Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co wybrac - part 1278 Laguna vs Mondeo

Featured Replies

Napisano

> A tak z przekory zapytam czy to napewno TDCI? Bo może jednak TDDI co

> diametralnie zmienia postać rzeczy.

TDCI, ma 130KM, o ile dobrze pamiętam TDDI miał 115.

Napisano

to i napisałem, że reszta b. przeciętna... smirk.gif

jak wszystko - komfort/estetyka/funkcjonalność/jakość materiałów wewnątrz raz jest na + raz na -

Do tej pory przy zakupach brałem pod uwagę względy estetyczno-funkcjonalne->było ładnie i fukcjonalnie - technicznie to już było przeciętnie.

ym razem postanowiłem zaryzykować i przebadać na własnym portfelu "legendarną bezawaryjność" niemieckiej technologii smirk.gif - zobaczymy icon_rolleyes.gif

Napisano

Biję się w pierś, że moja 1 odpowiedź była zbyt lakoniczna i mogła się wydawac nieco debilna blush.gif to i ją zedytowałem.

Nie mniej wynikała z jakiegoś tam rozeznania, podobnie jak pozostałe. Rozeznanie to robiłem również tutaj 270751858-jezyk.gif

To, że w autcie Twojego ojca nie yebło nic do 120kkm to jedno, ale dwa to to, że koleś chce kupić auto 3-4 letnie - a przy takim aucie i wieku to nalo może z palecem być większy nowego przeciez nie kupuje... Prawdopodobieństwo, że w tym jego wymazonym Mondziaku yebnie zasielanie a jego po kieszeni na kilka ładnych tysi jest więc znaczące...

Nauczka dla mnie taka, że nastepnym razem wiecej łopatologii muszę zapodać palacz.gif

Resztę w prostych słowach wyjaśnił Ci Pan Miejscowy Moderator 20.GIF

swiety.gif

Napisano

> Biję się w pierś, że moja 1 odpowiedź była zbyt lakoniczna i mogła

> się wydawac nieco debilna to i ją zedytowałem.

> Nie mniej wynikała z jakiegoś tam rozeznania, podobnie jak pozostałe.

> Rozeznanie to robiłem również tutaj

> To, że w autcie Twojego ojca nie yebło nic do 120kkm to jedno, ale

> dwa to to, że koleś chce kupić auto 3-4 letnie - a przy takim

> aucie i wieku to nalo może z palecem być większy nowego

> przeciez nie kupuje... Prawdopodobieństwo, że w tym jego

> wymazonym Mondziaku yebnie zasielanie a jego po kieszeni na

> kilka ładnych tysi jest więc znaczące...

> Nauczka dla mnie taka, że nastepnym razem wiecej łopatologii muszę

> zapodać

> Resztę w prostych słowach wyjaśnił Ci Pan Miejscowy Moderator

Ale najsmieszniejsze jest to ze jak uklad paliwowy klekal to na samym poczatku eksploatacji. Bo znajdowaly sie tam jaies opilki z obrobki pompy tak przynajmniej czytalem. Co szybko zabijalo pompe i/lub wtryski.

Jak auto ma juz troszke nalatane znaczy ze akurat z tym powinno byc dobrze chociaz nie ma 100% pewnosci.

Jednak sa to juz skomplikowane jednostki napedowe i wymiana pompy wtryskowej czy wtryskow w zadnym nowym dieslu nie jest tania.

Napisano

no z przeprowadzonego przeze mnie rozeznania wynikało, że zywoptność wytryskiwaczy była nawet rzedu 40kkm - tych nowych, po wymianie również... Wymiany pomp też nie wystarczały na długo.

Znalazłem tez info od jakiegoś usera, że tog..prawda, że paliwo w PL trefne, bo krainie dobrego paliwa czyli w D awaryjność podobna tylko service i podejście do klyenat inne niż u nas.

Bardzo szukałem info o mondeo D, przyczynach i prawdopodobieństwie wystąpienia awarii, kosztach napaw, i takich tam.. bo niska cena + ogólna "fajność" bryki badzo mnie kusiły... ale po tym co znalazłem odpuściłem smirk.gif

Napisano

> TDCI, ma 130KM, o ile dobrze pamiętam TDDI miał 115.

jak 130 koni to sprawa jasna. Musi być TDCI. A 115 koni to miał ZTCP zarówno TDCI jak i TDDI

Napisano

> Etam.

> 93-97 (chyba) było mondeo v.1.0.

> od 97 był FACELIFT tego modelu (mondeo "z wytrzeszczem")

> Potem było "nowe" mondeo (v.2.0) to co jest do tej pory z minimalnym

> liftem w międzyczasie...

Oficjalnie się zgadza, ale bardziej obiegowo, to wśród użytkowników MDO ten pierwszy facelift nosi nazwę MkII. Sporo się zmieniło, wygląd przodu i tyłu w wersjach sedan i liftback, przodu w kombi (tył praktycznie bez zmian). Zmianie uległ również środek.

Technicznie jest to to samo, z dokładnością to ewolucji poszczególnych silników. W MkII pojawiła się również wersja ST - 2.5V6 "dotknięta" przez Coswortha z tabunem 200. koni.

Obecnie mamy MkIII, która, jak sam zauważyłeś, też doczekała się drobnej "korekty makijażu".

