Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybor auta

Featured Replies

Napisano

Witam, mam nadzieje, ze mnie nie zjecie:)

Zdaje sobie sprawe, ze bylo troche tych tematow na forum, ale mam juz metlik z tym wszystkim, otoz potrzebuje kupic auto hatchbach, 90% do miasta, cena jaka moge zaplacic to 23-25 tys. zalezy mi na niskich kosztach utrzymania, zadne bajery i wyglad mnie nie interesuje, jak dotad mam, a wlasciwie mozna powiedziec mialem golf 3, felicia 1.6 i w sumie nie narzekalem na te auta, rozsadek by nakazywal golfa 4, a moze fabie, moze ibize, jescze rozwazam almere, a moze Wy macie jakies rady, japoncami nigdy nie jezdzilem i moze warto pojsc we wschodnia strone, ale zdaje sie, ze kwota za niska:)

Co radzicie- jechac po auto gdzies dalej czy na naszym rynku sie rozejrzec?

Napisano

kup sobie golf'a 4 w dieslu i będziesz śmigać aż miło, tym bardziej ze 90% do miasta...

a jak troche adrenalinki chcesz mieć to za 20-25 tyś kupisz piękną Qpete... (też w dieslu) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

golfa 4 owszem, biore pod uwage, ale moze lepiej ibize- slyszalem ,ze wcale nie jest duzo gorsza od golfa, a o ile tansza:)

Na adrenalinie mi nie zalezy, moge byc nawet ostatni ze swiatel:) najwazniejsza jest jak najmniejsza ilosc pieniedzy zwiazana z utrzymaniem auta.

Napisano

Golf IV ok.gif

Bardzo przyjemne auto, jezdilem 1.6, a w dieselku to juz idealny. Zreszta to chyba najlepsze diesle.

Napisano

no tak, diesle w gof'ach są bardzo udane ,ale nie za ciche... ale to przecież nie najważniejsze... jak Ci tak wcale na osiągach nie zależy to możesz nawet poszukać zadbanego, dzaidkowego golf'a SDI - trwały i bardzo oszczędny motor... smile.gif

Napisano

> zależy to możesz nawet poszukać zadbanego, dzaidkowego golf'a

> SDI - trwały i bardzo oszczędny motor...

wlasnie takiego Golfa 3 ostatnio kupowałem, bardzo fajne auto , i wlasnie ten dzwiek silnika, dla mnie diesel wcale nie musi byc cichy

Napisano

> gdyby TO okazało się prawdą, to bym się nie zastanawiał nad czym

> innym

a ja nie jestem przekonany do diesli w japończykach... wole jakieś TDI awentualnie HDI... zlosnik.gif

Napisano

> Golf IV

> Bardzo przyjemne auto, jezdilem 1.6, a w dieselku to juz idealny.

> Zreszta to chyba najlepsze diesle.

Najlepsze pod jakim wzgledem?

Zreszta ciezko znalezc teraz diesla ze srednim przebiegiem.

Napisano
  • Autor

ok, dzieki-znaczy sie szukam golfa 4, a moze jakas inna okazja sie trafi, choc w okazje i w sw.mikolaja to ja nie wierze:)

a japonce, no coz- chyba mam za waski portfel, a wiekowego nie ma sensu wedlug mnie, a po tego golfika to jest sens do Niemiec jechac czy innej Holandii?

Napisano

> ok, dzieki-znaczy sie szukam golfa 4, a moze jakas inna okazja sie

> trafi, choc w okazje i w sw.mikolaja to ja nie wierze:)

> a japonce, no coz- chyba mam za waski portfel, a wiekowego nie ma

> sensu wedlug mnie, a po tego golfika to jest sens do Niemiec

> jechac czy innej Holandii?

dobrego, krajowego golf'a za kase jaką masz też znajdziesz... zlosnik.gif

Napisano

> DU Tico

W tej cenie to chyba byłby z 2015 roku grinser006.gif

Napisano

Golfy są popularne - ja bym raczej wybrał seata... w kosztach utrzymania są raczej podobne.

Z 2giej strony można też rozważyć zakup clio...

PS. Oczywiście jak szukać to dyzelka...

