Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szpilki czy śruby pływające?

Featured Replies

Napisano

co lepsze? szpilki + pływające nakrętki czy śruby pływające smile.gif bo wreszcie felgi zanabyłem, ale są 4x100 więc trzeba je jakoś założyć biglaugh.gif

Napisano

> co lepsze? szpilki + pływające nakrętki czy śruby pływające bo

> wreszcie felgi zanabyłem, ale są 4x100 więc trzeba je jakoś

> założyć

Ja mam śruby i nie narzekam, tez mi sie wydaje ze pewniejsze

Napisano

> http://img480.imageshack.us/my.php?image=imag00082ty.jpg

> takie KBSy, 13x6" ET 12

O żesz ty ... smakowite slinka.gif I gdzieś już widziałem to zdjęcie hmm.gif

A z takim ET i na 6 zollach (zakładam że 175/50?) nie przewidujesz kłopotów z nadkolami ?

PS.

Jak ci się znudzą, daj znać wink.gif

Napisano
  • Autor

kiedyś już pokazywałem te felgi smile.gif no ranty to się sklepie najwyżej zeby.GIF poza tym zawias mam eibacha, z przodu jakoś problemów nie przewiduję a z tyłu zobaczymy, będą obcierać to się rantami zajmie, jak dojdą to zrobię przymiarkę biglaugh.gif

Napisano

> kiedyś już pokazywałem te felgi no ranty to się sklepie najwyżej

> poza tym zawias mam eibacha, z przodu jakoś problemów nie

> przewiduję a z tyłu zobaczymy, będą obcierać to się rantami

> zajmie, jak dojdą to zrobię przymiarkę

Mam komplecik BBSów 6' ET 13 ... u mnie surowa przymiarka na podniesionym samochodzie dała taki efekt ... Oscar takie ma i na 175/50 klepał ranty, 165/55 mogą podobno spasować bez klepanka ... też zobaczę jak skompletuję wszystko co trza devil.gif

Napisano

wiesz co śmigam na 4x100 na zwykłych śrubach i daje rade, doje...e mam to kluczem z odpowiednią przedłużka i sie nie odkręca, a też zastanawiałem sie nad pływajacymi

Napisano

> wiesz co śmigam na 4x100 na zwykłych śrubach i daje rade, doje...e

> mam to kluczem z odpowiednią przedłużka i sie nie odkręca, a też

> zastanawiałem sie nad pływajacymi

No to hardcore, ciekawe kto się pochwali 4x108 zakręconym z odpowiednią przedłużką tongue.gif

Napisano

nie w tym wypadku pływające bym już nabył, ale 4x100 jeszcze u nas nie widziałem żeby ktos miał pływające

Napisano

> nie w tym wypadku pływające bym już nabył, ale 4x100 jeszcze u nas

> nie widziałem żeby ktos miał pływające

w tym wypadku (4x108) nabycie plywajacych nic by ci nie dalo biglaugh.gif

pozdr.

Napisano

> co lepsze? szpilki + pływające nakrętki czy śruby pływające bo

> wreszcie felgi zanabyłem, ale są 4x100 więc trzeba je jakoś

> założyć

Tylko szpilki. Wkrecasz w piaste na loctite zielony, nawet do takiego zestawu nie potrzeba plywajacych nakretek.

Jedyną wadą moze byc problem z wykreceniem szpilek z piasty grinser006.gif

Napisano

> Gratki, pochwal się jakie ? Moim zdaniem śruby pewniejsze

Uzasadnij czemu sruby pewniejsze hehe.gif

Napisano
  • Autor

tylko po co zmieniać piasty? raz wkręcę szpilki i mam po problemie smile.gif każda felga mi podejdzie smile.gif

Napisano

> tylko po co zmieniać piasty? raz wkręcę szpilki i mam po problemie

> każda felga mi podejdzie

Czy każda ? Szpilki mogą okazać się za krótkie i nie złapiesz nakrętką ... albo za długie i nie założysz klucza krolik.gif

Napisano

> Bo łatwiej wykręcić śruby niż zmieniać piasty

Bzdury opowiadasz kolego. Ciekawe czy miales wogole szpilki w rece grinser006.gifhehe.gif

Ja mialem w czerwony SC szpilki wkrecone na loctite "bez mozliwosci demontazu" - po lekkim podgrzaniu palnikiem dalo sie wykrecic.

