Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek alternatora

Featured Replies

Napisano

CZy można na smarowadż delikatnie np. smoła by poprawić przyczepność.

Dzięki z góry.

Napisano

nie ryzykowałbym bo skoro miałoby to poprawić jego przyczepność to producent dawno by to stosował.

Napisano

a po co smarowac, pasek nie kosztuje wiele (ok.11 PLN) wiec mozna kupic nowy i dobrze go naciągnąc i nie ma prawa się slizgac i bedzie miał napewno bardzo dobra przyczepnosc. Ja jeszcze nie slyszalem o czyms takim zeby nowy i dobrze naciagniety pasek alternatora slizgal sie...pozdrawiam

Napisano
  • Autor

kupiłem naciągnolem a on mi delikatnie piska .już mi się naciąg kończy.

Napisano

> kupiłem naciągnolem a on mi delikatnie piska .już mi się naciąg

> kończy.

jak piszczy to nie koniecznie musi być luźny pasek. nie orientuje się dobrze ale chyba jest tam jakieś łożysko które może powodować ten pisk.

Jednak zazwyczaj piszczy gdy jest zimny zaraz po uruchomieniu lub gdy dostanie się wody.

Napisano

no to moze to jest pasek do innego modelu itp. moze jest on za waski i opiera sie tylko ząbkami na kole a nie powierzchnia boczna...naciagnij na maxa pasek tak zeby ugiecie jego wynosilo 10 -15 mm pod naporem palca. Zadno smarowanie w tym wypadku nie pomoze...

Napisano

> CZy można na smarowadż delikatnie np. smoła by poprawić przyczepność.

> Dzięki z góry.

Jak się koledze ślizga to proponuję sprawdzić naciąg i stan kół pasowych (je też kiedyś należy wymienić smile.gif )

Napisano

z naciąganiem na maxa też bym uważał. Wolale jak mi co jakiś czas zapiszczy niż coś zatrzeć

Napisano

łozysko napewno jest na alternatorze i przy kole pasowym ale czy ono by mogło piszczeć. z tego co wiem to metal jak trze o metal to nie wydaje pisku tylko inny dżwięk...

Napisano

na maxa to nie znaczy na Chama tylko pisalem na maxa tak aby ugiecie wynosilo 10-15 mm czyli tyle ile powinno byc...

Napisano

> na maxa to nie znaczy na Chama tylko pisalem na maxa tak aby ugiecie

> wynosilo 10-15 mm czyli tyle ile powinno byc...

tak, zgadzam się że na maxa broń Boże! a jeśli chodzi o te piski to też się nie zrozumieliśmy. Chodzi mi o to że jeśli łożysko nie jest już pierwszej nowości a właściwie to już daje ciała to może pasek się ślizgać. Ale namieszałem. Nieważne! grinser006.gif

Napisano

Z tym łożyskiem zgadzam sie w pełni. Jezeli łożysko juz"daje ciała" to kazdorazowe naciagniecie paska nie wywola porzadanego efektu gdyz lożysko coraz bardziej bedzie sie sypac. Ale napewno nalezy:

1. sprawdzic czy odpowiedni jest pasek do modelu

2. sprawdzic stan koł pasowych

3. sprawdzic stan lozysk.

jezeli wszystkie powyzsze punkty dadza wynik pozytywny to...no wlasnie to wtedy co?? niewiem.gif

Napisano

to zależy bo jak piszczy przez 5 min że nie da się wytrzymać to wtedy nalepiej na kanał wjechać i mechanior niech kombinuje

a jak raz na tydzień czas zapiszczy na 2-3 sek to chyba normalne bo każde tworzywo zmienia (nawet minimalnie) swoje właściwości podczas zmiany temperatury (zwłaszcza poniżej - 20*)

Napisano

> jezeli wszystkie powyzsze punkty dadza wynik pozytywny to...no

> wlasnie to wtedy co??

kupić nowe auto hahaha.gif

Napisano

> kupić nowe auto

po co? wystarczą dobre słuchawki, przenośny odtwarzacz MP3 i głośna muza 275123014-zielony.gif

Napisano

> po co? wystarczą dobre słuchawki i głośna muza

a jak padnie elektryka ? biglaugh.gif

Napisano

> kupiłem naciągnolem [...] już mi się naciąg

> kończy.

To znaczy, że pasek jest za długi - czyli niewłaściwy dla twojego auta.

Napisano

> CZy można na smarowadż delikatnie np. smoła by poprawić przyczepność.

> Dzięki z góry.

Żebyś się tylko nie zdziwił jak po rozgrzaniu rolek i paska ten 2gi zacznie ci się ślizgać bardziej niż przedtem hmm.gif

Napisano

> kupiłem naciągnolem a on mi delikatnie piska .już mi się naciąg

> kończy.

miałem ten sam problem w seicento. kupiłem nowy pasek, naciąg w porzadku a coś tam sobie piszczy.

Jednak gdy skończyły sie niskie temperatury (czyt. zima) przestał piszczeć. Co było następnej zimy, nie wiem, sprzedałem autko

Napisano
  • Autor

Znowu napiołem chyba pasek do du... z katalogu pierwsza wartość to chyba 10 ,druga napewno 950 .

może założyć jakieś 900?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.