Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Manual - Wymiana linki maski silnika w MK2

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie

Ze względu na to ze ja to mimo wszystko często otwieram maskę ,a ostatnio cos mi nie domagała..postanowiłe poddac ją regulacji i .........(lub może w jego czasie) niewiem.gifnastąpił całkowity zonk wrrr.gif

No cóż zawsze cos kiedyś sie zużyje, ale jak sie okazało to rdza ją zjadła ,a dokładnie miejsce w którym ta linka jest zaprasowana z koncówką mocującą do zamka i korozja spowodowała usterkę Linka pękła i koniec.

Niestety sytuacja miała miejsce gdy maska była zamknięta wiec nie obeszło sie bez uniesienia auta i sposobem(znanym wprawnym mechanikom)otworzeniem maski-wtedy też wykonano prowizoryczne awaryjne otwieranie.(na zdjęciu widoczny srebrny drut łapiący koniec dzwigni na którą działa pancerz)

277884773-061026_153639.jpg

...i udano sie po zakup linki do ASO.

Tu zaskoczenie linki są i to nie trzeba zamawiać hehe.gifbo podobno na "L"-kach rwą sie na potęgę odkąd weszły przepisy obsługi hahaha.gif No ale koszt mnie pad.gifczęsc o Nr 46524761 - cena 45,37 i wieksza- (84PLN- w zestawie z kompletem nakretek; rączką i sprezyną zamka)

Trochę dużo icon_eek.gif jak za linkę którą i tak pozostawiła sprawny pancerz nono.gif.

Pomyślałem i ....udałem sie do sklepu rowerowego zakupiłem linkę hamulca ręcznego od roweru-tył zbliżoną -a może jednakową co do średnicy cfaniaczek.gif naoliwiłem i wsunąłem w pozostający wciąz w aucie pancerz - końcówka pasuje do rączki jedynym utrudnieniem stało sie mocowanie w zamku-zatrzasku

277884773-061026_160811.jpg

ale tu też można skorzystać z kostki elektrycznej 2,5mm2 jest wręcz idealna - aby zabezpieczyć końcówkę zastosowano izolację termokurczliwą całość ładnie wyregulowano ,oczyszczono i przesmarowano

277884773-061026_161129.jpg

-mam nadzieję ze będzie działać przez kolejne 7-lat yay.gif

A teraz koszty -linka hamulcowa-rowerowa 5pln+kostka listwy X10szt- 2,50pln,kawałek koszulki 0,5pln-czas ok 1,5h wraz z zakupami =oszczędności 76PLN waytogo.gif

Może komuś sie przyda, a jeśli nie to warto wiedzieć ze można ją zastąpić. smirk.gif

ps: Warto pamiętać aby zamek maski był czysty i nasmarowany przed zimą -nie wiadomo co może sie stać, a zima lubi płatać figle i może sie zdarzyć, ze nie będziemy mogli otworzyć tej maski sciana.gif

Pozdrawiam

20.GIF

post-37614-14352476125716_thumb.jpg

Napisano
dobre, na orga proponuje to dac. ja sam na zamek psikam bilaym smarem oraz silikonem, kilka razy w roku i takze sporo otwieram maske. Jak zwykle nie zawiodles swoja innowacjnoscia (BTW u mnie w pracy chyba za ttakie cos jest jeszcze nagroda albo i nie?).
Napisano

hosanna, bo u mnie też raz otworzy raz nie!

trzeba najperw szarpnąć maską potm rwać dźwignię. a i tak nie zawsze się udaje. w łikend się tym zajmę

Napisano

Przerabiałem to w Maju pękła 3 dni po zakupie samochodu.

Najpierw próbowałem otworzyć przez szparę miedzy maską a zderzakiem zakończyło sie fiaskiem i porysowanym pasem przednim, potem na kanał i próby od spodu tez fiasko, w końcu pojechałem do znajomego mechanika, po 40 minutach i odkręceniu chłodnicy udało się, przyczepił do zamka kawałek drutu żebym mógł na 2 dzień wymienić linkę samemu bo byłem u niego o 1 w nocy smile.gif

Koszt linki w ASO 45,37 wymiana szybka i bezproblemowa

Napisano
  • Autor

> Przerabiałem to w Maju pękła 3 dni po zakupie samochodu.

> Najpierw próbowałem otworzyć przez szparę miedzy maską a zderzakiem

> zakończyło sie fiaskiem i porysowanym pasem przednim, potem na

> kanał i próby od spodu tez fiasko, w końcu pojechałem do

> znajomego mechanika, po 40 minutach i odkręceniu chłodnicy udało

> się, przyczepił do zamka kawałek drutu żebym mógł na 2 dzień

> wymienić linkę samemu bo byłem u niego o 1 w nocy

> Koszt linki w ASO 45,37 wymiana szybka i bezproblemowa

No widzisz u mnie otworzenie klapy po zerwaniu ok 3min tyle trwa uniesienie auta(bez odkrecania czegokolwiek) ,ale linka w aso -drozsza niewiem.gifczemu?

