Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy to koniec silnika? [lekko dlugawe]

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jako ze zadko tu bywam to wszystkim spoznione ale szczere... Wszystkiego dobrego po swietach i przed Nowym Rokiem 893goodvibes.gif

W wiekszosci moich "klopotow" z CC wystarcza mi archiwum i szukajka, ale teraz juz pomysly sie skoczyly... crazy.gif

Zaczne od poczatku.

Pacjent to CC 900 wtrysk, 1995rok, przebieg licznikowy 130tys wg kolegi mechanika ma ok 160-180tys.

Pare tyg temu silnik zaczal pracowac glosniej, a na zakretach zaczela migac kontrolka oleju...wiec kupilem 1l nowego, dolalem 0,5L, uspokoilo sie.

Po paru dniach znowu to samo...spradzam bagnet - Suchy! dolalem kolejne 0,5L i bylo ok.

Czasami zaczela pojawiac sie marchewka, jako ze tylko w deszczowe dni to padlo na przewody WN. Wymienilem - spokoj.

W miedzyczasie wyszyscilem caly silnik z zewnatrz i zaczalem obserwowac ew. wycieki. Faktycznie pojawil sie jeden pod pokrywa zaworow i poci sie oslona półośki.

Zaraz przed swietami autko sfiksowalo juz calkiem... na zimnym chodzi super, ale glosno, po rozgrzaniu jest cisza, tak miedzy 50-80st jest wszystko ok, ale powyzej 80st pojawia sie marchewka i autko traci moc, a na wolnych obrotach chce zgasnac, ale jakos sie kreci... po chwili wraca do normy i znowu...odnalazlem przewod od kolektora do mapa - byl pekniety - skleilem i zaizolowalem. Na razie spokoj, ale tez zrobilo sie zimniej i nie udalo mi sie go rozgrzac mocniej niz 80st.

Dodatkowo podczas wkrecania na obroty (np ruszanie, albo po hamowaniu silnikiem) popsikuje cos jak pasek klinowy, ktory notabene wymienialem miesiac temu...

Zauwazylem takze, ze pod korkiem wlewu oleju jest taka zoltawa maź...cos jak maslo icon_rolleyes.gif co sugerowaloby UPG. Dymek z rury sprawdzalem, jak na moj gust jest ok. Autko pali normlanie, spadku mocy nie zauwazylem.

Ufff... duzo tego...

Czy ew ktos moglby cos podpowiedziec co jeszcze przegapilem/pominalem? niewiem.gif

Napisano

Z tego co napisales wnioskuje ze kabel od sądy lambda Ci pękł. Warto by wymienić (razem z sądą o ile się nie mylę)

Możliwe ze też cewka (-ki) zapłonowa(e) sie juz wysypła (-y)

Co do znikajacego oleju to albo masz gdzies wycieki na zewnatrz (półosie, to olej ze skrzyni nie z silnika) albo sie spala (ale to by dymił)

Maź pod korkiem w zimne dni to w pewnym sensie norma. Moze to być oznaką przedostającego sie plynu chlodniczego do oleju ale nie koniecznie. Jak jest zimno i silnik nie rozgrzewa sie dobrze to takie cos moze sie pojawić.

Napisano

1. jeżeli marchewka się już nie zapala po naprawie węza do mapsensora - to było winą i narazie powinnien być spokój

2. jezeli silnik się długo nagrzewa sprawdz termostat

3. jeżeli znów będziesz musiał dolać oleju , a plamy pod samochodem nei zaobserwujesz proponuje sprawdzic kompresje (wraz z próba olejowa) - dodatkowo powie Ci to czy silnik sie konczy

Napisano

A co się dzieje jak przy zapalonym silniku odkręcisz korek oleju ?????? rzuca, pluje olejem, dmucha mocno czy może nie ma nic ??????? Jeśli były by jakieś przedmuch to oznaka że pierścienie nie utrzymują już szczelności sick.gif

Napisano
  • Autor

> A co się dzieje jak przy zapalonym silniku odkręcisz korek oleju

> ?????? rzuca, pluje olejem, dmucha mocno czy może nie ma nic

> ??????? Jeśli były by jakieś przedmuch to oznaka że pierścienie

> nie utrzymują już szczelności

Dzieki!

Tego jeszcze nie przerabialem, sprawdze popoludniu! smile.gif

rozumiem ze ew wymiana pierscieni wiaze sie z wyjeciem calego silnika? Co ew warto od razu zrobic majac to juz rozgrzebane?

Napisano

mogl ci pasc termostat silnik nie lapie temp i wiecej oleju lyka ale to wszystko musisz posprawdzac

Napisano

> Tego jeszcze nie przerabialem, sprawdze popoludniu!

taka prosta czynnośc może dużo powiedzieć i przeprowadź prubę olejową (zmierzyć ciśnienie) tak jak kolega wcześniej wspomniał też możesz sprawdzić przez to czy pierścienie bnie trzymają a może zawory 270751858-jezyk.gif

> rozumiem ze ew wymiana pierscieni wiaze sie z wyjeciem calego

heheh grinser006.gif no wiesz można niee wyjmowac silnika ale wszystko raczej trzeba wyjmować z niego aczkolwiek hmm.gif musisz się zapytać kogoś bardziej doświadczonego czy nie dało by się wyjąć tłoków z korbowodami przez górę wtedy nie trzeba wyjmować silnika i nie odkręcasz wału tylko panewki korbowodowe

> silnika? Co ew warto od razu zrobic majac to juz rozgrzebane?

yyy.... a ja wiem to co się gamga hehe.gif może szlif wału jak ma luzy niewiem.gif

Napisano

to ja podłącze się pod temat. Marchewa zapala mi się odrazu po przekręceniu kluczyka i zaraz potem gaśnie (poprzedni właściciel mówił zeby dopiero wtedy odpalać silnik) czy to normalne ? Druga sprawa to gdzieś spierdziela mi olej (Widze po bagnecie i plamach pod samochodem ) plamy są zazwyczaj w okolicach przedniego prawego koła albo coś w ten deseń. Co może być tego przyczyną ?

