Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z wolnymi obrotami a właściwie ich brak.

Featured Replies

Napisano

witam,

Z problemem męcze się już jakieś 10 miesięcy - odkąd zaświecił mi się błąd o kodzie 35 (silnik krokowy). Mimo świecącej kontrolki silnik pracował normalnie więc się tym nie przejmowałem.

Po jakimś czasie wolne obroty stawały się coraz większe, 1000 po miesiącu 1200 a ostatnio 1500 i poniżej nie spadają.

- wymieniłem silnik krokowy, nic nie pomogło,

- wymieniłem czujniki temp. (2 ten od kompa i wskaźnika) i też nic

- zmierzyłem sonde lambda i na rozgrzanym silniku jej wartości dochodzą do 0.6 a nawet 0.9 V - (a więc bardzo bogada mieszanka), widać sonda działa.

- aku odłanczałem na całą noc (reset kompa) i też nic.

Wprawdzie nie mam problemów z odpaleniem i auto jezdzi ale wiraźnie jest coraz gorzej. Kontrolka 'check engine' zapala się juz po kliku sekundach (wczesniej po 10-15 minutach) spalanie skoczyło (8 litrów = 60 km). Często jest tak że "wolne obroty" mam wieksze niż obroty podczas pracy silnika na wysokim biegu w czasie jazdy.

I teraz lamerskie pytanie :-) Ponieważ wymieniłem juz wszystkie czujniki, postanowiłem rozkręcic to coś gdzie jest wtrysk paliwa.

I przy odpalonym silniku zauwazyłem że tam benzyna cieknie po ściankach i zatrzymuje się na zamkniętej przepustnicy.

Czy tak działa wtrysk? Bo nigdy go nie rozkręcałem - a wtrysk zawsze kojarzył mi się z "mgiełką" (tak jak w dieselu).

Może mi ktoś powiedzieć czy to tak ma być? czy to własnie powód usterki?

ASTRA 1.4 C14NZ (judnopunktowy wtrysk) 1992 rok p.

z góry dzieki

pozdrawiam

tomek

Napisano

> I przy odpalonym silniku zauwazyłem że tam benzyna cieknie po

> ściankach i zatrzymuje się na zamkniętej przepustnicy.

> Czy tak działa wtrysk? Bo nigdy go nie rozkręcałem - a wtrysk zawsze

> kojarzył mi się z "mgiełką" (tak jak w dieselu).

> Może mi ktoś powiedzieć czy to tak ma być? czy to własnie powód

> usterki?

> ASTRA 1.4 C14NZ (judnopunktowy wtrysk) 1992 rok p.

> z góry dzieki

> pozdrawiam

> tomek

Tak, tak działa wtrysk, mgiełka zatrzymuje sie na sciankach gaźnika i sobie spływa na przepustnice.

A co do twojego problemu, wykresc krokowca i sprawdz czy ten dziala, czy jego ramie sie porusza po przekreceniu kluczyka na ładowanie. Moze zrobiles nieszczelnosc gdy wkresałes nowego krokowca, bo objawy podobne do:

1. zawieszonego silniczka krokowego.

2. lewe powietrze gdzies obchodzace przepustnice.

PS Nie otwieraj pokrywy wtrysku jak jest pył w powietrzu.

Napisano

witam, mialem podobne problemy z moja asterka c20ne...co sie okazalo???przeplywka do wymiany.wymienilem i auto jak nowe zlosnik.gif pozdrawiam

Napisano

Miałem to samo w C14NZ i była to uszczelka pod wtryskiem (monowtryskiem). Może być też wężyk od kolektora ssącego do serwa od hamulców, lub wężyk od kolektora ssącego do czujnika podciśnieniowego zapłonu .

Napisano
  • Autor

> przeplywka do wymiany.wymienilem i auto jak nowe

czesć,

Możesz trochę jaśniej? bo nie bardzo wiem co to przeplywka :-)

Napisano
  • Autor

> Moze zrobiles nieszczelnosc gdy wkresałes nowego

> krokowca, bo objawy podobne do:

> 1. zawieszonego silniczka krokowego.

> 2. lewe powietrze gdzies obchodzace przepustnice.

Krokowca sprawdzałem juz na tysiąc sposobów. Mam dwa i oba wygladaja na sprawne. Po przekreceniu kluczyka w stacyjce silniczek się porusza, przy wyłaczeniu równiez. Zmierzyłem miernikiem uzwojenia między 1 i 2 oraz 3 i 4 stykiem w obu krokowcach i wartości są OK.

