Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Picnic vs Opel Zafira

Featured Replies

Napisano

Witam, poszukuje rodzinnego małego vana za ok. 32000zł i padło na te modele, problem polega na wybraniu któregoś z nich więc będę niezmiernie wdzięczny za pomoc w ich porównaniu. Pozdrawiam.

Napisano

> Witam, poszukuje rodzinnego małego vana za ok. 32000zł i padło na te

> modele, problem polega na wybraniu któregoś z nich więc będę

> niezmiernie wdzięczny za pomoc w ich porównaniu. Pozdrawiam.

Porównać nie porównam bo nie znam Toyoty, ale sam jeżdzę Zafirą.

W środku naprawdę kupa miejsca, mam wersję benzyna 1.8, pali ok. 11 litrów w mieście, przy zakupie (3 letni samochód z przebiegiem ok. 110 tys.) trzeba było zainwestować w pakiet startowy (tarcze, klocki, łączniki stabilizatora, skraplacz klimy). Na razie odpukać prawie zero problemów (niestety świeci się kontrolka CE czyli trzeba zainwestować albo w sondę lambda labo w kata frown.gif)

Napisano

> Porównać nie porównam bo nie znam Toyoty, ale sam jeżdzę Zafirą.

> W środku naprawdę kupa miejsca

Mocne stwierdzenie zlosnik.gif Jak dla mnie jest ciasny jak diabli. Przede wszystkim wnętrze jest strasznie wąskie.

> mam wersję benzyna 1.8, pali ok. 11

> litrów w mieście,

Poważnie? Myślałem, że mój Espace 3.0v6 z automatem sporo pali. A pali ok. 14.

Jaka jest przewaga Zafiry nad dużym kombi? Przepraszam za to pytanie, ale nigdy nie mogę zrozumieć, co kieruje kupującymi w takim przypadku. Funkcjonalnie Zafira niczym nie góruje nad kombi (bo 2 fotele z bagażnika są tak śmieszne, że ich nie biorę pod uwagę).

Napisano

> Witam, poszukuje rodzinnego małego vana za ok. 32000zł

A w czym ten mały van będzie lepszy od dużego kombi? Rozumiem duży van - a to wygodne (w miarę) 7 miejsc, a to bagażnik, a to obrotowe fotele, a to ich demontaż, a to coś tam. Ale Zafira lub Picnic? To nie lepiej Mondeo albo Omegę kupić i się cieszyć jazdą?

Napisano

> A w czym ten mały van będzie lepszy od dużego kombi? [...]

Widze jedna zaleteidea.gif. Wkladajac cokolwiek do bagaznika np Omega zawsze wale glowa w sufitsmirk.gif.... masz wiecej miejsca w autach takich jak Zafira - gabarytowo oczywisciepalacz.gif

Napisano

> Widze jedna zalete. Wkladajac cokolwiek do bagaznika np Omega zawsze

> wale glowa w sufit....

Znaczy w otwartą klapę tak?

> masz wiecej miejsca w autach takich jak

> Zafira - gabarytowo oczywiscie

Chyba jednak nie. W Omedze po złożeniu tylnej kanapy masz 1800 litrów. Ile masz w Zafirze? A w Omedze składa się też oparcie przedniego fotela pasażera. Można tam motocykl wstawić.

Napisano

Picnic to taki mały van ok.gif

Zafira to powiekszona astra kombi no.gif

Napisano

Toyota jest dobrym samochodem, ale ja bałbym się pchać w coś nietypowego... hmm.gif

Pozdr. P.

Napisano

> Zafira to powiekszona astra kombi

Dodajmy, że powiększona w górę.

