Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.8 16v ecotec - opinie

Featured Replies

Napisano

Prosze o opinie osob ktore mialy stycznosc z tym silnikiem, czy warto sie nim interesowac? Jakie jest spalanie, awaryjnosc itp. Czy to mozliwe zeby w aucie z 93 roku byl juz zamontowany ten silnik czy to raczej swap? Znalazlem cos takiego i nie wiem czy sie interesowac czy dac sobie spokój >>>KLIK<<< Przebieg raczej niebardzo realny ale jak stan dobry to czemu nie?

Napisano

No cóż, cieszy oko, ale ani słowa o wyposażeniu. Jeśli "golas", to za 7tyś ja bym odpuscił i jeszcze poszukał. A miałbyś całkiem blisko do odbioru.. wink.gif

Napisano

> Prosze o opinie osob ktore mialy stycznosc z tym silnikiem, czy warto

> sie nim interesowac? Jakie jest spalanie, awaryjnosc itp. Czy to

> mozliwe zeby w aucie z 93 roku byl juz zamontowany ten silnik

> czy to raczej swap? Znalazlem cos takiego i nie wiem czy sie

> interesowac czy dac sobie spokój >>>KLIK

Witam

Bardzo ladna Asterka aczkolwiek to tylko fotka a w rzeczywistosci moze byc zupelnie inaczej. Tak czy inaczej zainteresowac sie warto.

Co do przebiegu to faktycznie jest troszeczke podejrzany ale nie jest az tak niski zeby uznac go na 100% za oszukany.

A teraz najwazniejsze: silnik.

Wg mnie bardzo fajny silniczek, bardzo dynamiczny (115KM) aczkolwiek zeby na prawde poczuc moc trzeba mu dac troszke wyzsze obroty. Jak sie przesiadlem z astry 1,8 8v do 1,8 16V to po prostu niebo a ziemia. Nie wchodzac na czerwone pole obrotomierza mozna sobie tak pojechac na poszczegolnych biegach:

1: do około 55km/h

2: do około 105 km/h

3: do około 140 km/h

4: do około 190 km/h

5: do 221 km/h smile.gif

Mam autko prawie 2 lata i z silnikiem nie bylo zadnych klopotow, poza jednym: zwróć uwage na kolektor wydechowy bo w tych silnikach i w 2.0 16V bardzo często powstają peknięcia lub nawet dziury. Ja mialem lekko pekniety i musialm spawac. Jesli kolektor ma pokrywe to zeby to sprawdzic trzeba ja zdjac, jesli nie ma to widac pekniecie od razu w gornej czesci kolektora blisko silnika. Jesli jest to tylko pekniecie to da sie zaspawac, gorzej jak jest duza dziura bo wtedy trzeba wymienic kolektor, ktory jest trudno dostepny.

Co do spalania to jest i fajnie i nie fajnie.

W miescie w lato od 10,5 do 12 a nawet wiecej w zaleznosci od masy wlasnej buta. W zime na miescie jest okolo litr wiecej, oczywiscie tez w zaleznosci od tego czy jezdzisz ciagle na zimnym czy nie.

W trasie jest juz duzo lepiej: Przy spokojnej jezzdie bez zrywow i przy V max 120 da sie zejsc do 6,5 l/100. Przy bardzo ostrej jezdzie maxymalne spalanie jakie zanotowalem poza miastem to 7,8 l/100km

Co do tego czy mozliwe zeby w aucie z 93 byl ten silnik to najprawdopodobniej tak ale najlepiej podniesc mache i sprawdzic albo poszukac w necie od ktorego roku wystepuja tekie silniki.

Jeszcze jedna zaleta tego silniczka: miesci sie w tym samym zakresie oplat OC co 1,6 a jest mocniejszy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za wyczerpujące info, wlasnie takich informacji mi było trzeba. Jeśli ten silnik to nie żaden swap to chyba się przejadę na oględziny smile.gif

//EDIT

ja tu szukam a na stronie autokacika jest jasno napisane ze obydwa 1.8 16v (115 i 125 KM) byly produkowane od 1994 wiec odpuszczam sobie tą GSI z ogloszenia bo mam niemiłe doświadczenia z samochodem po zmianie silnika...