Dodatkowo przy ostatnim montażu oprócz oringa uszczelniłem krokowca silikonem do uszczelniania silnika - tak na wszelki wypadek i też bez zmian.

Co do lewego powietrza to też na to wpadłem że może uszczelka pod kolektorem ssącym i poradzono mi by przy odpalonym silniku spryskać okolice kolektora i wtrysku starterem (takim w areozolu do odpalania silnika) i nie spowodowało to zadnego wzrostu obrotów wiec zakładam ze uszczelki są ok.

Owszem - mylący jest ten kod błedu 35 (niby ze silnik krokowy) ktory towazyszy mi juz od prawie roku..

Napisano
  • Autor

> Miałem to samo w C14NZ i była to uszczelka pod wtryskiem

> (monowtryskiem). Może być też wężyk od kolektora ssącego do

> serwa od hamulców, lub wężyk od kolektora ssącego do czujnika

> podciśnieniowego zapłonu.

No tego jeszcze nie przerabiałem :-) Taką uszczelke moge sam wymienić? czy demontaz wtryskiwacza wiaze sie potem z jakaś specjalistyczną regulacją?

Ten pierwszy wezyk kojarze (ostatnio nawet zastanawiałem sie jaka jest jego rola :-)) natomiast ten drugi zupelnie nie wiem o ktory to chodzi.

dzieki, jak ktoś podpowie jak dobrać sie do tej uszczelki to moze wkoncu się z tym uporam wink.gif

pozdrawiam!

Napisano

Przepływka to przepływomierz - urządzenie mierzące ilość powietrza wpadającego do silnika. W twoim silniku nie występuje.

To, że uszczelki w monowtrysku są ok to nie znaczy, że lewego powietrza nie ciągnie. Trzeba też posprawdzać wszystkie wężyki podciśnieniowe i to na całej długości frown.gif

Drugi wężyk idzie do tzw MAP sensora czyli czujnika mierzącego podciśnienie w kolektorze dolotowym. Czujnik ten jest przymocowany do przegrody odzielającej silnik od kabiny.

Wygląda on tak:

277909068-MAP_Sensor.jpg

post-53490-14352476387823_thumb.jpg

Napisano

> No tego jeszcze nie przerabiałem :-) Taką uszczelke moge sam

> wymienić? czy demontaz wtryskiwacza wiaze sie potem z jakaś

> specjalistyczną regulacją?

> Ten pierwszy wezyk kojarze (ostatnio nawet zastanawiałem sie jaka

> jest jego rola :-)) natomiast ten drugi zupelnie nie wiem o

> ktory to chodzi.

> dzieki, jak ktoś podpowie jak dobrać sie do tej uszczelki to moze

> wkoncu się z tym uporam

> pozdrawiam!

W demontażu wtrysku nie ma nic skomplikowanego. Trzeba odkręcić tylko chyba trzy nakrętki na klucz 13. Oczywiście trochę odłączania przewodów jest, ale to nie problem. Pod ponowtryskiem jest uszczelka i właśnie ona u mnie była przyczyną koszmaru z błędem 35. Urzyłem tu silikonu, bo nigdzie nie mogłem dostać takowej uszczelki. Ale starej nie demontowałem bo tylko jej część była uszkodzona i ją właśnie zregenerowałem silikonem wysokotemperaturowym. Jakby ręką odjął.

Powodzenia cool.gif

I napisz co było grinser006.gif

Napisano

> Przepływka to przepływomierz - urządzenie mierzące ilość powietrza

> wpadającego do silnika. W twoim silniku nie występuje.

> To, że uszczelki w monowtrysku są ok to nie znaczy, że lewego

> powietrza nie ciągnie. Trzeba też posprawdzać wszystkie wężyki

> podciśnieniowe i to na całej długości

> Drugi wężyk idzie do tzw MAP sensora czyli czujnika mierzącego

> podciśnienie w kolektorze dolotowym. Czujnik ten jest

> przymocowany do przegrody odzielającej silnik od kabiny.

> Wygląda on tak:

Witam,zastanawialem sie wlasnie co to takiego mi dynda przy grodziowej sciance a to jest ten MAP sensor własnie?.Czy to cos musi byc jakos zamocowane bo u mnie wisi sobie na wezyku i kabelkach tylko. no i czy mozna to jakos tak profilaktycznie np. przeczysycic?

