Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co wybrac - part 1278 Laguna vs Mondeo

Featured Replies

Napisano

Hej, witam w nowym roku

pytanie co wybrać pojawia się tutaj co chwilę, ale takiego wariantu jeszcze chyba nie było. Zastanawiam się nad wyborem między Laguną 2,2dci a Mondeo 2.0 TDCI. Oba samochody z 2003 roku z przebiegiem ok. 80 000 tys., kupione w PL i serwisowane w ASO. Laguna w wersji Privilege a Mondeo Ghia, więc wyposażenie obu samochodów jest porównywalne. Cena ok. 40 tys. PLN.

Może macie jakieś doświadczenia z tymi modelami, uwagi na co zwrócić uwagę przy zakupie i takie tam....

Wielkie dzięki

Napisano

jeden pies chyba - obydwa doprowadza Cię do grobu przez absolutną bankrucję oslabiony.gif

EDIT:

przynajmniej tak wynika z zebranej przeze mnie w necie wiedzy o Mondeo na ropę i doświadczeniach bliskiego znajomego a Laguną dCI

Napisano

> jeden pies chyba - obydwa doprowadza Cię do grobu przez absolutną

> bankrucję

Kochamy rzeczowe odpowiedzi smile.gif. bankrucja to mniej wiecej taki sam twor jak biurokractwo.

Co do tematu - ojciec jezdzi mondkiem wiec nie zdziwi sie nikt jesli to bede polecac. Zwroc uwage czy mondek jest po FL (chociaz ten rocznik to chyba jeszcze nie) - model sprzed FL mial okragle przeciwmglowe z przodu, ten po FL - takie trapezy, no i chyba nieco inny grill.

Wazne, bo ponoc po FL poprawili tez nieco silnik, wczesniej bywaly z nim problemy.

Reasumujac - Mondek jest wiekszy, wygodniejszy, pakowniejszy, lepsze zawieszenie. Co do awaryjnosci zdania sa podzielone, jednak chyba wiecej negatywnych opinii jest na temat Laguny.

Napisano

> bankrucję

A co masz z tym jakies doswiadczenia czy znajomy ma i Ci mowil niewiem.gif

Jezdzilem 2 Fordami mondeo oraz Focusem. Laguna powozilem tylko 2.0T ale nie bylo z samochodami zadnych problemów.

Laguna przejechalem za malo kilometrow wiec nie bede sie wypowiadal ale Forda zapamietalem jako niezawodne i wygodne auto.

Napisano

obydwa te pojazdy brałem pod uwagę:

Laguna-spytaj np Gorexa smirk.gif, do znajomy wygrał własnie z Renaut Polska sprawę w sądach wszelkeij instancji i dostał spooooore odszkodowanie, na które złozyły się zwrot kasy za auto, zwrot za ogromna ilość napraw i odsetki.

W tym aucie zepsuł sie kazdy układ sick.gif

Ford - powszechnie znane problemy z silnikami D

nie wybrałem żadnego

Napisano

Laguna - problemy z turbiną , elektroniką silnika i kołem dwumasowym. Info od kumpla który jest mechasem w ASo Dyszkiewicz. Poza tym nie lubię Renaulta. Mam w pracy Modusa i w ciągu roku 3 razy jechał na lawecie bo się pier#$&* przepustnica. Co do Mondka to jesli ma być 2003 to oby to była wersja z końca roku po liftingu. ZTCW to pod koniec tego roku poprawiono problem złuszczającego się elmentu pompy wtryskowej i prawdopodobieństwo awarii układu wtryskowego jest mniejsze. Ja osobiście brałbym Mondka. Ma twardsze i pewniejsze zawieszenie. Poza tym silniki z reguły trzymają moc podaną przez fabrykę co w Renault nie jest już takie oczywiste

Napisano

Poczytaj trochę na forum Mondeo Klub Polska lub Focus Klub Polska - tam najczęściej będa pytania dotyczące awarii silnika dieslowskiego. W 2003 roku, przy okazji faceliftingu, Ford ponoć sporo poprawił - dotyczy to i silnika i zabezpieczeń antykorozyjnych. Mondeo to fajny, przestronny, wygodny i dobrze prowadzący się samochód. Jesli znajdziesz cos w dobrym stanie, zadbane, to jest to autko warte swojej ceny.