Napisano

> Znaczy w otwartą klapę tak?

w taka klape - chyba EU wymiary sa/powinny byc takie sameidea.gif

277835968-EdensorParkExchange001a.JPG

> Chyba jednak nie. W Omedze po złożeniu tylnej kanapy masz 1800

> litrów. Ile masz w Zafirze? A w Omedze składa się też oparcie

> przedniego fotela pasażera. Można tam motocykl wstawić.

zakladajac ze wytniesz dziure w dachusmirk.gif - i oto mi chodzilo[- po prostu Zafira jest wyzsza - np pralke wstawisz

post-1538-14352475910235_thumb.jpg

Napisano

> w taka klape - chyba EU wymiary sa/powinny byc takie same

Takie same.

> zakladajac ze wytniesz dziure w dachu - i oto mi chodzilo[- po

> prostu Zafira jest wyzsza - np pralke wstawisz

W Omedze położysz (w Zafirze pewnie na długość może nie wleźć ;-) ). Przy tym wygodniej się po drodze sunie.

Napisano

> Takie same.

> W Omedze położysz (w Zafirze pewnie na długość może nie wleźć ;-) ).

no dobra tu mnie maszzlosnik.gif ...

> Przy tym wygodniej się po drodze sunie.

nie jest to wygodne- a wiem z doswiadczeniahmm.gif ...

Napisano

> Jaka jest przewaga Zafiry nad dużym kombi? Przepraszam za to pytanie,

> ale nigdy nie mogę zrozumieć, co kieruje kupującymi w takim

> przypadku. Funkcjonalnie Zafira niczym nie góruje nad kombi (bo

> 2 fotele z bagażnika są tak śmieszne, że ich nie biorę pod

> uwagę).

Mi nie chodziło o traktowanie samochodu jako dostawczaka, a co za tym idzie składanie tylnych foteli. Dla mnie musiał to byc samochód, który ma dużo miejsca na nogi z tyłu, bagaznik do którego wchodzi wózek dziecięcy bez składania smile.gif oraz jest w miarę nieduży z zewnątrz.

Zafira spełnia te założenia.

Nie jeżdzę w trzy osoby z tyłu, więc nie ma problemów z wąskim wnętrzem. Przy moim 188 cm wzrostu i 115 kg wagi tej wąskości nie odczuwam także z przodu.

Napisano

> nie jest to wygodne- a wiem z doswiadczenia ...

Co nie jest wygodne? Jazda Omegą?

A pytanie na początku zadałem, bo nie widzę "rodzinności" Zafiry. To zwykły kompakt podpompowany w górę. Miejsca za dużo nie ma, bagażnik umiarkowany. Duże kombi jest do poruszania się wygodniejsze po prostu. Wiem, co piszę - miałem Omegę, teraz mam Vana. W sumie nawet niezłego (bez porównania do Zafiry). A jednak - gdyby nie 4 dzieci - zostałbym przy Omedze.

Napisano

> jest w miarę nieduży z zewnątrz.

Ok. To jest jakiś powód. Bo cała reszta nie jest przewagą nad dużym kombi.

> Przy moim 188 cm wzrostu i 115 kg wagi tej wąskości

> nie odczuwam także z przodu.

Przy moim 172cm i 55kg odczuwam wąskość w Astrze. W Zafirze waliliścmy się z żoną łokciami czasami w czasie machania biegami. Lubimy sobie wygodnie zasiąść ;-)

Napisano

> Takie same.

> W Omedze położysz (w Zafirze pewnie na długość może nie wleźć ;-) ).

> Przy tym wygodniej się po drodze sunie.

Masz rację, że na długość nie wejdzie, bo Zafira ma krótszy bagażnik niż np. Atra kombi (można co prawda przesuwać tylną kanapę ale powiedz to tym co jadą na niej wink.gif).

