Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja pompy wtryskowej - x17dtl

Featured Replies

Napisano

Czy orientuje się ktoś w jaki sposób można regulować pompe w x17dtl??

Może macie jakieś publikacje na ten temat? Chodzi mi o regulacje dawki paliwa - po co, nie pytajcie wink.gif

W TISie można znaleźć tylko jak regulować bieg jałowy a o dawce ani słowa (przynajmniej nie znalazłem).

Oczywiści zdaje sobie sprawe z tego, że nie jest to prosta sprawa i żeby zrobić to dobrze trzeba mieć odpowiednie przyrządy ale interesuje mnie lekkie wzbogacenie lub zubożnie mieszanki.

Napisano

> Czy orientuje się ktoś w jaki sposób można regulować pompe w x17dtl??

> Może macie jakieś publikacje na ten temat? Chodzi mi o regulacje

> dawki paliwa - po co, nie pytajcie

> W TISie można znaleźć tylko jak regulować bieg jałowy a o dawce ani

> słowa (przynajmniej nie znalazłem).

> Oczywiści zdaje sobie sprawe z tego, że nie jest to prosta sprawa i

> żeby zrobić to dobrze trzeba mieć odpowiednie przyrządy ale

> interesuje mnie lekkie wzbogacenie lub zubożnie mieszanki.

Takie zabawy to nie w tym silniczku. Nowe diesle posiadają taką możliwość TDi ,CDi itp.

U nas jest jak w traktorze - można podkręcić na pompie ,ale rozwalisz ją w szybkim czasie...

PS. nie trzeba pytać po co - widać po opisie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Takie zabawy to nie w tym silniczku. Nowe diesle posiadają taką

> możliwość TDi ,CDi itp.

> U nas jest jak w traktorze - można podkręcić na pompie ,ale rozwalisz

> ją w szybkim czasie...

> PS. nie trzeba pytać po co - widać po opisie

Z tym że ja nie chce słuchać tutaj głosu rozsądku - chce wiedzieć jak i właśnie chodzi mi o to podkręcanie na pompie - jeśli wiesz która "śrubka" za to odpowiada to napisz wink.gif.

Nie chce słuchać tutaj o tym, że się nie da poprawić osiągów tego silnika itp. bo to mnie nie interesuje hehe. Wiem co znaczy poprawianie osiągówm silnika bo mam dość mocno zdłubaną corse c16se (a wszystko robiłem sam, w skrócie: wydech 2 cale bez kata, kolektor 4-2-1 zaadaptowany z c20xe, głowica z poprawionymi kanałami dolotowymi i wydechowymi, wypolerowany kolektor ssący, zwiększona kompresja, wypolerwoane zawory, wszystko wystrojone na lpg z blossem i wraiatorem zapłonu) z różnych przyczyn przesiadłem się na dieselka w astrze i wcale nie narzekam. W skrócie wiem na czym polega praca silnika i wiem jak o niego dbać żeby nie skrócić jego żywotności. Wiem również na co chce się porwać i ew. czym to grozi.

Napisano

> Takie zabawy to nie w tym silniczku. Nowe diesle posiadają taką

> możliwość TDi ,CDi itp.

> U nas jest jak w traktorze - można podkręcić na pompie ,ale rozwalisz

> ją w szybkim czasie...

> PS. nie trzeba pytać po co - widać po opisie

No bez przesady!W mojej z rocznika 95, bez elektroniki, pompa wtryskowa Bosha sam sobie reguluję dawkę paliwa, w zalezności, czy ma ostro jeździć i dymić wink.gif lub jeździć szacownie, ekonomicznie i ... z mniejszym dymieniem zlosnik.gif. Patrząc z góry na pompę masz dwie śruby regulacyjne, których łby pod płaski śrubokręt skierowane są w kierunku takim, jak przewody do wtrysków. Śruba bliżej tych przewodów ( patrząc z góry - bliżej akumulatora 893goodvibes.gif ) służy do regulacji dawki paliwa.Jest na odwyrtkę, tzn. wkręcając śrubę ( po rozkontrowaniu jej ) ZWIĘKSZAMY dawkę, wykręcając ZMNIEJSZAMY dawkę. Sugeruję jednorazowo ruchy maksymalnie o 1/4 obrotu i ... sprawdzić efekt w czasie jazdy. Spokojnie, to nie żaden gwałt na pompie i silniku, już parę razy dostrajałem to pod siebie ( po wizycie u mechanika ). Nie wiem, jak w przypadku pomp, gdzie jest już jakaś elektronika.Powodzonka.

