Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xenony ale nie soczewkowe, drobne pytanko :)

Featured Replies

Napisano

Mam takie dosyc nurtujace mnie pytanie, czesto zdarzaja sie xenony(nie zenony grinser006.gif) ktore sa bez soczewek, ale zwykłe z odbłyśnikiem, tak jakby producent tylko w miejsce zarowki wlozyl lampe wyladowcza i juz, skoro tak produkuja to znaczy ze jest to zgodne z prawem (np laguna, albo volvo s40), w to nie watpie, ciekawi mnie tylko ten uklad samopoziomujacy, ktory jest jednym z wymogow, jak oni to rozwiazali.

A inna sprawa to niby sa te uklady, ale na dziurach nie widze roznicy zeby snop swiatla zawsze trzymal poziom grinser006.gif czyli to chyba nie tak do konca dziala tylko w jakiejs normie, no chyba ze zle rozumiem slowo samopoziomowanie grinser006.gif

pozdro

Napisano

Samopoziomowanie jest po to żeby nie świeciło po oczach jak z tyłu usiądą trzy osoby, a do bagażnika wsadzisz trzy walizki.

Zastępuje ono regulację ręczną i nie jest w stanie wypoziomować świateł na każdym dołku czy górce.

Napisano

No właśnie. Trochę wsiowe to samopoziomowanie. To też zależy od samochodu, niektóre mają statyczne czyli tylko na postoju w zależności od obciążenia, a niektóre dynamiczne czyli powinno się zmieniać w czasie jazdy. Niestety nigdy nie widziałem tego w akcji i zdarza się oślepianie przez autko z nad przeciwka.

Myślałem że to ma działać jak żyroskopowe stabilizowanie lufy w czołgu.

Nigdy się w to nie zagłębiałem, więc nie wiem.

Ciekawe jak to się zachowuje podczas jazdy pod górkę. też trzyma poziom?

Napisano
  • Autor

> Myślałem że to ma działać jak żyroskopowe stabilizowanie lufy w

> czołgu.

dokladnie o takim samym rozwiazaniu myslalem, wiec jak to sie mowi szalu nie ma, bo regulacje to i tak mam tyle ze elektryczna i wysokosc swiatel sam sobie ustawiam grinser006.gif

Napisano

> No właśnie. Trochę wsiowe to samopoziomowanie. To też zależy od

> samochodu, niektóre mają statyczne czyli tylko na postoju w

> zależności od obciążenia, a niektóre dynamiczne czyli powinno

> się zmieniać w czasie jazdy. Niestety nigdy nie widziałem tego w

> akcji i zdarza się oślepianie przez autko z nad przeciwka.

> czołgu.

> Nigdy się w to nie zagłębiałem, więc nie wiem.

> Ciekawe jak to się zachowuje podczas jazdy pod górkę. też trzyma

> poziom?

inżynierem nie jestem ale jeśli światła miały by trzymać stały poziom niezależnie od tego czy jedziemy z górki czy pod czy też po prostej to najsensowniej było by ustawiac światła tak aby trzymały stały poziom względem czujników zamontowanych na osiach. kąt wtedy byłby ustwiony zawsze tak samo niezaleznie od pochylenia drogi, ale czy tak jest to nie mam pojecia

Napisano

> inżynierem nie jestem ale jeśli światła miały by trzymać stały poziom

> niezależnie od tego czy jedziemy z górki czy pod czy też po

> prostej to najsensowniej było by ustawiac światła tak aby

> trzymały stały poziom względem czujników zamontowanych na

> osiach. kąt wtedy byłby ustwiony zawsze tak samo niezaleznie od

> pochylenia drogi, ale czy tak jest to nie mam pojecia

Dokładnie tak to jest.

W klasycznym rozwiazaniu masz silniczek, kótry jest ustawiany z dzielnika oporowego (w przełączniku regulacyjnym jest).

