Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drgania przy hamowaniu

Featured Replies

Napisano

Mam od pewnego czasu problemy z hamulcami mianowicie przy prędkości około 80km\h przy obciążonym aucie podczas hamowania zaczynają się dziwne drgania,trzęsie całą karoserią czy ktoś wie co może być przyczyną??? Wymienaiałem tarcze i klocki. hmm.gif

Napisano

> Mam od pewnego czasu problemy z hamulcami mianowicie przy prędkości

> około 80km\h przy obciążonym aucie podczas hamowania zaczynają

> się dziwne drgania,trzęsie całą karoserią czy ktoś wie co może

> być przyczyną??? Wymienaiałem tarcze i klocki.

falgi proste? wywazone?

Napisano

a majstrowales cos przy tylnych kolach?

Jak jezdzilem Punto bardzo, auto bylo bardzo wrazliwe na to jak byly zalozone i dokrecone tylnie kola... A wlasnie przy hamowaniu telepalo autem jak sick.gifsick.gifsick.gif

Napisano

Zamień felgi miejscami tył - przód i wtedy sprawdź. Sprawdź też ciśnienie w oponach.

Napisano
  • Autor

> Zamień felgi miejscami tył - przód i wtedy sprawdź. Sprawdź też

> ciśnienie w oponach.

zamieniałem już koła miejscami i dalej to samo

Napisano
  • Autor

> falgi proste? wywazone?

wyważałem koła i nic nie pomogło,ateraz przy wymianie na zimówki znowu były wyważane i dalej to samo

Napisano

> wyważałem koła i nic nie pomogło,ateraz przy wymianie na zimówki

> znowu były wyważane i dalej to samo

czyli zostaje kwestai hamulcow niestety frown.gif

Napisano
  • Autor

> a majstrowales cos przy tylnych kolach?

> Jak jezdzilem Punto bardzo, auto bylo bardzo wrazliwe na to jak byly

> zalozone i dokrecone tylnie kola... A wlasnie przy hamowaniu

> telepalo autem jak

zmieniałem opony na zimówki i koła były dokręcane jednakowo w warsztacie także to chyba nie o to chodzi.

Napisano
  • Autor

> czyli zostaje kwestai hamulcow niestety

to znaczy??

Napisano

> zmieniałem opony na zimówki i koła były dokręcane jednakowo w

> warsztacie także to chyba nie o to chodzi.

a jakie masz punto? MkI? Jesli tak, to wlasnie nad tym bym sie upieral smile.gif

Napisano

> to znaczy??

a mam pytanko... Czy ta dolegliwosc objawila sie nagle, czy narastala sukcesywnie?

Napisano
  • Autor

> a jakie masz punto? MkI? Jesli tak, to wlasnie nad tym bym sie

> upieral

MKI 55 sx

Napisano
  • Autor

> a mam pytanko... Czy ta dolegliwosc objawila sie nagle, czy narastala

> sukcesywnie?

w zasadzie nagle

Napisano
  • Autor

> a mam pytanko... Czy ta dolegliwosc objawila sie nagle, czy narastala

> sukcesywnie?

wymieniałem z przodu przewody hamulcowe giętkie, zestaw naprawczy do tłoczków tarcze,klocki z tyłu bębny szczęki cylinderki i rok temu była akcja w serwisie fiata, wymieniali gratis cały układ hamulcowy ten sztywny no i praktycznie mam wszystko wymienione i pojawił się taki prblem już nie wiem co go boli???

Napisano

>A nie wjechałeś ostatnio w jakąś kałuże nagle, z większą szybkością. Bo jeśli zamieniałeś już koła, to jeszcze masz kilka mozliwości:

pogięte tarcze,

"skrzywione" opony,

problem z serwem hamulca.

A to zaczęło się po zmianie opon, czy przed, bo już się pogubiłem hmm.gif

Napisano

kierownica też lata?

Napisano

> MKI 55 sx

no wiec obstawiam wlasnie problem o ktorym Ci wspomnialem... Bebny w MkI i ten dekielek od piasty lubia korodowac. Podobnie zreszta jak felga. Jesli nie bylo to porzadnie oczyszczone przy zdejmowaniu i ponownym zakladaniu, wystarczy ze felga nie przylega dokladnie do bebna, jest niby dokrecona ale bedzie miala jednak bicie. Tak na "oko" tego nie widac, ale mozesz np. na lewarku zdjac felge i jeszcze raz ja zalozyc. Postaraj sie zeby wlasnie dokladnie przylegala do bebna, a sruby przykrecaj nie "po kolei" tylko na "krzyz".

Serio, mialem to samo w MkI i na poczatku nie moglem dojsc co i jak. ok.gifok.gifok.gif

Napisano
Ale nadal nie odpowiedziales na moje pytanie? Czy to sie zaczelo dziac nagle czy sukcesywnie zaczelo narastac? niewiem.gif
Napisano

> w zasadzie nagle

jesli kierownica nie bije, to znaczy ze sa to wibracje z tylnich kol. (czy tylnych? sam juz nie wiem jak sie to pisze zlosnik.gif)

zrob jak powiedzialem. i daj znac czy pomoglo palacz.gif

Napisano

> wyważałem koła i nic nie pomogło,ateraz przy wymianie na zimówki

> znowu były wyważane i dalej to samo

krzywe felgi tez da sie wywazyc - a beda bic podczas hamowania

Napisano

ja miałem taką samą sytuację, więc u mnie było tak - bebny tył jajko Mikado "syf na maksa za kupę szmalu" no i szczeki wymienilem komplet tył i teraz jest ok.