Napisano

> //EDIT

> ja tu szukam a na stronie autokacika jest jasno napisane ze obydwa

> 1.8 16v (115 i 125 KM) byly produkowane od 1994 wiec odpuszczam

> sobie tą GSI z ogloszenia bo mam niemiłe doświadczenia z

> samochodem po zmianie silnika...

HALT! z tego co pamietam, a pamietam pewnie zle, to ten silnik C18XE 125 byl montowany przez niecaly rok do sierpnia 94, zatem moze byc, ze koncowka 93 wchodzi w gre (sprawdze Ci to dokladnie jeszcze dzisiaj jak nie zapomne).

spalanie w miescie mialem gdzies na poziomie 10-11, a trasa to rzeczywiscie 6,5 z luzem przy predkosciach 100-120.

mialem z '94 z szybami el, el i podgrzewanymi lusterkami, abs, szyberdachem, komputerem, lakier mettalic, c.z i wsp., 1 poducha, sprzedalem w lecie za 8100 - tak a propos ceny, wiec jak autko warte uwagi to wydaje mi sie, ze moznaby troche zbic z tej ceny tak czy tak.

pozdrawiam

//EDIT: ma sie ten leb jak sklep - jak pisalem - montowane do sierpnia 94 od wrzesnia 93

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie smile.gif jutro gosciu ma mi przyslac fotki silnika, wnętrza i standardowych rdzewiejących miejsc karoserii i jak będzie ok, oraz jesli dotrze do mnie tester grubosci lakieru ktory wczoraj kupilem to w weekend się przejadę do gościa. A co do negocjacji to mam tez taka nadzieje bo na dzien dzisiejszy moge wydac ok 6 tys 270751858-jezyk.gif

Napisano

jezeli to c18xe to bardzo sympatyczny silnik i dosc niepozorony.

8s do 100km/h spalanie rzedu 9-10l w miescie przy dosc dynamicznej jezdzie i 6,5 na trasie przy zwyklej predkosci przelotowej lub 7l przy dosc szybkim pokonywaniu trasy.

Ogolnie z ecoteciem ma malo wspolnego dopiero jego pozniejsze slabsze wersje (115KM) byly juz nie ciekawe i dosc awaryjne.

Co jeszcze o samochodzie dosc dobrze wyposazone zazwyczaj (ja mam pelna elektryke, klime, poduszke, abs).

Przebieg zalezy jak sie patrzy ja mam 134tys wielokrotnie sprawdzany kompem itd bo tezm i sie wierzyc nie chcialo ale powoli zaczynam wierzyc.

Co do ceny ja przed wakacjami dalem ciut wiecej ale naprawde trafilem na super egzemplarz (przez polroku nie wlozylem w auto NIC).

Napisano
  • Autor

Jeśli sie nie myle to na kolektorze jest pekniecie, ale nie wiem czy kwalifikowac je do spawania czy wymiany...

Astra.jpg

Napisano

> Przebieg zalezy jak sie patrzy ja mam 134tys wielokrotnie sprawdzany

> kompem itd

Chcesz powiedziec ze da sie w eFce sprawdzic przebieg w kompie?

Napisano

no i jak tam? kupiles? smile.gif

Napisano

Goraco i z pelna swiadomoscia polecam ten silnik !! jesli to C18XE to oprocz dobrego oleju i regularnych przegladow nic nie mozna mu zarzucic. Mam go w nadwoziu kombi i zbiera sie niesamowicie nie jednej bmw dal popalic. A co do produkcji i rocznika to moja astra jest 93 rok z listopada i ma wlasnie ten silnik 125km i zadnego swapa nie bylo bo sam ja sprowadzilem od niemca. Co do tej konkretnej to ja za swoja nie odwazyl bym sie krzyknac 7 a mam klime(po kapitalnym remoncie), elektryke szyb, lusterek(lacznie z podgrzewaniem) wspomaganie, abs, jedna poduche, centralny i nie wiem co jeszcze...pelen wypas jak to mowia zeby.GIF aa i pekniety kolektor jak wspomnial kolega wyzej smile.gif