Dla mnie wygoda jazdy polega na tym, że widzę przed sobą ciut więcej niż taki kierowca np. Omegi i dla mnie jest to bardzo wygodne smile.gif

Napisano

> Dla mnie wygoda jazdy polega na tym, że widzę przed sobą ciut więcej

> niż taki kierowca np. Omegi i dla mnie jest to bardzo wygodne

Ok. To kolejny powód na + dla Zafiry z Twojego pkt widzenia (ja akurat lubię siedzieć nisko i wysoki stołek w Espace wymagał przyzwyczajenia). O takie odpowiedzi mi chodziło. Wcześniej nie rozumiałem takiego zakupu. A wiedziałem, że skoro ludzie kupują, to powody mają zlosnik.gif

Napisano

> Co nie jest wygodne? Jazda Omegą?

suwaniesmirk.gif a jazda Commodore tez nie -po 500 km masz doscnono.gif

> A pytanie na początku zadałem, bo nie widzę "rodzinności" Zafiry. To

> zwykły kompakt podpompowany w górę.

rodzinnosci ja tez nie widze i zgoda ze wypompowany w gore ale przez to powinine byc latwiejszy w zaladunku jesli chodiz o te duze przedmiotysmirk.gif - wiem kwestia dyskusujna[grinser006.gif

Miejsca za dużo nie ma,

a czego sie po 'wypompowanej"Astra spodziewaszhmm.gif?

> bagażnik umiarkowany. Duże kombi jest do poruszania się

> wygodniejsze po prostu. Wiem, co piszę - miałem Omegę, teraz mam

> Vana. W sumie nawet niezłego (bez porównania do Zafiry). A

> jednak - gdyby nie 4 dzieci - zostałbym przy Omedze.

Wiem co pisze zajezdzilem 5 Commodore - to jest podstawowy wol roboczy w tej czesci globu smirk.gif ( czytaj ulubione auto firmowepalacz.gif)

277836076-2006-10-19UnandarraTelstraExchange001.JPG

post-1538-14352475910791_thumb.jpg

Napisano

> Ok. To jest jakiś powód. Bo cała reszta nie jest przewagą nad dużym

> kombi.

A wózek wchodzący bez składania do bagażnika smile.gif.

Przy czwórce dzieci powinienieś zrozumieć wink.gif

> Przy moim 172cm i 55kg odczuwam wąskość w Astrze. W Zafirze

> waliliścmy się z żoną łokciami czasami w czasie machania

> biegami. Lubimy sobie wygodnie zasiąść ;-)

Moja żona siedzi sobie z dzieckiem z tyłu, na razie jest ok. cool.gif

Napisano

> suwanie a jazda Commodore tez nie -po 500 km masz dosc

A w Zafirze chyba jednak wcześniej wymiękniesz.

> rodzinnosci ja tez nie widze i zgoda ze wypompowany w gore ale przez

> to powinine byc latwiejszy w zaladunku jesli chodiz o te duze

> przedmioty - wiem kwestia dyskusujna[

> Miejsca za dużo nie ma,

> a czego sie po 'wypompowanej"Astra spodziewasz?

No właśnie niczego. Podobno to rodzinne auto i chciałem wiedzieć, dlaczego.

> Wiem co pisze zajezdzilem 5 Commodore - to jest podstawowy wol

> roboczy w tej czesci globu ( czytaj ulubione auto firmowe)

Nie twierdzę, że to super wóz. Ale w porównaniu z kompaktem (Zafira), to wygodna limuzyna zlosnik.gif

Napisano

Niewątpliwie Picnic.

Był oferowany w polskiej sieci TMP. Częsci mechaniczne i blacharskie są dostepne. Poza tym jest to produkt japoński i masz gwarancje że długo tym pojeździsz.

Napisano

> A w Zafirze chyba jednak wcześniej wymiękniesz.

tego niestety nie wiemsmirk.gif - po prostu Zafira nie jest popularnym autem , ba nigdzy nia nie jezdzielm ale popraw jesli sie myle - wnetrze to przeszczep Astraidea.gif Jesli tak to rzeczywiscie wygodne nie jest z racji wielkosci i ilosci miejsca a raczej jego brakhmm.gif et etc ...