O lagunie wiem niewiele.

Sąsiad sprzed przeprowadzki (2 lata temu) pracował w wypożyczalni samochodów. Skarżył się na Laguny i to bardzo. Ciągle musieli z jakąś jeździć do serwisu, często zawodziły w czasie jazdy.

Ale z drugiej strony koleżanka dostała w zeszłym roku służbową Lagunę i nie miała nią żadnej awarii - tylko lać paliwo i jeździć.

Gdybym miał teraz 40 tysięcy na samochód, oprócz rozważanych przez Ciebie, interesowałbym się również:

- Accordem

- Avensis i Rav4

- Legacy (ze względu na napęd)

- A6, choć to nie będzie młode autko

- BMW 5, ale to głównie dlatego, że mi się bardzo podoba

Pozdrawiam i życzę dobrych wyborów

Bartek

Napisano
  • Autor

Niestety jest to wersja sprzed FL, początek 2003

Napisano

> obydwa te pojazdy brałem pod uwagę:

> Laguna-spytaj np Gorexa , do znajomy wygrał własnie z Renaut Polska

> sprawę w sądach wszelkeij instancji i dostał spooooore

> odszkodowanie, na które złozyły się zwrot kasy za auto, zwrot za

> ogromna ilość napraw i odsetki.

> W tym aucie zepsuł sie kazdy układ

> Ford - powszechnie znane problemy z silnikami D

> nie wybrałem żadnego

Ludzie sadza sie nawet z Mercedesem o zwrot kasy wlasnie mam okazje obserwować sprawe z mersedesem o zwrot kasy za Mercedesa ML.

Chyba nie ma marki ktora nie robi bubli dlatego wprowadza sie np. bzdurne normy spalania oleju dochodzace do 1l/1000km.

A problemy z silnikami Ford mial na poczatku jak wchodzil w CR. Wiadomo ze sa czule na jakosc paliwa ale wg mnie pracuja o niebo lepiej niz TDi.

Ja osobiscie wybralbym Mondeo tylko ze ST220 grinser006.gif

Napisano

> Niestety jest to wersja sprzed FL, początek 2003

No to qpa. IMHO nie warto chyba że cena jest na tyle dobra że zawiera koszt ewentualnej naprawy. Jest jeszcze możliwość że wtryski i pompa już zostały zmienione bo się sypneły w czasie gwarancji.

Napisano

> Niestety jest to wersja sprzed FL, początek 2003

No to your choice, ale jak pisza koledzy - po fl poprawili antykorozje i silnik.

Ja bym bral mondka tak czy owak, jesli tylko auta sa w podobnym stanie i z podobnym wyposazeniem.

Silnik w Renault nieco slabszy ale ciagnie bardziej z dolu (jezdzilem nie renault a primera z tym samym silnikiem), nie wiem jak spalanie.

Zalezy tez czy chcesz auto baardzo pakowne, bo jesli tak, to tylko mondek (na pake wchodza przemioty ca. 2m dlugie, bagaznik jest bardziej "szescienny").

No i kwestia zawieszenia - ford jest twardszy i lepszy w zakretach, Laguna pewnie bardziej komfortowa.

Jak sa w podobnych pieniadzach to zbadaj dokladnie stan techniczny i przejedz sie to bedziesz wiedzial co kupic.

Napisano

> No to qpa. IMHO nie warto chyba że cena jest na tyle dobra że

> zawiera koszt ewentualnej naprawy. Jest jeszcze możliwość że

> wtryski i pompa już zostały zmienione bo się sypneły w czasie

> gwarancji.

