Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pali olej, prosze o porady co dalej.

Featured Replies

Napisano

witam, szkoda ze znowu z jakims problemem wink.gif

A mianowicie dowiedzilem sie pare dni temu od mechanika nie milej rzeczy. Mialem nadzieje ze ubywajacy olej to sprawka wyciekow. Okazalo sie jednakz e wycieki sa zbyt male na ta ilosc oleju ktora mi ubyla (okolo 5 litrow po przjechaniu 3500 km) MEchanik powiedizal ze najpewniej spala olej bo z tych wyciekow leci nei wiele. Obliczylem ze spala okolo 1,5 litra na tysiac km. Wydaje mi sie ze zdecydowana wiekszosc jest wtlaczana do drugiego cylindra od lewej. Moje obawy potwierdzala by sytuacja ze swiecami. Niedawno wymienialem swiece wszystkie oporcz tej na drugim cylindrze byly suche. Jak teraz sytuacja wyglada nie wiem, jak sie rozjasni pojde odkrece je i zerkne, o sytuacji jaka zastane dam znac.

Pytalem juz jednego z forumowiczow na pw o rade i uzyskalem ja za co mu dziekuje ale skoro jest to forum to i spytam szersze grono. Co mam robic? ile moze to kosztowac o ile mam cos robic?

Ja bralem pod uwage 5 mozliwosci:

1. jezdzic a jedyne co zrobic to zmienic olej na tanszy, w koncu skoro ma palic to niech pali cos za 45 zl za 5 litrow aznizeli za 110...

2. zrobic jakis drobny remont silnika, wymienic same uszczelniacze naprzyklad.

3. Zrobic dokladniejszy remont czyli uszczelniacze, pierscienie i szlif glowicy.

4. wymienic silnik (ostatecznosc tego raczej nei chce robic)

5. sprzedac astre... beksa.gif

Co kto radzi? Ktoras z tych propozycji? a moze macie jakies wlasne? Dolewanie jakichs uszzelniaczy do oleju raczej odpadaja... Ile moze kosztowac wymiana opisana w punkcie 2 a ile w 3? Czy wymiana tylko elementow opisanych w punkcie 2 lub 3 a moze w obu nie sprawi ze silnik na poczatku bedzie pracowal ladnie ale po ilus tysiacach jak nowe elementy dotra porzadniej stare to czy wtedy nei zacznie złopać jak smok?

No i pytanko ostatnie. Moj astrolot pije okolo 9,5 do 10,5 benzynki na 100km w trasie do wwa przy predkosci 90-100 km spalil okolo 6-6,5 litra. Czy po ewentualnym remoncie silnika spalanie w miescie moze ulec zmianie? Wzrosnac smile.gif lub zmalec zeby.GIF?

A i jeszcze jedno, mialem padniety termostat i jezdzilem z przysloneita chlodnica ale ten mechanik zalozyl mi nowy no i hmm, termostat dziala tylko czy nie otwiera sie za pozno? Z tego co wiizalem otwiera sie pzy okolo 100 na zegarach spada temperatura do okolo 95 zamyka i rosnie spowrotem do 100 po czym sytuacja sie powtarza. Wiem ze ten czujnik to nie miernik ale czy az taka roznica moze byc? Jezlei nie to co jest nie tak? Jak bede mial chwile to zaloze tez inny czujnik tempretaty (fabryczny) teraz mam jakis nowy ktory zmienilem gdyz myslalem ze to on zawodzil ale niesety byl to termostat jak wczesniej pisalem.

Z góry dziekuje za propozycje, pozdrawiam smile.gif

Napisano

Z tego co piszą tu wszyscy ople biorą jedna mniej drugie więcej jak już ci bierze tyle to raczej bez tego większego remontu się nie obejdzie, a co do spalania to sądzę że po remoncie spadnie (niewiele ale zawsze trochę ) Co do termostatu to w większości modeli nie wiem jak otwiera się ale wentylator włącza się przy 100* więc jeśli zrobił to dobrze to objaw jak najbardziej prawidłowy.

AHA spalanie to zawsze indywidualna sprawa każdego kierowcy i w dużej mierze zależy od but.gif no i ten wspomniany termostat.

Napisano
  • Autor

> Z tego co piszą tu wszyscy ople biorą jedna mniej drugie więcej jak

> już ci bierze tyle to raczej bez tego większego remontu się nie

> obejdzie, a co do spalania to sądzę że po remoncie spadnie

> (niewiele ale zawsze trochę ) Co do termostatu to w większości

> modeli nie wiem jak otwiera się ale wentylator włącza się przy

> 100* więc jeśli zrobił to dobrze to objaw jak najbardziej

> prawidłowy.