Napisano

> Witam,zastanawialem sie wlasnie co to takiego mi dynda przy

> grodziowej sciance a to jest ten MAP sensor własnie?.Czy to cos

> musi byc jakos zamocowane bo u mnie wisi sobie na wezyku i

> kabelkach tylko. no i czy mozna to jakos tak profilaktycznie np.

> przeczysycic?

Powinno być zamocowane pod jakimś plastikiem pod podszybiem, dokładnie nie wiem jak to jest w Astrze. Przeczyścić się nie da, nierozbieralne. Jakby nie dziełało to kontrolka CheckEngine pokaże cool.gif

Napisano

no kontrolka nie swieci a w takim razie jakos to przymocuje.Dzieki

Napisano

Witam kolegow! Podpinam sie pod temat:( Mam ten sam problem - obroty na biegu jalowym Gdy jade na biegu i wrzuce na luz to skacza do 2000 dopiero po 10 sek normuja sie Krokowy wymieniony czujnik polozenia przepustnicy tez sonda lambda tez nowa Macie moze jakies porady/? Mecze sie juz z tym kilka lat i nic:( Pomocy!

Napisano

Masz w atrapie z przodu zaślepkę w miejscu gdzie zaczyna się chwyt powietrza do filtra?

Napisano

> Masz w atrapie z przodu zaślepkę w miejscu gdzie zaczyna się chwyt

> powietrza do filtra?

a co ona daje??

Napisano

A to daje, że podczas jazdy powietrze nie jest wpychane do dolotu. W przeciwnym wypadku następuje zubożenie mieszanki w chwili wrzucenia luzu, lambda o tym informuje ECU, który wali paliwkiem w celu zrównoważenia mieszanki. Zanim biedak załapie, że za dużo wtrysnął to silnik trochę popędzi ponad przeciętną.

Coś takiego jak odwrócona faja przy jeździe na LPG.

Aczkolwiek wcale nie to musi być przyczyną wysokich obrotów 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A to daje, że podczas jazdy powietrze nie jest wpychane do dolotu. W

> przeciwnym wypadku następuje zubożenie mieszanki w chwili

> wrzucenia luzu, lambda o tym informuje ECU, który wali paliwkiem

> w celu zrównoważenia mieszanki. Zanim biedak załapie, że za dużo

> wtrysnął to silnik trochę popędzi ponad przeciętną.

> Coś takiego jak odwrócona faja przy jeździe na LPG.

> Aczkolwiek wcale nie to musi być przyczyną wysokich obrotów

A co powiesz na to, że w moim X14XE dzieje się tak też po przygazówce na postoju. Zostaje na kilka sekund na 2500 i potem spada do normy. Linka się nie zacina a obroty podnosi krokowy - sprawdziłem...

Napisano

W atrapie z przodu gdzie zaczyna sie chwyt powietrza niema zaslepki ale jest zdjete kolanko Jak zakładali gaz to mowili ze tak musi byc A mozliwe ze przy przepustnicy jest słaba uszczelka i tam łapie powietrze i dlatego sie tak dzieje?

post-85755-14352476511011_thumb.jpg

Napisano

Nie męcz się tyle tylko jedź do elektryka niech podepnie techa, zrobi z tobą rundkę i powód będzie wiadomy.

Napisano
  • Autor

> Powodzenia

> I napisz co było

No więc z problemem się wkońcu uporałem :-) Dla zainteresowanych lub jak by ktoś kiedyś miał podobny problem to powiem że wszystkiemu winna była uszczelka między kolektorem ssącym a gardzielą z przepustnicą hehe.gif

Z problemem meczyłem się prawie rok. Wolne obroty przestawały być "wolne" i ciągle świecił się kod błędu 35

Wymieniłem:

- silnik krokowy, - czujnik temp płynu, - czujnik temp do komp, a wszystkiemu winna okazała się uszczelka za 13 złotych :-)

Przy okazji profilaktycznie wymieniłem uszczelke między gardzielą z przepustnicą a wtryskiem oraz okazało się potrzebne uszczelnienie wtryskiwacza który po montazu nalge zaczoł przeciekać.

Znów wrócily wolne obroty w zakresie 750-850 tak że silnika prawie nie słychać, jedyny minut calej tej sytuacji to to że teraz silnik wolniej mi sie rozgrzewa :-)))

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.