Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do posiadaczy AII 1.7DTI

Featured Replies

Napisano

Witam astromaniaków!

Chciałbym uzyskać kilka informacji od posiadaczy takiego silniczka made in Isuzu (tychy) w AII. Może ktoś ma też takie autko od nowości? ale dość często tak nie jest bo cena była wygórowana.

A więc tak silnik Y17DT od 99" - 04" , 75KM , 165Nm/1800obr.

- czy są problemy z przepływkami

- jaki olej lejecie z obecnym przebiegiem

- czy są problemy z pompą paliwa Denso

- co ile robicie przeglądy

- jakie spalanie jest max i min.

- czy wymienialiście już pasek roz. (chyba co 150tyś ale?)

- czy regulowaliście zawory (regulacja płytkowa)

- czy robiliście już coś z turbinką (Mitsubishi)

Wiadomo silnik jest nie za mocny ale dość ekonomiczny. Jeździ tego sporo w firmach i często obciążają go na max.

Ale ceny tych modeli są obecnie dość przystępne.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

Chyba mało astromaniaków jeździ takimi klekotami?

pozdr.

Napisano

> Chyba mało astromaniaków jeździ takimi klekotami?

> pozdr.

Troche ich jest wink.gif Cierpliwości, ktoś na pewno sie odezwie ok.gif

Napisano

Witam!

Jeżdżę takim autkiem od dwóch lat i nie mam z nim żadnych problemów.Mało pali, w trasie nawet poniżej 5l/100km. Co do przepływomierza to był wymieniany jeszcze w Niemczech (tak wynika z papierów). No i odpala nawet przy -30.

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Jeżdżę takim autkiem od dwóch lat i nie mam z nim żadnych

> problemów.Mało pali, w trasie nawet poniżej 5l/100km. Co do

> przepływomierza to był wymieniany jeszcze w Niemczech (tak

> wynika z papierów). No i odpala nawet przy -30.

dzięki wielkie za info

Napisano

> Witam!

Super autko kupiłem 145km z firmy servicowany, a więc nie kręcony licznik rozrząd 150tys. km następny 120 na tym wydaje mi się, że nie warto oszczędzać, a więc nie kręcony licznik olej co - 15tys km "kto smaruje ten jedzie" płyn hamulcowy co 2 lata (higroskopia - i różne warunki pracy) ,w każdym aucie klima się ulatnia przez gumy jak używasz często do 25%rocznie tak podają książki i na kursach w reichu tak, że jak zacznie słabiej chłodzić lub nie włączać się to doładować. Przy 190tys. km poszedł rozrusznik to jest japoński i ma jedną wadę, jak siada to momentalnie wymień szczotki, koszt szczotek 35zł jak słyszysz iż raz zaskakuje raz nie to pali się komutator. blaszki dociskające szczotki jak szczotka się "zetrze" dotykają do komutatora i rozrusznik idzie na spacerek lepiej wymienić szczotki mniejszy koszt 210tys km musiałem zrobić alternator ale zastrzegam - wiosna lato zima jeżdżę na światłach miała prawo wkład 135zł robocizna własna Spalanie super trasa do 120km 4,2litra do 140km5l/100km powyżej do 170 (mój max to 192 na Autobahnie) 6literków tym małym silniczkiem pomimo, że w papierach 165km max, po mieście Trójmiasto - więcej stoisz niż jedziesz nie przekroczył nigdy 6litrów wymieniałem parę halogenów i w tablicy małe żaróweczki super auto. Jak jedziesz powyżej 3-4tys obrotów dłużej to pozwól na wolnych obrotach przez 30 sek. pochodzić mu się aby turbo wystygło bo to siada u ludzi, którzy tej zasady nie przestrzegają to czytałem na niemieckich stronach i jest prawdą. Po uruchomieniu na zimnym nie dawaj ostro gazu aby trochę się nagrzał słychać inną pracę klawiatury. Po 2 km jadę ostrzej. Silnik według mechaników znających go bardzo chwalą do 800tys km. W zimie zasłaniam gumową wycieraczką chłodnicę 3/4 i szybko jest wewnątrz cieplutko. Na trasę zdejmuję ją. Miłego używania. Pozdrowienia.

