Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kluczyk oryginalny

Featured Replies

Napisano

Witam, wiadomość po części ku przestrodze

Ponieważ, jak pewnie większość kupujących sprowadzane samochody, dostałem tylko jeden niebieski kluczyk, w końcu postanowiłem dorobić zapasowy. Po konsultacjach w pkt dorabiania kluczy (akurat nie mieli wyglądem przypominającego oryginału), kupiłem w ASO oryginalną surówkę, celem skopiowania na nią kodu posiadanego klucza. Niestety wbrew wcześniejszym twierdzeniom "kluczników" okazało się, że na oryginalny klucz nie da się zapisać odczytanego kodu. W ASO bez mastera też nic mi nie zrobią, mimo posiadanej karty kodów.

Wygląda na to, że jestem w plecy 200 PLN za oryginalny klucz. Jeszcze w poniedziałek jestem umoówiony z jednym elektronikiem, który ponoć robi takie rzeczy, ale nie wierzę w sukces.

W związku z powyższym, przestrzegam przed kupowaniem oryginalnych surówek w przypadku braku mastera.

Ewentualnie, proszę o poradę jakiegoś elektronika. Czy w oryginalnym kluczu kod jest zapisany na stałe i nie da się zapisać w transponderze innego. Nie można tego scrackować?

Poniżej zamieszczam jeszcze info z innego forum, z którego wynika, że teoretycznie jest taka możliwość:

"Co do programowania klucza bez klucza matki - mozna to zrobic - majac oczywiscie odpowiednie urzadzenie. Sa wlasciwie dwa takie urzadzenia - zaraz opisze. I dwie metody. Kod da sie zczytac takze ze zwyklego klucza wkladajac go do takiego urzadzenia. Nastepnie mozemy skopiowac go na drugi klucz tym samym urzadzeniem. Minus w tym jest taki ze klucz ktory dostaniesz nie jest oryginalny - tzn nie ma napisu forda - cos za cos. Ale normalnie nim jezdzisz, odpalasz itp. Drugi sposob to drugie urzadzenie - umozliwia ono zakodowanie klucza nawet gdy nie mamy klucza - po prostu wpinamy sie pod zlacze diagnostyczne i mozemy dodawac nowe klucze - w tym przypadku mozna zakodowac na oryginalnym kluczu forda - roznica to chipy jakie znajduja sie w tych kluczach. Oryginalnego chipa forda nie da sie zakodowac pierwszym sposobem ale drugim jak najbardziej."

Please, advise.

Jak nie, to za tydzień będę miał do sprzedania za połowę ceny:)

Może przyda się komuś kto ma klucz matkę.

Pozdrawiam

Napisano

z tego co pamietam mozna programowac klucz ze stacyjki ale trzebabyło miec matke...

moze dało by rade zrobic to zwykłym

Napisano
  • Autor

> z tego co pamietam mozna programowac klucz ze stacyjki ale trzebabyło

> miec matke...

> moze dało by rade zrobic to zwykłym

Jakbym miał matkę:) to by nie było problemu. Zostałem wprowadzony w błąd zarówno przez pracowników ASO jak "kluczników", że da się to zrobić bez (w ASO - byłem w 2 - FAP w Bielsku i Ganinex w Pszczynie, pierwotnie stwierdzili, że wystarczy karta kodowa).

Jeśli oryginalny chip jest zabezpieczony elektronicznie, to na pewno to można w jakiś sposób obejść. Wystarczy odpowiedni program ( z powodzeniem emulowałem programy zabezpieczone haspem), jednak takowego nie posiadam.

Może wizyta na balickiej w Krakowie pomoże:)

A chciałem tylko mieć oryginalny klucz.

Elektronik, z którym jestem umówiony stwierdził, że na 99 % da się to zrobić. Musi tylko zobaczyć, jaka pastylka siedzi w środku i co na niej jest zapisane, jednak po wizycie w 5 punktach dorabiania kluczy i bezowocnych próbach, jestem sceptyczny.

Napisano

> Musi tylko zobaczyć, jaka pastylka siedzi w środku i co

> na niej jest zapisane

ale ona jest zatopiona w gumie...

Napisano
  • Autor

> ale ona jest zatopiona w gumie...

To jest jasne, ale podłączając odpowiednie urządzenie można rozpoznać typ transpondera i informacje na nim zapisane oraz je nadpisać, na co liczę.

Napisano

nie jeden user już klonował niebieski na inny...i o dziwo działało.

Napisano
  • Autor

> nie jeden user już klonował niebieski na inny...i o dziwo działało.

Nie ma problemu ze skopiowaniem na inny - taki jakim dysponują dorabiający klucze. Okazało się, że jest problem ze skopiowaniem na oryginalny, którego chip jest zabezpieczony - przy próbie wgrania kodu zczytanego z oryginalnego niebieskiego na zakupioną surówkę - pojawia się błąd zapisu.