Mozna sprawdzic w jakim jest stanie. A pozatym jak nie padlo a auto ma juz swoj przebieg to juz niepadnie.

Opilki z ukladu paliwowego szybko dawaly znac o sobie.

Napisano

jeszcze jedno - ceny tych aut na wtórnym rynku tez chyba coś znaczą sick.gif

Napisano

> jeszcze jedno - ceny tych aut na wtórnym rynku tez chyba coś znaczą

A do czego porownujesz ? Bo w zakupie jako nowe tez sa tansze.

I co wg Ciebie jest godne uwagi rozumiem ze tylko Audi pewnie zakrecony.gif

Napisano

> obydwa te pojazdy brałem pod uwagę:

> Laguna-spytaj np Gorexa , do znajomy wygrał własnie z Renaut Polska

> sprawę w sądach wszelkeij instancji i dostał spooooore

> odszkodowanie, na które złozyły się zwrot kasy za auto, zwrot za

> ogromna ilość napraw i odsetki.

> W tym aucie zepsuł sie kazdy układ

> nie wybrałem żadnego

a to gorex nie ma megane ? zlosnik.gif

Napisano

> a to gorex nie ma megane ?

I jest to Meganka nr II w jego zyciu.

Delco

Napisano

wiem...

chodzi mi raczej o to, że auta poskładane z tych samych/podobnych gratów

Napisano

nie bądź taki cyniczny na starcie bo Ci na cały rok zostanie 270751858-jezyk.gif

segment D to nie tylko audi...

porównywałem z innymi. mało tego oydwa te auta w dizlu mają cenę porównywalną z benzyną (ewenement na rynku) a na dodatek bywaja tańsze od kompaktów konkurencji...

Napisano

> nie bądź taki cyniczny na starcie bo Ci na cały rok zostanie

> segment D to nie tylko audi...

> porównywałem z innymi. mało tego oydwa te auta w dizlu mają cenę

> porównywalną z benzyną (ewenement na rynku) a na dodatek bywaja

> tańsze od kompaktów konkurencji...

Widzisz moze dlatego ze jezdzilem tymi samochodami nie boje sie ich. I jestem szczesliwy ze moge kupic uzywane auto wieksze bardziej komfortowe za mniejsze pieniadze niz jakis kompakt znanego koncernu bo jest na niego moda bo kazdy za 1500zł moze sobie zmienic program.

Wiec jakie auto proponujesz zamiast Mondeo TDCI GHIA? Gdybym mial mozliwosc sprawdzenia auta i wszytko byloby z nim ok bralbym bez zastanowienia.

Napisano

sam się zastanawiałęm nad Modneo. Auto serduszka.gif wypas, ładne prawie wszystko super.

Ale to prawie...

Nie zanałem oaobiście nikogo co ma. N arynku wyłącznie dizle... W necie fatalne o nich opinie.. Na AK tez pytałem...

Nawet założyłem taki topik, czemu takie tanie chociaż duże i dobrze wypasione. Po opiniach jakie wyczytałem odpuscięłm Mondeo - wolałem nie ryzykować kosztów pompy i wtryskiwaczy... Może gdybym trafił benzynę... ale szczupłość oferty na rynku uzywek i cena powyżej moich kryteriów była. Przerażający jest tez spadek wartości - kryterium nie bez znaczenia. Niedawno boleśnie tego doświadczyłem...

Kupiłem co innego...

Czy dobrze? tego nie dowiem się nigdy, tak samo jak nie dowie sie tego autor topicu jeśli sam nie zaryzykuje. Może mu przyfarci... a może jego zdanie o M czy L bedzie takie jak wielu userów co mięchem rzucają na swoje nabytki...

Się okaże...