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> W MkII pojawiła się również wersja ST -

> 2.5V6 "dotknięta" przez Coswortha z tabunem 200. koni.

Ale ST to było jakoś tak późno...

99/2000 ? coś mi się tak we łbie kolibie...

Bo V6 170 było chyba od samego początku - legendarne "pościgowce" drogówki :-D

Napisano

> Ale ST to było jakoś tak późno...

> 99/2000 ? coś mi się tak we łbie kolibie...

Nie pamiętam, nie znam historii MDO tak dobrze. Trza by poszukac w necie.

> Bo V6 170 było chyba od samego początku - legendarne "pościgowce"

> drogówki :-D

A i owszem. Ale eSTek ma zupełnie inna górę: dolot, przepustnicę, inny rozrząd.

A do tego inne zawieszenie.

Niezła furka, ale praktycznie nie do dostania w bdb stanie na polskim rynku. Ostatnio był na MKP wątek o kupowaniu STka i okazalo się, że można zjeździć całą Polskę wzdłuz i wszerz a dobrego STka się nie uświadczy. A za Odrą te egzemplarze są albo wyesploataowne, albo wysoko się cenią.

Poza tym, naprawy zawieszenia w ST to zupełnie inna półka - już nie można powiedzieć, że "niewiele kosztują".

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Ale najsmieszniejsze jest to ze jak uklad paliwowy klekal to na samym

> poczatku eksploatacji. Bo znajdowaly sie tam jaies opilki z

> obrobki pompy tak przynajmniej czytalem. Co szybko zabijalo

> pompe i/lub wtryski.

I tak i nie spineyes.gif Dotyczy to głównie aut z importu. W Germanii auto mogło najechać ze 100 tysiączków i nie widziało trefnej ropki. U nas zrobiło kolejne 10 i po tankowaniu redbula odbarwianego kwasem pompa i wtryski robiły kaput. A o takowe paliwko nie jest wcale trudno tankując nawet na firmowych stacjach. W ten sposób można wykończyć co prawda każdego nowoczesnego diesla ale Fordy były pod tym względem szczególnie wrażliwe. W końcu nie bez powodu zastosowano przy okazji poprawienia pompy również gęściejszy filtr paliwa. Z tego co wyczytałem na forum Mondeo głównym winowajcą był sam Ford który dostarczał producentowi pomp własnej produkcji element ze zbyt słabego materiału. Tenże materiał (chodziło o jakąś krzywkę)zużywał się dostarczając drobnych metalowych opiłków które po przejściu przez filtr paliwa narażały pechowych użytkowników na wzrost ciśnienia i spadek zasobności portfela. Wada ta została poprawiona w 2003 roku podobno nawet przed liftingiem. Myślę że więcej można by sie dowiedzieć w przedstawicielstwie Delphi ale tematu dalej nie zgłębiałem.

BTW

W Niemczech była nawet akcja serwisowa polegajaca na wymianie pomp i wtryskiwaczy w Mondkach p Tu jest trochę o tym Ale Polska to nie Niemcy...

Napisano

Widzisz padanie silnika po zlym paliwie to inna sprawa a inna sprawa byla wadliwa pompa.

Jezeli o wrazkliwosc na paliwo chodzi mialem okazje widziec pieknie zajechanego VW Passata wszyscy dziwili sie gdzie kole tankowal bo zzarte bylo wszystko.

Wszystkie samochody na CR sa wrazliwe na jakosc paliwa, starsze TDI lepiej to znosily a z nowymi nie mam pojecia jak jest ale podejrzewam ze tez juz sie bardziej uczulily na nasze paliwko.

Napisano

Wiesz co ....

obecnie jestem też w fazie szukania "nowego" autka (2-3 letnie) i ...

nie wiem czy znajdziesz dizla z przebiegiem < 150 000 za tą cenę - jak znajdziesz to pewnie kręcony ...

Co do wymienionych autek .... to uważaj - nowe dizle to pozorna oszczędność ....

Co z tego że palą mało jak są dość awaryjne (a w zasadzie awaryjne są tylko w Polsce ze względu na marną jakość naszego paliwa ;|)

Zaoszczędzisz na paliwie a potem wszystko zwrócisz w naprawie ....

Bolączką - zarówno Mondeo jak i Laguny sa niestety pompy wtryskowe oraz same wtryskiwacze - o ile jeden wtryskiwacz jest jeszcze do przełknięcia ... *koszt 700-1000 zł ... to koszt pompy może już lekko zabić (nie wiem ile kosztują teraz .. ale znam przypadek, że pompa wtryskowa do Mondeo kosztowała 8000 zł z wyminą we Wrocku w Germazie)

Weź pod uwagę że im dłużej nim jeździsz tym większe prawdopodobieństwo uszkodzenia układu wtryskowego .... a kupujesz już autko 3 letnie i pewnie będziesz się nim bujał tak 3-4 latka .... a więc pewnie i tak padnie ...

Ponadto kupujesz autko z pierwszych wypustów (choroby wieku dziecięcego) - i niestety są one jeszcze bardziej zawodne - podobno np. od 2004 raku coś tam poprawili w układach wtryskowych ....

Co do układów jezdnych i innych ... "części" to oba autka prowadzą się świetnie i zawiechy są w miarę nizawodne .....

Przemyśl jednak tego dizla .... - ja bym nie ryzykował ....

Sam poważnie myślę o acordzie ale w benzynie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.