Napisano
  • Autor

> no i jak tam? kupiles?

zrezygnowalem bo nikt mi nie doradzil czy to uszkodzenie kolektora sie nadaje do naprawy czy do wymiany a samemu tego nie stwierdze bo nie bardzo sie znam a nie bardzo mi sie usmiecha kupowac auto i na dzien dobry wydawac ponad 700 zł na nowy kolektor... no trudno, znajdzie sie inna smile.gif

Napisano

> Goraco i z pelna swiadomoscia polecam ten silnik !! jesli to C18XE to

> oprocz dobrego oleju i regularnych przegladow nic nie mozna mu

> zarzucic. Mam go w nadwoziu kombi i zbiera sie niesamowicie nie

> jednej bmw dal popalic. A co do produkcji i rocznika to moja

> astra jest 93 rok z listopada i ma wlasnie ten silnik 125km i

> zadnego swapa nie bylo bo sam ja sprowadzilem od niemca. Co do

> tej konkretnej to ja za swoja nie odwazyl bym sie krzyknac 7 a

> mam klime(po kapitalnym remoncie), elektryke szyb,

> lusterek(lacznie z podgrzewaniem) wspomaganie, abs, jedna

> poduche, centralny i nie wiem co jeszcze...pelen wypas jak to

> mowia aa i pekniety kolektor jak wspomnial kolega wyzej

Co do kolektora to nowy kosztuje chyba koło 500zł, moj rowniez pekl ale pospawanie kosztowalo mnie 100zł i jaknarazie jest ok.

A tak troszke OT to te BMW ktore tak zloiles to niezla padlina musiala byc zlosnik.gif Bo jednak 125KM to niewiele.

Napisano

> A tak troszke OT to te BMW ktore tak zloiles to niezla padlina

> musiala byc Bo jednak 125KM to niewiele.

taaaa..... tylko takie bmw, dajmy na to 3 e36, musi miec przy swojej wadze silnik 2,5 zeby zejsc ponizej gsikowego 9 sek do 100km/h....

kojak - trzeba bylo wziac jakiegos mechanika ze soba i tyle...

Napisano
  • Autor

moi znajomi mechanicy nie jezdza na ogledziny bo narzekaja ze potem maja nieprzyjemnosci w razie gdyby cos nawalilo po kupnie auta. Musze niestety polegac na swojej intuicji, testerze grubosci lakieru i ewentualnie stacji kontroli pojazdow...

Napisano

> taaaa..... tylko takie bmw, dajmy na to 3 e36, musi miec przy swojej

> wadze silnik 2,5 zeby zejsc ponizej gsikowego 9 sek do

> 100km/h....

> kojak - trzeba bylo wziac jakiegos mechanika ze soba i tyle...

To nierozumiem dlaczego sie cieszysz ze 316 objechales zlosnik.gif

Napisano

> To nierozumiem dlaczego sie cieszysz ze 316 objechales

no nie ja. ale gdybym objechal to bym sie cieszyl, bo znaczyloby to, ze mam silnik jak ta lala u siebie zeby.GIF

Napisano

> no nie ja. ale gdybym objechal to bym sie cieszyl, bo znaczyloby to,

> ze mam silnik jak ta lala u siebie

Faktycznie wyczyn objechac 100konne auto ciezsze o ladne 150kg lzejszym autem ze 125konnym silnikiem.

Nierozumiem co ludzie chca sobie w ten sposob udowodnic.

Napisano

> Faktycznie wyczyn objechac 100konne auto ciezsze o ladne 150kg

> lzejszym autem ze 125konnym silnikiem.

> Nierozumiem co ludzie chca sobie w ten sposob udowodnic.

Taką 316 to Astra 1.6 16v HTB objedzie bez problemu grinser006.gif

Napisano

> Nierozumiem co ludzie chca sobie w ten sposob udowodnic.

no ja tez nie, ale sa ludzie i taborety...

Napisano

> no ja tez nie, ale sa ludzie i taborety...