Wyraziłem jedynie swoje zdanie wyrobione na podstawie

posiadanej wiedzy zaczermniętej od innych i pewnych doświadczeń - czy obiektwnych - patrz wyżej

Nie mniej życzę autorowi dobrego wyboryu i zadowolenia z auta waytogo.gif

20.GIF

Napisano

Gdybym ja stanął przed takim wyborem to nigdy w życiu bezwzględnie i absolutnie nie kupiłbym auta francuskiego. Owszem są ładne , niektóre podobają mi się i to bardzo, ale są zbyt awaryjne.

Bierz mondeo.

Napisano

Rozumiem Twoje obawy ale ja na forda nie moge powiedziec zlego slowa. Mnostwo kilometrow najechalem Mondeo, Focusem TDCi troszke mniej. Ale wrazenia byly jaknajbardziej pozytywne.

I z mojej strony moge goraco polecic ten samochodzik tylko najwazniejsze aby dokladnie go sprawdzic lub kupowac znajac jego przeszlosc.

Mi mondeo rowniez sie podoba ale ja naszczescie gustuje tylko w benzynach.

A z ciekawosci co zakupiles zamiast mondeo?

Napisano

> bankrucję

co za jełopowa odpowiedź człowieka, który prawdopodobnie nie miał z nimi do czynenia...ale tak jest z reguły...

Napisano

se zobacz w profilu hehe.gif

mniejsze...

dobrze wyposażone...

dosyć sprytne.. drive.gif przy racjonalnych kosztach

reszta bardzo przeciętna...

Napisano

Rozumiem, że Ty obydwa te modele zajeżdziłes na smierć techniczną i nawet oleju przy nich nie musiałeś wymieniać...

respect blagam.gif

Napisano

> Hej, witam w nowym roku

> pytanie co wybrać pojawia się tutaj co chwilę, ale takiego wariantu

> jeszcze chyba nie było. Zastanawiam się nad wyborem między

> Laguną 2,2dci a Mondeo 2.0 TDCI. Oba samochody z 2003 roku z

> przebiegiem ok. 80 000 tys., kupione w PL i serwisowane w ASO.

> Laguna w wersji Privilege a Mondeo Ghia, więc wyposażenie obu

> samochodów jest porównywalne. Cena ok. 40 tys. PLN.

> Może macie jakieś doświadczenia z tymi modelami, uwagi na co zwrócić

> uwagę przy zakupie i takie tam....

> Wielkie dzięki

Moje porady może się przydadzą, ponieważ właśnie z Mondziakami mam do czynienia od chyba 10 lat smile.gif

Ojciec kupuje Mondeo od 96r, czyli od jego pierwszej wersji. Kupuje je nadal, ponieważ są po prostu bezawaryjne smile.gif

Na początku był Mk1, 2.0 benzyna, auto cudowne, na tamte czasy wyposażone rewelacyjnie, dodatkowo ful systemów bezpieczeństwa (ABS, ASR, poduszki, napęd 4x4 itp). użytkowany do ok 200.000km bezawarynie, jedynie kwestie eksploatacyjne wchodziły w grę.

Następnie Mk2, czyli Mondizak po drobnym liftingu, tym razem 1.8TD, jedyna awaria, to wydmuchanie uszczelki spod głowicy, auto użytkowane do 200.000km, dalsze koszty to tylko eksploatacja

Potem nastał czas Mk3, czyli najnowsze Mondeo, silnik 2.0TDCI (wersja również GHIA), auto ma obecnie 120.000 i poprostu jeżdzi i nic się nie psuje wink.gif

Na koniec cóż mogę napisać: polecam Mondeo, nie mam zdania o Lagunie.

Napisano

> se zobacz w profilu

> mniejsze...

> dobrze wyposażone...

> dosyć sprytne.. przy racjonalnych kosztach

> reszta bardzo przeciętna...

Tutaj widac nasze odmienne gusta. Octavii nie kupilbym za jej tragicznie plastikowe wnetrze. Ale silnik pozwala juz na szybsza jazde.