Co do siedzen to tego jeszcze nikt nie przebiltrophy.gif ....

5370999.jpg

> No właśnie niczego. Podobno to rodzinne auto i chciałem wiedzieć,

> dlaczego.

ja tak nie twierdzesmirk.gif ba wrecz przeciwnie - to tak jakby ktos mowil ze astra rodzinna jestzlosnik.gif

> Nie twierdzę, że to super wóz. Ale w porównaniu z kompaktem (Zafira),

> to wygodna limuzyna

ale zdechlak niestetysmirk.gif - ale ..... oczywiscie tu nie ma roznicy zdan .... ale jak mowilem wczesniej nie wiele mam z Zafira do czynieniaidea.gif

Napisano

Powożę od czasu do czasu służbową Zafirę 2.0 w klekocie. Poza mało komfortowymi fotelami

w podstawowych oplowskich wersjach, nic do zarzucenia temu autu nie mam.

Pisze to jako u użytkownik kompaktów i aut segmentu B, zatem nie mający doświadczenia w tzw. Vanach.

Spalanie jest w normie, według kompa maks ile mi pokazał to 8,7 l, genialna widoczność

z perspektywy pasażera, sporo miejsca z tyłu (mam niecałe 190 cm wzrostu). Przeszkadzają deczko

przednie słupki, ale to imho norma i kwestia przzywczajenia. Z pozycji kierowcy siedzi się

dość wygodnie, choć jak wspomniałem fotele potrafią męczyć.

Co do awaryjności, auto ma obecnie nalatane ca 130 kkm i oprócz płynów, filtrów i

jakiejś małej usterki elektryki związanej z Turbem, auto nie sprawia problemów.

Napisano

> A wózek wchodzący bez składania do bagażnika .

> Przy czwórce dzieci powinienieś zrozumieć

Duża Emaljunga nie wejdzie i tu i tu. A składak wchodzi bez składania - na boku kładziony. Złożony wchodzi pod roletę (duża spacerówka - nie parasolka z malutkimi kółeczkami).

> Moja żona siedzi sobie z dzieckiem z tyłu, na razie jest ok.

Ja wolałem zawsze żonę mieć z przodu. Można za kolanko chwycić wink.gif

Napisano

> Duża Emaljunga nie wejdzie i tu i tu. A składak wchodzi bez składania

I tu się mylisz, duża Emaljunga z gondolą wchodzi, zostaje zapasu 2cm ale wchodzi smile.gif

Napisano

IMO Picnic.

Plusy:

- tak naprawdę to powiększona Carina, z częściami nie ma żadnych problemów

- większość aut na rynku jest w pełni wyposażonych

- rodowity japoniec

- silnik 2.0 benzyna to 3s-FE - znosi gaz i jest długowieczny. U mnie jest prawie 300tys km i jeszcze trochę pojeździ...

poszukaj na kąciku skośnookich - jest kilku posiadaczy, z pewnością pomogą.

