Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulec reczny

Featured Replies

Napisano

Wczoraj zaciagalem przed domem i nagle TRACHHH.... i dzwignia zaczela dziwnie lekko pracowac w plaszczyznie gora-dol.Dzisiaj rano patrze pod podloga a tam dynda rozczapirzona linka ciegna hamulca. Poza tym ostatnio reczny coraz slabiej trzymal mimo iz mocno zaciagalem, podejrzewam wiec ze to chyba nie tylko linka sie wyciagnela ale takze byc moze szczeki sa zuzyte, obecnie ma przebieg prawie 50kkm i dotychczas wszystko tam bylo oryginalne.Jade dzisiaj po te linke do sklepu,czy ma sens procz niej kupic jeszcze inne elementy recznego,np szczeki? Czy linka jest jedno czy dwuczesciowa?No i zapytam jeszcze tylko ile powiniem zaplacic za te linke, nie chce aby mnie za mocno oskubali wink.gif Poza tym czy duzo jest roboty z jej wymiana? czy lepiej sie w tym nie babrac i oddac do warsztatu, bo szczerze mowiac jak mam im dac 50zeta za wymiane to nie wiem czy mi sie chce w tym grzebac.

pozdrawiam

tom

Napisano

Linka swoja drogą ale zobacz czy nie sa zatarte rozpieraki i czy samoregulator działa na szczekach smile.gif Podejrzewam ze u Ciebie stoja rozpieracze znaczy sie skorodowały

Napisano

Na bank rozpieraki. Szyman dobrze mówi.

Jak sie cholery zapieką to nie dość że dzwignia

ciężko się podciąga( pewno dlatego urwałeś linkę,

bo podciągając to jedynie mogłeś ją naciągać) grinser006.gif

Jak już coś tam zahamowałeś to po powrocie z hamulca koła powinny być luzne,

a mnie kiedyś dalej lekko hamowały rozebałem odmoczyłem w benzynie. Nacisnąłem smaru na wysokie temperatury i dopiero wtedy dowiedziałem się jak działa hamulec w UNO yay.gif.

Rozpieraki w kole łączone są za pomocą nita przełożone jakimiś plastikowymi podkładkami. Rdza niestety to wszyskto lubi zapiec i wtedy pupa.gif. Hamulec jest bardzo twardy przy podciąganiu i nie lubi wracać.

Napisano
  • Autor

> Rozpieraki w kole łączone są za pomocą nita przełożone jakimiś

> plastikowymi podkładkami. Rdza niestety to wszyskto lubi zapiec

> i wtedy . Hamulec jest bardzo twardy przy podciąganiu i nie lubi

> wracać.

fajnie, ale czy te mam kupic te rozpieraki czy starczy je odczyscic przesmarowac? bo jak pojade po linke to od razu bym wzial nowe o ile sie mogly zuzyc.

tom

Napisano

> fajnie, ale czy te mam kupic te rozpieraki czy starczy je odczyscic

> przesmarowac? bo jak pojade po linke to od razu bym wzial nowe o

> ile sie mogly zuzyc.

> tom

Najpierw powinienes to pooglądac a potem kupować

Napisano
  • Autor

> Najpierw powinienes to pooglądac a potem kupować

pewnie tak, ale czas, czas i jeszcze raz czas, zeby to poogladac to trzeba to rozebrac i wylaczyc auto z ruchu. pytam dlatego bo byc moze sa tam elementy ktore sie wymienia z automatu bo sie nagminnie zuzywaja

tom

Napisano

rozpieraki powinny byc ok tam sie nie ma co zepsuć prawdopodobnie sie zapiekły proponuje rozebrac przeczyszczyć nasmarować i złozyć do kupy powinno być ok

Napisano

> fajnie, ale czy te mam kupic te rozpieraki czy starczy je odczyscic

> przesmarowac?

u mnie były zapieczone bardzo, ale WD40 pomogło, oczywiście trzebabyło chwilę odczekać ale dało radę ok.gif

Napisano

Witam własnie dzisiaj przerabiałem zdejmowanie bębnów i wymiane cylinderków i jesli chodzi o ręczny to musisz kupic zestaw naprawczy rozperaków w wawie to koszt ok.40zł.za kpl.Smarowanie nic nie da bo jesli masz jak u mnie to one są pordzewałe i poprostu brakuje materjału bo go zjadła czerwona.Wymiana to czas ok.30min.musisz uważać na taką małą spręzynkę .powodzenia

Napisano

> Wczoraj zaciagalem przed domem i nagle TRACHHH.... i dzwignia zaczela

> dziwnie lekko pracowac w plaszczyznie gora-dol.Dzisiaj rano

> patrze pod podloga a tam dynda rozczapirzona linka ciegna

> hamulca. Poza tym ostatnio reczny coraz slabiej trzymal mimo iz

> mocno zaciagalem, podejrzewam wiec ze to chyba nie tylko linka

> sie wyciagnela ale takze byc moze szczeki sa zuzyte, obecnie ma

> przebieg prawie 50kkm i dotychczas wszystko tam bylo

> oryginalne.Jade dzisiaj po te linke do sklepu,czy ma sens procz

> niej kupic jeszcze inne elementy recznego,np szczeki? Czy linka

> jest jedno czy dwuczesciowa?No i zapytam jeszcze tylko ile

> powiniem zaplacic za te linke, nie chce aby mnie za mocno

> oskubali Poza tym czy duzo jest roboty z jej wymiana? czy

> lepiej sie w tym nie babrac i oddac do warsztatu, bo szczerze

> mowiac jak mam im dac 50zeta za wymiane to nie wiem czy mi sie

> chce w tym grzebac.