Napisano

> Kochamy rzeczowe odpowiedzi . bankrucja to mniej wiecej taki sam twor

> jak biurokractwo.

dokładnie ok.gif , nie ma to jak wypowiadać się o czymś, o czym nie ma się pojęcia

> Co do tematu - ojciec jezdzi mondkiem wiec nie zdziwi sie nikt jesli

> to bede polecac. Zwroc uwage czy mondek jest po FL (chociaz ten

> rocznik to chyba jeszcze nie) - model sprzed FL mial okragle

> przeciwmglowe z przodu, ten po FL - takie trapezy, no i chyba

> nieco inny grill.

> Wazne, bo ponoc po FL poprawili tez nieco silnik, wczesniej bywaly z

> nim problemy.

> Reasumujac - Mondek jest wiekszy, wygodniejszy, pakowniejszy, lepsze

> zawieszenie.

Wlaśnie, zawieszenie jest bardzo przyjemne (chociaż jak dla mnie za miękkie, ale ja wolę twarde z reguły)

Napisano

co to znaczy powszechnie znane problemy z silnikami?

Napisano

> No to qpa. IMHO nie warto chyba że cena jest na tyle dobra że

> zawiera koszt ewentualnej naprawy. Jest jeszcze możliwość że

> wtryski i pompa już zostały zmienione bo się sypneły w czasie

> gwarancji.

wcale nie kupa. Tak jak napisałem wcześniej, ojciec ma Mondeo 2001r 2.0TDCI - silnik ma przejechane 120.000km bez żadnej, nawet najmniejszej awarii smile.gif

Oczywiście są zapewne wersje bardziej awaryjne, czego nikomu nie życzę...

Napisano

> Wiec jakie auto proponujesz zamiast Mondeo TDCI GHIA? Gdybym mial

> mozliwosc sprawdzenia auta i wszytko byloby z nim ok bralbym bez

> zastanowienia.

I napiszę jeszcze jedno: w tym roku wychodzi kolejna wersja Mondeo. Ojciec już podwija rękawki i ślinka mu leci, bo za rok pewnie kupi go sobie. Nie dlatego że jest ładny (chociaż to również), ale dlatego, że kupując auto chodzi z miarką (czyli Mondziak jedno z najpakowniejszych aut) jak i ma doświadczenie poprzedników (bezawaryjność).

Napisano

> Rozumiem, że Ty obydwa te modele zajeżdziłes na smierć techniczną i

> nawet oleju przy nich nie musiałeś wymieniać...

> respect

?? a jaki ma to związek? przeczytaj proszę raz jeszcze (bardziej uważnie) moje posty dotyczące tego tematu. Zobaczysz, że moja opinia dotyczy tylko i wyłącznie Mondeo i bazuję na najbardziej wiarygodnych (osobistych) doświadczeniach.

Napisano

> Ojciec kupuje Mondeo od 96r, czyli od jego pierwszej wersji.

Pierwsze mondeo było w 1993 roku...

Napisano

> co to znaczy powszechnie znane problemy z silnikami?

Słuchaj albo jestes jakimś ignoratem, albo sam nie wiem niewiem.gif

Doceniam to, że masz - w porównaniu do innych - praktyczne doświadczenie w zakresie eksploatacji Mondeo,

ale na Boga nie pisz mi, że nie wiesz ocb z silnikami TDCI w Fordzie icon_rolleyes.gif

Napisano

> ?? a jaki ma to związek? przeczytaj proszę raz jeszcze (bardziej

> uważnie) moje posty dotyczące tego tematu. Zobaczysz, że moja

> opinia dotyczy tylko i wyłącznie Mondeo i bazuję na najbardziej

> wiarygodnych (osobistych) doświadczeniach.