Napisano

mój brat jest szczęśliwym posiadaczem Picnica

i z jak największym spokojem mogę Ci to auto polecić

jest niezawodne

części wcale nie są mało dostępne bo to Carina z większą budą

silnik 2.0 benzyna - bardzo dobrze znosi gaz

i duże przebiegi

auto jest obszerne - dużo miejsca, nawet ja się jedzie w 6 osób

siedzenia można złożyć błyskawicznie i mieć wcale nie małą przestrzeń ładunkową

brać nie pytać waytogo.gif

nie miałem styczności z Zafirą więc się nie wypowiadam

Napisano
  • Autor

No cóż koledzy w zasadzie odpowiedzieli za mnie, poprostu rodzina z dzieckiem i wózek cool.gif Cały czas jeżdżę kombikami aktualnie mam Passata B4 w Kombi i jestem bardzo zadowolony z jego funkcjonalności, a Omegi szczególnie mi sie podobają a juz te po liftingu z ostatniej serii produkcji o miodzio vibra.gif to auto płynie nie jedzie i czuje sie w nim jak panisko devil.gif Niestety mam żonę która ma cos do powiedzenia w tej sprawie i zakochała się w Berlingo po tym jak wsadzała wózek bez składania i nie musi się wysilać i specjalnie schylać by wsadzić dziecko do fotelika z tyłu. Berlingo odpada jako auto rodzinne więc udało sie wywalczyć kompromis na mniejszego Vana. Ponadto jak to kobiety maja spore trudności w poruszaniu się dużymi samochodami gdy nie widzą maski (szczególnie długiej) i tu te większe kombi odpadają. No cóż, życie to m.in. umiejętność kompromisu, a te Vanki aż tak brzydkie nie są. Osobiście również japońska kunstrukcja mnie przekonuje, ale strasznie żadkie to auto na naszych drogach i nie wiem jak z dostepem do części np. zawieszenia które w każdym aucie na naszych drogach ulega awariom. Pozdrawiam. wink.gif

Napisano

Napiszę po raz kolejny - Picnic to Carina / Avensis (oczywiście w pewnych granicach), ale większość części jest dostępna bez problemu. IMO nie ma co się martwić o części i serwis.

Co do zawiechy - moja Carina niejedną dziurę zaliczyła i dopiero teraz czeka mnie wymiana drążka regulowanego z tyłu. Wachacze z przodu robiłem w zeszłym roku. Tyle. Dodam, że 297tys km swoje robi.

Acha, tak - następnym autem będzie Picnic ew. Previa.

Napisano

> I tu się mylisz, duża Emaljunga z gondolą wchodzi, zostaje zapasu 2cm

> ale wchodzi

O kurka. No to chylę czoła :-)

Napisano

> Acha, tak - następnym autem będzie Picnic ew. Previa.

Zasadzałem się na Previę, ale jak poczytałem o serwisowaniu, to wymiękłem jednak.

Napisano

> Osobiście również japońska

> kunstrukcja mnie przekonuje, ale strasznie żadkie to auto na

> naszych drogach i nie wiem jak z dostepem do części np.

> zawieszenia które w każdym aucie na naszych drogach ulega

> awariom. Pozdrawiam.

w ASO dostaniesz wszystko bez problemy waytogo.gif

jeśli chodzi o zawieszenie to z przodu jest takie jak w Carinie

czyli z częściami no problem

natomiast z tyłu jest belka - też no problem... w serwisie hmm.gif

Napisano

na www.previa.pl jest bogate forum, adresów serwisów też nie brakuje. Ja mam swojego mechanika i mię starczy.

Co do samej previi to koszty utrzymania są znacznie wyższe, niż przy Carinie...

Nowa Previa jest już bardziej zachowawczo zaprojektowana, więc może tę?

Napisano

posiadam picnica i jestem zadowolony palacz.gif

swobodnie siedzi 6 osób na 6 osobnych fotelach zlosnik.gif

Napisano

no to i ja kij w mrowisko. mam zafirę - nowy model i mam też prywatnie multiplę. Jak napiszę że gdybym miał wybrać - wybrałbym trasę Multiplą - możecie się śmiać - nawet jeśli ta ostatnia przeżywa kryzys wubuchającego kolektora w tej chwili (szukam właśnie pomocy w kąciku) to stwierdzam- multiplą byliśmy w rumunii - przez ukrainę, na litwie i zawsze wracaliśmy. Zafirą jeżdzę - bo to ten rodzaj najlepszych na świecie aut, do których tankowanie ma się promocyjne. Ale jak siedzieć (czwórka dzieci, żona i ja - to tylko wygodnie się siedzi w mulitipli. Nie znam się na grand expace - chylę czoła ale w kategortii cenowej do 24 tpln - nie ma aut żeby równocześnie jeździły i kosztowały - bo albo jedno albo drugie.

