Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1100 obr/min

Featured Replies

Napisano

Hej

Dziś moje serce.gif zauważyło ze silnik zaczął dziwnie pracować i obroty na biegu jałowym to 1100 z tendencja do 1500 na ciepłym silniku żadko spadają do normalnych obrotów.

Jestem daaaleko od samochodu i nie mam jak zaglądnąć pod maske :/

I tu mam prośbe do was a mianowicie potrzebuje przypuszczalne powody takich dziwnych zachowań oraz jak to naprawić najlepiej z foto bo ja tego nie będe robić tylko drobniutka kobieta smile.gif i Trzeba jej wytłumaczyć krok po kroku co i jak smile.gif

CE nie swieci i nie wymrugał żadnego błędu.

A i na midzie pokazuje kosmiczne spalanie na jałowym.

HELP zeby.GIF:D

Napisano
  • Autor

> Stawiam na czujnik temp do kompa.

A gdzie on wystepuje w moim silniku??

Napisano

> moze krokowiec sie przytkal

w pierwszej kolejnosci wyczysc krokowca moze pomoze

Napisano
  • Autor

> w pierwszej kolejnosci wyczysc krokowca moze pomoze

I o to się rozchodzi że jak mi by się to stało to w chwilę bym wiedział co i jak ale mnie nie ma tylko moja kobieta która ma znikome pojęcie o autach.

Napisano

No to kiedy autko będzie u ciebie?

Myślę, że z takimi objawami można trochę pojeździć. Najwyżej więcej spali.

Napisano
  • Autor

> No to kiedy autko będzie u ciebie?

> Myślę, że z takimi objawami można trochę pojeździć. Najwyżej więcej

> spali.

za jakies 3k km frown.gif

Napisano

Jeśli ciągłej jazdy z przerwami na odpoczynek to luzik, można jechać.

Na początek odłączenie akumulatora na minutkę. Jeśli jest czym.

Przypominam o kodzie do radia, jeśli fabryczne.

Napisano
  • Autor

> Jeśli ciągłej jazdy z przerwami na odpoczynek to luzik, można jechać.

> Na początek odłączenie akumulatora na minutkę. Jeśli jest czym.

> Przypominam o kodzie do radia, jeśli fabryczne.

Odłączenie AKU nic nie dało gdzie jest czujnik temperatury w tym silniku może coś nie łączy tylko kabel ?

Napisano

Stajesz przy prawym błotniku i się nachylasz. Spoglądasz na kolektor dolotowy. Na dole powinien być poziomo równolegle z kierunkiem jazdy wkręcony w niego czujnik. ma niebieską wtyczkę z metalową klamerką. Trzeba złapać za klamerkę, ścisnąć i pociągnąć wtyczkę smile.gif

Wtyczka ma 2 piny.

Napisano
  • Autor

> Stajesz przy prawym błotniku i się nachylasz. Spoglądasz na kolektor

> dolotowy. Na dole powinien być poziomo równolegle z kierunkiem

> jazdy wkręcony w niego czujnik. ma niebieską wtyczkę z metalową

> klamerką. Trzeba złapać za klamerkę, ścisnąć i pociągnąć wtyczkę

> Wtyczka ma 2 piny.

Ale on jest w kolektorze ssącym tak ?

Napisano
  • Autor

> Tak

Ok, baba poszła naprawiać auto smile.gif jestem ciekaw rezultatów smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Ok, baba poszła naprawiać auto jestem ciekaw rezultatów

Też jesem ciekaw, bo mam ostatnio podobny problem, a wszystkie czyjniki zdają sie być ok. Udało sie znaleźć przyczynę?

Napisano
  • Autor

> Też jesem ciekaw, bo mam ostatnio podobny problem, a wszystkie

> czyjniki zdają sie być ok. Udało sie znaleźć przyczynę?

Nie jeżdze dalej tak smile.gif myślałem że jezdzi na ssaniu ale spala ciagle 6,5l więc przestałem się przejmować smile.gif

Napisano

> 6,5l więc przestałem się przejmować

6,5 na trasie, czy w mieście?

Napisano
  • Autor

> 6,5 na trasie, czy w mieście?

trasa smile.gif

Miasta jeszcze nie sprawdzalem smile.gif

Napisano

większość problemów z obrotami to wina silnika krokowego, warto go sprawdzić smile.gif

pozdro

Napisano

Większość problemów z obrotami to obwinianie niewinnego krokowego wink.gif

Napisano

MID swiruje ze spalaniem w przypadku zlej pracy sondy lambda - zbyt bogata mieszanka. Moze to byc jednak spowodowane wysokimi obrotami na biegu jalowym.

