Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik deszczu

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie, czy ktoś rozbierał czujnik deszczu i może mi chociaż opisać jak wygląda ta część ktura jest przyklejona do szyby a jakby miał ktoś zdjęcie to by było rewelacyjnie.

Napisano

> Witam

> Mam pytanie, czy ktoś rozbierał czujnik deszczu i może mi chociaż

> opisać jak wygląda ta część ktura jest przyklejona do szyby a

> jakby miał ktoś zdjęcie to by było rewelacyjnie.

jacek co ty znowu kombinujesz

Napisano

> dalszy ciąg lose conection

rozumiem ale jak czujnik wygląda nie pomogę ci.

Napisano

> Witam

rozbieralem

ciezko powiedziec jak wyglada....jest duzy i ma 3 przewody zlosnik.gif

co Cie interesuje ? zdjec nie mam

Napisano

> dalszy ciąg lose conection

kolega ma dużo wolnego czasu że mu się chce w tym dłubać. ja bym to po prostu olał

Napisano
  • Autor

czujnik to ja mam tylko nie wiem jak go zamocować do szyby tam jest podobno jakaś blaszka przyklejona do kturej się to montuje i nie wiem czy blaszka spełnia tylko funkcje mocowania czy jeszcze coś innego np ekran,odpowiedni dystans itp smile.gif

Napisano

> Witam

Z tego co ja wiem to montaż czujnika to nie takie chop-siup.Nie wiem czy wiecie że do tego potrzebna jest specjalna szyba.Czujnik działa na zasadzie wysyłania fal które przechodzą przez szybe (dokładnie w jaki sposób to nie wiem) ale kiedy zaczyna padać krople wody na szybie powodują załamywanie się (odbijanie) fal i włącza się w ten sposób mechanizm wycieraczek.Także raczej do zwykłej szyby tego nie zamontujecie ze skutkiem oczekiwanym.Pozdrawiam.

Napisano

roznica jest tylko taka ze szya pod czujnika ma ten czarny nadruk wyprowadzony nizej...

opis z matrialow fiata wyglada tak:

ELEKTRONICZNY ZESPÓŁ (CZUJNIK DESZCZU)

Czujnik deszczu, znajdujący się na szybie przedniej (w wersji z bogatym wyposażeniem), wbudowany jest do czujnika 'zmierzchu' i sterowany jest z centralki elektronicznej zespołu przełączników pod kierownicą.

Urządzenie, które pracuje na długości fali promieni podczerwonych, w oparciu o zasadę załamania się (refrakcji) wiązki świetlnej w szybach, umożliwia automatyczną regulację ilości ruchów wycieraczek szyby przedniej proporcjonalnie do intensywności opadów deszczu.

BUDOWA ZESPOŁU

Urządzenie może wykryć wielkość i ilość kropli deszczu na szybie w zależności od zmiany promieni podczerwonych; przy zmianie załamania, czujnik reaguje generując impulsy elektryczne, które zostają przetworzone i są sterowane z centralki sterowania wycieraczką szyby przedniej, umożliwiając centralce wybór odpowiedniej prędkości. Czujnik komunikuje się z zespołem przełączników pod kierownicą oraz z BODY COMPUTER poprzez złącze szeregowe.

Czujnik deszczu składa się z dwóch zestawów po cztery diody na poczerwień, znajdujących się na obwodzie i z elementu odbierającego usytuowanego w środku diody.

Czujnik, znajdujący się wewnątrz lusterka wstecznego, dociskany sprężyną do szyby.

Dioda i odbiornik, zatopione w polimerze, połączone są z centralką sterowania wycieraczką poprzez wiązkę przewodów wyposażoną w złącze i w ten sposób czujnik może być łatwo wyjęty po zdjęciu osłony i odłączeniu złącza.

Urządzenie uruchamiane jest poprzez przesunięcie dźwigni zestawu przełączników pod kierownicą z położenia stop lub 1. prędkość do położenia praca przerywana/automatyczna.

Czułość wykrywania zakłóceń dynamicznych (krople deszczu) można zmieniać za pomocą nasadki na dźwigni w zakresie czterech wartości.

Uwaga: jeśli chodzi o procedurę montowania-demontowania czujnika, istotne są tutaj dwie części: oprawka do mocowania z metalu przyklejona do szyby przedniej oraz sam czujnik ze sprężynkami zapadkowymi do mocowania.