Chca miec troche radochy - nie rozumiem co w tym zlego wink.gif

Swoja droga Astra z silnikiem 125KM objezdza nie tylko 316, ale i 318 i 320i i dostaje po piorach dopiero od 325i i wiekszych 270751858-jezyk.gifwink.gif

Napisano

> Chca miec troche radochy - nie rozumiem co w tym zlego

> Swoja droga Astra z silnikiem 125KM objezdza nie tylko 316, ale i 318

> i 320i i dostaje po piorach dopiero od 325i i wiekszych

No z 320 byloby juz ciezko tak samo jak z 318is.

moze nie ma w tym nic zlego tylko wydaje mi sie ze takie rzeczy wypisuja ludzie ktorzy jeszcze nie dorosli.

Napisano

> Chca miec troche radochy - nie rozumiem co w tym zlego

> Swoja droga Astra z silnikiem 125KM objezdza nie tylko 316, ale i 318

> i 320i i dostaje po piorach dopiero od 325i i wiekszych

toz to przeciez pisalem...

>No z 320 byloby juz ciezko tak samo jak z 318is.

eee... IS ma ponad 11s, 320 predzej bo 10s

>moze nie ma w tym nic zlego tylko wydaje mi sie ze takie

>rzeczy wypisuja ludzie ktorzy jeszcze nie dorosli.

dlaczego tak uwazasz?

Napisano

C18XE to nie ecotec:):)

Bez recyrkulacji spalin..... smile.gif:)

Jak masz okazje to bierz... wrazenia z jazdy sa naprawde niezle... nawet w kombi:)

Pozdrawiam

fmk

Napisano

> C18XE to nie ecotec:):)

> Bez recyrkulacji spalin..... smile.gif

> Jak masz okazje to bierz... wrazenia z jazdy sa naprawde niezle...

> nawet w kombi:)

> Pozdrawiam

> fmk

c18xe to ecotec, egr mu niepotrzebny 270751858-jezyk.gif

a poza tym bez problemu objezdza 316 318 i 320. Dopiero 325 ma ~8 do setki 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To nierozumiem dlaczego sie cieszysz ze 316 objechales

Jesli w tym BMW siedzialo to co przeewaznie w nich siedzi to ja go rozumiem. Najczesciej takimi BMkami jezdza łyse karki, ktore spod każdego skrzyzowania ruszaja z piskaczem i mysla ze nie wiadomo czym jada. Czasem trzeba takich objechac niepozorna asterka wtedy chociaz przez moment pamietają gdzie jest ich miejsce:)

Napisano

> Jesli w tym BMW siedzialo to co przeewaznie w nich siedzi to ja go

> rozumiem. Najczesciej takimi BMkami jezdza łyse karki, ktore

> spod każdego skrzyzowania ruszaja z piskaczem i mysla ze nie

> wiadomo czym jada. Czasem trzeba takich objechac niepozorna

> asterka wtedy chociaz przez moment pamietają gdzie jest ich

> miejsce:)

Rusza Cie to bo mnie nie.

Niech sobie jada ja im moge tylko wspolczuc.

Napisano

> Jesli w tym BMW siedzialo to co przeewaznie w nich siedzi to ja go

> rozumiem. Najczesciej takimi BMkami jezdza łyse karki, ktore

> spod każdego skrzyzowania ruszaja z piskaczem i mysla ze nie

> wiadomo czym jada. Czasem trzeba takich objechac niepozorna

> asterka wtedy chociaz przez moment pamietają gdzie jest ich

> miejsce:)

Chyba za dużo filmów sie naoglądałeś albo żadko jezdzisz po ulicach bo dla mnie widok łysola w bmw jest tak samo czestym zjawiskiem jak chociażby w subaru. Generalizujesz i gadasz utarte przez lata pierdoły

Napisano

> Chyba za dużo filmów sie naoglądałeś albo żadko jezdzisz po ulicach

> bo dla mnie widok łysola w bmw jest tak samo czestym zjawiskiem

> jak chociażby w subaru. Generalizujesz i gadasz utarte przez

> lata pierdoły

Gdybym chciał generalizować nie napisałbym "przeważnie" i nie jeżdzę rzadko tylko często i takie własnie mam spostrzeżenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.