Napisano

> Witam, mam nadzieje, ze mnie nie zjecie:)

> Zdaje sobie sprawe, ze bylo troche tych tematow na forum, ale mam

> juz metlik z tym wszystkim, otoz potrzebuje kupic auto

> hatchbach, 90% do miasta, cena jaka moge zaplacic to 23-25 tys.

> zalezy mi na niskich kosztach utrzymania, zadne bajery i wyglad

> mnie nie interesuje, jak dotad mam, a wlasciwie mozna powiedziec

> mialem golf 3, felicia 1.6 i w sumie nie narzekalem na te auta,

> rozsadek by nakazywal golfa 4, a moze fabie, moze ibize, jescze

> rozwazam almere, a moze Wy macie jakies rady, japoncami nigdy

> nie jezdzilem i moze warto pojsc we wschodnia strone, ale zdaje

> sie, ze kwota za niska:)

> Co radzicie- jechac po auto gdzies dalej czy na naszym rynku sie

> rozejrzec?

Widze ze o wiekszym samochodzie myslisz ale mozesz miec dosc młoda Pande MJ za 25kPLN juz sie pojawiaja, pali po miescie 5 a na trasie jakies 4-4.5. Da sie nia zejsc nawet do 3.5l/100 ON

Napisano
  • Autor

nie che wywolywac zadnej niepotrzebnej dyskusji nt. fiatow itp., ale powiedzmy, ze ta marka nie wchodzi w gre przy moim wyborze, zastanawiam sie nad: ( kolejnosc przypadkowa) almera, ibiza, corolla, yaris,civic,jazz,golf 4( polo tez), swift i to chyba tyle:)

Zwracam uwage na te marki, ale szczegolnie interesuja mnie golfy i ibizy...

a moze macie jakie info, ze ktos, gdzies i za iles:)

Napisano

> Witam, mam nadzieje, ze mnie nie zjecie:)

> Zdaje sobie sprawe, ze bylo troche tych tematow na forum, ale mam

> juz metlik z tym wszystkim, otoz potrzebuje kupic auto

> hatchbach, 90% do miasta, cena jaka moge zaplacic to 23-25 tys.

LANOSA LANOSA jump.gifjump.gifjump.gifjump.gifjump.gif full wypas

KUP KUP

Napisano

> LANOSA LANOSA full wypas

> KUP KUP

Przecie napisał ze G.... warta Polska produkcja go nie interesuje ok.gifhehe.gifzakrecony.gif

Napisano

> Przecie napisał ze G.... warta Polska produkcja go nie interesuje

A ja mam na sprzedaz laniego wyprodukowane w Korei :>

Napisano

nie zna się grinser006.gif

kupuje stare duże z zachodu bo tak robią sąsiedzi no.gif

cudze chwalicie śwego nie znacie, za 25tys można mieć Matiza właśnie

Napisano

> nie zna się

> kupuje stare duże z zachodu bo tak robią sąsiedzi

> cudze chwalicie śwego nie znacie, za 25tys można mieć Matiza właśnie

I to bezawaryjnego

Napisano

> Najlepsze pod jakim wzgledem?

jednego z najlepszych pod wzgledem dlubania ale chyba nie o to chodzi autorowi topica smile.gif

wracajac do tematu

taaa kup sobie matiza albo lanosa .... nie no mysle ze auto chyba chce cos wiecej od auta procz tego zeby jechalo ? wink.gif

Napisano

wpysk.gifMój też jest z Korei. Przytargany z Włoch.

Lanos to najbardziej udany model ze wszystkich Daewoo. Już nie raz taka opinię słyszałem nawet w ASO w Lublinie.

oby twoja Panda była w takiej kondycji za 6-8 lat jak Lanosy w tym samym wieku trophy.gif

Napisano

> a ja nie jestem przekonany do diesli w japończykach... wole jakieś

> TDI awentualnie HDI...

spoko zlosnik.gif

przez 4 lata nie trafiło mi się naprawiać ŻADNEGO japońskiego Diesla,

za to VW i PSA już się trochę przewaliło biglaugh.gif

cieszy mnie to, że ludzie kiedy im się dobrze doradza, wybierają za każdym razem coś skrajnie przeciwnego hahaha.gif