1. widzę, że Ty jak kolega Młody - co tatusiowe to i Twoje

2. przybastuj proszę z osobistymi wycieczkami i bluzgami - trzymaj się meritum, a jak nie umiesz trzymać nerw na wodzy, to sie nie wypowiadaj - nie każdy musi się onanistycznie o każdym samochodzie wypowiadać - istotą tego forum jest poznanie RÓŻNYCH opinii, także z cyklu "znajomy szwagra Zenka kolegi mówił, że słyszał o kimś kto opowiadał, że jego kolega podobno miał".

Napisano

> wcale nie kupa. Tak jak napisałem wcześniej, ojciec ma Mondeo 2001r

> 2.0TDCI - silnik ma przejechane 120.000km bez żadnej, nawet

> najmniejszej awarii

Napisałem że dla mnie qpa z uwagi na istotne ryzyko padu układu wtryskowego. Nie znaczy to że tak napewno się stanie. Natomiast jest to czynnik na tyle ważny że raczej dyskwalifikuje ten rocznik. Podobna wada ukladów wtryskowych ma też miejsce w 1,5 Dci Renaulta Piszę o tym bo zamiast Mondka na początku planowałem Megankę kombi z tym silnikiem. Odradził mi to kumpel pracujący w ASO.

Podsumowując gdybym miał brać Mondeo Mk III na ropkę to tylko z motorem TDDI lub TDCI po 2003 roku.

Napisano

> wcale nie kupa. Tak jak napisałem wcześniej, ojciec ma Mondeo 2001r

> 2.0TDCI - silnik ma przejechane 120.000km bez żadnej, nawet

> najmniejszej awarii

A drzwiczki już wymienili, czy JESZCZE nie zardzewiały ? ;-D

Napisano

> Pierwsze mondeo było w 1993 roku...

Ale MKI bylo klepane do 1996 roku i koledze chodzilo pewnie o to ze mial juz III generacje Mondeo.

Napisano

> Ale MKI bylo klepane do 1996 roku i koledze chodzilo pewnie o to ze

> mial juz III generacje Mondeo.

Etam.

93-97 (chyba) było mondeo v.1.0.

od 97 był FACELIFT tego modelu (mondeo "z wytrzeszczem")

Potem było "nowe" mondeo (v.2.0) to co jest do tej pory z minimalnym liftem w międzyczasie...

Napisano

> Pierwsze mondeo było w 1993 roku...

tak, ale ojciec salonówek nie kupuje smile.gif przygoda rozpoczęła się od ~ 96r.

Napisano

> Słuchaj albo jestes jakimś ignoratem, albo sam nie wiem

> Doceniam to, że masz - w porównaniu do innych - praktyczne

> doświadczenie w zakresie eksploatacji Mondeo,

> ale na Boga nie pisz mi, że nie wiesz ocb z silnikami TDCI w Fordzie

zadam więc jeszcze raz to samo pytanie: co to znaczy powszechnie znane problemy z silnikami?? czy to jest trudne pytanie? Jeśli nie znasz odpowiedzi - nie odpowiadaj, proste.

Napisano

> 1. widzę, że Ty jak kolega Młody - co tatusiowe to i Twoje

wyluzuj chłopie. Było pytanie, więc staram się wiarygodnie odpowiadać.

> 2. przybastuj proszę z osobistymi wycieczkami i bluzgami - trzymaj

> się meritum, a jak nie umiesz trzymać nerw na wodzy, to sie nie

> wypowiadaj - nie każdy musi się onanistycznie o każdym

> samochodzie wypowiadać - istotą tego forum jest poznanie RÓŻNYCH

> opinii, także z cyklu "znajomy szwagra Zenka kolegi mówił, że

> słyszał o kimś kto opowiadał, że jego kolega podobno miał".

więc odpowiadam najlepiej jak potrafię i pokazuję swoją (różną) opinię. Nie każdy musi mieć podobne zdanie do Twojego i nie uważam, abym był choćby w najmniejszym stopniu wulgarny.

onanistyczne podejście to może Ty masz do czegoś (kogoś?) innego, bo już kiedyś podobnie próbowałeś dyskutować i zostałeś ładnie przystopowany...

