Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce tył.....dziwne

Featured Replies

Napisano

Witam.

zauwazyłem dziwne zjawisko. Jak byłem w ASO na darmowym przeglądzie i sprawdzalli mi hamulce to były idealne...kolo sprawdzał przód i tył, byłem przy tym i widziałem an własne oczy...a jak sam sprawdzałem tył (auto na podnośnik i kręciłem kołem rękami to po naciśnićciu pedału hamulca hamowało ale dało się przekręcić koło...ciężko bo ciężko ale się dało...zarówno lewy jak i prawy tył......o co tu chodzi??

Napisano

No nie wiem, czy takie organoleptyczne medtody są miarodajne 270751858-jezyk.gif

Pojedz na jakąś stację z przegladami i tam mają takie maszynki które mierzą siłę hamowania.

IMHO jeśli nie naciskałeś pedała ręką to nie powinno się dać koła obrócić, a jak ręczny?

Napisano
  • Autor

> No nie wiem, czy takie organoleptyczne medtody są miarodajne

> Pojedz na jakąś stację z przegladami i tam mają takie maszynki które

> mierzą siłę hamowania.

> IMHO jeśli nie naciskałeś pedała ręką to nie powinno się dać koła

> obrócić, a jak ręczny?

No właśnie tydzień temu byłem....i stwierdzili że jest super...widziałem to na własne oczy....Jak zaciągnę ręczny to nie można koła obrócić.....

Napisano

> Jak zaciągnę ręczny to nie można koła obrócić.....

Najlepsza metoda sprawdzenia recznego to jest taka, ze trzeba zaciagnac reczny na maksa (u mnie to jest na 6 zabek) i sprobowac ruszyc z miejsca. Jak jest dobry reczny, to auto praktycznie nie ma prawa ruszyc, tyl bedzie bardzo przysiadal, ewentualnie kola moga stac w miejscu a auto bedzie sie przesuwac do przodu.

Przynajmniej u mnie tak jest, i jestem ze swojego recznego bardzo zadowlony zlosnik.gif

Napisano

Ale co innego jest jak sie zaciągnie ręczny, a co innego jak naciśnie sie pedał hamulca. Ręczny powinien powodować zablokowanie kół tylnych, a naciśnięcie pedału hamulca nie koniecznie.Większość siły hamowania przenosi sie na hamulce przednie, więć hamulce tylnie hamują dużo słabiej.Poza tym ręczny może być sprawny a tylne hamulce mogą słabo hamowac np. przez zapieczone cylinderki itp.

Napisano

może być problem z korektorem siły hamowania, to on rozdziela siłe na przód i tył, nie znam dokładnie zasady jego działania.

U siebie zaobserwowałem ze jak hamuje na śniegu/lodzie tylne koła się nie blokują tak jak przednie i też do końca nie wiem czy tak powinno być. Ręczny tak jak u kolegi mam sprawny.

Napisano

Sprawdź to lepiej na jakiejś pustej asfaltowej drodze, postaw kogoś i niech obserwuje co sie dzieje z tylenymi kołami przy ostrym hamowaniu bo całkiem możliwe że dzieje się tak dlatego że miałeś tylne koła w powietrzu. Korektor siły hamowania działa w zależności od obciążenia auta tzn. im mocniej obciążysz tył auta (bardziej siądzie) tym mocniej hamować będą tylne koła, a gdy podniosłeś tył do góry siła hamowania jest ustawiana przez korektor na minimum.

pozdrawiam pdm64

Napisano

> Ale co innego jest jak sie zaciągnie ręczny, a co innego jak naciśnie

> sie pedał hamulca. Ręczny powinien powodować zablokowanie kół

> tylnych, a naciśnięcie pedału hamulca nie koniecznie.Większość

> siły hamowania przenosi sie na hamulce przednie, więć hamulce

> tylnie hamują dużo słabiej.Poza tym ręczny może być sprawny a

> tylne hamulce mogą słabo hamowac np. przez zapieczone

> cylinderki itp.

Zgadzam sie z Toba w 100%

Ja pisalem tylko o tym, jak mozna w prosty sposob sprawdzic czy reczny dobrze trzyma 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam.

> zauwazyłem dziwne zjawisko. Jak byłem w ASO na darmowym przeglądzie i

> sprawdzalli mi hamulce to były idealne...kolo sprawdzał przód i

> tył, byłem przy tym i widziałem an własne oczy...a jak sam

> sprawdzałem tył (auto na podnośnik i kręciłem kołem rękami to po

> naciśnićciu pedału hamulca hamowało ale dało się przekręcić

> koło...ciężko bo ciężko ale się dało...zarówno lewy jak i prawy

> tył......o co tu chodzi??

najprawdopodobniej o korektor siły hamowania ( jeżeli nie masz ABS'u , chociaż z nim ponoć tez występował )

Korektor działa tak, że im bardziej obciazysz auto tym więcej płynu poszcza na tylne hamulce. W momęcie gdy furacz wisi na podnośniku koła nie są obciążone to korektor przymyka dopływ płynu do tylnych hamulców więc koła bardzo słabo hamują.

Aby sprawdzić tylne hamulce najlepiej jechać na jakąś żwirową drogę i z małej prędkości mocno zahamować ( tak aby ślady hamowanie nie nałożyły się na siebie) jeżeli zobaczysz ślad hamowania za tylnymi kołami ( będzie krótszy niż za przednimi ) to oki.

Byc może dla polepszenia wystarczy wymienić sprężynę na korektorze ( ok 10 zł )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.