Napisano

> Z tego co ja wiem to montaż czujnika to nie takie chop-siup.Nie wiem

> czy wiecie że do tego potrzebna jest specjalna szyba.Czujnik

> działa na zasadzie wysyłania fal które przechodzą przez szybe

> (dokładnie w jaki sposób to nie wiem) ale kiedy zaczyna padać

> krople wody na szybie powodują załamywanie się (odbijanie) fal i

> włącza się w ten sposób mechanizm wycieraczek.Także raczej do

> zwykłej szyby tego nie zamontujecie ze skutkiem

> oczekiwanym.Pozdrawiam.

masz racje, dokladnie zacytowal ponizej DUKE

trzeba wymienic szybe i wtedy mozna kombinowac

Napisano

> czujnik to ja mam tylko nie wiem jak go zamocować do szyby tam jest

> podobno jakaś blaszka przyklejona do kturej się to montuje i nie

> wiem czy blaszka spełnia tylko funkcje mocowania czy jeszcze coś

> innego np ekran,odpowiedni dystans itp

to tyl czujnika deszczu ?

a druga strona ?

cyknij zdjecie z laski swej cool.gif

Napisano

> cyknij zdjecie z laski swej

Takich zdolności, to ja nie posiadam, ale jak widać niektórzy mają wszechstronne organy. zlosnik.gif270747800-sex.gifzlosnik.gif

Napisano

> Takich zdolności, to ja nie posiadam, ale jak widać niektórzy mają

> wszechstronne organy.

hehe.gif dobre, chwila minela zanim zalapalem wink.gif

Napisano

> dobre, chwila minela zanim zalapalem

Wierzyłem, że kolegi IQ się uaktywni w odpowiednim momencie. hehe.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

Z tyłu jest poprostu puszka plastikowa ale jak przyjdę wieczorem do domu to zrobie zdjęcie. A co do rodzaju szyby to chyba nie ma to znaczenia bo dzwoniłem do firm dostarczających szyby do wszystkich marek samochodów i tam twierdzą że szyba jet ta sama jedynie różne są mocowania, czasami blaszka innym razem jakaś płytka ale do Stilo jeszcze nie mieli.

Napisano

> Z tyłu jest poprostu puszka plastikowa ale jak przyjdę wieczorem do

> domu to zrobie zdjęcie. A co do rodzaju szyby to chyba nie ma to

> znaczenia bo dzwoniłem do firm dostarczających szyby do

> wszystkich marek samochodów i tam twierdzą że szyba jet ta sama

> jedynie różne są mocowania, czasami blaszka innym razem jakaś

> płytka ale do Stilo jeszcze nie mieli.

W przypadku Punto też tak twierdzą biglaugh.gif - a jak naprawiali moje byłe Punto po skasowaniu, to wkleili właśnie "taką samą" szybę i zakleili w ten sposób czujnik deszczu na dobre hehe.gif

W Stilo szyba z czujnikiem deszczu/zmroku wygląda tak: KLIK.

Napisano
  • Autor

> W przypadku Punto też tak twierdzą - a jak naprawiali moje byłe

> Punto po skasowaniu, to wkleili właśnie "taką samą" szybę i

> zakleili w ten sposób czujnik deszczu na dobre

> W Stilo szyba z czujnikiem deszczu/zmroku wygląda tak: KLIK.

a czu od strony zewnętrznej widać jakieś elementy elektroniczne czy nie?

Napisano

> a czu od strony zewnętrznej widać jakieś elementy elektroniczne czy

> nie?

O to właśnie chodzi, że widać - czujnik jest optyczny, więc w szybie jest specjalne "oczko".

Tak to wyglądało w Punto:

274403244-czujnik_1.jpg

a tak w Stilo:

274403244-czujnik_2.jpg

Tego co mówią "szybiarze" niebrałbym za poważnie, bo np. w przypadku Punto szyba przystosowana do czujnika jest poza ASO praktycznie nieosiągalna, natomiast w warsztatach wklejających szyby twierdzą, że problemu nie ma. zlosnik.gif Może i nie ma, ale odpowiedniej szyby też nie hehe.gif

Nie wiem, czy aby w przypadku Stilo nie było tak samo - chociaż jeśli idzie o Stilo, to ten dodatek jest pewnie popularniejszy niż w Punto, więc całkiem możliwe że są i zamienniki - ale na pewno nie jest to taka sama szyba ok.gif

Napisano

Ja wymieniałem mają takie szyby poza ASO bez problemu tylko drozsze o około 50zł od zwykłych. palacz.gif

Napisano

> Ja wymieniałem mają takie szyby poza ASO bez problemu tylko drozsze o

> około 50zł od zwykłych.

No właśnie - nie są takie same ok.gif, różnią się tym "oczkiem". biglaugh.gif

W przypadku Punto niestety jest większy kłopot, bo montują to ustrojstwo dopiero od połowy 2003 roku (po liftingu), a poza tym w Polsce ta opcja w Punto występuje śladowo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja wymieniałem mają takie szyby poza ASO bez problemu tylko drozsze o

> około 50zł od zwykłych.

A jeżeli można wiedzieć to jakiej firmy są te szyby?.

No cóż chyba narazie pozostaje podłączyć przyłożyć do szyby i zobaczyć co będzie.

Dzięki za wszyskie wypowiedzi smile.gif

Napisano

> A jeżeli można wiedzieć to jakiej firmy są te szyby?.

Pilkington

> No cóż chyba narazie pozostaje podłączyć przyłożyć do szyby i

> zobaczyć co będzie.

W TYM wątku masz więcej o szybach, a TU ofertę jakiejś firmy - niestety bez cen. Widać dokładnie, że jest rozróżnienie na szyby z sensorem i bez.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.