Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator, ładowanie - szlag mnie trafia... POMOCY!!!

Featured Replies

Napisano

Witam Kolegów

Mam prośbę.

Sprawa wygląda tak: alternator 65A MM w Uno 1,4. Wymieniony regulator wraz ze szczotkami, przetoczone pierścienie. I dalej lekko świeci mi się kontrolka od ładowania. Przez jakiś czas problemu nie było ale dziś powrócił. Pomierzyłem napięcie ładowania: waha się od 14,4 do 14,6 w zależności od obciążenia układu i obrotów silnika, a kontrolka nadal się pali!!! Mierzyłem napięcie "pobierająć masę" z różnych punktów na silniku (może to brak masy?) ale wszędzie jest tak samo. Poprowadziłem dodatkowy przewód masowy do głowicy od klemy. Nadal to samo...

Powiedzcie Koledzy co mu jest bo mnie to już do szłu doprowadza!!! Czy może ktoś zna oznaczenie diód prostujących w mostku do tego alternatora?? Bo mam układ prostujący z alternatora z malucha i może udałoby się przelutować...

Prosze o pomoc bo sobie coś zrobię albo wyjmę kontrolkę od ładowania z deski i nie będzie mnie wiecej wqrwiać....

Pozdrawiam

angryfire.gifZDESPEROWANY KLON angryfire.gif

Napisano

Walczyłem z czymś takim ostatnio, ale u mnie pomogła wymiana regulatora. Teraz wszystko jest w porządku (od trzech dni, mam nadzieję, że tak już zostanie).

W każdym razie szukałem informacji na ten temat i znalazłem między innymi takie. Może akurat coś cię naprowadzi:

-naciągnięcie paska alternatora (może być zbyt słabo naciągnięty) - to bym sprawdził w pierwszej kolejności

-sprawdź przewód akumulator - alternator

-mierzyłeś masę na regulatorze?

-może być pęknięta obudowa alternatora (ale to byś pewnie wykrył)

-wirnik alternatora

Zauważyłeś czy lampka żarzy ci się w jakichś konkretnych sytuacjach? Np. przy wysokich obrotach?

Napisano
  • Autor

> -naciągnięcie paska alternatora (może być zbyt słabo naciągnięty) -

> to bym sprawdził w pierwszej kolejności Jest OK

> -sprawdź przewód akumulator - alternator - tzn? Bo łaczenia, wtyki złączki wyczyściłem i wypolerowałem do granic wytrzymałości metalu

> -mierzyłeś masę na regulatorze? - nie napięcie mierzyłem pomiędzy klemą "+" a innymi metalowymi elementami silnika

> -może być pęknięta obudowa alternatora (ale to byś pewnie wykrył)

> -wirnik alternatora tzn???

> Zauważyłeś czy lampka żarzy ci się w jakichś konkretnych sytuacjach?

> Np. przy wysokich obrotach? - tak lampka żarzy się na obroytach od niskich do około 4500 ( tak na oko bo nie mam obrotka), potem przygasa

Napisano

U mnie żarzyła się na wolnych obrotach oraz całkowicie zapalała na wysokich.

Sprawdź w pierwszej kolejności ten pasek. Podobno nawet jeśli nie piszczy może być źle naciągnięty. Wyczytałem, że powinien po silnym naciśnięciu w jego środku uginać się o ok 1 cm. A może nadaje się do wymiany? Dawno wymieniałeś?

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. smile.gif

Napisano

Kurcze, sorry, nie zauważyłem, że już sprawdzałeś mlot.gif

Nie jestem specjalistą, sam w tym nie grzebałem, ale tyle co się orientowałem, to te rzeczy należałoby sprawdzić. Co do wirnika, to nie mam pojęcia co może być uszkodzone, ale warto sprawdzić u elektryka.

A jaki masz akumulator? Bo wyczytałem też że zbyt mały alternator może nie być w stanie na krótkich odcinkach naładować dużego akumulatora.

Kurcze, wiem, że nie mam żadnych konkretnych informacji, ale po prostu nie jestem mechanikiem. Tyle co się orientowałem co może być padnięte. Mi na szczęście wystarczyła wymiana rozdzielacza.

Napisano

Podejrzewam jedno z dwóch uszkodzeń:

1. Uszkodzone uzwojenie stojana.

2. Uszkodzona któraś z diod wzbudzenia.

Życzę miłego szukania.

