Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziura w mocy na LPG

Featured Replies

Napisano

Przejżałem archiwum ale może ktoś więcej napisze.

Ostatnio, zauważam pewne dziwne objawy-otóż ruszam, włączam na 2-przyspieszam a nagle słabnie przy ok 2-3tys obr.

Niby nie szarpie, bardziej coś w stylu kończącego się gazu. Dodaje więcej gazu i niby się wkręca ale tak z wyczuwalną dziurą.

Czy może to być kwestia samej regulacji tak jak znalazłem w archiwum czy może jeszcze coś warto sprawdzić?

Autko to LANOS 1.5DOHC z LPG Bedini. Dzięki za wszystkie wskazówki.

Napisano

> Przejżałem archiwum ale może ktoś więcej napisze.

> Ostatnio, zauważam pewne dziwne objawy-otóż ruszam, włączam na

> 2-przyspieszam a nagle słabnie przy ok 2-3tys obr.

> Niby nie szarpie, bardziej coś w stylu kończącego się gazu. Dodaje

> więcej gazu i niby się wkręca ale tak z wyczuwalną dziurą.

> Czy może to być kwestia samej regulacji tak jak znalazłem w archiwum

> czy może jeszcze coś warto sprawdzić?

> Autko to LANOS 1.5DOHC z LPG Bedini. Dzięki za wszystkie wskazówki.

Nie no, wygląda na kwestię regulacji - chyba ubożeje mieszanka (ale może też być za bogato)...może jakieś lewe powietrze...błędów żadnych nie wywala?

Napisano
  • Autor

> Nie no, wygląda na kwestię regulacji - chyba ubożeje mieszanka (ale

> może też być za bogato)...może jakieś lewe powietrze...błędów

> żadnych nie wywala?

Na gazie pewnie i tak CZECK się nie zaświeci-tak niby błędów żadnych nie łapie. Ale jest jeszcze inny mankament-gdy jadę w korku to gdy np rozpędze się troszke na 1 i nagle trzeba się zatrzymać to silnik wracając z obrotów schodzi dosyć nisko i dopiero wraca na te ok 800 i już chodzi równo-tzn tak jakby przysiada.

Trzeba będzie się chyba do jakiegoś dobrego gazownika przejechać chociaż i Ci zawodowcy często podłączają mi tylko analizator do wydechu i na jego podstawie kręcą jedną możliwą śrubką - BEDINI nie daje zbyt wielu możliwości regulacji.

Ostatnio u siebie w pracy wjeżdżam na stanowsiko do badań technicznych i diagnosta nasz kontroluje (czyt. koryguje) ustawienia LPG, może coś nie za dobrze zrobił.

Napisano

> Na gazie pewnie i tak CZECK się nie zaświeci-tak niby błędów żadnych

> nie łapie. Ale jest jeszcze inny mankament-gdy jadę w korku to

> gdy np rozpędze się troszke na 1 i nagle trzeba się zatrzymać to

> silnik wracając z obrotów schodzi dosyć nisko i dopiero wraca na

> te ok 800 i już chodzi równo-tzn tak jakby przysiada.

To mi się kojarzy z TPS...sprawdzałeś go jakoś? Może się wyślizgał albo kabelki coś nie teges?

A może gazownik za bardzo zubożył mieszankę...

Napisano
  • Autor

> To mi się kojarzy z TPS...sprawdzałeś go jakoś? Może się wyślizgał

> albo kabelki coś nie teges?

> A może gazownik za bardzo zubożył mieszankę...

Ja też myślałem o TPS-powiem tak że w przerwie świątecznej korzystając z garażu rodziców rozmontowałem sobie przepustnice, posprawdzałem szczelność całości i m.in. rozprułem z ciekwaości kawał wiązki tej od czarnej skrzynki do silnika. Znalazłem ze dwa połączenia ale wyglądały spoko-czyściutkie, polutowałem na wszelki wypadek, przepustnice oczywiście wymyłem i krokowy również, przy okazji różne złącza w tym TPS spsikałęm WD (tylko to miałem pod ręką), po złożeniu autko śmigało jak marzenie, głównie dzięki uszczelnieniu oringów na zaworkach antystrzałowych.

Po powrocie do wawki byłem u diagnosty-gazownika smile.gif bo pomyślałem że skoro uszczelniłem dolot to mógł zmienić się skład mieszanki ale miałęm na myśli że za bogata mogła być-uszczelniłem dolot a więc mniej lewego powietrza-więcej gazu, natomiast gazownik stwierdził że było lekko, minimalnie za ubogo.

Ale może jest w błedzie gdyż jak piszę, on robi badania techniczne, był kiedyś na kilku szkoleniach gazowych ale wolę rzucić temat na forum.

Napisano
  • Autor

Delikatnie wzbogaciliśmy mieszankę i narazie troszke pojeździłem i jest lepiej-nie ma tego przysiadania obrotów przy schodzeniu z przygazówki, no i dziury w mocy narazie nie zaobserwowałem ale zobaczymy na dłuższą metę.

Mam w domku zmontowaną linijkę diodową i nawet parę kabelków przeprowadzoną do komory silnika więc chyba się zmobilizuje i podłącze wtedy będe miał kontrolę nad wskazaniami sondy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.