Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słuchanie radia kosztuje ...

Featured Replies

Napisano

źródło: Motofakty

Quote:

Każdy kierowca, który ma w samochodzie radio, powinien płacić za nie abonament RTV. Inaczej będzie on jednak opłacany w autach prywatnych, a inaczej w służbowych czy zarejestrowanych w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej.

Zgodnie z ustawą o radiofonii i telewizji z 1992 r., za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobierane są opłaty abonamentowe. Jedynym wyjątkiem są radia w telefonach komórkowych i komputerach. Radio samochodowe podlega opłacie abonamentowej na tych samych zasadach, co odbiornik stacjonarny.

Prywatni płacą za gospodarstwo

Właściciele prywatnych samochodów również muszą opłacać abonament za korzystanie z radia w swoim pojeździe. Ustawodawca nie obarczył jednak osób prywatnych dodatkowym abonamentem RTV.

- Tutaj nie ma czegoś takiego jak osobny abonament RTV. Prywatni użytkownicy samochodów swoje radia w autach opłacają w abonamencie, który jest ustalony dla ich gospodarstwa domowego - wyjaśnia Aneta Jamorek, rzecznik prasowy Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Co to oznacza w praktyce? Opłacając jeden abonament za używanie radia w domu kierowca nie musi opłacać osobnego abonamentu RTV za radio w swoim samochodzie. Taka interpretację przepisów gwarantuje art. 2 pkt. 5 Ustawy o opłatach abonamentowych z dn. 21 kwietnia 2005 roku, gdzie wyraźnie jest zaznaczone, że istnieje obowiązek uiszczenia tylko jednej opłaty, niezależnie od ilości posiadanych radioodbiorników. Jeśli jednak kierowca nie zadeklarował używania radioodbiornika w domu, a posiada taki w samochodzie, zgodnie z prawem powinien opłacać swoje radio w aucie.

O opłatach abonamentu zrobiło się głośno w roku 2003, kiedy to ustawodawca nosił się z zamiarem wniesienia opłat za każdy odbiornik radiowy. Sprawa jednak znalazła szczęśliwy finał legislacyjny.

- Nazwijmy rzeczy po imieniu - abonament to kolejna próba pognębienia obywatela. Gdybym musiał płacić osobny abonament za moje radio samochodowe, to dopóki nie zostałbym przymuszony przez urzędy, unikałbym tego – mówi Łukasz Świacki, przedsiębiorca z Gdańska.

Floty objęte abonamentem

Inaczej wygląda sprawa w wypadku samochodów służbowych.

- Przedsiębiorstwa (firmy, instytucje itp.) mają obowiązek wnoszenia opłaty abonamentowej za każdy używany odbiornik telewizyjny i radiowy, z odbiornikami radiowymi w samochodach włącznie – tłumaczy Aneta Jamorek. Firmy muszą więc posiadać książeczki abonamentowe. Dotyczy to również tych firm, które leasingują samochody.

- Zobowiązanym do rejestracji i uiszczania opłat abonamentowych RTV jest leasingobiorca, gdyż on jest użytkownikiem odbiornika – wyjaśnia Jamorek. Niektóre firmy leasingowe wprowadziły nawet opłacanie abonamentu jako jedną ze swoich usług zarządzania flotą.

- W momencie, kiedy w mediach zaczęło mówić się więcej o abonamencie RTV, czyli od 2003 roku, wysłaliśmy przypomnienie do klientów o konieczności ponoszenia tych opłat. Część z nich zwróciło do nas z zapytaniem, czy w ramach zarządzania ich flotą moglibyśmy również rozliczać abonament RTV. W związku z tym zaadoptowaliśmy nasze systemy zgodnie z tą potrzebą i rozliczanie abonamentu dodaliśmy do zakresu naszych usług – wspomina Tomasz Matujewicz, kierownik działu rozwoju LeasePlan Fleet Management Polska.

- W tej chwili rozliczamy abonament za około 50 proc. samochodów przez nas zarządzanych.