> pozdrawiam

> tom

Ja zapłaciłem za wymianę 20 zł ale u zaprzyjaźnionego mechanika

Napisano

Witam; Tak czy siak auto musi stanąć na kanale. Jedynie pytanie czy czujesz sie na siłach bo trochę trzeba się nakombinować. Mnie to zajeło około dwóch godzin ale nie śpieszyłem się wink.gif. Piszesz że masz zerwaną linkę pewnie tę dłuższą nie powinieneś mieć większego problemu z wymianą. Życzę powodzenia..... smile.gif

Napisano
  • Autor

dzieki za wszystkie porady, linke juz mam, bede sie bral za wymiane

pozdrawiam

tom

Napisano

> dzieki za wszystkie porady, linke juz mam, bede sie bral za wymiane

> pozdrawiam

> tom

Ja też wymienialem linkę ze 2 tygodnie temu. Obyło się bez kanału biglaugh.gifbiglaugh.gif Tylko po wymianie tej dłuższej linki sprawdź tą krótszą bo u mnie wyleciała z mocowania na belce i podeszła pod sprężynę. Skutkiem by słaby hamulec na lewym kole.

Napisano
  • Autor

Hamulce zrobione, wymienilem linke,koszt 16PLN. Poza tym w bebnach byl zapieczony rozpierak(w lewym kole) tak jak koledzy wspominali i to byl glowny powod urwania linki.Trzeba bylo wszystko wyczyscic i nasmarowac smarem grafitowym.

Potrzebne narzedzia:

Sruby M10 2szt;

klucz 12, 13, 17;

duzy wkretak;

kombinerki;

mlotek;

smar grafitowany badz miedziowany;

szczotka stalowa;

WD40;

klucz o kol i podnosnik z mala deseczka;

2 piwa (schodzi mniej wiecej 1 na 30 min) badz butelka Sofii

Poza tym przy nastepnej okazji wymienie zawleczki przytrzymujace szczeki, bo one sie szybko pokrywaja rdza, na razie jeszcze jakis czas pobeda.

Generalnie przy demontazu bebnow trzeba kupic koniecznie nowe zawleczki, reszta, czyli regulatory luzu miedzy szczeka a bebnem sa powleczone galwanizerka i lakierem wiec nie koroduja, zreszta tak samo jak szczeki. Montowac szczeki trzeba poczynajac od tej w ktorej jest regulator w nastepnej kolejnosci druga szczeka, montaz odwrotny graniczy z cudem, chyba ze ktos sciagnie piaste.Aby wyjac rozpieracz trzeba go koniecznie zlozyc inaczej nie da sie wyjac. Wpierw zdjac kolo i odkrecic 2 sruby M8 na bebnie. Do sciagania bebnow nalezy zaopatrzyc sie w klucz 17 i 2 sruby M10 wkrecajac je w miejsce uprzednio wyjetych M8 i pokrecac nimi stopniowo na przemian raz jedna raz druga az beben zejdzie. Jak beben haczy o szczeki nie przejmowac sie tylko pokrecac, najwyzej szczeki sie troszke porysuja. Pozniej kombinerkami zdjac gorna sprezyne, zciagnac szczeki napuscic WD40 sworzen rozpieracza poczekac az odmieknie rdza, zlozyc i wyjac z obudowy. Wszystko poczyscic, a miejsca styku czesci i wszystkie powierzchnie wspolpracujace pokryc cienka warstwa smaru. Montaz zaczac od szczeki z regulatorem, po zalozeniu wkretakiem regulator przestawic w skarajne polozenie, tak by byl mozliwe blisko cylinderka.Zalozyc druga szczeke nie zapominajac o dolnej sprezynie i tej malej ktora sciaga rozpieracz. Przelozyc kolki trzymajace szczeki i zlozyc zawleczki. Na samym koncu zalozcy gorna sprezyne. Nalozyc beben i wkrecic 2 wkrety ustalajace. Uwazac nalezy by przy tym wszystskim nie zatluscic szczek, bo uszkodza sie nieodwracalnie, wchlaniaja tluszcz bo sa zrobione z porowatego materialu,wiec przy pracach najlepiej je okleic od strony okladzin tasma samoprzylepna!!!! Dopiero teraz mozna zalozyc linke hamulcowa.

Zalozyc kolo, naciagnac linke by blokowala kola na 4 zabku i przetestowac hamulce.

ufff, z grubsza tak to wyglada.

czas pracy ok 90 min.

tom

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.