Napisano

u mnie było to samo na tych bębnach, napisałem w inny watku, ale generalnie tak jak Rabi pisze, jeśłi kiera nie lata i drzy cała buda, to problem tkwi gdzieś w tylnej osi wink.gif

Napisano
  • Autor

> jesli kierownica nie bije, to znaczy ze sa to wibracje z tylnich kol.

> (czy tylnych? sam juz nie wiem jak sie to pisze )

> zrob jak powiedzialem. i daj znac czy pomoglo

Kierownica nie lata tylko cała buda więc sprawdzę jeszcze ten tył.

ja obstawiałem że to tarcze bo kupiłem nieoryginały tylko jakieś podróby zresztą mechanik mi też powiedział że to tarcze musiały się pokrzywić od jakiejś kałurzy i kazał je przetoczyć.Przetoczyłem je i dalej to samo.A przypomniało mi się że wymieniałem też chyba 2śruby bo przy wymianie opon zerwali mi gwint w piaście no i piasta do wymiany,a śruby które kupiłem były o jakiś 1cm za długie i musiałem je obciąć i może to jest to że teraz koło nie jest równomiernie dokręcone. dzięki za info jak dojdę do tego to dam znać. Pozdrawiam.

Napisano
daj znac bo sam jestem ciekaw icon_rolleyes.gif
  • 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> daj znac bo sam jestem ciekaw

cześć właśnie pisze w sprawie tych drgań przy hamowaniu.Wyczyściłem bębny, felgi i jednak nadal jest to samo, może troszeczkę mniej ale dalej drży przy hamowaniu. oslabiony.gif

Napisano

> ja miałem taką samą sytuację, więc u mnie było tak - bebny tył jajko

> Mikado "syf na maksa za kupę szmalu" no i szczeki wymienilem

> komplet tył i teraz jest ok.

ja zanabylem inny - jajowaty od nowosci zlom - pod marka LPR (wcisneli mi sila w IC, ze niby nikt sie nie skarzyl) wrrr.gif

dlugo jezdzilem z telepiacym przy hamowaniu nadwoziem az do chwili gdy LPR zamienilem na ...Mikode wink.gif

o dziwo moja Mikoda hamuje i to bez wibracji - choc przy zamawianiu powiedzialem mechanikowi, ze generalnie doswiadczenia IKP z Mikoda sa kiepskie i niech nie liczy, ze jak bedzie kupa to odpuszcze raklamacje bokser.gif

Napisano

> u mnie było to samo na tych bębnach, napisałem w inny watku, ale

> generalnie tak jak Rabi pisze, jeśłi kiera nie lata i drzy cała

> buda, to problem tkwi gdzieś w tylnej osi

Mam ten sam problem jak przy 80km/h hamuje to cały samochód drży i kierownica też jak podciągne ręczny jest tak samo

Napisano

> jesli kierownica nie bije, to znaczy ze sa to wibracje z tylnich kol.

> (czy tylnych? sam juz nie wiem jak sie to pisze )

Tylnych waytogo.gif

Napisano

Hmm, stawiałbym na pogięte tarcze. Może była ostatnio grana jakaś wredna głęboka kałuża? Zakręć kołem na podnośniku, jak co jakiś czas będzie przyhamowywać to będzie to.

Napisano

U mnie występuje podobny objaw,ale nie przy predkości 80km/h, tylko zawsze. Najbardziej czuć to w końcowej fazie hamowania 40..30..20km/h. Kierownica nie drży. Po założeniu nowych tarcz było w szystko ok. Po pewnym czasie zaczął drgać mi pedał w związku z czym przetoczyłem tarcze i problem się skończył. Na podnośniku jest tak, że nie mogę zakecić kołem tak, aby sfobodnie się obracało. Jest tak jakby pół tarczy nie hamowało a na drugiej połowce hamuje(nie jest to jakaś wielka siła). Problem powstaje po rozgrzaniu się układu hamulcowego. Mówicie że tył...ale co jeśli nie wciskam hamulca tylko zaciągam ręczny. Nie czuć wtedy żadnych drgań. Miałem ostatnio luz w przedniej piaście. Wymieniłem łożysko i przy okazji amortyzatory(bilstein). Drgania co prawda sa mniejsze,ale nadal są... wrrr.gif Myśle o ponownym przetoczeniu tarczy,albo puszczeniu jej na maszynie u wulkanizatora..maszyna powinna pokazać, że "koło" jest wyważone - niewiem.gif przynajmniej tak mi się wydaje,jeśli wszystko byłoby w porządku. Co o tym myślicie?

Napisano

kiepskie tarcze lub kiepskie klocki lub jedno i drugie - w kazdym razie przegrzane - niedopasowane

wymien tarcze i klocki - i nie oszczedzaj na tych produktach tylko kup markowe i sprawdzone rzeczy

a jak oszczedzasz to coz - pozostaje sie pogodzenie z drzeniem i tyle

Napisano

mam to co autor ale sie tym nie martwie tylko muszczam na chwile hamulec i wciskam spowrotem wtedy nie drga smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.