Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa instalacja LPG-problemy

Featured Replies

Napisano

Witam! Założyłem lpg i od poczatku problemy: Silnik od czasu do czasu gaśnie po wciśnieciu sprzęgła w czasie jazdy - po interwencji u gazownika ten coś przestawił na parowniku (niby podkrecił jałowe obroty), ale od tego czasu po rozgrzaniu obroty silnika mocno falują na luzie. Emulacje były ustawione przez komp automatycznie w trybie nauki na 0,2 , 0,2 Instalka na sterowniku Bingo M, parownik lowato. Macie pomysł co z tym dalej? Wąż z dolotu powietrza zdjęty. Pozdrawiam!

Napisano

> Witam! Założyłem lpg i od poczatku problemy: Silnik od czasu do czasu

> gaśnie po wciśnieciu sprzęgła w czasie jazdy - po interwencji u

> gazownika ten coś przestawił na parowniku (niby podkrecił jałowe

> obroty), ale od tego czasu po rozgrzaniu obroty silnika mocno

> falują na luzie. Emulacje były ustawione przez komp

> automatycznie w trybie nauki na 0,2 , 0,2 Instalka na

> sterowniku Bingo M, parownik lowato. Macie pomysł co z tym

> dalej? Wąż z dolotu powietrza zdjęty. Pozdrawiam!

zmien gazownika bo ten widać nie radzi sobie z tak prostyn sterownikiem jakim jest bingo M

Napisano

> Silnik od czasu do czasu gaśnie po wciśnieciu sprzęgła w czasie jazdy

Witam.

Powiedz nam czy miałeś zmieniany dolot powietrza przy filtrze.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Powiedz nam czy miałeś zmieniany dolot powietrza przy filtrze.

Dolot powietrza zmieniłem sam, jak w czasie proby przy predkości 120/h i wcisnieciu sprzęgła zgasł, spytałem gaziarza , czy zmienił dolot, to powiedzieł, że nie, bo chciał sprawdzić.Przedtem zaproponował,żeby jechać przez pewna wioske (max 60/h i co chwilę zakrety) Więc nie wiem , co on chciał sprawdzac przy tej prędkości. I najlepsze- zaproponował, żebym sobie sam kupił tę rurke, którą mógłbym skierować dolot powietrza w tył. Tu sie oczywiscie z tym palantem ściąłem, a on mi na to, że niedość, że mi zrobił tanio( 1600zł, sam zaproponował taka sumę), to jeszcze....Typowy śmieć, od razu wyczułem go,że cwaniaczek, ale tylko on miał Bingo wiec poszedłem do niego mimo wszystko.Po pierwszym tankowaniu do pełna nie odbił zawór, dystrybutor chciał iść na spacer, wszystko wyło, wyłączył dopiero obsługujący. Co na to mój "fachowiec"- to jest normalne, za drugim razem odbije sciana.gif Poza tym często falują obroty na wolnych na benzynie. Może ma ktos prawidłowe ustawienia dla tego silnika na Bingo M? A cha, na gazie faluja obroty po rozgrzaniu i załaczeniu sie wentylatora. I co to jest cut off i jak sie go ustawia? Pozdrawiam!

Napisano

Rowniez posiadam Bingo M + Lovato

Na poczatku po zainstalowaniu rowniez mialem male problemy typu:

-przy przejsciu na gaz odczuwalem szarpniecie

-gasl podczas zmiany biegu z 3 na 4

- gasl na wolnych obrotach gdy zalaczal sie wentylator (sprawdz u siebie), uboga mieszanka na wolnych obrotach

Wszystko przeszło po ok 1200 km i dobrej regulacji

Rozumiem ze poziom plynu chlodzacego masz w normie? Po instalacji troche go ubywa.

Swoja droga to nie wiem czy tak tanio dales... ja zaplacilem 1400zł (butla w kole)

Ile masz gwarancji na instalacje?

pozdrawiam

Napisano

Acha mi zaczelo odbijac dopiero po 4 tankowaniu wiec jest to normalne. Mozesz troche pokolysac autem;)

Napisano
  • Autor

> Rowniez posiadam Bingo M + Lovato

> Na poczatku po zainstalowaniu rowniez mialem male problemy typu:

> -przy przejsciu na gaz odczuwalem szarpniecie

> -gasl podczas zmiany biegu z 3 na 4

> - gasl na wolnych obrotach gdy zalaczal sie wentylator (sprawdz u

> siebie), uboga mieszanka na wolnych obrotach

> Wszystko przeszło po ok 1200 km i dobrej regulacji

> Rozumiem ze poziom plynu chlodzacego masz w normie? Po instalacji

> troche go ubywa.