Napisano

> No bez przesady!W mojej z rocznika 95, bez elektroniki, pompa

> wtryskowa Bosha sam sobie reguluję dawkę paliwa, w zalezności,

> czy ma ostro jeździć i dymić lub jeździć szacownie,

> ekonomicznie i ... z mniejszym dymieniem . Patrząc z góry na

> pompę masz dwie śruby regulacyjne, których łby pod płaski

> śrubokręt skierowane są w kierunku takim, jak przewody do

> wtrysków. Śruba bliżej tych przewodów ( patrząc z góry - bliżej

> akumulatora ) służy do regulacji dawki paliwa.Jest na odwyrtkę,

> tzn. wkręcając śrubę ( po rozkontrowaniu jej ) ZWIĘKSZAMY

> dawkę, wykręcając ZMNIEJSZAMY dawkę. Sugeruję jednorazowo ruchy

> maksymalnie o 1/4 obrotu i ... sprawdzić efekt w czasie jazdy.

> Spokojnie, to nie żaden gwałt na pompie i silniku, już parę razy

> dostrajałem to pod siebie ( po wizycie u mechanika ). Nie wiem,

> jak w przypadku pomp, gdzie jest już jakaś

> elektronika.Powodzonka.

a druga śruba do czego??

Napisano

zgadzam sie w 100 % co kolega mowi.To samo ja robilem sam u siebie a druga sruba niemam pojecia do czego sluzy.Podkrecanie o 1/4 obrotu lub odkrecanie w zupelnosci wystarczy by maksymalnie zoptymalizowac czy ma to byc wiekszy power czy tez bardziej ekonomiczna jazda.Jak bylem u mechanika bezposrednio po wymianie wtryskiwaczy to powiedzial mi ze najbardziej optymalnie pompa jest wyregulowana wtedy gdy jedziemy na V biegu 100 km/h puscimy gaz i wcisniemy spowrotem to czuc jeszcze przyspieszenie.Pozdrawiam

Napisano

> a druga śruba do czego??

Kurcze, nie mam pojęcia, a mojego mechanika się nie pytałem, zeby nie nabrał podejrzeń, ze próbuję wybić się na samodzielność hehe.gif

Napisano

> Kurcze, nie mam pojęcia, a mojego mechanika się nie pytałem, zeby nie

> nabrał podejrzeń, ze próbuję wybić się na samodzielność

druga śruba jest do ustawienia prędkości wolnych obrotów

Napisano

Może w pompie Lucas tak, ale na bank nie w pompie Boscha

Napisano
  • Autor

> Może w pompie Lucas tak, ale na bank nie w pompie Boscha

Też mi się coś tak wydaje bo z tego co kojarze to w pompie boscha są dwie śruby, które odpowiadają za regulacje jałowego - jedna na zimnym a jedna na rozgrzanym silniku.

Napisano

> Też mi się coś tak wydaje bo z tego co kojarze to w pompie boscha są

> dwie śruby, które odpowiadają za regulacje jałowego - jedna na

> zimnym a jedna na rozgrzanym silniku.

... i z tego, co pamiętam one są jakoś tak na górze korpusu pompy

• 6 miesięcy później...
Napisano

Witam. Po ostatniej wizycie u mechanika w zwiazku ze spadkiem obrotów na jałowym, pan podkrecil mi chyba wlasnie (miedzy innymi) srubke z dawka paliwa. Astra dostala kopa ale torche wiecej kopci i spalanie lekko wzroslo. Dlatego chcialbym sprobowac sam wyregulowac dawke zeby nie byla az tak duza a nie widze sensu zeby jechac do neigo z taka pierdola. Tu pojawia sie problem bo jest kilka srub przy pompie z nacieciem na srubokret dlatego dla pewnosci chcialbym zapytac ktora to jest dokladnie, nr 1,2,3 czy moze 4? Wiem tyle ze sruby zaznaczone w kolku odpowiadaja za regulacje jalowego na zimnym i cieplym silniku. Bede wdzieczny za pomoc i jesli to mozliwe to ciekaw jestem do czego sluzy kazda z tych srubek bo np patrzac na nr 1 i 2 wydaje sie ze nei maja na nic wplywy, na pierwszy rzut oka, ich dokrecanie nie popycha zadnego ramienia mechanizmu np(chyba ze 2 to ogranicznik)

Pozdrawiam

1.jpg <br>

2.jpg

Napisano

Kochani... zapraszam do łódzkiego... Kamień 10:) Regeneracja i naprawa pomp wtryskowych smile.gif Ma to mój wujek i z tego co u niego widziałem to regulacji pompy wtryskowej a juz napewno ustalania dawki paliwa nie dokonuje się na aucie. Wyciąga się pompę i montuje na specjalnym stole probierczym (załącznik), dodatkowo w zależności od pompy podpina się jej elektronikę lub nie... Do tego dochodzi sprawdzenie ciśnienia na końcówkach wtryskiwaczy... tongue.gif

Napisano

> regulacji pompy wtryskowej a juz napewno ustalania

> dawki paliwa nie dokonuje się na aucie.

w takich prostych pompach jak w astrze bez elektroniki można pobawić się samemu i metodą prób i błędów wyregulować dawkę. nie ma tam czego zepsuć, a że nie będzie idealnie tak jak przewiduje książka..... no cóż o to chyba chodzi żeby auto było zrywniejsze, lub, żeby zaoszczędzić na paliwku.

ps. o to chyba chodzi w tym forum, żeby pobawić się trochę samemu, a nie odrazu oddawać auto do mechanika

Napisano

Mialem kiedys Fieste 1.6D (bardzo dobre auto z reszta) Tam byla pompa Bosh, bardzo podobna do tej co na zdjeciu.