> AHA spalanie to zawsze indywidualna sprawa każdego kierowcy i w dużej

> mierze zależy od no i ten wspomniany termostat.

no ja tez boje sie ze trzeba bedzie robic jakis wiekszy remoncik tylko ile to moze kosztowac? i na ile tysiecy km to starczy? confused.gif A co do wentylatora to u mnei wlacza sie nie na 100 tylko przed czerwonym polem, bardzo niewiele przed a czasami w momencie zachaczenia o niego.

Wlasnie wrocilem z dworku, dolalem oleju bo wypil co wlalem pare dni temu no i odkrecilem swiece, 2 i 4 od lewej byly w oleju, druga najbardziej. Wszystkie cztery mialy czarne konce od jakby sadzy a przejechalem na nich jakies 300 km (okolo tygodnia mam je wkrecone) Zrobilem zdjecia jak uda mi sie je zgrac z koma (ostatnio mam problemy z tym) to zapodam na forum.

Napisano

Witam. Mam taki sam silnik i ostatnio tez zanotowałem zwiekszone zuzycie oleju, ale ja nie o tym bo musze posprawdzac wycieki i swiece wiec jeszcze sprawa nie przesądzona. Chcialem napisac o spalaniu. Otóz moj jak jezdzilem na benzynie tez w miescie palil jakies 9,5 l a na trasie spalił 6,5l. Z tego wzgledu zalozylem gaz bo glównie jezdze po miescie. Wydeje mi sie ze takie duze rozbieznosci w spalaniu wynikaja z tad ze nasze silniczki sa słabiutkie i zeby w miare zwawo sie poruszac trzeba troszke go podkrecic i przycisnąć pedał gazu.

Wracając do ubytku oleju mi zaczal dziwnie duzo brac po tym jak przycisnąłem na odcinku kilkudziesieciu metrów. Nie wiem co sie mogło stac.

Mam jeszcze pytanko jakie masz liczniki z obrotkiem czy bez i czy sa oryginalnie takie założone. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Witam. Mam taki sam silnik i ostatnio tez zanotowałem zwiekszone

> zuzycie oleju, ale ja nie o tym bo musze posprawdzac wycieki i

> swiece wiec jeszcze sprawa nie przesądzona. Chcialem napisac o

> spalaniu. Otóz moj jak jezdzilem na benzynie tez w miescie palil

> jakies 9,5 l a na trasie spalił 6,5l. Z tego wzgledu zalozylem

> gaz bo glównie jezdze po miescie. Wydeje mi sie ze takie duze

> rozbieznosci w spalaniu wynikaja z tad ze nasze silniczki sa

> słabiutkie i zeby w miare zwawo sie poruszac trzeba troszke go

> podkrecic i przycisnąć pedał gazu.

> Wracając do ubytku oleju mi zaczal dziwnie duzo brac po tym jak

> przycisnąłem na odcinku kilkudziesieciu metrów. Nie wiem co sie

> mogło stac.

> Mam jeszcze pytanko jakie masz liczniki z obrotkiem czy bez i czy sa

> oryginalnie takie założone. Pozdrawiam.

mam takie samo spalanie, najczesciej pali okolo 9,5 po miescie w trasie zszedlem do okolo 6,5. Zegary mam z obrotkiem czy od nowosci nei wiem bo mam go 4 miesiace a wczesniejszego wlasciciela nie znam, samochod byl sprwadzony przez osobe trzecia.

Jednak wracajac do problemu, nadal licze na czyjes porady i ewentualnie cene jaka moga chciec mechanicy za takowa zabawe... dziekuje uprzejmie.

Napisano

Spalanie normalne.

Remont silnika to od 1000 PLN wzwyż.

Napisano

> Spalanie normalne.

> Remont silnika to od 1000 PLN wzwyż.

Ja mam x16xela i tez mi spala ale 1l /1kkm 15W-40 GM W ten sposób zrobiłem 12.5 kkm od kupna auta i dolewam ,A naturalnie jak dasz w palnik to weżmie wink.gifNarazie nierobie zadnego remontu robie 8 tys na rok i lepiej wyjde na dolewkach .Odkrecic korek i wlac olej to jest minuta zlosnik.gif

-------------

Astra F 95r 1.6 16V zlosnik.gif

161kkm HB

Napisano

Swego czasu robiłem taki zabieg w 2 seatach Cordoba 1,6 , Ibiza 1,2 Co do kosztów Cordoba zrobienie głowicy: wymiana uszczelniaczy, prowadnic, szlifowanie gniazd, planowanie, wymiana 4 zaworów i chyba coś jeszcze 550zł

Cordoba to samo tylko bez wymiany zaworów 420zł + kpl pierscieni 180zl.