Teraz bardziej cenie swoje bezpieczenstwo i mam szpilki z tylu przyspawane do piasty zlosnik.gif

Napisano

> Czy każda ? Szpilki mogą okazać się za krótkie i nie złapiesz

> nakrętką ... albo za długie i nie założysz klucza

Bo szpilki nie sa dla mienczakow zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czy każda ? Szpilki mogą okazać się za krótkie i nie złapiesz

> nakrętką ... albo za długie i nie założysz klucza

chyba jednak zanabędę szpilki, sparco są po 40 za koło, w sumie bez tragedii, i tak dopiero na wiosnę wink.gif

Napisano

> Bzdury opowiadasz kolego. Ciekawe czy miales wogole szpilki w rece

> Ja mialem w czerwony SC szpilki wkrecone na loctite "bez mozliwosci

> demontazu" - po lekkim podgrzaniu palnikiem dalo sie wykrecic.

> Teraz bardziej cenie swoje bezpieczenstwo i mam szpilki z tylu

> przyspawane do piasty

Tyś motowyrocznią o Effendi, jam robakiem niegodnym całować śladów twoich opon clown.gif

Oba rozwiązania są równie dobre ale psychicznie mi lepiej jak coś tak istotnego dla mojego bezpieczeństwa rozkręca się z jednej tylko strony ...

Napisano
  • Autor

w sumie w sporcie stosuje się tylko szpilki a nawet w schumim szpilki były seryjnie..

Napisano

> w sumie w sporcie stosuje się tylko szpilki a nawet w schumim szpilki

> były seryjnie..

W sporcie z uwagi na szybkość/łatwość montażu tudzież konieczność stosowania dystansów ... userzy jak ty i ja raczej kółek nie zmieniają siedem razy dziennie ... chyba że masz komplecik na każde warunki ?

W schumim dla stajlu hehe.gif

Załóż szpilki, zaspawaj dla bezpieczeństwa (ciekawe,że nie słyszałem żeby ktoś spawał łby śrub do felg?hmm.gif) ... za jakiś czas zmienisz felgi i piasty za jednym zamachem 893goodvibes.gif

Nie wiem jakie grube są twoje kbsy, moje bbs wymagają śrub z trzpieniem długim na 50 mm o ile dobrze pamiętam ... w każdym razie dwa razy dłuższych od seryjnych do stalówek i chyba z 15-20mm dłuższych od tych, co je miałem przy wiatraczkach od scsa ...

Napisano
  • Autor

na lato i na zimę mam komplet alusów, w razie czego podłoży się dystans, problemu nie ma smile.gif poza tym i tak musze wozić ze sobą zapasowe śruby bo na zapasie mam stalówkę i na tył musze śruby zmienić bo takie do alu za długie i wchodzą w hamulce. a klucz to też w sumie nie taki problem bo zawsze mogę mieć jakiś mocny klucz oczkowy i to czy najdzie czy nie po nakręceniu nakrętki mnie nie przeraża specjalnie smile.gif zobacze jak dojdą felgi jak długie śruby będą potrzebne smile.gif

Napisano

Ja bym jednak stawiał na śruby pływające, bo mniejszy kłopot ok.gif

Napisano

> wiesz co śmigam na 4x100 na zwykłych śrubach i daje rade, doje...e

> mam to kluczem z odpowiednią przedłużka i sie nie odkręca, a też

> zastanawiałem sie nad pływajacymi

Robie to od wielu lat, i wielu innych znajomych w malcach, cc/sc, we fiaciorach i podlolotach itd... i daja rade zlosnik.gif ale tu wielu placze ze widza smierc w oczach.. bo sie komus stary rekin polamal i mysla ze przez sruby.

Napisano

> Bo szpilki nie sa dla mienczakow

zlosnik.gif

+ trza wozic duza nasadke co by pozniej kola odkrecic bo krzyzaki i seryjny klucz do kol sie nie nada zlosnik.gif

Napisano

> No to hardcore, ciekawe kto się pochwali 4x108 zakręconym z

> odpowiednią przedłużką

nie hardcore tylko niektóre felgi można spokojnie tak dokręcić ALE pierścień centrujący musi być ok.

4x108 nie dokręcisz nawet na pływakach...