Do regulacji dawki sluzy oczywiście sruba nr 3. Uprzedzam tylko ze jest ona dosc "wrażliwa" tzn małe ruchy dają odczuwalny efekt. Najlepiej zaznaczyć sobie położenie przed rozpoczęciem grzebania.

Śruba 4 ustala dawke biegu jałowego. Śruba 2 ogranicza dawke maksymalna. Sruby nr 1 u mnie nie bylo wink.gif

Nie sugeruj sie tym co niektorzy mowia / pisza, ze regulacja pompy tylko na maszynie itp. Oczywiscie ze lepiej zrobic "na maszynie", ale to kosztuje odpowiednio. Ja swoja pompe ustawialem sam i bylo dobrze. Polecam metode podregulowac -przejechac sie -podregulwac i tak az do uzyskania efektu.

Napisano

Skoro powrócił wątek pompy wtryskowej.... Podczepie sie pod wątek:

Mam pytanie:

od czego jest i czemu słuzy wąż idący od kolektora ssącego do pompy wtryskowej (na górze ppompy )

Zastanawialem sie i nic mi nie wpadło do głowy confused.gif

czolem

Oberon

Napisano

Dzieki bartek_j, jutro sie pobawie z tym. A co do ustawiania pompy na maszynie to mam z tym zle doswiadzcenia bo ustawili mi tak ze pozniej mechanik musial poprawiac juz w samochodzie. Najlepiej samemu poprobowac bo przeciez kto lepiej jak nei uzytkownik czuje roznice jak dzialalo wczesniej a jak dziala teraz:) (oczywiscie nie zawsze)

Napisano

> Skoro powrócił wątek pompy wtryskowej.... Podczepie sie pod wątek:

> Mam pytanie:

> od czego jest i czemu słuzy wąż idący od kolektora ssącego do pompy

> wtryskowej (na górze ppompy )

> Zastanawialem sie i nic mi nie wpadło do głowy

> czolem

> Oberon

bada jakie jest aktualne ciśnienie doładowania i w zależności od tego pompa dobiera dawkę wtrysku

Napisano

> Mialem kiedys Fieste 1.6D (bardzo dobre auto z reszta) Tam byla pompa

> Bosh, bardzo podobna do tej co na zdjeciu.

> Do regulacji dawki sluzy oczywiście sruba nr 3. Uprzedzam tylko ze

> jest ona dosc "wrażliwa" tzn małe ruchy dają odczuwalny efekt.

> Najlepiej zaznaczyć sobie położenie przed rozpoczęciem

> grzebania.

> Śruba 4 ustala dawke biegu jałowego. Śruba 2 ogranicza dawke

> maksymalna. Sruby nr 1 u mnie nie bylo

> Nie sugeruj sie tym co niektorzy mowia / pisza, ze regulacja pompy

> tylko na maszynie itp. Oczywiscie ze lepiej zrobic "na

> maszynie", ale to kosztuje odpowiednio. Ja swoja pompe

> ustawialem sam i bylo dobrze. Polecam metode podregulowac

> -przejechac sie -podregulwac i tak az do uzyskania efektu.

A co się będzie działo jak pokręcimy śrubą 2 zwiększając dawkę maksymalną?

Napisano

> A co się będzie działo jak pokręcimy śrubą 2 zwiększając dawkę

> maksymalną?

silnik nie będzie miał odcięcia na 6 tysiącach obrotów tylko powiedzmy 8 ,ale za długo to ona tak nie wytrzyma oink.gif

• 2 lata później...
Napisano

> bada jakie jest aktualne ciśnienie doładowania i w zależności od tego

> pompa dobiera dawkę wtrysku

Witam, mam kilka pytań odnośnie tego zaworu na pompie wtryskowej (1 w zał.) Zauważyłem ze przewód łączący ten zawór z kolektorem dolotowym jest luźny więc pewnie nie trzyma ciśnienia:) Chce go wymienić jednak zauważyłem ze ten zawór jest strasznie okopcony/zaolejony ( EGR już zaślepiłem, a olej zapewne dochodzi z odmy poprzez turbinę i intercooler który mam zamiar przepłukać) i tutaj pojawia się pytanie czy bez problemu mogę go odkręcić i przeczyscic bo zdaje się być przytkany. Chciałbym tez od razu ściągnąć tą pokrywkę(złota) i kopułkę która jest pod nią i wszystko przeczyścic tylko widze ze do tej pokrywy po lewej stronie przyczepiony jest od dołu "zawór" podciśnienia (nr2) z którego wychudzą 2 wężyki. Może ktoś dysponuje szkicem technicznym tej pompy żebym mógł zobaczyć czy rozbierając ten element nie sknocę czegoś. Chce uszczelnić wszystko żeby nie było strat ciśnienia. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

post-65200-14352505100017_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.