+ oczywiscie uszczelki pod głowice

Nie licze robocizny bo wszystko sam robiłem.

Oleju od wymiany do wymiany nie dolewam wcale, wymiane robie co ok 10kkm.

Napisano

oj ty żeby nie dolewać musiałaś zrobić kosztownego remonta moja asterka od wymiany do wymiany (10 kkm) bierze około 1 l 10W40 i tysz nie dolewam grinser006.gif tylko jak wróce z wawy to chyba sprzęgiełko cza będzie wymienić.

Napisano

nie wiem dlaczego wszyscy pisza odrazu o kapitalnym remoncie. trza rozkręcić silnik i popatrzyć. może starczy tylko wymienic uszczelniacze i pierścionki??

nie ma co być takim czarnowidzem

Napisano

Po pierwsze pomiar ciśnienia sprężania i próba olejowa. W ten sposób sprawdzisz pierścienie. Jeśli wyjdzie ok to zdejmujemy głowicę i sprawdzamy szczelność zaworów i stan gładzi cylindrów. Jeśli ok to nie ma co się pchać w docieranie, szlifowanie itp. Dalej uszczelniacze zaworów i oględziny czy czasem głowica nie jest pęknięta. W ten sposób można sobie oszczędzić dużych wydatków.

Do tego trzeba dorzucić pasek rozrządu, napinacz, pompę wody.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze pomiar ciśnienia sprężania i próba olejowa. W ten sposób

> sprawdzisz pierścienie. Jeśli wyjdzie ok to zdejmujemy głowicę i

> sprawdzamy szczelność zaworów i stan gładzi cylindrów. Jeśli ok

> to nie ma co się pchać w docieranie, szlifowanie itp. Dalej

> uszczelniacze zaworów i oględziny czy czasem głowica nie jest

> pęknięta. W ten sposób można sobie oszczędzić dużych wydatków.

> Do tego trzeba dorzucić pasek rozrządu, napinacz, pompę wody.

kompletny rozrzad wymiuenilem 2 tysiace km temu, co do cisnienia to sprawdzalem 2 miesiace temu, wyszlo 13-14 i nie spodziewalem sie tego a co do proby olejowej to co to i jak to przeprowadzic? smile.gif Hmm z tego co piszecie to chyba najpewniej bedzie zaprowadzic do mechanika niech zerknie co trzeba zrobic i sie wtedy okaze... wrrr jeszcze 500zl bym zniosl jak by miala przestac bradz olej i jak by taki zabieg wystarczyl na wiecej niz 40-50 tysiecy km ale jak ktos krzyknie mi tysiac czy wiecej to wrrr pomysle czy nei taniej dolewac olej a pozniej opcnac komus tylko kurde szkoda mi kasy ktora juz w nia wlozylem, wszystkie wymiany kosztowaly mnie juz 800-850 zl (czesci eksploatacyjne filtry, rozrzad itp.

Napisano

> a co do proby olejowej to co to i jak to przeprowadzic?

Jeśli widzisz że na którymś cylindrze jest niższe ciśnienie, to dolewasz tam nieco oleju (50 ml) i mierzysz ponownie. Jeśli ciśnienie się podniesie w okolice nominalnej wartości to znaczy że masz nieszczelne pierścienie.

Napisano

> Ja mam x16xela i tez mi spala ale 1l /1kkm 15W-40 GM W ten sposób

> zrobiłem 12.5 kkm od kupna auta i dolewam ,A naturalnie jak dasz

> w palnik to weżmie Narazie nierobie zadnego remontu robie 8 tys

> na rok i lepiej wyjde na dolewkach .Odkrecic korek i wlac olej

> to jest minuta

> -------------

> Astra F 95r 1.6 16V

> 161kkm HB

mam to samo bierze olej Astra F 95r 1.6 16V mechanik liczył z robocizną ok 1000 zł naprawa garaż...... ja wiem ze w aso mówili 2000zł w góre temat do przemyślenia co lepiej naprawa czy silnik z szwabii palacz.gif

Napisano

Mam Astrę F 1.6 16V 1997 i też zauważyłem, że bierze. Zrobiłem jakieś 7 tys. km i dolałem 1l. Ogólnie zauważyłem, że im większy but.gif, tym więcej dolewam. Od jakiegoś tysiąca km staram się nie przekraczać 3,5 tys km i olej "stoi" w miejscu grinser006.gif. Dodatkowo staram się nie przekraczać 2,5 tys obr zanim wskazówka od temp. silnika się nie ruszy biglaugh.gif

Byłem w serwisie Opla - Powiedzieli krótko TTTM, a znajomy mechanik nawet nie chce gadać o pierścieniach itp. - "Szkoda kasy - i tak będzie brać".

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.