Pytanie jest, czy zabezpiecznie oryginalego nowego kluczyka przed zapisaniem na nim kodu można obejsć. Może da się to zrobić poprzez przeprogramowanie centralki immo?

Skoro można ten klucz zaprogramować przy użyciu klucza matki - to musi istnieć jakiś sposób na zaprogramowanie go chociażby przy pomocy stacyjki bez posiadania mastera (przypuszczenie:) )

Napisano

Kluczem matką nie programuje się żadnego kluczyka!

Klucz matka służy do nauczenia stacyjki, które klucze (czyli kody transpondera) ma akceptować...

Napisano
  • Autor

> Kluczem matką nie programuje się żadnego kluczyka!

> Klucz matka służy do nauczenia stacyjki, które klucze (czyli kody

> transpondera) ma akceptować...

To czy można zatem zemulować klucz matkę celem akceptacji nowego klucza?

Napisano

> To czy można zatem zemulować klucz matkę celem akceptacji nowego

> klucza?

mając kartę kodową powinno się dać....nauczyć stacyjkę.

Napisano

Na karcie kodowej jest opisany transponder klucza matki. Ale co z tego wynika - wie pewnie tylko 3 elektroników którzy robili Fiat Code...

Napisano

> Ewentualnie, proszę o poradę jakiegoś elektronika. Czy w oryginalnym

> kluczu kod jest zapisany na stałe i nie da się zapisać w

> transponderze innego. Nie można tego scrackować?

OK - już Ci mówię. Ponieważ mam trochę do czynienia z transponderami - transpondery są w kilku wersjach. Nas interesują dwie: jedna to jest wersja RO - read only - i taką kupiłeś wraz z oryginalnym kluczykiem. Ma ona wpisany unikalny kod stąd wymagany kluczyk matka aby ten kod przedstawić centralce immo.

Druga wersja R/W - read write. Ma początkowo kod unikalny ale daje się wpisać nowy czyli skopiować z kluczyka który masz - takie wersje są w punktach dorabiania kluczy. Oczywiście są wersje mieszane gdzie części informacji nie da się zmienić. Więcej o tej technologii możesz poczytać np. na stronie Texas Instruments który jest chyba jednym z głównych dostawców technologii.

Napisano
  • Autor

> mając kartę kodową powinno się dać....nauczyć stacyjkę.

Też mi się wydaje, że powinno być to możliwe. Pytanie jak?

W każdym bądź razie, jeśli kody akceptowanych kluczyków są zapisane w pamięci immo, chociaż nie znam się na elektronice, sądzę, że średnio zaawansowany elektronik byłby w stanie poprzez podłączenie urządzenia zewnętrzego przeprogramować immo tak, aby akceptował nowe kody. W ten sposób można przecież kasować stare kody. Problem w tym, że dorabiający klucze nie mają pojęcia o elektronice.

Na razie nie wyciąłem kluczyka, więc nie mam możliwości sprawdzić, czy da się to zrobić za pomocą stacyjki, bo chcę zachować możliwość jego sprzedaży w przypadku nieudanych prób zapisasania na nim kodu z używanego kluczyka.

Napisano
  • Autor

Nas interesują dwie: jedna

> to jest wersja RO - read only - i taką kupiłeś wraz z

> oryginalnym kluczykiem. Ma ona wpisany unikalny kod stąd

> wymagany kluczyk matka aby ten kod przedstawić centralce immo.

Czyli bez matki nic nie zrobię?:)

Napisano

> Czyli bez matki nic nie zrobię?:)

chyba że wyjmiesz ten transponder i kupisz R/W i wtedy ci zaprogramują...

Napisano
  • Autor

> chyba że wyjmiesz ten transponder i kupisz R/W i wtedy ci

> zaprogramują...

Ok, wielkie dzięki. Chip jest zatopiony, więc wyjęcie odpada.

Ostatnie pytanie - można przeprogramować stacyjkę pod ten kluczyk np. poprzez zasymulowanie "pracy" matki?

Napisano

> Ok, wielkie dzięki. Chip jest zatopiony, więc wyjęcie odpada.

> Ostatnie pytanie - można przeprogramować stacyjkę pod ten kluczyk

> np. poprzez zasymulowanie "pracy" matki?

Zasymulować matkę?? tylko jak bez matki....obiło mi się o uszy że mając kartę kodową się da...ale jak to nie wiem.. Wiem że można tez w ogóle wyłączyć immo, ale kosztuje to więcej niż nowy kluczyk no i tracisz immo

Napisano
  • Autor

> Zasymulować matkę?? tylko jak bez matki....

