Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny spadek obrotów w JTD po odpaleniu

Featured Replies

Napisano

Chciałem się zapytać czy to normalne że po odpaleniu JTD zimnego lub ciepłego obroty na sekundę może 2 spadaja do około 600-700 i dopiro potem stabilizują się na normalnych dla biegu jałowego? Będę wdzięczny za spostrzeżenia kolegów.

Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt.

Napisano

> Chciałem się zapytać czy to normalne że po odpaleniu JTD zimnego lub

> ciepłego obroty na sekundę może 2 spadaja do około 600-700 i

> dopiro potem stabilizują się na normalnych dla biegu jałowego?

> Będę wdzięczny za spostrzeżenia kolegów.

> Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt.

U mnie, kiedy zaczyna się zima, to chyba z powodu temp. na zewnątrz też tak się dzieje. mam już ok. 130 tys. km i w każdym sezonie zimowym tak było. Odpuściłem. Nie gaśnie to nie interweniuję. Powodzenia!!! 30.GIF

Napisano

U mnie w JTD 115, MJ 140 i MJ150 nie występuje taki objaw .

Napisano

TAk drastycznego spadku obrotów nie zaobserwowałem,jest O.K.

Co wyłapałem "na ucho" bo obrotomierz tego nie wskazuje to delikatne falowanie obrotów zaraz po odpaleniu, ale jak piszę to bardziej słychać niż widać (na ucho to są wachania niewielkie rzędu 50 obr/min lub mniej) i wystąpiło to jak na razie dwa razy.

Napisano

> ciepłego obroty na sekundę może 2 spadaja do około 600-700

..................przy bardzo niskich temperaturach, są oczywiście większe opory ale nie ma u mnie takiego spadku obrotów..........Pozdrawiam 30.GIF

Napisano
  • Autor

Dodam tylko że ta anomalia jest nezależna od temperatury, wystepowała juz latem ale dopiero teraz zwróciłem na to uwagę.

Napisano

Nie zauważyłem nigdy takiego rodzaju dolegliwości wiec u Ciebie jest chyba coś nie tak. Kiedys miałem podobny przypadek w poprzednim aucie z chwilowym spadkiem obrotów. Przyczyną był tzw " silniczek krokowy" chyba tak sie na to mówi, to chyba potoczna nazwa niewiem.gif ( moze sie wypowie ktoś bardziej doświadczony w tym zaktesie...??) , ale to było w benzynie więc nie wiem czy w naszych JTD tez cos takiego wystepuje. Pozdrawiam 30.GIF

Napisano

> Przyczyną był tzw "

> silniczek krokowy" chyba tak sie na to mówi, to chyba potoczna

> nazwa

Ja bym powiedział, że to pierwsze symptomy awarii alternatora, który nie daje rady z dużym poborem prądu.

Napisano

no właśnie - spadek napięcia w instalacji. teraz i mnie to spotkało, czas chyba na nowy aku. jak zapalam ciepły silnik i włączone są światła, to obroty na sekunde spadają i potem już dobrze. kiedy natomiast odpalam ciepły bez świateł, to tego nie ma, dopiero jak je włączę to jest wahnięcie frown.gif dodam też,że na zimnym silniku tego niet, bo wtedy komputer daje wyższe obroty... wymienię akumlator (jestem II właścicielem więc nie wiem czy i kiedy bateria była wymieniana) i zobaczymy.

Diś, tzn. 30.12 wszystko juz rozkminiwszy. Tak jak należało się spodziewac, akumulator nie został przez poprzedniego właściciela wymieniony od nowości czyli od 4 lat shocked.gif czyli po nowym roku wybulę ładną sumkę (nb. jaką baterię polecacie?)

ładowanie nic nie zmieniło w kwestii spadku obrotów czyli zapewne i mój alternator odczuwa już swój wiek smile.gif

i jest tak: zimny silnik- spadku obrotów po odpaleniu brak

lekko ciepły/chłodny/ciepły/itp - spadek obrotów jest frown.gif

niezależnie od włączania odbiorników prądu, jak obr. juz się ustabilizują, to nic nie przygasa jak szyby otwieram lub kierownicą krecę. macie może jakieś pomysły (ja typuję alternator), może ktoś już w jtd się z tym zetknął? z góry dzięki za odp, pozdroszejset.

Napisano

aa, dodam jeszcze, że rzeczonemu spadkowi obrotów towarzyszy jakby dreszcz, przechodzący przez moje maleństwo beksa.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.