Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozważania teoretyczne o wydechu.

Featured Replies

Napisano

Tak wpadło mi dzisiaj do głowy gdy jechałem sobie do pracy, że ten notoryczny problem jakim jest niedogrzanie wydechu na trasach miejskich ma swoje rozwiązanie. Czy stało by sie coś niedobrego gdyby rury między tłumikami i katalizatorem owinąć bandażem z włókna szklanego. Widziałem takie coś na wydechu jednego choperka. Tam miało zapewnić bezpieczeństwo jadącemu, a w naszych astrach zapewniało by szybsze nagrzewanie tłumika i zapobiegałoby skraplaniu sie tam wody.

Czy ja dobrze myślę? Czy to jest bez sensu?

Napisano

Wg mnie jest to bez sensu. Tłumik jest tak zbudowany, że gorące idzie środkiem, a woda i tak opada na dno. W środkowym jest na tyle ciepło, że woda się nie utrzyma, a żeby ogrzać tak końcowy trzeba by sporo izolacji. Lepiej zrobić otworek smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wg mnie jest to bez sensu. Tłumik jest tak zbudowany, że gorące idzie

> środkiem, a woda i tak opada na dno. W środkowym jest na tyle

> ciepło, że woda się nie utrzyma, a żeby ogrzać tak końcowy

> trzeba by sporo izolacji. Lepiej zrobić otworek

nie chodzi mi o to żeby izolować tłumik tylko rury między nimi. A dziurkę zrobiłem swoją drogą. Tylko jeśli skrapla się tłumiku woda to reaguje ona z tlenkiem azotu ze spalin i powstaje kwas azotowy (najpierw azotawy który rozpada sie na azot i kwas azotowy) nawet jeśli są to ilości mikroskopijne to i tak nie wpływają dobrze na metale. Zwłaszcza w silnikach z zaślepionym ERG będzie większa ilość tlenków azotu. A katalizator zwłaszcza starszy nie wyłapie wszystkiego. Tak że moim zdaniem lepiej byłoby mieś dobrze wygrzany wydech.

Napisano

> nie chodzi mi o to żeby izolować tłumik tylko rury między nimi. A

> dziurkę zrobiłem swoją drogą. Tylko jeśli skrapla się tłumiku

> woda to reaguje ona z tlenkiem azotu ze spalin i powstaje kwas

> azotowy (najpierw azotawy który rozpada sie na azot i kwas

> azotowy) nawet jeśli są to ilości mikroskopijne to i tak nie

> wpływają dobrze na metale. Zwłaszcza w silnikach z zaślepionym

> ERG będzie większa ilość tlenków azotu. A katalizator zwłaszcza

> starszy nie wyłapie wszystkiego. Tak że moim zdaniem lepiej

> byłoby mieś dobrze wygrzany wydech.

IMHO zasadnicze "schładzanie" (co za tym idzie skraplanie wody) odbywa się na dużych powierzchniach -czyli na blachach tłumików (szczególnie końcowego).

Zresztą w oryginalnych tłumokach GM jest wykonana stosowna "łezka" (otworek w osłonie), przez którą woda ma możliwość "ucieczki" na zewnątrz.

Pzdr.

Napisano

To znaczy Koledzy, że zasadne jest wykonanie symbolicznych ( fi 1) otworów w tłumikach (środkowym i końcowym). Mam założony komplet chyba bosalowski i one nie mają tego typu drenażu. te otworki nie przyspieszą destrukcji tłumików?Pozdr

Napisano

> To znaczy Koledzy, że zasadne jest wykonanie symbolicznych ( fi 1)

> otworów w tłumikach (środkowym i końcowym). Mam założony komplet

> chyba bosalowski i one nie mają tego typu drenażu. te otworki

> nie przyspieszą destrukcji tłumików?Pozdr

Według mnie zasadne jest wykonanie ich (ewentualnie oczywiscie wink.gif ) w końcowym tłumoku grinser006.gif

Pzdr.

Napisano

> Według mnie zasadne jest wykonanie ich (ewentualnie oczywiscie ) w

> końcowym tłumoku

> Pzdr.

zlosnik.gif no tak, w razie czego będę miał blisko z reklamacją 893goodvibes.gif

zlosnik.gif

Napisano

> Według mnie zasadne jest wykonanie ich (ewentualnie oczywiscie ) w

> końcowym tłumoku

A jakiej średnicy macie te otwory? I na której ściance: walcowej czy czołowej (oczywiście, rozumiem, że jak najniżej)?

Napisano
  • Autor

> A jakiej średnicy macie te otwory? I na której ściance: walcowej czy

> czołowej (oczywiście, rozumiem, że jak najniżej)?

Wywierciłem w czołowej, od tyłu pod samą rurą wydechową. Pewnie lepiej byłoby w najniższym punkcie ale wiertarka nie mieściła mi sie pod tłumikiem. Drugą zaletą otworka jest to że jak w tłumiku jest tyle wody że wylatuje normalnie rurą wydechową to bardzo obciążone są gumy na których wisi tłumik.

Ale nadal mam tylko dwie odpowiedzi na podstawowe pytanie tego wątku czyli ocieplania łączników.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.