Niestety, matka jest tylko jedna...

i niezastąpiona:)

Poczekam do wtorku na spotkanie z eletronikiem, jak nic z tego nie wyjdzie, wyślę Ci kluczyk.

Napisano

ja klonowalem i nie bylo absolutnie zadnego problemu, kupilem dwa takie same kluczyki niebieskie (bo chcialem miec identyczne) z mojego niebieskiego wydlubalem chip'ik i zatopilem go w nowym kluczyku a nastepnie zanioslem kluczyki do klucznika a on mi dorobil drugi identyczny chip'ik ktory zatopilem w drugim kluczyku zlosnik.gif po zawodach przy tych manewrach wymienilem dodatkowo wszystkie wkladki na nowe (bo klapa sie zaciela a drzwi pasazera byly wylamane - to jest wkladki). cala operacja to 80zl za kluczyki i zamki i 70 za chip'ik

tak na 99% kolega ten co ma problem to zwyczajnie kupil kluczyk z innym chipikiem niz ma w swoim dzialajacym kluczyku i dlatego sie nie da skopoiowac albo co gorsza kupil kluczyk bez chipika wogole i trzeba go otworzyc i wsadzic dopiero zaprogramowany chip

Napisano
  • Autor

> tak na 99% kolega ten co ma problem to zwyczajnie kupil kluczyk z

> innym chipikiem niz ma w swoim dzialajacym kluczyku

Kupiłem oryginalny kluczyk dedykowany do bbm (B365). problem jest w tym, jak wynika z powyższych postów, że jest on read only (stały kod) i nie można go nadpisać.

Jedyna możliwość to dostrojenie immo do kodu kluczyka, ale nie wiem czy chce mi się w to bawić i koszty z tym związane.

Kończąc wątek - czy może ktoś definitywnie potwierdzić albo zaprzeczyć, czy za pomocą karty fiat code (ściślej nr electronic code) można wprowadzić do komputera kod nowego klucza?

Z tego co zdążyłem wyczytać w/w nr służy jedynie do awaryjnego uruchamiania samochodu (poprzez chwilowe wyłączenie immo) za pomocą pedału hamulca? Prawda to?

Napisano

> Z tego co zdążyłem wyczytać w/w nr służy jedynie do awaryjnego

> uruchamiania samochodu (poprzez chwilowe wyłączenie immo) za

> pomocą pedału hamulca? Prawda to?

TAK

Napisano

to niech cos zrozumie zlosnik.gif kupiles sobie kluczyk jak piszesz dedykowany w aso za 200zl i miales sobie go dopilowac i zaprogramowac jeszcze za dodatkowa kase ?

Napisano
  • Autor

> to niech cos zrozumie kupiles sobie kluczyk jak piszesz dedykowany w

> aso za 200zl i miales sobie go dopilowac i zaprogramowac jeszcze

> za dodatkowa kase ?

bogaty jestem:)

Napisano

bogaty jestem smile.gif

hmmm jak widze drogie masz aso bo tu u mnie komplet 3 kluczyki i wszystkie wkladki kosztuja w aso 350zl i wymiana 150zl ale tylko sie za to biora jak sie ma swoj kluczyk matke zlosnik.gif

ze nie mialem to zrobilem jak napisalem wyzej zlosnik.gif tanio i szybko zlosnik.gif tylko ze moje kloczyki sa od pandy nowej

Napisano
  • Autor

> hmmm jak widze drogie masz aso

Jeden kluczyk kosztuje prawie 200 zł, z resztą sprawdź sobie w e-perze.

Mój błąd, że nie dopytałem się o radzaj transpondera w oryginalnym kluczyku.

Napisano

to juz tak calkiem po za tematem zlosnik.gif ceny w systemie maja sie czasem nijak do cen w aso. i tak jak ci pisalem komplet(wkladki i kluczyki) z wymiana i programowaniem (tylko jak sie ma swoj brazowy bo inaczej sie nie biora za to) to 500zl ale i tak uwazam ze 500 zl to sporo i dlatego sa na to tansze sposoby zlosnik.gif

no i powodzenia z tym co masz , aby sie udalo rozwiazac problem

Napisano

> Mój błąd, że nie dopytałem się o radzaj transpondera w oryginalnym

> kluczyku.

w ASO byś się nie dowiedział - po prostu mają część serwisową i koniec

Napisano
  • Autor

> w ASO byś się nie dowiedział - po prostu mają część serwisową i

> koniec

Jeśli myślisz, że w ASO się znają na transponderach i kluczykach do nieprodukowanych już samochodów vide bbm, to jesteś w błędzie. Napisałem wyżej, że zostałem wprowadzony w błąd m.in. przez pracowników Fiat Auto Poland.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.