...to po co pytać co kupić, skoro i tak się padaka zje....psuje smirk.gif

waytogo.gif

Napisano

> taaa kup sobie matiza albo lanosa .... nie no mysle ze auto chyba

> chce cos wiecej od auta procz tego zeby jechalo ?

ja 5dni temu kupiłem nowego Lanosa, właśnie dlatego że jest ok i że "Made in Poland". Mogłem kupić nowego Golfa wpysk.gif, ale kupiłem Lanosa i jestem z tego zadowolony zlosnik.gif

coś więcej? proszę bardzo:

-jest seledynowy, piękniutki

-Giorgio Giugiaro design the best

-krajowy

-nowy

-pachnie

-fajnie się toczy, leciutko

-wygodny (4osoby)

-nikt mi jeszcze drzwi gwożdziem nie porysował w przeciwieństwie do służbowozu Mazdy

-ma fajny zegarek

-fajnie wygląda

-żonie się podoba

-ma zaokrąglone linie

-dobrze się gazuje

-tanie części

itd. itd. grinser006.gif

Napisano

> ja 5dni temu kupiłem nowego Lanosa, właśnie dlatego że jest ok i że

> "Made in Poland". Mogłem kupić nowego Golfa , ale kupiłem

> Lanosa i jestem z tego zadowolony

> coś więcej? proszę bardzo:

> -jest seledynowy, piękniutki

> -Giorgio Giugiaro design the best

> -krajowy

> -nowy

> -pachnie

> -fajnie się toczy, leciutko

> -wygodny (4osoby)

> -nikt mi jeszcze drzwi gwożdziem nie porysował w przeciwieństwie do

> służbowozu Mazdy

> -ma fajny zegarek

> -fajnie wygląda

> -żonie się podoba

> -ma zaokrąglone linie

> -dobrze się gazuje

> -tanie części

> itd. itd.

Cóż zostaje tylko pogratulować nowego samochodu. claps.gif

Ja tez jestem zwolekiem kupowania nowych samochodów moze miejscych i z tzw gorszych marek, ale nikt mi nie powie co nowe to nowe i basta piesc.gif

Napisano
  • Autor

za lanosa tez dziekuje:), choc apropo koreancow to moj serdeczny kolega ma accenta i bardzo sobie chwali, jednak potrzebuje hatchbacka wiec accent odpada, zastanawiam sie tez nad fabia- macie cos przeciwko czy raczej jest awaryjna, jak z kosztami czesci, powtarzam- wyglad i tzw.prestiz nie maja dla mnie znaczenia.

A mozektos kto uzytkowal duzo z tych aut badz ma wiedze, moze mechanik sie zajdzie napisalby kilka zalet i wad poszczegolnych marek z listy, rocznik za cene 25 tys. diesel czy benzyna tez w sumie ma male znaczenie, ale wydaje mi sie, ze do miasta to lepiej "maly" benzynowy silnik)

oto moja lista:)

almera,corolla,civic,fabia,polo,golf4,swift/

p.s. nie sadzilem, ze tak ciezko wybrac auto w obecnych czasach, ale jak juz zaczne jezdzic i ogladac to dpiero zaczna sie jaja:)

p.s. 2

czytam obecnie opinie kierowcow na www.autocentrum.pl ale co mnie w sumie nie dziwi nie ma faworytow- kazda marka ma duzo zalet i wad tez troche.

Napisano

cóżżżż... zlosnik.gif Astrę z czystym sumieniem mogę doradzić... biglaugh.gif

Napisano

jeśli miałbym doradzać to pierwsze trzy pozycje z listy. Corollą jeździłem, Nissana mielismy w rodzinie. A Hondę ma mój serdecznykolega. Z tej trójki wybrałbym Corollę. (w benzynie) Tą którą jeździłem służobowo nie paliła dużo. W trasie przy szybkiej jeździe (średnia 130) wyszło równo 7 litrów. Przy spokojnej pewnie da się zejść litr lub 1,5 w dół. I to przy silniku 1,6. Absolutnie zero awarii. Więc serdecznie polecam. Honda też jest spoko. Szwagier z nissanem miał kiedys problemy jakies małe. Nie mógł dostać jakiegos przewodu wysokiego ciśnienia - w serwisie kosztował 700zł i musiał o dorabiać. Więc raz jeszcze - na 100% pierwsze 3 pozycje i benzynce. Jeśli skłonisz sie na Corollę 1,4 to obrócz bezawaryjności masz też małe spalanie(na poziomie niewiele większym od Seicento)

