Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak stopu w G

Featured Replies

Napisano

Nie świecą mi się oba światła stopu w tylnich lampach ( środkowe światło stopu działa ) żarówki sprawdzone są ok. bezpiecznik nr 38 jest ok.

Znajomy zmierzył i stwierdził zwarcie jednak nic więcej nie potrafił mi pomóc.

Gdzie szukać przyczyn?

od czego zacząć szukanie, czy miał ktoś już taki przypadek ?

Pozdrawiam

Napisano

Myślę, że mogło dojść do złej diagnostyki: żarówki STOP są 2-włóknowe - może mierzyliście włokno "pozycyjne" zamiast włókna "STOP"? Ponadto zmierzyłbym dla pewności, czy dochodzi napięcie na odpowiednie styki złącza lampy tylnej w momencie naciskania pedału STOP. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Myślę, że mogło dojść do złej diagnostyki: żarówki STOP są 2-włóknowe

> - może mierzyliście włokno "pozycyjne" zamiast włókna "STOP"?

> Ponadto zmierzyłbym dla pewności, czy dochodzi napięcie na

> odpowiednie styki złącza lampy tylnej w momencie naciskania

> pedału STOP. Pozdr.

Mierzyliśmy napięcie przy stopie wciśniętym i nie. Znajomy stwierdził że jest zwarcie.

Oczywiście światła się świecą.

Napisano

> Mierzyliśmy napięcie przy stopie wciśniętym i nie. Znajomy stwierdził

> że jest zwarcie.

Zmień znajomego, chyba że jest jasnowidzem wink.gif Podczas pomiaru takiego jak opisujesz (pomiar napięcia na stykach zarówki) mógł jedynie stwierdzić, że prąd nie dochodzi do styku. A to wcale nie oznacza zwarcia. Może przewód urwany albo brak masy.

Pozdroofka

Napisano

Jak by było zwarcie to przepalałlby sie chyba bezpiecznik ???

Przejrzyj wszystkie bezpieczniki.

Może nie ma gdzieś masy ????

Napisano

> Jak by było zwarcie to przepalałlby sie chyba bezpiecznik ???

ok.gif

> Przejrzyj wszystkie bezpieczniki.

Toż pisał, że sprawdzał bezpieczniki.

Napisano

kup zarowke na stacji zmien i jeszcze raz sprawdz. bardzo prawdopodobne ze Ci sie spalily wlokienka ( przy zapalonych lampach wystarczy lekko puknac i sie wlkona przepalaja)

a ja mam cos podobnego taki maly problemik, jak jest wylacnik stop przy pedale to przy puszczonym hamulcu ten szary grzybek ma byc wcisniety do oporu czy tylko ledwo co wchodzic do srodka.

i drugie pytanie, jezeli ma wchodzic do samego konca to czy ta blacha do ktorej jest przymocowany wylacznik ma jakas regulacje.

dzisiaj jak wracalem z krakowa wlaczylem abs bo sliko bylo i sie udalo zatrzymac na swiatlach ale niestety od tego momentu mam wlaoczone swiatla stop na stale.. rozebralem wylacznik przeczyscilem umylem i mam podejrzenie ze to ta blacha jest wszytkiemu winna moze ktos ma foteczke jak to powinno wyglada w oryginale

Napisano
  • Autor

> kup zarowke na stacji zmien i jeszcze raz sprawdz. bardzo

> prawdopodobne ze Ci sie spalily wlokienka

Niestety żaróweczki są ok

Napisano

> Niestety żaróweczki są ok

przeciez 3 stop tez jest zasilony z tego samego wypnij kostke od swiatel i tam znajdz stop i miernikiem czy po nacisnieciu stop masz 12 v czy nie

jezeli Ci sie tam pojawi to znaczy ze bedziesz musial popracowac z pilniczkiem i papierem sciernym i wazelina

Napisano

> Niestety żaróweczki są ok

ello. dzisiaj walkowalem swiatla stop kilkukrotnie. i mam malutka teorie. rozebralem wylacznik stop i w srodku jest caly miedziany. wiec wnosze z tego ze nie ma innych obwodów do swiatelek z tylu jak tylko bezpiecznik wylacznik i zarówki. moja mala teoria jest taka ze masz przypalone syki wewnatrz wylacznika i malutki prad jaki jest w stanie przeplynac czarnymi stykami wystarcza do zapalenia tych diod i nie pozwala sie nawet lekko zaswiecic zarówka. jak mozesz to sciagnij wtyczke z wylacznik i zewzyj w kostce miejsca gdzie wchodza miedziane styki i napisz mi prosze czy zappalily sie zaróweczki

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi.

Okazało się, że nie ma żadnego zwarcia: jedna lampa z zaśniedziałymi stykami w drugiej po prostu przepalona żarówka.

Prawdopodobnie znajomy, o którym pisałem próbował mnie naciągnąć na kilka złotych.

Do rzeczy na stacji benzynowej kupiłem 2 żarówki i bezpiecznik, wykręciłem prawą lampę, włożyłem żarówkę okazało się, że stop się nie świeci. W tym momencie jakiś gościu podleciał z woltomierzem i zaczął sprawdzać napięcie poczym stwierdził, że jest jakieś zwarcie i na pewno poszedł jakiś przekaźnik. Sprawdzał mi jeszcze coś przy skrzynce z bezpiecznikami poczym powiedział, że to prawdopodobnie poszedł przekaźnik od świateł stopu. Nowo poznany znajomy był bardzo, dziwnie pałający chęcią pomocy zaczął sprawdzać bezpieczniki … Pod koniec stwierdził, że na pewno jest zwarcie i to na pewno przekaźnik, że to koszt ponad 100zł + robocizna, ale ma znajomego, który ma warsztat i na pewno mi to naprawi nawet w niedzielę, Koleś był tak przekonywujący, że mu uwierzyłem i byłem pewien, że żarówki są ok i to ten przekaźnik.

Człowiek był tak uczynny, że sam do mnie zadzwonił w sobotę wieczorem namawiając mnie do umówienia się na niedzielę na naprawę instalacji.

Coś mnie tknęło i w poniedziałek pojechałem do gościa, który zakładał kiedyś autoalarm.

Co się okazało w lampie, w której wymieniłem żarówkę były zaśniedziałe styki. Druga żarówka była po prostu przepalona. Moja wina uwierzyłem w bezinteresowną pomoc obcego człowieka ( właściciel zielonej corsy).

Piszę o tym, bo czasami się zdarza, że mimo oczywistym faktom człowiek ufa innym. W moim przypadku okazało się, że uczynny wyglądający na kogoś, kto chce pomóc okazuje się naciągaczem naganiaczem.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.