> Swoja droga to nie wiem czy tak tanio dales... ja zaplacilem 1400zł

> (butla w kole)

> Ile masz gwarancji na instalacje?

> pozdrawiam

> > dalej? Wąż z dolotu powietrza zdjęty. Pozdrawiam!

Gwarancja jest na 2 lata, z tym odbijaniem zaworu, to nie wiem, czy to jest tak zupełnie normalne, juz zakładałem instalke w innym samochodzie i od razu bylo dobrze.Poza tym, troche strach tankowac taką bombę, a do tego nie sprawdzę sobie ile pali, bo skoro teraz nie odbija, to jaka mogó miec pewność, że później bedzie odbijał we właściwym momencie? Pozdrowki

Napisano

> Dolot powietrza zmieniłem sam, jak w czasie proby przy predkości

> 120/h i wcisnieciu sprzęgła zgasł, spytałem gaziarza , czy

> zmienił dolot, to powiedzieł, że nie, bo chciał

> sprawdzić.Przedtem zaproponował,żeby jechać przez pewna wioske

> (max 60/h i co chwilę zakrety) Więc nie wiem , co on chciał

> sprawdzac

Chciał sprawdzić czy autko nie gaśnie Ci przy pokonywaniu zakrętów, dość częsta przypadłość żle wyregulowanych aut po zagazowaniu. W trakcie ostrych zakrętów, pojawia się dodatkowy podmuch który w połączeniu z wysprzegleniem silnika doprowadza do gaśnięcia auta. U mnie po instalacji gazu, auto zgasło przy pierwszym napotkanym rondzie, sytuacja powtarzała się często właśnie przy rondach i niektórych zakrętach. Nawet wyrobiłem sobie taki odruch że jak na zakręcie gasł silnik i zapalały się wszystkie kontrolki to przegazowywałem szybko astrunie i silnik ponownie zaskakiwał, ale to nie było rozwiązanie. Temat był dość popularny na forum ok rok temu, nawet był przedstawiony manual z wlotem powietrza wykonanym z rurek PCV. Jednak wiele osób na forum wypowiadało się że instalacja LPG musi się "uleżeć" i prawidłowo wykonana regulacja LPG powinna uniezależnić prace silnika od takich czynników jak zakręty i przypadkowe przygasanie silnika. Ja tez już miałem zakupiony kawał rury ale na szczęście regulacja LPG na pierwszym przeglądzie po 1kkm przywróciła autu normalność jazdy, nie było różnicy pomiędzy jazdą na LPG czy Pb. Więc jak już wcześniej pisali kącikowicze, poszukaj sprawdzonego gazownia tym bardziej że masz jedną z bardziej popularnych instalacji LPG, opanowaną przez większość gazowników.

Pzdr

Napisano

Tez sie tego obawialem dlatego jak juz dystrybutor zwalnial przy tankowaniu to nie dobijalem dalej. Teraz nie sprawdzisz ile pali wyjda Ci bledne pomiary. Moj gazownik mowil ze nie odbije przez pewien czas i mial racje... teraz odbija. Tankuje na tej samej stacji jak juz butla prawie jest pusta. Wtedy wychodzi ze mniej wiecej tyle samo pali.. Na marginesie raz zatankowalem do pelna, przejechalem ok 70km i chcialem dotankowac... weszlo 11 litrow;) a tyle to na pewno nie pali nawet w najwiekszych korkach

Wyreguluj sobie instalacje na wolnych obrotach... jak Ci dziwnie silnik chodzi gdy sie zalaczy wiatrak. Ja mam odczepiony wlot powietrza wczesniej jak pisalem gasl ale po regulacji przestal.