Napisano

> A co się dzieje jak przy zapalonym silniku odkręcisz korek oleju

> ?????? rzuca, pluje olejem, dmucha mocno czy może nie ma nic

> ??????? Jeśli były by jakieś przedmuch to oznaka że pierścienie

> nie utrzymują już szczelności

koło korka oleju masz wałek , który dosc szybko sie obraca w oleju - wiec dmuchanie i chlapanie nic nie oznacza

ps. przynajmniej w fire zlosnik.gif

Napisano

> koło korka oleju masz wałek , który dosc szybko sie obraca w oleju -

no niewiem jak u ciebie ale u mnie w silniku fire pod korkiem jest blach która osłania wałek rozrządu i zapobiega chlapaniu 270751858-jezyk.gif

więc jeśli ma silnik przedmuchy to będzie dawało spod korka

> wiec dmuchanie i chlapanie nic nie oznacza

oznacza to bardzo dużo smirk.gif

> ps. przynajmniej w fire

ja mam silnik 1.2 8v może w 1.0 jest inaczej...... sick.gif

Napisano

> to ja podłącze się pod temat. Marchewa zapala mi się odrazu po

> przekręceniu kluczyka i zaraz potem gaśnie (poprzedni właściciel

> mówił zeby dopiero wtedy odpalać silnik) czy to normalne ? Druga

marchewa świeci się aż do momentu kiedy pompka paliwa nabije odpowiednie ciśnienie (chyba się niemyle) po czym marchewa gaśnie jak siedzisz w samochodzie powinieneś słysześ a jak nie to uchyl okno spineyes.gif

> sprawa to gdzieś spierdziela mi olej (Widze po bagnecie i

> plamach pod samochodem ) plamy są zazwyczaj w okolicach

> przedniego prawego koła albo coś w ten deseń. Co może być tego

> przyczyną ?

nieszczelny jakiś symering na może na wale wale, spod misy niewiem.gif a może daje ci tak olejem spod pokrywy że aż cieknie po silniku i na ziemie hehe.gif u mnie tak było

ale to byś zobaczył passed_out.gif

Napisano

> no niewiem jak u ciebie ale u mnie w silniku fire pod korkiem jest

> blach która osłania wałek rozrządu i zapobiega chlapaniu

mam w rekach pokrywe zaworow z 1.1 fire - ta blacha dokładnie nie osłania

Napisano

> koło korka oleju masz wałek , który dosc szybko sie obraca w oleju -

> wiec dmuchanie i chlapanie nic nie oznacza

> ps. przynajmniej w fire

ale autor posta pisze o 900 a w tym silniku wałek jest w kadłubie silnika 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ale autor posta pisze o 900 a w tym silniku wałek jest w kadłubie

> silnika

a to mi umkneło że 900 mi chodziło o 1.2 wink.gif

Napisano
  • Autor

Sprawdzilem z tym korkiem... zadnym olejem nie rzuca, jedynie czuc lekki powiew powietrza, jak przytkalem reka to zrobilo sie delikatne nadcisnienie.

Co ciekawe reka jest czysta, ale smierdzi mi spalinami, tak jakbym przylozyl do rury wydechowej...to normalne?

Napisano

> Sprawdzilem z tym korkiem... zadnym olejem nie rzuca, jedynie czuc

to bardzo dobrze grinser006.gif

> lekki powiew powietrza, jak przytkalem reka to zrobilo sie

> delikatne nadcisnienie.

> Co ciekawe reka jest czysta, ale smierdzi mi spalinami, tak jakbym

> przylozyl do rury wydechowej...to normalne?

No jest to normalne zjawisko w silnikach które już maja przejechane znaczne odległości oslabiony.gif jeśli masz 130 tys. a może nawet i więcej to nie masz co się dziwić 270751858-jezyk.gif silnik jeszcze długo pochodzi ale już nie będzie lepiej rozumiem że podmuchy są ale lekkie ....... a z tym smrodem spalin to właśnie przedmuchy z cylindra frown.gif Ale tym się nie martw u mojego kumpla daje jak ze sprężarki i dalej jeździ całkiem dobrze smile.gif

Napisano

>czy nie dało by się wyjąć tłoków z

> korbowodami przez górę wtedy nie trzeba wyjmować >silnika i nie odkręcasz wału tylko panewki korbowodowe

Da się wymienić bez wyciągania silnika.

Ostatnio jak sie wkurzylem to zrobilem calą operację od 18 :00 do 0:30 devil.gif

Napisano

> Co ew warto od razu zrobic majac to juz rozgrzebane?

Gdybys musial robić i nie wyciągał silnika to uszczelniacze zaworowe wymienić, dotrzeć zaworki, zebrać troche z glowicy i to w sumie chyba tyle

No a jak byś wyciągał to wtedy uszczelniacze na wale, sprzęgło, wyważenie (odciążenie) koła zamachowego (albo calego kompletu- wal korbowy+koło zamachowe+docisk sprzegla).

Jak masz fantazje to i walek możesz sobie zmienić smile.gif

To chyba tyle

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.