Na przykład w Omedze, przy ksenonach (i proszę trzymać się tej pisowni, xenon to nie po naszemu) - w tylnym zawieszeniu masz dwa potencjometry, które ustawiają reflektory. Jest do tego jakiś sterownik, więc nie sądzę by było to zmianiane dynamicznie, a jedynie w jakiejś chwili (np. po włączeniu zapłnou, lub zadanym interwale czasu)

Napisano

> No właśnie. Trochę wsiowe to samopoziomowanie. To też zależy od

> samochodu, niektóre mają statyczne czyli tylko na postoju w

> zależności od obciążenia, a niektóre dynamiczne czyli powinno

> się zmieniać w czasie jazdy. Niestety nigdy nie widziałem tego w

> akcji i zdarza się oślepianie przez autko z nad przeciwka.

> czołgu.

> Nigdy się w to nie zagłębiałem, więc nie wiem.

> Ciekawe jak to się zachowuje podczas jazdy pod górkę. też trzyma

> poziom?

Hej - mialem labolatoria w szkole z tymi swiatlami samopoziomującymi. Odpowiedz brzmi tak samopoziomują sie pod górę a jak ? hm mozna to w tych warunkach wytlumaczyc na zasadzie kluki zamknietej w bance. Podczas jazdy pod gore lub z górki kulka zajmuje pozycje ktora okresla autu ze podjezdza pod gorke.(maksymalnie odchylona do tylu) - W autach jest to usprawnione oczywiscie elektornicznymi czujnikami. To tyle pozdrawiam studentow z PŚ jesli tacy sa tu. biglaugh.gif

P.S do wszystkich ktorzy chca kombinowac z xenonami - nie wystarczy kupic sobie ich trzeba takze zapatrzyc swiatla w system czyszczacy , szklo reflektora powino byc gladkie oraz mozliwa samoregulacje uzbroj_zlo.gif

Napisano

Ciekawe jak to się zachowuje podczas jazdy pod górkę. też trzyma

> poziom?

Ja mam fabryczne ksenony w Astrze. Regulacja odbywa sie za pomoca czujnika wychylenia podlaczonego do tylnej belki. Czyli strumień światła jest zależny od obciążenia tylnej osi (pewnie na tej podstawie wyliczona jest zmiana kąta padania światła reflektorów). W czasie jazdy oczywiście poziomowanie nie "nadąża" za każda dziurą, bo to raczej niewykonalne, aczkolwiek odnoszę wrażenie że strumien światła przed samochodem zachowuje sie spokojniej niż w przypadku zwykłych lamp bez ukł. poziomowania.

Aha, jeszcze jedno: NIGDY nie zdarzyło mi się żeby ktos z naprzeciwka mrugnął mi światłami że go oślepiam, a przejechałem tym autem ok 30 kkm, w tym duzo po zmroku. Myśle że większość oslepiaczy to "zenonowcy" ktorzy swoje oświetlenie zmontowali ze szwagrem w piwnicy, i uważają że ukł poziomowania, spryskiwacze lamp itp. to zbędny bajer icon_rolleyes.gif

Ksenony maja dość agresywne światło, dlatego lampy musza byc zawsze dobrze wyregulowane, czyste, a soczewka/szyba lampy musi dodatkowo obcinac od góry pole świecenia (w porownaniu do lamp halogenowych). Fabryczny, sprawny ksenon może być niemiły dla oka, ale nie oslepia ok.gif

Napisano

Czyli tak jak myślałem, aczkolwiek nie jestem tym zachwycony. Za taką kasę można się było bardziej postarać.

> W czasie jazdy oczywiście poziomowanie nie

> "nadąża" za każda dziurą, bo to raczej niewykonalne

Ciężką lufę czołgu da się poziomować przy 80km/h więc lampy też by się dało. Trzeba się bliżej przyjżeć tym lampom.

Dzięki chłopaki za wytłumaczenie ok.gif

Napisano

> Ciężką lufę czołgu da się poziomować przy 80km/h więc lampy też by

> się dało.

Na czołgach sie nie znam, ale lufa pewnie nie jest poziomowana silniczkiem elektrycznym wink.gif

Napisano
  • Autor

lufa to to nie jest ale jaki problem jest zminiaturyzowac zyroskop i zaadaptowac w samochodzie grinser006.gif mysle ze niesamowicie duze koszty to by to nie byly a jesli chodzi o silniczek elektryczny to moglby posluzyc w tym zyroskopie za naped grinser006.gif bo wiele sily to tam nie trzeba grinser006.gif

Napisano

Zaprojektuj, opatentuj... może będziesz bogaty zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.