Taksówkarze płacą

Podobnie jest w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą. Jeśli samochód służy nie tylko do celów prywatnych, ale również jako narzędzie pracy, kierowca jest zobowiązany do płacenia osobnego abonamentu. Jeśli więc przykładowy Kowalski zarejestrował działalność gospodarczą jako osoba fizyczna i jeździ samochodem jako kurier, powinien opłacać abonament. To samo dotyczy taksówkarzy, którzy co prawda w większości przypadków do pracy wykorzystują prywatne samochody, ale taksówka jako miejsce pracy nie wchodzi w skład gospodarstwa domowego.

Podstawa prawna opłacania abonamentu RTV:

art. 48 ust. 1 ustawy z dnia 29 grudnia 1992 r. o radiofonii i telewizji (Dz.U. z 2001 r. Nr 101, poz. 1114 z późniejszymi zmianami)

a czy wy płacicie? hmm.gif

Napisano

ja nie płace, słucham tylko cd , nie słucham radia swiety.gif

swoją drogą to skoro tak chcą pilnować ze każdy kto ma możliwość słuchania bo ma radioodbiornik to ma płacić , to może osoby które mają radia z USA powinny płacić połowe abonamentu, no bo ich radia nie odbierają wszystkich stacji nadawanych w pl cfaniaczek.gif??

Napisano

> Ja nie płace bo nie słucham

mi sie zdazy, zle tez nie place zeby.GIF co oni poglupieli ?:Ozeby.GIF toc to zdzierstwo wieksze niz allegro zeby.GIF

Napisano
icon_eek.gif za radyjko w aucie? yikes.gif nie no to chyba jakaś paranoja! Za nic nie płacę, może za niedługo będziemy płacić podatki za to, że w ogóle żyjemy!!??
Napisano

> za radyjko w aucie? nie no to chyba jakaś paranoja! Za nic nie

> płacę, może za niedługo będziemy płacić podatki za to, że w

> ogóle żyjemy!!??

Moze niekoniecznie, ze zyjemy ale od wdychanego powietrza na pewno wink.gif

Napisano

> Moze niekoniecznie, ze zyjemy ale od wdychanego powietrza na pewno

Za to, że żyjemy, też. W końcu produkujemy energię,

trzeba od tego akcyzę zapłacić! pad.gif

Napisano

W/g mnie to jest jawna kradziez.

To ja zaplacilem za radio w aucie, zasilane jest z mojego pradu ba jest zainstalowane w moim aucie a wiec niby za co mam jeszcze im zaplacic ?

Co mi oferuja za te pianiadze ? Jesli nic to z wielka checia przeznacze je na zakup piwa biglaugh.gif

Napisano

niepotrzebne sensacje pad.gif

Napisano

> W/g mnie to jest jawna kradziez.

> To ja zaplacilem za radio w aucie, zasilane jest z mojego pradu ba

> jest zainstalowane w moim aucie a wiec niby za co mam jeszcze im

> zaplacic ?

> Co mi oferuja za te pianiadze ? Jesli nic to z wielka checia

> przeznacze je na zakup piwa

płacić należy za odbiór stacji, za te fale które docierają do odbiornika

Napisano

> Hmm... Placic nie placic? Ja nie place i dobrze jest!

ja np slucham radia baaardzo ale to baardzo sporadycznie, uzywam go glownie do sluchania CD -> czyli co ja tez mam placic bo moje radio moze odbierac fale? grinser006.gif

nie place i nie mam zamiaru icon_rolleyes.gif

Napisano

> ja np slucham radia baaardzo ale to baardzo sporadycznie, uzywam go

> glownie do sluchania CD -

> nie place i nie mam zamiaru

Popieram kolege!!

Napisano

> płacić należy za odbiór stacji, za te fale które docierają do odbiornika

Jak bede chcial ogladac HBO itp to zaplace i bede je ogladal. W kablowde np. za darmo mialem 1,2 i kilka innych programow.

Wychodzi na to ze chca od nas kase za posiadanie odbiornika (czy to tv czy radia).

To moze niech sciagaja z tych co sprzedaja 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.