Napisano

> + trza wozic duza nasadke co by pozniej kola odkrecic bo krzyzaki i

> seryjny klucz do kol sie nie nada

Czyli opcja z wozem serwisowym ... chyba że ktoś ma miejsce i lubi wozić ten złom 893goodvibes.gif Ja nie lubię, jak zabiorę skrzynkę z narzędziami to już nie bardzo jest gdzie zakupy włożyc.

Napisano

> nie hardcore tylko niektóre felgi można spokojnie tak dokręcić ALE

> pierścień centrujący musi być ok.

> 4x108 nie dokręcisz nawet na pływakach...

To z 4x108 to był żarcik tylko ...

A poważnie, to nie powinno się przykręcać 4x100 nie na pływakach, bo są bardziej narażone na ścięcie ... zwłaszcza że silniki i hamulce nierzadko macie mocniejsze niż fabryka dała ...

Napisano

polubiłem czytac to forum niektórzy pisza takie pierdoły że szkoda gadać , cos sie tam tocze od paru lat samochodem i powiem wam jedno , szpilki zajebista sprawa , pierwszyb plus to taki że możesz stosowac dystanse bez potrzeby zmiany śrub , szpilki dostepne na rynku mają około od 8 - 10cm całkowitej długości , można sobie już przy zakupie dobrac odpowiednią długość , drugim plusem jest dużo łatwiejszy monataż koła , minus jest taki że musimy zakupić długą nasadkę na śrube która pozwoli nam na przykręcenie koła np bez dystansu , myśle że wydatek rzędu 30zł na porządną nasadkę jest do przeżycia , pozdrawiam

Napisano

> To z 4x108 to był żarcik tylko ...

> A poważnie, to nie powinno się przykręcać 4x100 nie na pływakach, bo

> są bardziej narażone na ścięcie ... zwłaszcza że silniki i

> hamulce nierzadko macie mocniejsze niż fabryka dała ...

i tu sie mylisz... jeśli felga siedzi na pierścieniu to nie ścinasz śrób bo niby jak? jak sie nie rusza na pierścieniu to na siłe działają siły rozciągające a nie ścinające...

Napisano

> i tu sie mylisz... jeśli felga siedzi na pierścieniu to nie ścinasz

> śrób bo niby jak? jak sie nie rusza na pierścieniu to na siłe

> działają siły rozciągające a nie ścinające...

..scina obracajac sie (przyspieszasz/hamujesz)

Napisano

mam takie pytanie zeby.GIF

jak masz szpilki to wystarczy tylko przykrecic nakrętką kolo, z rozstawem 4x98

a gdy ktos ma felge 4x100 to stosuje sie plywajace nakretki? albo felge na sile wciska??

ma ktos moze zdjecia jak takie szpilki wygladaja na piaście? i moze z zalozonym kolem??

Napisano

> ..scina obracajac sie (przyspieszasz/hamujesz)

wydaje mi sie że jestes w błedzie , jeśli felga siedzi na piascie to na śruby działaja takie same siły jak i na seryjne dlatego ze sruby są w stożek . Jeździłem juz kiedyś na 4 X 100 i nigdy nie było kłopotów z wykrecającymi się srubami , w zeszłym roku testowałem ten patent na szpilkach i wszystko spisywało się wysmienicie

Napisano

> mam takie pytanie

> jak masz szpilki to wystarczy tylko przykrecic nakrętką kolo, z

> rozstawem 4x98

> a gdy ktos ma felge 4x100 to stosuje sie plywajace nakretki? albo

> felge na sile wciska??

> ma ktos moze zdjecia jak takie szpilki wygladaja na piaście? i moze z

> zalozonym kolem??

tu masz szpilki z dystansem 17mm w mojej rajdówce nie cc ale wyglada tak samo

0405042df0.th.jpg

Napisano

> ..scina obracajac sie (przyspieszasz/hamujesz)

czy tak czy tak zapiera się o stozek i wytrzymuje spory moment na kołach zlosnik.gifok.gif

Napisano

Bardziej praktyczne mam pytanie ...

14ki abarthowskie od schumiego przykręcę śrubami co były dobre do "wiatraczków" od SCSa ? Próbował ktoś takiego patentu ? Czy musze kupić dłuższe śruby ewentualnie szpile ?

Te śruby co je mam mają 50 mm dł. całkowitej, 32 mm trzpienia do początku stożka ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.