no i to tyle w tym mrowisku...

pozdrawiam - a jak ktoś może pomóc z tym kolektorem co chce wybuchać - proszę na zagazowany kącik - naprawdę potrzebuję pomoicy

piotr

Napisano

> no to i ja kij w mrowisko. mam zafirę - nowy model i mam też

> prywatnie multiplę. Jak napiszę że gdybym miał wybrać -

> wybrałbym trasę Multiplą -

Proponuje pośmigać japońską technologią waytogo.gif

a co do nowych modeli jestem sceptycznie nastawiony no.gif

idą na ilość nie na jakość sick.gif

Napisano

> Proponuje pośmigać japońską technologią

no i to by tak było: z 23 samochodów jakie miałem jeden był z kraju skośnych oczu - primera było jej na imię. Pod każdym względem poprawny - jeździ do dziś. Cóż skoro ducha w nim nie ma...

> a co do nowych modeli jestem sceptycznie nastawiony

> idą na ilość nie na jakość

Multipla jest tych jescze pięknych inaczej - model to tasn, że na wsiach albo na litwie - widziałem orwelowskie mysli oglądaczy. Na litwie pamiętam, ze jakaś telewizja film kręciła - ze mną nie rozmawiali.

tu argument ilość nie działa - wiadomo, że multiple to był fiasko finansowe fiata. Ja tam zamierzem tym fiaskiem jeszcze długo za oryginała robić.

de gustibus non est disputandum - tyle wystarczy.

Napisano

> na www.previa.pl jest bogate forum

Znam te forum i dogłębne poczytanie mnie do Previi zniechęciło :-)

Napisano

Multiplę rozważałem, ale chciałem mieć jedno zapasowe miejsce (żeby mamę czy teściową na wycieczkę z rodziną zabrać) i deko bagażnika. W Espace mam i jedno i drugie (520 litrów przy 7 miejscach - do rolety). Poza tym, to jednak jest inna klasa aut. Jechałem Multiplą JTD - czuć traktora (no i słychać). Espace v6 jeździ po mieście jak trolejbus - na niskich obrotach i w zasadzie nie wiesz, że masz silnik.

Napisano

> Multiplę rozważałem, ale chciałem mieć jedno zapasowe miejsce (żeby

> mamę czy teściową na wycieczkę z rodziną zabrać) i deko

> bagażnika.

Własnie to jest lub może być plus - Mamusia i Teściowa są zawsze mile widziane - ale niestety powierzchnia nie ta ;-) więc ręce załamując - współczując etc. odwaracam się do Żony i wymieniamu przydugie i powłóczyste spojrzenia.

W Espace mam i jedno i drugie (520 litrów przy 7

> miejscach - do rolety). Poza tym, to jednak jest inna klasa aut.

No fakt - porównania nie ma. espace to było moje marzenie, ale poza zasięgiem portfela. Bo w moim przypadku nie w tym rzecz, rzeby mieć - as w tym, aby używać.

> Jechałem Multiplą JTD - czuć traktora (no i słychać). Espace v6

> jeździ po mieście jak trolejbus - na niskich obrotach i w

> zasadzie nie wiesz, że masz silnik.

To wszystko prawda. Zestaw jednak ze sobą brutalną - ekonomiczną stronę: zakup za 20 t pln - multka - będzie za psi grosz perełka, espace po przejściach - o vanach amerykańskich nie wspomnę - albo z pod wody albo z trzech albo z siódmą skrzynią itp.

A jak już posiadasz - róznice z posiadania zwykłego 1,6 benzyna + lpg (gazu od 9 do 12 litrów) a 3 l (gazu 15l lub ropy 10) a w serwisie - siąść i płakać. u mnie, rozrząd, filtry, nawet teraz kolektor - to rząd wielkości jak w ekonomicznych samochodach.