Napisano

> Większość problemów z obrotami to obwinianie niewinnego krokowego

Zgadzam sie z powyższym stwierdzeniem smile.gif Krokowiec nowy, lambda też, pomierzone wszystkie czujniki. Wczoraj dobierając się do wtryskiwacza odkryłem, że "serek" zakleił rurki odsysające opary oleju do kolektora, podejrzewam, że wpływało to na pracę czujnika cisnienia bezwzględnego. Wyczysciłem wszystko i zobaczymy jak bedzie. Podwyższone obroty były tylko czasem.

Swoją drogą dziwne, skąd ten "serek", bo płynu chłodniczego mi nie ubywa...

Napisano

> Swoją drogą dziwne, skąd ten "serek", bo płynu chłodniczego mi nie

> ubywa...

A z pary wodnej w powietrzu.

Napisano

> A z pary wodnej w powietrzu.

Tak też sobie wytłumaczyłęm smile.gif Za tydzień sprawdze jak wyglądają przewody w środku, bo nadmierny serek jednak co innego bedzie oznaczał... niestety.

Napisano

> bo nadmierny serek jednak co innego bedzie

> oznaczał... niestety.

Będzie oznaczał, że nie przegoniłeś aterki na trasie pozwalając jej się rozgrzać porzadnie i nie dałeś czasu na odparowanie wody wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Będzie oznaczał, że nie przegoniłeś aterki na trasie pozwalając jej

> się rozgrzać porzadnie i nie dałeś czasu na odparowanie wody

> Pozdroofka

No ok. Wilgotność jest duża, wszystko ładnie pięknie. Tylko w takim razie miliony aut, które nie wychylają maski poza miasto powinny mieć taki problem, a nie mają. Moje przejazdy przeważnie są po 15km wiec ani dużo, ani mało. Mimo wszystko uważam, że zatkane przewody to wina nie tylko pary. Zasadnicze pytanie brzmi: jak długo sie zatykają.

Napisano

> Moje przejazdy przeważnie są po

> 15km

A przez ile czasu przejeżdżasz te 15 km? Kiedy biedna woda ma czas odparować? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> A przez ile czasu przejeżdżasz te 15 km? Kiedy biedna woda ma czas

> odparować?

Woda ma czas w trakcie jazdy i zaraz po grinser006.gif , z resztą co ona ma innego do roboty - tylko parować, wiec zakładając, że zajmuje się tym czym powinna i zadna inna woda nie przychodzi do niej w odwiedziny mysle, że daje rade odparować w ciągu 30- 60 min.

Napisano

> Woda ma czas w trakcie jazdy i zaraz po , z resztą co ona ma innego

> do roboty - tylko parować, wiec zakładając, że zajmuje się tym

> czym powinna i zadna inna woda nie przychodzi do niej w

> odwiedziny mysle, że daje rade odparować w ciągu 30- 60 min.

Oooo.. Wkraczasz na teren niebezpieczny bo mój - chemiczny grinser006.gif Co innego odparowanie wody w czystej postaci a co innego odparowanie wody z roztworu koloidowego (emulsji) jaką tworzy z olejem. Żeby nie być gołosłownym: wlej na talerzyk 70 g wody a na drugim postaw 100 galaretki (to też koloid) i obserwuj co najpierw wyschnie.

Pozdroofka

Napisano

> olejem. Żeby nie być gołosłownym: wlej na talerzyk 70 g wody a

> na drugim postaw 100 galaretki (to też koloid) i obserwuj co

> najpierw wyschnie.

Wiadomo. Zjawiska fizyczne są tu oczywiste, ale mi chodzi o to, że jeśli szybkośc odparowania wody z przestrzeni olejowej by była tak mała, jak piszesz, to pewnie 70% aut po zimie miała by węże do wyczyszczenia/wyrzucenia, a tak nie jest. Osobiscie zetknąlem się z tym problemem pierwszy raz i wnioskuję, że albo konstrukcja silnika w tym przypadku nie sprzyja odpowiedniemu odparowaniu wody, albo jest jej tak dużo, że tworzy emulsje w przewodach i je zatyka. Zrozumiałbym jeszcze w przewodzie odpowietrzającym skrzynię korbową, bo miska olejowa jest chłodzona pędem powietrza, ale odpowietrzenie przestrzeni zaworowej, gdzie temperatura jest znacznie wyższa?

Napisano

> jeśli szybkośc odparowania wody z przestrzeni olejowej by była

> tak mała, jak piszesz, to pewnie 70% aut po zimie miała by węże

> do wyczyszczenia/wyrzucenia, a tak nie jest.

