Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miernik zużycia paliwa.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chciałbym sobie w swoim unolocie zainstalować jakiś wskaźnik, który pokazałby mi chwilowe zużycie paliwa. Nie interesuje mnie w zasadzie konkretna wartość w l/h czy l/km tylko raczej informacja ekonomicznie/nieekonomicznie. Czy moglibyście polecić jakieś sprawdzone, proste i w miarę niedrogie rozwiązanie??

Napisano

> Witam,

> Chciałbym sobie w swoim unolocie zainstalować jakiś wskaźnik, który

> pokazałby mi chwilowe zużycie paliwa. Nie interesuje mnie w

> zasadzie konkretna wartość w l/h czy l/km tylko raczej

> informacja ekonomicznie/nieekonomicznie. Czy moglibyście polecić

> jakieś sprawdzone, proste i w miarę niedrogie rozwiązanie??

moge Ci polecić układ z Trabanta - jest prosty i banalny.

Wyskalowany w 7 diodach led.

Podłączasz czujnik przepływu do przewodu z odstojnika gaźnika/wtrysku i gotowe smile.gif

Napisano

> moge Ci polecić układ z Trabanta - jest prosty i banalny.

> Wyskalowany w 7 diodach led.

> Podłączasz czujnik przepływu do przewodu z odstojnika gaźnika/wtrysku

> i gotowe

a przelew???

Napisano

> i gotowe

raczej Ci to nie zadziala. glownie dlatego ze w trabancie byl uklad zasilania grawitacyjny (brak pompy paliwa) i stad niskie cisnienie(tylko tyle ile wynosil slup paliwa w baku i przewodzie paliwowym), ktore ten czujnik wytrzymywal(choc nawet i w tym aucie bywaly z nim problemy ze szczelnoscia)

jak bys go wsadzil do UNO to pewnie pompa by go rozerwala na strzepy;)

Napisano

> raczej Ci to nie zadziala. glownie dlatego ze w trabancie byl uklad

> zasilania grawitacyjny (brak pompy paliwa) i stad niskie

> cisnienie(tylko tyle ile wynosil slup paliwa w baku i przewodzie

> paliwowym), ktore ten czujnik wytrzymywal(choc nawet i w tym

> aucie bywaly z nim problemy ze szczelnoscia)

> jak bys go wsadzil do UNO to pewnie pompa by go rozerwala na

> strzepy;)

ja nie mówię żeby wsadzić to w obieg pompy

Wsadzałem to do trabanta POLO i VW golfa III kolegi i działało

Ale nie wchodziłem z czujnikiem w obieg pompy paliwa tylko w Trabancie polo pomiędzy odstojnik paliwa w gaźniku a komorę pływakową i podobnie w Golfie. Myślę że w Uno też dałoby radę

Kupiliśmy nowe czujniki (jakimś cudem) dlatego było to szczelne przynjamniej przez rok - nie wiem jak teraz bo nie widuję się z ludźmi którym to robiłem już od jakiegoś czasu

Napisano
  • Autor

> i gotowe

A nie wiesz czy da się to gdzieś kupić?? No i jak się toto nazywa to sobie poszukam w sieci. Czytałem też o pomiarze podciśnienia w kolektorze dolotowym, ale narazie nie wiem zbyt wiele. Nie znalazłem nigdzie informacji jakie powinno być np. prawidłowe podciśnienie dla biegu jałowego. Muszę jeszcze poszperać, chyba że ktoś z Was podzieli się wiedzą. smile.gif

Napisano

Ekonomizer to sie nazywa wink.gif i wyglada jak wskaznik od nitro wink.gif

Uwazaj na to ,ja mialem z tym w trampku problemy...

Napisano

> Ekonomizer to sie nazywa i wyglada jak wskaznik od nitro

> Uwazaj na to ,ja mialem z tym w trampku problemy...

ja nigdy nie miałem.

W wartburgu też był takowy układ, myśle że to nie najlepsze ale najprostsze rozwiązanie

Napisano

Słuchajcie mam jeszcze od maluszka wakuometr. Ładnie się prezentuje ale nie ma czujnika. Wie ktoś co trza dokupić i czy się da wykorzystać w Uno? To chyba coś podobnego do tego miernika zużycia paliwa nie?

Napisano

> Słuchajcie mam jeszcze od maluszka wakuometr. Ładnie się prezentuje

> ale nie ma czujnika. Wie ktoś co trza dokupić i czy się da

> wykorzystać w Uno? To chyba coś podobnego do tego miernika

> zużycia paliwa nie?

nie lepiej dać 50zł klik ? hmm.gif

Napisano

> nie lepiej dać 50zł klik ?

No widzisz olśniło mnie i już wiem jak to wykorzystać. Ja mam właśnie taki miernik. Do tego nie potrzeba żadnego czujnika. Dzięki za linka.

Jedynie potrzebuję trójnik żeby wpiąć się do wężyka od UFO do gaźnika. Już zrobiłem test i działa (odpiąłem UFO i wężyk przepiąłem do wakuometru). Nawet nie będę musiał za dużo zmieniać skali bo po wstępnych oględzinach wskazuje całkiem dobrze. Tylko skąd skombinować taki trójnik? Trza allegro przeszukać :-).

Nie jest to oczywiście przepływomierz ale wskazuje kiedy za bardzo deptamy po gazie czyli efekt jest podobny - kontrola nad ekonomiką jazdy.

Napisano
  • Autor

> nie lepiej dać 50zł klik ?