Regulacja to nic specjalnego jak dobry gazownik ok 5 min;)

pozdrawiam

> Gwarancja jest na 2 lata, z tym odbijaniem zaworu, to nie wiem, czy

> to jest tak zupełnie normalne, juz zakładałem instalke w innym

> samochodzie i od razu bylo dobrze.Poza tym, troche strach

> tankowac taką bombę, a do tego nie sprawdzę sobie ile pali, bo

> skoro teraz nie odbija, to jaka mogó miec pewność, że później

> bedzie odbijał we właściwym momencie? Pozdrowki

Napisano
  • Autor

Tez sie tego obawialem dlatego jak juz dystrybutor zwalnial przy

> tankowaniu to nie dobijalem dalej. Teraz nie sprawdzisz ile pali

> wyjda Ci bledne pomiary. Moj gazownik mowil ze nie odbije przez

> pewien czas i mial racje... teraz odbija. Tankuje na tej samej

> stacji jak juz butla prawie jest pusta. Wtedy wychodzi ze mniej

> wiecej tyle samo pali.. Na marginesie raz zatankowalem do pelna,

> przejechalem ok 70km i chcialem dotankowac... weszlo 11 litrow;)

> a tyle to na pewno nie pali nawet w najwiekszych korkach

> Wyreguluj sobie instalacje na wolnych obrotach... jak Ci dziwnie

> silnik chodzi gdy sie zalaczy wiatrak. Ja mam odczepiony wlot

> powietrza wczesniej jak pisalem gasl ale po regulacji przestal.

> Regulacja to nic specjalnego jak dobry gazownik ok 5 min;)

> pozdrawiam

> > bedzie odbijał we właściwym momencie? Pozdrowki

Sek w tym, że gazownik podkręcił na parowniku obroty na biegu jałowym i stwierdził, że więcej juz nie mozna. Potem stwierdził,że silnik ma za niskie w ogóle (pokazywało 800obr ) , cos tam udawał,że robi przy cięgnie gazu i powiedział, że troche podkręcił hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif (sprawdzilem, nie ma takiej mozliwości). Rurę musiałem sam załozyc i skierować wlotem do tyłu, od tego czasu nie gasnie, ale jak jest bardzo gorący, to faluja mu niskie obroty, na benzynie faluja niezależnie od temperatury. Pozdrowki

Napisano

> nie gasnie, ale jak jest bardzo gorący, to faluja mu niskie

> obroty, na benzynie faluja niezależnie od temperatury.

Faluje.. to moze pomierz sonde lambda?

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Faluje.. to moze pomierz sonde lambda?

> Pzdr.

sonda była mierzona przed załozeniem na oscyloskopie w kompie i po załozeniu, w programie bingo, wszystko ok podobno

Napisano

Witam!

Problem falujących obrotów prawdopodobnie jest zasługą źle ustawionych parametrów emulacji sondy lambda (jak silnik pracuje na LPG to ECU nadal otrzymuje sygnał z sondy lambda i stara się dopasować pracę wtryskiwacza - który jest co prawda odcięty, ale ECU o tym nie wie i stara się nadal sterować silnikiem - na podstawie sygnału z emulatora sondy lambda generowanego przez sterownik Bingo. Później, po przełączeniu na noPb ECU próbuje sterować silnikiem mając w "pamięci" poprzednie ustawienia (właśnie te z emulatora). Jakie to są ustawienie to nie wiem - poszukaj na forum, było - na pewnoo to nie jest 0,2 i 0,2 (zdaje się, że coś w okolicach 0,6/0,4).

Spalaniem, szarpaniem itp. się na razie nie przejmuj - potraktuj to jako "choroby wieku dziecięcego" z których auto wyrośnie.

Spróbuj sam się pobawić - żadna filozofia, a nie trzeba co chwilę jeździć do gazownika - potrzeba jedynie komputer z wejściem szeregowym i przejściówka za kilkanaście złotych.

Napisano

Chyba na jakiegoś partacza trafiłeś .Mi odbijał zawór od razu w butli ,a mam to samo bingo-m i lovato .Po zatym ,musiałem się zgłosić po 600 km na doregulowanie i od tamtego czasu wymieniam tylko okresowo filterek gazu .

P.s

Możesz sam sobie wyregulować "odbijanie" zaworu ,tylko trzeba sie pobawić troche.Na forum gazu było o tym sporo ,tylko tam jest opis jak "zwiększyć" pojemność gazu w butli .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.