Napisano

Witam !!! Posiadam Vectre B 2.0 DTL, która na zimnym silniku po zapaleniu wypuszcza kłąb dymu ( nie zawsze - średio 1x na tydzień ). Przez 1-2 sekund czuję, że pracuje na 3 cylindry. Później jest OK. Co może być przyczyną ???

Napisano

> Witam !!! Posiadam Vectre B 2.0 DTL, która na zimnym silniku po

> zapaleniu wypuszcza kłąb dymu ( nie zawsze - średio 1x na

> tydzień ). Przez 1-2 sekund czuję, że pracuje na 3 cylindry.

> Później jest OK. Co może być przyczyną ???

Np sonda, przyczyn może być wiele

Napisano

Świeca nie grzeje albo słabo?

Napisano

nie chcialbym kolegi martwić ale jeżeli ten dym jest koloru białego to moje autko na coś takiego stoi u mechsa (jeszcze nie do końca wiadomo co to). Natomiast mialem coś podobnego na początku - kłeby białego dumu przy uruchomieniu po nocy przez okolo 15 sek. a potem czysto - nawet małego czarnego bąka (tak samo jak u kolegi raz ten dym był raz nie). dlugo szkukalem dziury w całym (Świece żarowe, uszczelniacze na zaworach, turbo, sparciałe przewody paliwowe, woda w filtrze paliwa, itd itp) , aż w końcu odkrecilem EGR-a no i był tak zasyfiony że nie mogłem go wyciagnac. Pojechalem do mechanika (tylko do takiego z prawdziwego zdarzenia - nie zmieniacza klocków nono.gifnono.gif) no i mowie co i jak a on na to że jestem już taki 3 z takim samym silnikiem w zeszłym tygodniu i ze temat rozpoznany. Mówi że te silniki tak mają i zachodzą sadzą bo świece grzeja dopiero w temp -5C, no i przy krajowym bardzo dobrym paliwie taki mamy skutek (tankowalem zawsze na orlenie) Suma sumarum trzeba głowice zdzierac i czyścić. U mnie jak zdjoł to z pod sadzy nie było widać wtryskiwaczy, a ciśnienie sprężania książkowo 30bar na kazdym cylindrze, palil bez rzadnego problemu - kałat i chodzi.

Jutro mam zadzwonić jak się sprawy mają to koledze napisze czy coś szczególnego jeszcze wyszukał.

pozdrowienia

Napisano

Witam.

O sondzie lambda zapomnij te silniki jeszcze takich cudów nie mają

wink.gif O zdejmowaniu głowicy do czyszczenia sadzy też pierwszy raz słyszę, ale nie jestem mechanikiem, wiem tylko że przy tych silnikach często zabrudza się kolektor dolotowy ten na którym siedzi EGR . Co do głowicy to faktycznie wtryski są tak niefortunnie zamontowane ,że trzeba ją zdemontować żeby si ę do nich dostać. Kłąb dymu może oznaczać uszkodzone lub poprostu stare uszczelniacze na wtryskach,ale więcej info znajdziesz na stronie http://www.forum.vectraklub.pl/ ,powodzenia

Napisano

> Ok dzięki

witm ponownie.

dzwonilem dzisiaj do mechanika no i:

1. uszczelniacze wtyskiwaczy do wymiany (komplet 200PLN)

2. mechanik podejrzewa jeszcze że mogą być do wymiany pierścienie olejowe (mi oprócz dymienia bral jeszcze tak mniej więcej 0,2 litra oleju na 1000km)

jak coś jescze wykryje to dam ci znać.

pozdrowienia.

Napisano

> 2. mechanik podejrzewa jeszcze że mogą być do wymiany pierścienie

> olejowe (mi oprócz dymienia bral jeszcze tak mniej więcej 0,2

> litra oleju na 1000km)

Jakie pierścienia do wymiany?????

0,2 na 1000km to zadne zuzycie oleju nie daj sie w butelkę nabić.

Cwaniak weźmie kase a nic nie zrobi.

Napisano

> Mówi że te

> silniki tak mają i zachodzą sadzą bo świece grzeja dopiero w

> temp -5C, no i przy krajowym bardzo dobrym paliwie taki mamy

> skutek (tankowalem zawsze na orlenie)

Mam spore wątpiwości co do tego mechanika, po jego wywodach coś mi sie zdaje że jest od wymiany klocków właśnie.

Sadza w tych silnikach bierze sie od EGR'a a nie od tego ze świece załączaja się w okolicach 0 stC (nawet tego niewie dokładnie)

> Suma sumarum trzeba

> głowice zdzierac i czyścić.

Czyści się tylko kolektor ssący

> Jutro mam zadzwonić jak się sprawy mają to koledze napisze czy coś

> szczególnego jeszcze wyszukał.

Oj coś czuje że napewno znajdzie hehe.gif

Napisano

witam

Mam do niego zaufanie, poza tym widziałem po zdjeciu glowicy zaklejone sadzą wtryski (tylko 2 i 3 cylinder, pozostałe 2 czyste).

jak do niego 1 raz przyjechałem to na warsztacie miał taki sam silnik w robocie z taka sama przypadloscią. (pokazał pudełko po butach sadzy jakie wydłubał z silnika - u mnie było tak samo).

A co do pierścieni i zużycia oleju 0,2l x1000= 2l na 10000 km czyli pomiędzy wymianą oleju - to normalne??? wszystkie moje dotychczasowe samochody (nawet paDACZkA) brały max 1l na 10000km. koledze też tak bierze?

posdro.

Napisano

> A co do pierścieni i zużycia oleju 0,2l x1000= 2l na 10000 km czyli

> pomiędzy wymianą oleju - to normalne???

Jak najbardziej normalne producent dopuszcza zuzycie oleju do 0,7 litra na 1000km

> wszystkie moje

> dotychczasowe samochody (nawet paDACZkA) brały max 1l na

> 10000km. koledze też tak bierze?

Ja dolałem na 15kkm jakieś 0,5 litra zlosnik.gif

Napisano

> Jak najbardziej normalne producent dopuszcza zuzycie oleju do 0,7

> litra na 1000km

> Ja dolałem na 15kkm jakieś 0,5 litra

ja wiem że producenci tak podają żeby się zabezpieczyć przed ew reklamacjami. Ale tak sobie myślę że jak silnik już w częściach to niech go przejrzy dokładnie i jak sie da to usunie to powiększone zyżycie oleju. Chociaż może to faktycznie dmuchanie na zimno bo tak ajak pisałem uszczelniacze przy wtryskach sa nieszczelne (wyszło podczas sprawdzania głowicy) i to może tamtędy oleum ucieka. no cóż "sa na świecie rzeczy o których się fizjaonomom nie sniło grinser006.gif" (F. Kiepski)

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.