Napisano

> wyluzuj chłopie. Było pytanie, więc staram się wiarygodnie

> odpowiadać.

Quote:

co za jełopowa odpowiedź człowieka, który prawdopodobnie nie miał z nimi do czynenia...ale tak jest z reguły...

Jak widzę piękny przykład wiarygodnej odpowiedzi dałeś...

> więc odpowiadam najlepiej jak potrafię i pokazuję swoją (różną)

> opinię.

I na tym zakończ - osobiste animozje do kieszonki :-D

Napisano

> Napisałem że dla mnie qpa z uwagi na istotne ryzyko padu układu

> wtryskowego. Nie znaczy to że tak napewno się stanie. Natomiast

> jest to czynnik na tyle ważny że raczej dyskwalifikuje ten

> rocznik. Podobna wada ukladów wtryskowych ma też miejsce w 1,5

> Dci Renaulta Piszę o tym bo zamiast Mondka na początku

> planowałem Megankę kombi z tym silnikiem. Odradził mi to kumpel

> pracujący w ASO.

> Podsumowując gdybym miał brać Mondeo Mk III na ropkę to tylko z

> motorem TDDI lub TDCI po 2003 roku.

ok, przyjąłem do wiadomości, mam nadzieję, że taka przypadłość nie spotka nas, swoją drogą, bardzo spokojna i rzeczowa odpowiedź ok.gif w przeciwieństwie do niektórych ...

Napisano

> zadam więc jeszcze raz to samo pytanie: co to znaczy powszechnie

> znane problemy z silnikami?? czy to jest trudne pytanie? Jeśli

> nie znasz odpowiedzi - nie odpowiadaj, proste.

Opisywane w tzw prasie branżowej, publikowane przez właścicieli itd.

Oczywiście jest to "obiektywna nieprawda" i "wielkie semantyczne nadużycie", ale faktem jest, że takie publikacje są.

Ponadto sprzęty te są w cenie poniżej średniej rynkowej dla tego typu aut, a to też znikąd się nie bierze...

I tyle.

Napisano

> A drzwiczki już wymienili, czy JESZCZE nie zardzewiały ? ;-D

Na szczęście jeszcze nie, a powinny?

Napisano

> Etam.

> 93-97 (chyba) było mondeo v.1.0.

> od 97 był FACELIFT tego modelu (mondeo "z wytrzeszczem")

tak, tutaj wspomniałem o Mk2

> Potem było "nowe" mondeo (v.2.0) to co jest do tej pory z minimalnym

> liftem w międzyczasie...

a tu o Mk3

Napisano

> od 97 był FACELIFT tego modelu (mondeo "z wytrzeszczem")

Od grudnia 96r. Mój kuzyn miał takowy model 1.6 .

BTW

zrobił coś ok 80 kkm i tylko czujnik temperatury mu 2 razy padł

Napisano

> ok, przyjąłem do wiadomości, mam nadzieję, że taka przypadłość nie

> spotka nas, swoją drogą, bardzo spokojna i rzeczowa odpowiedź

> w przeciwieństwie do niektórych ...

A tak z przekory zapytam czy to napewno TDCI? Bo może jednak TDDI co diametralnie zmienia postać rzeczy.

Napisano

> Opisywane w tzw prasie branżowej, publikowane przez właścicieli itd.

> Oczywiście jest to "obiektywna nieprawda" i "wielkie semantyczne

> nadużycie", ale faktem jest, że takie publikacje są.

> Ponadto sprzęty te są w cenie poniżej średniej rynkowej dla tego typu

> aut, a to też znikąd się nie bierze...

> I tyle.

no i ok. Dobrze, że to nas nie spotkało, tym bardziej cieszę się, że z czystym sumieniem Mondziaki polecić mogę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.