Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik Krokowy

Featured Replies

Napisano

od niedawna mam problemy z wolnymi obrotami- czasami odpala normalnie i chodzi ok. a czasami bez naciskania na gaz nie zapali a po zapaleniu trzeba mu przytrzymywac obroty gazem bo inaczej zgasnie.

po paru przegazowkach mu przechodzi i jest wszystko ok.

ale potem znow to samo. Przy zimnym silniku. crazy.gif

wysuszylem juz kable WN, wymienilem swieczki, filterki tez i dalej to samo.

wiec teraz chyba pora na silnik krokowy. confused.gif niestety w archiwum nic nie znajduje a wiem ze kiedys bylo tu na ten temat conieco pisane. moze ktos juz to przerabial i poda pare wskazowek

ok.gif

a moze ktos wie jak po czesku jest : silnik krokowy

Napisano

przejrzyj archiwum np tutaj

Napisano
  • Autor

thx ale niestety swiatla nie maja z tym nic wspolnego

sadze ze to jednak silnik krokowy crazy.gif

Napisano

To sprobuj go oczyscic, moze pomoze. On niestety zbiera rozne syfy z powietrza i z tego co odma zaserwuje. Ale podobniez takie czynnosci nie na dlugo sie zdaja. I trzeba pamietac, ze grzebiac przy nim akumulator off, bo beda wariacje...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

no wlasnie szukam choc jakiegos uproszczonego opisu co i jak mniej wiecej ale w archiwum nie ma frown.gif

chyba ze punti sie zjawi i conieco wynajdzie cool.gifpiwo.gif

Napisano

> a moze ktos wie jak po czesku jest : silnik krokowy

Krokovy motor - nr 135 na schemacie...

Napisano

Nic nie pomoge, bo nie mam zdjec. Ale jak sie zdejmie obudowe filtru powietrza to bedzie taka boczna komora w obok przepustincy. I juz po tym latwo dojsc ktory to silnik krokowy. Potem trzeba go wymontowac i oczyscic. Na koniec krotka modlitwa i moze bedzie lepiej, choc to moze byc np. czujnik cisnienia lub cos innego...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

o wlasnie

thx

pogrzebie tam i zobaczymy smirk.gif

Napisano
  • Autor

thx znalazlem.

jak juz nie ma innych metod to zawsze mozna znalezc go po kabelkach smirk.gif

w koncu jestem elektronikiem zlosnik.gif

Napisano

dam ci rade jaka mi sprzedal majster w ASO fiata! wykrecaj silniczek krokowy tylko na zimnym silniku! inaczej ukrecisz torxy!

Napisano

> no wlasnie szukam choc jakiegos uproszczonego opisu co i jak mniej wiecej

> ale w archiwum nie ma

> chyba ze punti sie zjawi i conieco wynajdzie

Chyba Joe_00 kiedys o tym pisał. Pyknij do niego e'maila to może coś Ci prześle

Napisano

Przerabialem to ostatnio. Gdzies kolo listopada nagle zniknely mi wolne obroty. Ale ze mam gazik, a na gaziku wolne obroty byly wiec sie nie przejalem zbytnio. Odpalalem troche potrzymalem na obrotach i przelaczalem na LPG. Koncem listopada postanowilem wyczyscic silniczek krokowy. Sciagnalem obudowe filtra, odpialem wtyczke i ...... Za nic nie moglem odkrecic jedne srubki. Ten pier....... torox (ta gwiazdka zasrana) nawet nie drgnal. Zaczal sie obrabiac wiec olalem sprawe, w koncu na gazie chodzil.

Troche slabo tez krecil mi aku wiec koncem grudnia, za namowa kolegi Wlo postanowilem go podladowac. I tu niespodzianka, gdyz aku nie wiele to pomoglo ale za to pojawily sie wolne obroty na benzynce claps.gif.

Dlaczego tak sie stalo? Najprawdopodobniej zresetowal sie komp, ktory to wczesniej nalapal jakis bledow o ktorych mnie nie informowal. I w ten o to sposob skonczyly sie klopoty z moimi wolnymi obrotami (juz 2 tygodnie)

koniec !!!

Napisano

Kiedyś wymontowałem owo cudo i omało go nie zepsułem ...

Wymontowuje sie w miarę prosto ...

Trzeba odłączyć akumaulator

wymontowac obudowe filtru powietrza

Wyjąć wtyk od krokowego

Srubokrętem z końcówką tzw.gwiazdką na dłuuuugiej przedłużce odkręcasz 2 sruby i wyjmujesz krokowy razem z oringiem uszczelniającym i to wszystko ...

Mój był cały pokryty czymś w rodzaju sadzy niestety ruszyłem iglicę i po załozeniu obroty strasznie falowały ... pomogło odlaczenie akum i ponowne załączenie ...

crazy.gif

!!!! ale radzę pojechać do warsztatu niech go wymontują i przeczyszczą bo pewnie przekladnia w nim się zabrudziła i sie zacina a jak się rozgrzeje od obudowy wtrysku to chodzi prawidłowo ... trzeba też sprawdzic przewody i wtyki bo może tam gdzieś niestyka ... generalna zasada nie wyciągac i wpychać na siłe iglicy silnika ... można też przeczyścić kanały dolotowe do krokowego w obudowie wtrysku ... ale generalnie polecam dobrego fachowca a grzebanie przy tym odradzam smirk.gif

Krokowy na rysunku oznaczony jako NR 5 smirk.gif

vstrikj.gif

Napisano

>Ponieważ mnie to również czeka, mam w tym kanale jakąś brudną maź, to mam

w związku z tym 1 pytanie. ?????

W książkach straszą yikes.giftuk.gif, że po wyjęciu trza podpiąć examinera i wykalibrować silnik krokowy. Domyślam się, że nie masz w domu examinera ( a może masz confused.gif) i wystarczy tylko odpiąć aku na jakiś czas. Dobrze kombinuje confused.gifconfused.gif

Napisano

. Dobrze

> kombinuje

Dobrze ....zdjęcie i założenie klem powoduje że kalibruje sie samoczynnie ... sprawdzono ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.