Fajne, tylko żeby to jakoś sensownie zabudować to trzeba się trochę narobić. Ciekawy jestem czy da radę wstawić coś takiego w zegary zamiast lampki temperatury cieczy (tej wieeeelkiej). No i nadal nie wiem jakiej maksymalnej wartości podciśnienia powinienem się spodziewać w kolektorze - od tego zależy zakres potrzebnego wakuometru.

Napisano

> nie wiem jakiej maksymalnej wartości podciśnienia powinienem się

> spodziewać w kolektorze - od tego zależy zakres potrzebnego

> wakuometru

Ciśnienie pod przepustnicą na biegu jałowym wynosi około 0.4atm (czyli 0.6 poniżej ciśnienia atmosferycznego). Przy hamowaniu silnikiem spada do 0.3atm. Ja sobie przerobiłem zwykły manometr.

Napisano
  • Autor

> Ciśnienie pod przepustnicą na biegu jałowym wynosi około 0.4atm

> (czyli 0.6 poniżej ciśnienia atmosferycznego). Przy hamowaniu

> silnikiem spada do 0.3atm. Ja sobie przerobiłem zwykły manometr.

Róznica w cenie miedzy wakuometrem a manoetrem jest żadna więc nie warto się bawić. A z tego co piszesz wynika, że zwykły z zakresem do -1bar będzie OK. smile.gif

Napisano

> Róznica w cenie miedzy wakuometrem a manoetrem jest żadna więc nie

> warto się bawić. A z tego co piszesz wynika, że zwykły z

> zakresem do -1bar będzie OK.

Manometr akurat miałem. Poza tym niech mnie ktoś poprawi jak się mylę, ale chyba nikt jeszcze nie wymyślił wakuometru o zakresie większym niż -1bar grinser006.gif

Napisano

> Witam,

> Chciałbym sobie w swoim unolocie zainstalować jakiś wskaźnik, który

> pokazałby mi chwilowe zużycie paliwa. Nie interesuje mnie w

> zasadzie konkretna wartość w l/h czy l/km tylko raczej

> informacja ekonomicznie/nieekonomicznie. Czy moglibyście polecić

> jakieś sprawdzone, proste i w miarę niedrogie rozwiązanie??

Koleś wstawił takie coś do 125P i chciał jeździć ekonomicznie, a że mieszka w miasteczku to po krótkim czasie wywalił to urządzenie.

Dlaczego? Bo jeśli chciał jeździć wg wskazań tego urządzenia diodowego to "leciał" jak wszystkie dziadki (czy niedzielni kierowcy), które jeżdżą ok20-40km/h. Ruszyć z ruchliwego skrzyżowania wg tego wskaźnika ekonomicznej jazdy było niemożliwe, a zdarzało się, że trąbili na niego bo za bardzo spowalniał ruch na wąskich zresztą ulicach. grinser006.gif

Napisano

U mnie w domu leży wakuomert od fiata 125p taki jak na fotce http://www.allegro.pl/item142547849_wakuometr_126p.html jest na stopce z podświetlaniem więc montarz banalny, bez problemu wejdzie z lewej strony nad nawiew. Miałem montować ale jakoś tak mi zlatuje czas. Testowałem na postoju i jest spoko, podciśnienie wziołem z przyspieszacza zapłonu ale jak będę montował to trzeba będzie trójnik kupić. Najpierw muszę obrotek kupić i zamontować też można zmniejszyć spalanie widząc sam obrotomierz bo jazda na słuch nie jest ekonomiczna.

Napisano

> U mnie w domu leży wakuomert od fiata 125p taki jak na fotce

> http://www.allegro.pl/item142547849_wakuometr_126p.html jest na

> stopce z podświetlaniem więc montarz banalny, bez problemu

> wejdzie z lewej strony nad nawiew. Miałem montować ale jakoś tak

> mi zlatuje czas. Testowałem na postoju i jest spoko,

> podciśnienie wziołem z przyspieszacza zapłonu ale jak będę

> montował to trzeba będzie trójnik kupić. Najpierw muszę obrotek

> kupić i zamontować też można zmniejszyć spalanie widząc sam

> obrotomierz bo jazda na słuch nie jest ekonomiczna.

No ja mam właśnie takie coś. Tylko mój jest jak nowy, nieporysowany. Trójnika dzisiaj szukałem po sklepach akwarystycznych ale wszędzie są z regulacją która mi nie wygląda na zbyt szczelną. Dodatkowa zaleta tak wpiętego wakuometru to taka, że od razu będzie widać gdy coś się stanie z podciśnieniowym regulatorem zapłonu.

Obrotomierz dużo daje. Mnie kosztował 100 wraz z deską, jest ładnie wkomponowany w miejsce na kontrolkę płynu chłodniczego.

Edit: coś źle to zdjęcie wstawiam... sorry

Napisano

Za trójnikiem popytaj w lepszych i większych sklepach motoryzacyjnych bo np. w golfie TDI są takie trójniki do sterowania turbiny podciśnieniem. Ewentualnie szaleństwo czyli ASO VW, mam nadzieje że do 5zł to załatwią.

Napisano

> Za trójnikiem popytaj w lepszych i większych sklepach motoryzacyjnych

> bo np. w golfie TDI są takie trójniki do sterowania turbiny

> podciśnieniem. Ewentualnie szaleństwo czyli ASO VW, mam nadzieje

> że do 5zł to załatwią.

Już wszystko zamontowałem. Jeszcze nie sprawdzałem jak to będzie działać w trasie więc jest zrobione tak żeby nawet na drodze wszystko rozłączyć. Trochę mnie dziwią wskazania. Na wolnych obrotach wskazówka jest poza zakresem ekonomicznej jazdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.