Napisano

> Podejrzewam jedno z dwóch uszkodzeń:

> 1. Uszkodzone uzwojenie stojana.

> 2. Uszkodzona któraś z diod wzbudzenia.

> Życzę miłego szukania.

Popieram - stawiam na zwarcie na stojanie.

Napisano
  • Autor

Słuchajcie - sprawa staje się nieco dziwna. Wczoraj gnałem do pracy - kontrolka się świeciła. Po pracy odpalam - nie pali się!!! Sprawdzam ładowanie - jest, zresztą nawet przy palącej się kontrolce też ładowanie jest na poziomie 14,4-14,6 V mierzone na klemach. Już siwieć zaczynam, duchy czy co?? No dosłowanie do Archiwum X napiszę albo egzorcystę powołam...

A akumulator mam 45 Ah z prądem rozruchowym 400A. Tak przynajmniej na nim pisze...

Coś czuję, że to jakaś popierdółka a ja nie mogę na nią wpaść. Nie chce mi się po raz 1598761684612348 rozbierać już tego alternatora....

Napisano

Cześć

Wiesz co mam identycznie to samo i tak jeżdżę...poprostu wkurzałem się cały listopad i kombinowałem setki razy...wyjecie alternatora to dla mnie pestka bo robiłem to chyba 150 razy hehe.gif

objawy czasowo znikneły gdy przeczyściłem wszystkie styki masy...przy silniku....od minusowego kabla z aku do budy itp

ale ostatnio jak tak myslełem to przypomniało mi sie coś:

z lampka zaczeły sie problemy po tym jak wyjałem licznik i wsadziłem go spowrotem...podejrzewam ze cos może byż z kablem od kontrolki albo ze stykami...trzeba by to sprawdzic albo kabelek wymienić.

U mnie sie te problemy zaczeły gdy w lipcu pekła szczotka...wymieniłem i było ok aż do jesieni...sprawdziłem i są dobre...wymieniłem regulatro ale bez rezultatu...wszystko przeczyściłem ale to efekt krótki poem znowu się jaży na wolnych obrotach ale też nie zawsze

moze to co napisałem Ci jakos pomoże...powodzenia waytogo.gif

Napisano

Chyba te typy tak mają, bo u mnie jest podobnie. Nie wiadomo kiedy ale lampka czasami się żarzy, widać to dopiero gdy jest ciemno. Po kilku minutach wszystko wraca do normy. Specjalnie podłączyłem na stałe woltomierz napięcie jest od 14,2 do 14,6V w zależności od obciążenia, a więc altek ładuje.Przestałem się tym przejmować, myślę że to problem samej kontrolki lub instalacji elektr. (złe styki )

Napisano

Sprawdż diody wzbudzania. Przy uszkodzeniu jednej będzie taki efekt

Napisano

> Witam Kolegów

> Mam prośbę.

> Sprawa wygląda tak: alternator 65A MM w Uno 1,4. Wymieniony regulator

> wraz ze szczotkami, przetoczone pierścienie. I dalej lekko

> świeci mi się kontrolka od ładowania. Przez jakiś czas problemu

> nie było ale dziś powrócił. Pomierzyłem napięcie ładowania: waha

> się od 14,4 do 14,6 w zależności od obciążenia układu i obrotów

> silnika, a kontrolka nadal się pali!!! Mierzyłem napięcie

> "pobierająć masę" z różnych punktów na silniku (może to brak

> masy?) ale wszędzie jest tak samo. Poprowadziłem dodatkowy

> przewód masowy do głowicy od klemy. Nadal to samo...

> Powiedzcie Koledzy co mu jest bo mnie to już do szłu doprowadza!!!

> Czy może ktoś zna oznaczenie diód prostujących w mostku do tego

> alternatora?? Bo mam układ prostujący z alternatora z malucha i

> może udałoby się przelutować...

wymien 3 diody wzbudzenia zalane w takim plastikowym prostopadłoscianie.

Najtaniej i najprościej to kupic 3 zwykłe diody prostownicze 2A . Końce z paskiem zlutować razem i wyprowadzic do regulatora napiecia ,a pozostałe 3 wolne końce przylutowac do poszczególnych końców uzwojeń stojana.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.