Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wymontować krok po kroku alternator ?

Featured Replies

Napisano

> Siemka! Pytanie jak w tytule

nie no przesadzasz chłopie

tak prostej czynnosci nie ma jak opisac devil.gif

Napisano

> Siemka! Pytanie jak w tytule

Jak masz problemy z pamięcią, to weż cyfrówkę i pstrykaj fotki po odkręceniu każdej śróbki, jak będziesz skręcal to sobie podejrzysz!!! blush.gif

Najpierw odkręc przewody a dopiero potem wywlekaj altka, bo jeszcze je pourywasz.

Napisano

Nie piszesz jaki masz silnik. Jeśli 1,4 - czyli taki jak ja- to sprawa jest bardzo prosta. Jeśli 1,6 to już znacznie trudniej (1,2 nie wiem). Pierwsza podstawowa zasada: przed demontażem alternatora odepnij jedną klemę akumulatora bo podczas odkręcania przewodów od altka możesz zrobić kluczem solidne zwarcie.

Napisano

W 1.2 Nie ma problemu, ale lepiej go najpierw odkrecic a potem dopiero przewody, bo nic nie widać smile.gif

Ale da się i tak i tak, wyciągnąć w 1.2 też go można i w góre i w dół smile.gif

Napisano

Tak w silniku 1.2 wymiana alternatora to bardzo prosta sprawa trzy śróbki mocujące altka i dwie od przewodów ( wzbudzanie i plus) miałem problem z jednym kabelkiem bo miał strasznie dłygą śrube i musiałem się posłużyć kluczem rurkowym a tak po za tym to nawet laik motoryzacyjny powinien sobie poradzić zlosnik2.gif tylko pamiętaj o odłączeniu klemy hehe.gif bo moga być fajerwerki a i raczej przydałby się kanał oslabiony.gif bo bez niego bardzo niewygodnie ale zrobić się da zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

Siemka! Wiem że pytanie brzmi głupio wink.gif ale robię to po raz pierwszy i nie chciałbym czegoś spieprzyć, samo odkręcenie altka to banał dwie śruby i przewody ale pytnie jest czy trzeba poluzować pasek klinowy i jak to zrobić? o chyba nie śrubą regulacyjną ;0 .Tak mam silnik 1.4

Napisano

> czy trzeba poluzować pasek

> klinowy i jak to zrobić? o chyba nie śrubą regulacyjną ;0 .Tak

> mam silnik 1.4

Trzeba popuścić naprężenie paska na rolce napinającej - o ile bez poluzowania pewnie uda Ci się zdjąć alternator (ciężko będzie jedynie wysunąć sruby mocujące alternator) to już ponowny montaż byłby nieźle utrudniony... Śruby regulacyjne

rolki napinającej dostępne są od spodu. Jeśli pasek masz jeszcze fabryczny to polecam Ci go przy okazji wymienic na nowy - idąc do sklepu zmierz jego szerokość bo w katalogach producentów pasków różne bzdury wypisują - sam się o tym przekonałem i musiałem jeździć do sklepu 2 razy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.