Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hałas w przednim zawieszeniu przy nierównościach

Featured Replies

Napisano

Witam. mam sobie asterkę, rok 94 silnik 1,6 8v, kupiłem ją jakis rok temu, była sprowadzana z niemiec. problem jest mianowicie taki: gdy najeżdżam na próg zwalniający (tzw "śpiącego policjanta":P) słychać taki zgrzyt, jakby skorodowane dwa duże kawałki metalu ocierały o siebie. wie ktoś czego to moze być przyczyna i jak ją usunąć?? z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

Witam.

Obejżyj wahacze. Prawdopodobnie zużyły się pionowe tuleje metalowo-gumowe.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Obejżyj wahacze. Prawdopodobnie zużyły się pionowe tuleje

> metalowo-gumowe.

Aha... tego sie obawiam właśnie... uwielbiam je wymieniac:/ Heh, a niestety m,oja duma polaka-kierowcy nie pozwala mi oddać auta do mechanika, bo wiem ż zrobię to sam... no i chęć zaoszczędzenia paru groszy:P no nic, trza będize wjechać gdzieś na kanał.

A, a może to mieć związek z amorkami, bądź sprężyną?? o ile wiem pomiędzy sprężyną a wahaczem jest jeszcze guma...

Dzięki za podpoweidź.

Napisano

To się podepnę pod wątek

> Prawdopodobnie zużyły się pionowe tuleje

metalowo-gumowe.

Jest to najczęstsza diagnoza spotykana na forum, niestety ja poszedłem za nią i gucio jak furczało tak furczy (wymienione amorki, sworznie, tuleje, według mechaników sprawne łożyska na amorkach itp, stukot też nie pochodzi od silnika). Posadziłem nawet mechaników za kółkiem stwierdzili że owczem tłucze ale po ich minach widziałem że nie wiedzą gdzie.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły na chrobotanie na nierównościach?

Napisano

> Witam. mam sobie asterkę, rok 94 silnik 1,6 8v, kupiłem ją jakis rok

> temu, była sprowadzana z niemiec. problem jest mianowicie taki:

> gdy najeżdżam na próg zwalniający (tzw "śpiącego policjanta":P)

> słychać taki zgrzyt, jakby skorodowane dwa duże kawałki metalu

> ocierały o siebie. wie ktoś czego to moze być przyczyna i jak ją

> usunąć?? z góry dzięki za odpowiedź.

Mam to samo. Zauważyłem, że to się zaczęło podczas tych pierwszych mrozów. Jak jest cieplej to mnie słychać, ale jak był mrozek to przy wjeździe na policjanta dosyc mocno. Przed mrozami wogóle nie było nic słychać. Wskazywałoby to na jakąś gumę chyba. A czy to może być słychać tak sprężyny?

Napisano

u mnie jest to samo frown.gif i to chyba u mnie kolumna puka bo poza tym wszystko ok

Napisano

a co powiecie o gumach trzymajacych stabilizator? nie chodzi o te na koncowkach tylko te blizej osi podluznej pojazdu, moze one sa wybite ?

Napisano

> a co powiecie o gumach trzymajacych stabilizator? nie chodzi o te na

> koncowkach tylko te blizej osi podluznej pojazdu, moze one sa

> wybite ?

U mnie może być, bo to dziwnie słychać. Tak jakby po całej długości osi było słychać a nie na końcówkach. Narazie nie mam czasu, ale trzeba podjechać do fachowców.

Napisano

> Mam to samo. Zauważyłem, że to się zaczęło podczas tych pierwszych

> mrozów. Jak jest cieplej to mnie słychać, ale jak był mrozek to

> przy wjeździe na policjanta dosyc mocno. Przed mrozami wogóle

> nie było nic słychać. Wskazywałoby to na jakąś gumę chyba. A czy

> to może być słychać tak sprężyny?

> moze to byc po prostu wina mrozu

U mnie w asterce coprawda nic nie slysze ,ale w robocie jezdze sprinterkiem i gdy tylko chwyci wiekszy mróz to wszystko pod spodem trzeszczy jakby sie mialo urwac a mamy w firmie pare sztuk i kazda ma tak samo drive.gif

Napisano

Pocieszyć cię? Przed zakupem pojechałem asterką na stację diagnostyczną - na trzepaku nie wyszło nic podejrzanego, oględziny oprócz typowych wycieków oleju tu i ówdzie pozytywne.

Autko kupione, zajeżdżam na badanie - wszystko ok tylko zbieżność na przedniej osi troche poza normami - zalecana korekta żeby oponek nie ścierało... Miesiąc później znalazłem czas więc wstawiam autko a tam:

- do wymiany 2 amortki

- sprężyna

- silent block wahacza

- łożysko górnego mocowania amortka

boje_sie.gif

summa summarum po odliczeniu rabatów (robocizna + części) = 522pln faint.gif

A gdybyś przed naprawą wsiadł i się przejechał to byś stwierdził że zawiecha na medal - nic nie pukało zero ściągania na boki, tłuczenia, myszkowania itp...

Jaki z tego morał - nie wszystkie usterki da się "wyczuć". Mówiąc szczerze ja się liczę z tym że przy 10letnim autku (tym bardziej - nowo zakupionym) trzeba będzie parę rzeczy zrobić zanim doprowadzi się do optymalnego stanu technicznego.

Napisano

> Witam. mam sobie asterkę, rok 94 silnik 1,6 8v, kupiłem ją jakis rok

> temu, była sprowadzana z niemiec. problem jest mianowicie taki:

> gdy najeżdżam na próg zwalniający (tzw "śpiącego policjanta":P)

> słychać taki zgrzyt, jakby skorodowane dwa duże kawałki metalu

> ocierały o siebie. wie ktoś czego to moze być przyczyna i jak ją

> usunąć?? z góry dzięki za odpowiedź.

Witam,

ja bym bardziej obstawał za łącznikiem stabilizatora. Miałem dokładnie ten sam problem ... na nierównościach było ok ale jak wjechałem w większa dziurę lub na krawężnik czy próg zwalniający to waliło dość głośno.

Wymiana łącznika stabilizatora pomogła.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

A więc tak:

-wina mrozu - odpada, bo jak było ciepło też "grało na skrzypcach", poza tym nie mamy (przynajmniej tu w Łodzi:P) jeszcze takich ciężkich mrozów

- amorki - właśnie wracam z przeglądu, i koleś poweidział mi że na wiosnę przód wypadałoby wymenić

- o tulejach gumowo-metalowych mówił, ale tych bardziej na przodzie, z jednej strony. pewnie i tak wymienię wszystkie:)

-Carrey, Twoja wypowiedź chyba najbardziej odpowiada mojemu problemowi: na nierównościach ok, ale gdy wjeżdżam na krawężnik lub próg to grają na skrzypcach... więc może to łacznik...

No nic, dzięki panowie za pomoc, mam nadzieję ze zmieszcze sie w kosztach 100 zł (nie licząc amorków...) w naprawie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.