Nie jest, bo niewielu na to zwraca uwagę, przychodzi ocieplenie, ludzie smigają w trasy i majonez znika wink.gif

> Osobiscie zetknąlem

> się z tym problemem pierwszy raz

Wpisz w szukarkę forum "majonez" wink.gif

> i wnioskuję, że albo

> konstrukcja silnika w tym przypadku nie sprzyja odpowiedniemu

> odparowaniu wody, albo jest jej tak dużo, że tworzy emulsje w

> przewodach i je zatyka.

Słusznie wnioskujesz. I jedno i drugie. To drugie jeśli jeździ się na krótkich odcinkach w zimie.

> Zrozumiałbym jeszcze w przewodzie

> odpowietrzającym skrzynię korbową, bo miska olejowa jest

> chłodzona pędem powietrza, ale odpowietrzenie przestrzeni

> zaworowej, gdzie temperatura jest znacznie wyższa?

No to zobacz gdzie dochodzi odma skrzyni korbowej - właśnie do przestrzeni zaworowej a z niej do puszki wtryskiwacza (przynajmniej u mnie). To wszytko jest połączone. To co wylatuje ze skrzyni korbowej przedostaje się do następnej odmy.

Pozdroofka

Napisano

> Nie jest, bo niewielu na to zwraca uwagę, przychodzi ocieplenie,

> ludzie smigają w trasy i majonez znika

Pod warunkiem, że sie wczesniej nie zapchają przewody.

> Wpisz w szukarkę forum "majonez"

A widzisz, jeszcze nie odrobiłem lekcji wink.gif

> Słusznie wnioskujesz. I jedno i drugie. To drugie jeśli jeździ się na

> krótkich odcinkach w zimie.

To już ustaliliśmy smile.gif

> No to zobacz gdzie dochodzi odma skrzyni korbowej - właśnie do

> przestrzeni zaworowej a z niej do puszki wtryskiwacza

> (przynajmniej u mnie). To wszytko jest połączone. To co wylatuje

> ze skrzyni korbowej przedostaje się do następnej odmy.

U mnie tak samo (zdaje się, ze nasze silniki są bliźniacze), ale właśnie chodzi o to że w tej od skrzyni korbowej był ledwie osad na ściankach, na kolanku najwięcej, a ta spod kapy zaworowej była niemal całkowicie zapchana. Jest jeszcze jeden wężyk, cieńszy, idący bezpośrednio do kolektora ssącego, był zatkany całkowicie.

Jak już mówiłem, sprawdze za tydzień-dwa i zobaczymy, mam nadzieje, że to jednorazowy wybryk(zatkanie odmy) wynikający z nieszczęsliwego zbiegu okoliczności i warunków atmosferycznych.

Napisano

> a ta spod kapy zaworowej

> była niemal całkowicie zapchana.

O, to niebezpieczne - najprostrza droga do wydmuchania uszczelki pod pokrywą zaworów albo nawet simmeringów na wale.

> Jak już mówiłem, sprawdze za tydzień-dwa i zobaczymy, mam nadzieje,

> że to jednorazowy wybryk(zatkanie odmy) wynikający z

> nieszczęsliwego zbiegu okoliczności i warunków atmosferycznych.

Musisz pilnować bo się źle skończy.

Pozdroofka

Napisano

> O, to niebezpieczne - najprostrza droga do wydmuchania uszczelki pod

> pokrywą zaworów albo nawet simmeringów na wale.

> Musisz pilnować bo się źle skończy.

Przed chwilą przestudiowałem stare posty o majonezie. Tak sie czasem zastanawiam, czy jakiś temat tu jeszcze nie był poruszany ? wink.gif

A tak OT, nie wiesz czasem jaki prąd pobiera pompa paliwowa? Nie mam amperomierza >10A. Jakiś czas temu pytałem, ale nikt nie odpowiedział. A tego tematu chyba tu nie poruszano grinser006.gif

Napisano

> Przed chwilą przestudiowałem stare posty o majonezie. Tak sie czasem

> zastanawiam, czy jakiś temat tu jeszcze nie był poruszany ?

Hmmm.... zdaje się, że nie był poruszany temat poboru prądu przez pompę paliwa... grinser006.gif

> A tak OT, nie wiesz czasem jaki prąd pobiera pompa paliwowa?

Biarąc pod uwagę grubość przewodu 1,5 mm2 nie jest to mało. Dokładnie nie wiem.