Finalnie - gdyby było mnie stać - miałbym mercedesa vito w wersji salonka. Nie stać mnie mam absolutne minimum ale za to spełniające kompromis - 6 miejsc (bagażnik 420l to niezwukłe w porównaniu z zafirą)

oraz jakość i ekonomia an akceptowalnym poziomie. zupełnie odrębna sprawa - multipli nikt nie ukradnie...

Napisano

Kolego pozwalam sobie zamieścic wątek z naszego Toyotowego forum o Picnicu KLIK

zerknij jeśli ciekaw ok.gif

Napisano

> Własnie to jest lub może być plus - Mamusia i Teściowa są zawsze mile

> widziane - ale niestety powierzchnia nie ta ;-) więc ręce

> załamując - współczując etc. odwaracam się do Żony i wymieniamu

> przydugie i powłóczyste spojrzenia.

W takiej sytuacji mogę wyjąć jeden fotel i wstawić na jego miejsce lodówkę turystyczną zlosnik.gif

> No fakt - porównania nie ma. espace to było moje marzenie, ale poza

> zasięgiem portfela. Bo w moim przypadku nie w tym rzecz, rzeby

> mieć - as w tym, aby używać.

Jakoś sobie radzę z kosztami, ale tanio nie jest.

> To wszystko prawda. Zestaw jednak ze sobą brutalną - ekonomiczną

> stronę: zakup za 20 t pln - multka - będzie za psi grosz

> perełka, espace po przejściach - o vanach amerykańskich nie

> wspomnę - albo z pod wody albo z trzech albo z siódmą skrzynią

> itp.

Nie jest tak źle. Ze względu na koszty utrzymania taki Espace v6 jest dość tani w zakupie. Poza tym Renault nie ma zbyt dobrej opinii, co na cenę też wpływa.

> A jak już posiadasz - róznice z posiadania zwykłego 1,6 benzyna + lpg

> (gazu od 9 do 12 litrów) a 3 l (gazu 15l lub ropy 10) a w

> serwisie - siąść i płakać. u mnie, rozrząd, filtry, nawet teraz

> kolektor - to rząd wielkości jak w ekonomicznych samochodach.

To prawda. W ASO za robociznę przy wymianie rozrządu krzynkęli 1900zł. Gość z FAT na Ostrobramskiej zrobił to za 450 :-)

> Finalnie - gdyby było mnie stać - miałbym mercedesa vito w wersji

> salonka. Nie stać mnie mam absolutne minimum ale za to

> spełniające kompromis - 6 miejsc (bagażnik 420l to niezwukłe w

> porównaniu z zafirą)

Dla mnie po prostu Multipla była zbyt mała. A podchodziłem do niej jak najbardziej poważnie. Miałem Fiata Brava kiedyś i byłem z niego zadowolony. Nie mam urazu do Fiata - wręcz przeciwnie.

> oraz jakość i ekonomia an akceptowalnym poziomie. zupełnie odrębna

> sprawa - multipli nikt nie ukradnie...

Espace też. Kto weźmie drogie w utrzymaniu V6, które w sumie trudno sprzedać?

Napisano

> O kurka. No to chylę czoła :-)

Dzieki.

Co prawda wózek wsadzałem dopiero po zakupie samochodu (na oko: na pewno wejdzie smile.gif ) i na szczęście się zmieścił smirk.gif (był to jeden z podstawowych warunków zakupu tego samochodu)

Napisano

> Dzieki.

Należało się :-)

> Co prawda wózek wsadzałem dopiero po zakupie samochodu (na oko: na

> pewno wejdzie ) i na szczęście się zmieścił (był to jeden z

> podstawowych warunków zakupu tego samochodu)

Do Espace też mi wchodzi. Ale i tak składam, bo chcę mieć roletę. Ale i tak lepiej mi się jeździło kombiaczem RWD - pomimo konieczności składania pakunków zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.