Pozdrawiam

udanych Zakupów

Napisano
  • Autor

dzieki m27k, ale czy ceny materialow eksploatacyjnych nie beda za bardzo bily po kieszeni, wszak piszesz o cenie glupiego przewodu do almery brrr...

pozatym koszt samego zakupu 3 pierwszych aut z tego samego rocznika , z podobnym wyposazeniem itp. jest wyzszy.

Jezeli sie okaze, ze w eksploatacji jestem na + wzgledem innych marek to wybiore corolle, civica, almere, jazz ( jedyne z tego zestawu robione w Japonii), a jezeli sie ma zepsuc jakas pierdolka i krzykna mi 1000 ( przykladowo mowie) to jzu wole ibize badz fabie, gdzie prawdopodobienstwo takiej sytucji jest male, ale to sa tylko moje przypuszczenia, nie mam doswiadczenia z japonskimi autami.

Napisano

Co nie wybierzesz i tak w każde auto trzeba pakować kasę. Czy to mercedes czy toyota czy vw kasa idzie. wink.gif

Ja wybrałem Lanosika bo był tani, niedrogi w utrzymaniu, i bardzo dobrze wyposażony. Np. za 500zł wymieniłem:

1. olej

2.filtr

3.wałek rozrządu na nowy

4. dźwigienki 8szt.

5.robocizna(w autoryzowanym serw.)

Słuzbowo jeżdzę tez nowym traffickiem - w ASO wymiana końcówek spryskiwaczy kosztuje(końcówki 160 zł/2szt + robocizna) czyli ok 300zł . paranoja.

Ja przy wybieraniu auta kierowałem się właśnie kosztami eksploatacji(spalanie, części) bo to jest najważniejsze. A i tak rzeczywistośc jest tak aże w każdego pchasz kasę bo a to cie ktoś obetrze, skrzywisz felge, wymiana płynów wszystkich, + ewentualne usterki które we wszystkich autach sie zdarzaja.

Mój szef kupił sobie A6 z 2002 roku. Wymienił olej i pasek rozrządu w ASO i zapłacił 3000zł brutto. Dziękuję za takie auto-fajne, nie za drogie bo sprowadzone ale koszty potworne.

Taka jest moja polityka przy wyborze auta. Teraz gdybym miał więcej kasy to myślałbym o Lacetti. Spore wymiary, wygodny, bezpieczny, komfortowy, bardzo dobrze wyposażony. - to tak dla przykładu. wink.gif

Napisano

> Jezeli sie okaze, ze w eksploatacji jestem na + wzgledem innych

> marek to wybiore corolle, civica, almere, jazz ( jedyne z tego

> zestawu robione w Japonii), a jezeli sie ma zepsuc jakas

> pierdolka i krzykna mi 1000 ( przykladowo mowie) to jzu wole

> ibize badz fabie, gdzie prawdopodobienstwo takiej sytucji jest

> male, ale to sa tylko moje przypuszczenia, nie mam doswiadczenia

> z japonskimi autami.

A myslisz ze jakis zakrecony wezyk podcisnieniowy ktory dostac mozna tylko w ASO do ibizy lub fabii bedzie tanszy???

Niestety takie nietypowe czesci z reguly sa drogie.

Gdy mechanik zerwal mi przewod od pompy wspomagania dostac go mozna bylo tylko w oryginale do forda w cenie jedyne 900zł.

Mechanik zalozyl wtedy zbrojony przewod od jakiegos traktora koszt 30zł. I jeszcze doplacil do uslugi a auto jedzilo ze mna jeszcze 2 lata a teraz ma je drugi wlasciciel i nie narzeka a zrobil nim juz sporo kilometrow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.