Pozdroofka

Napisano

> Hmmm.... zdaje się, że nie był poruszany temat poboru prądu przez

> pompę paliwa...

> Biarąc pod uwagę grubość przewodu 1,5 mm2 nie jest to mało. Dokładnie

> nie wiem.

> Pozdroofka

Zabezpiecza ją bezpiecznik 20A więc górną granicę już znasz.

Napisano

> Zabezpiecza ją bezpiecznik 20A więc górną granicę już znasz.

Co więcej włożyłem tam bezpiecznik 15A (na chwile) i sie nie spalił... smile.gif

Nie ma to jak fachowy pomiar! wink.gif

Napisano

> Hmmm.... zdaje się, że nie był poruszany temat poboru prądu przez

> pompę paliwa...

No niby był ruszony... przeze mnie, ale jakoś nie chwyciło. Może innym razem. Choć odczuwam silną potrzebę zakupu porządnego miernika, wiec może sam sobie odpowiem na posta wink.gif

Napisano

> Większość problemów z obrotami to obwinianie niewinnego krokowego

Tu jakoś nie do końca jestem przekonany.. .otóż opisze moją sobotnią przygodę...

Pojechałem rano na uczelnię - wszystko OK. Po zajęciach wsiadam do woza, odpalam, jadę. W pewnym momencie (podczas jazdy) buuuuu... mówię ... eee brakuje gazu, pyk na beznynkę. Jadę tak ok. 200ma na benzynce - buuu i jedzie dalej, buuu i jedzie dalej... myślę sobie .. qchnia mało paliwa mam .. pewnie jakiś syf zaciągnął. Zajeżdżam więc na pewną stację z orłem, której reklamował nie będę smile.gif Podjeżdżam pod dystrybutor, stoję w kolejce a tu na wolnych obrotach buuuu, pyk pyk, pyk i zdechł. Odpalam znów buuuu, pyk pyk pyk i zdechł. Mówię cholera ... czyżby pompa siadała (mało paliwa miałem). Zgasiłem zatankowałem LPG i noPb. Odpalam stoję i na wolnych znów szaleje, obroty raz rosną do ok.1500 raz spadają i gaśnie.

Mówię .. jadę do chaty (ok.5km). Co dziwne w trakcie jazdy - podczas podtrzymywania obrotów gazem dzieje się to samo: rosną maleją, rosną, maleją. Wkońcu stanąłem na wzniesieniu przed skrzyżowaniem i obroty poszły tak na ok. 2500 i spadałydo ok 1000.. i tak wkółko.. .zjechałem ze skrzyżowania zapalił się Check i jakby mocy stracił więc na pierwszy lepszy parking kawałek drutu i czytam błędy - wyszło 35 - Silnik krokowy - nieprawidłowa liczba kroków. Odpiąłem aku, poczekałem i dojechałem do domu spokojnie. W domu klucze w dłoń i za krokowca... wyczyściłem, odpiąłem profilaktycznie aku na przysłowiową "chwilę" i do dzis żadnych dziwnych spostrzeżeń. Wniosek z tego taki że od czasu do czasu (szczególnie gdy na wolnych dochodzą nas dziwne dźwięki) warto zajrzeć pod maskę jak się ma nasz krokowiec.

Zdziwiło mnie tylko to falowanie (doś mocne) podczas jazdy i trzymaniu obrotów gazem, wszak krokowiec odpowiada za wolne obroty.. no chyba ze się mylę.

Pozdrawiam

Napisano

> Odpiąłem aku, poczekałem i

> dojechałem do domu spokojnie.

Falowanie nie występowało podczas dojazdu do domu?

Pompa paliwa z tego co wiem pobiera ok 150W.

Napisano

> Pompa paliwa z tego co wiem pobiera ok 150W.

O widzisz, dobre i to. Dzieki wielkie! Patrzyłem pod siedzeniem, czy jest coś napisane na pompie, ale nie było. Czyli z tego wynika, że pompa pobiera ok 12-13 A. Tak? Po co w takim razie bezpiecznik 20A, nie wystarczy 15A ? 20A na gęste paliwo w zimie? wink.gif

Napisano

Gdy włączasz pompę, silnik przez chwilę zanim się rozpędzi żre dużo więcej prądu niż 12A i po to większy bezpiecznik.

Napisano

> Falowanie nie występowało podczas dojazdu do domu?

> Pompa paliwa z tego co wiem pobiera ok 150W.

Po odpięciu aku na 10 min. doxjechałem do domu i obroty były w normie - nie falowały.

Napisano

Czyli równie dobrze mógł być to jakiś śmieć w adaptacji kompa benzyny wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.