Napisano

> No widzisz u mnie otworzenie klapy po zerwaniu ok 3min tyle trwa

> uniesienie auta(bez odkrecania czegokolwiek) ,ale linka w aso

> -drozsza czemu?

Nie mam pojęcia dlaczego taka droga u Ciebie, bo przecież nic do tego nie ma 3D czy 5D niewiem.gif

EDIT

277885289-2222aa.jpg

post-30129-14352476292581_thumb.jpg

Napisano

> No widzisz u mnie otworzenie klapy po zerwaniu ok 3min tyle trwa

> uniesienie auta(bez odkrecania czegokolwiek) ,ale linka w aso

> -drozsza czemu?

to chyba chceli ciebie skroic zlosnik.gif

nr 46524761 a cena 45,37 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to chyba chceli ciebie skroic

> nr 46524761 a cena 45,37

No to rant.gif ja jutro chaja.gif

ale to i tak wiecej niż 5pln rotfl.gif

Napisano

> No to ja jutro

> ale to i tak wiecej niż 5pln

no ale widac ze chcieli zarobic zlosnik.gif

ale faktycznie 5 zeta to nie prawie 50 frown.gif

Napisano

> Witam serdecznie

20.GIF

> i sposobem(znanym wprawnym

> mechanikom)otworzeniem klapy

Nie wiesz czy nie zdradzisz? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Proszę to nie tajemnca bo i tak wiekszosć ma(mam nadzieję) tam czujniki alarmu......

Przez otwór wzdłuż pancerza

277886261-otw.JPG277886261-2.JPG

przesuwając sie-i prowadząc drut po pancerzu trafiamy zawsze na 100% i usłyszymy charakterystyczny strzał odblokowanego zamka waytogo.gif

post-37614-14352476296088_thumb.jpg

Napisano
że klapa to jest od bagażnika skromny.gif
Napisano
  • Autor

> że klapa to jest od bagażnika

a jak bedzie fachowo?to poprawię biglaugh.gif "maska"?

Napisano

Pomysłowy Dobromir z Ciebie i złota rączka. Gratulacje!

Mnie spotkało to tydzień temu. Na szczęście linka nie pękła tylko z powodu rdzy "stanęła w miejscu". Nie bawiłem się w mycie i smarowanie tylko wymieniłem na nową. U mnie koszt linki 38 Pln w sklepie (mają u Fiata rabaty) i robota na spokojnie 15 min.

Ile czasu zajęła Ci cała operacja? Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Ile czasu zajęła Ci cała operacja? Pozdrawiam.

Tak jak napisałem w ostatnim zdaniu 1,5h razem z zakupami

biglaugh.gif

Napisano

> Tak jak napisałem w ostatnim zdaniu 1,5h razem z zakupami

No to jesteś dobrą flaszkę do przodu. winner.gif

Napisano

Dobry i ekonomiczny pomysł z tą linką. waytogo.gif Ciekawy jestem czy wytrzyma tyle co oryginalna bo jak tak to rerwelka. Ja dzisiaj profilaktycznie musze zerknąć na zamek i mocowanie linki przy nim czy nic się tam nie dzieje. I oczywiście czymś przysmarowac bo zaniedbałem ta czynność.

Napisano
  • Autor

> to chyba chceli ciebie skroic

> nr 46524761 a cena 45,37

Dowiedziałem sie -w skład zestawu-mnie zaproponowanego wchodziły 2X nakretki blokujące sie M8 2X oraz spreżyny (z zamka niewiem.gif) nakretki blokujące M6 oraz RĄCZKA z kabiny-czerwona stąd ta cena sciana.gifale Pan mnie przeprosił i zaznaczył ze on to sprawdzał w kompie ale oczywiscie cena 45,37 dotyczy linki hahaha.gifi wszystko jasne waytogo.gif

Napisano

> Dowiedziałem sie -w skład zestawu-mnie zaproponowanego wchodziły 2X

> nakretki blokujące sie M8 2X oraz spreżyny (z zamka ) nakretki

> blokujące M6 oraz RĄCZKA z kabiny-czerwona stąd ta cena ale Pan

> mnie przeprosił i zaznaczył ze on to sprawdzał w kompie ale

> oczywiscie cena 45,37 dotyczy linki i wszystko jasne

no to dobrze wiedziec ale to i tak nie zmienia ze mozna to zrobic za 5 zeta no powiedzmy za 10 zeta ze wszystkim zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no to dobrze wiedziec ale to i tak nie zmienia ze mozna to zrobic za

> 5 zeta no powiedzmy za 10 zeta ze wszystkim

Ale w FR wkradłą sie niescisłosc-ale już poprawie i bedzie waytogo.gif

PS-Gosciu sie zdziwił ze robiłem cos takiego hahaha.gifale stwierdził ze widząc mnie (wczesniej moje auto)spodziewał sie ze już cos wymysliłem hahaha.gif.Są tutaj naprawdę mili w tym ASO aż dziw brawo.gif

Napisano

Nic dodac nic ująć smile.gif Chyba nie wpadłbym na taki pomysł, choć dużo czasu spędzam na 2 kółkach!!! Brawo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.