Napisano

> Super autko kupiłem 145km z firmy servicowany, a więc nie kręcony

> licznik rozrząd 150tys. km następny 120 na tym wydaje mi się, że

> nie warto oszczędzać, a więc nie kręcony licznik olej co - 15tys

> km "kto smaruje ten jedzie" płyn hamulcowy co 2 lata

> (higroskopia - i różne warunki pracy) ,w każdym aucie klima się

> ulatnia przez gumy jak używasz często do 25%rocznie tak podają

> książki i na kursach w reichu tak, że jak zacznie słabiej

> chłodzić lub nie włączać się to doładować. Przy 190tys. km

> poszedł rozrusznik to jest japoński i ma jedną wadę, jak siada

> to momentalnie wymień szczotki, koszt szczotek 35zł jak słyszysz

> iż raz zaskakuje raz nie to pali się komutator. blaszki

> dociskające szczotki jak szczotka się "zetrze" dotykają do

> komutatora i rozrusznik idzie na spacerek lepiej wymienić

> szczotki mniejszy koszt 210tys km musiałem zrobić alternator ale

> zastrzegam - wiosna lato zima jeżdżę na światłach miała prawo

> wkład 135zł robocizna własna Spalanie super trasa do 120km

> 4,2litra do 140km5l/100km powyżej do 170 (mój max to 192 na

> Autobahnie) 6literków tym małym silniczkiem pomimo, że w

> papierach 165km max, po mieście Trójmiasto - więcej stoisz niż

> jedziesz nie przekroczył nigdy 6litrów wymieniałem parę

> halogenów i w tablicy małe żaróweczki super auto. Jak jedziesz

> powyżej 3-4tys obrotów dłużej to pozwól na wolnych obrotach

> przez 30 sek. pochodzić mu się aby turbo wystygło bo to siada u

> ludzi, którzy tej zasady nie przestrzegają to czytałem na

> niemieckich stronach i jest prawdą. Po uruchomieniu na zimnym

> nie dawaj ostro gazu aby trochę się nagrzał słychać inną pracę

> klawiatury. Po 2 km jadę ostrzej. Silnik według mechaników

> znających go bardzo chwalą do 800tys km. W zimie zasłaniam

> gumową wycieraczką chłodnicę 3/4 i szybko jest wewnątrz

> cieplutko. Na trasę zdejmuję ją. Miłego używania. Pozdrowienia.

A czy wszystkie jednostki 1.7dti(isuzu) sa składane w Tychach?

Nie znam sie,ale na forum wyczystałem,ze składane w Tychach maja niepohlebne opinie,moznaby wiec wydedukowac iz sa sklądnete taz w innych miejscach-gdzie?

Napisano

> A czy wszystkie jednostki 1.7dti(isuzu) sa składane w Tychach?

> Nie znam sie,ale na forum wyczystałem,ze składane w Tychach maja

> niepohlebne opinie,moznaby wiec wydedukowac iz sa sklądnete taz

> w innych miejscach-gdzie?

Mój był w Bochum składany na niemieckich stronach są troszeczkę niepochlebne opinie na autka składane w Tychach. Przykro ale coś w tym jest. Ale jak trafi się na auto składane w tzw. poniedziałek to każde czy BMW czy Audi czy merc..... itd potrafi robić cuda

Napisano

> Mój był w Bochum składany na niemieckich stronach są troszeczkę

> niepochlebne opinie na autka składane w Tychach. Przykro ale coś

> w tym jest. Ale jak trafi się na auto składane w tzw.

> poniedziałek to każde czy BMW czy Audi czy merc..... itd potrafi

> robić cuda

A jak to łatwo sprawdzić gzie był skaładany ?

Napisano

Co tu więcej powiedzieć.Ekonomicznie patrzac na spalanie super, dynamiki miom zdaniem mu nie brakuje (turbinka + intercooler). Ja jeżdże głównie po mieście, czasami trasa staram się jeździć do 140 wtedy ma około 3 tysia obroty z lekkim hakiem. Rozrusznik daje lekkie pomruki ( 138 tysia przebieg) trzeba działać.Olej 10W40 Mobil. Rozrząd wymieniłem jak kupiłem , autko przyjechało z Francji (127 tysia). Skąd silnik nie wiem autko składane w Niemczech. Przed zakupem z tego co udało mi się zasłyszeć i ustalić chyba na tamte roczniki najlepszy silnik w dieslu w oplu.

Napisano

Witam

Mam ten samochodzik z tym silnikiem już 2,5 roku oprócz wymiany oleju, klocków hamulcowych nic nie robiłem.

Auto składane w Niemczech (można to sprawdzić po numerach WIN)

- licznik 100 tys km

- olej Mobil 0W50 Super syntetyk wymiana co 10 - 15 tys lub jak wyświetli się inspekcja grinser006.gif

- pasek rozrządu wymienił poprzednik przy 70 tys (w ASO zapomnieli mu powiedzieć przed wymiana ze się wymienia przy 150 tys)

- poprzednik naprawiał tez Alternator z wspomaganiem (jest to połączone jakoś w całość - nie znam się czy tam jest pompa czy coś)

Co do silnika:

- spalanie w trasie osobiście miałem przy spokojnej jeździe 4,5 litra w mieście 6 litrów.

- Dynamika no cóż nie jest to demon mocy ale na spokojnie da się jeździć ale trzeba pamiętać o tzw Turbo dziurze

- dolewki oleju - nie istnieją od wymiany do wymiany

- turbina - dać jej ostygnąć te 30-50 sek i będzie długo działać.

To chyba tyle

Napisano

> Witam

> Mam ten samochodzik z tym silnikiem już 2,5 roku oprócz wymiany

> oleju, klocków hamulcowych nic nie robiłem.

> Auto składane w Niemczech (można to sprawdzić po numerach WIN)

> - licznik 100 tys km

> - olej Mobil 0W50 Super syntetyk wymiana co 10 - 15 tys lub jak

> wyświetli się inspekcja

> - pasek rozrządu wymienił poprzednik przy 70 tys (w ASO zapomnieli mu

> powiedzieć przed wymiana ze się wymienia przy 150 tys)

> - poprzednik naprawiał tez Alternator z wspomaganiem (jest to

> połączone jakoś w całość - nie znam się czy tam jest pompa czy

> coś)

> Co do silnika:

> - spalanie w trasie osobiście miałem przy spokojnej jeździe 4,5 litra

> w mieście 6 litrów.

> - Dynamika no cóż nie jest to demon mocy ale na spokojnie da się

> jeździć ale trzeba pamiętać o tzw Turbo dziurze

> - dolewki oleju - nie istnieją od wymiany do wymiany

> - turbina - dać jej ostygnąć te 30-50 sek i będzie długo działać.

> To chyba tyle

A jakie numery WIN kolejno przypisane sa do silników, składanych w danej fabryce?

dzieki zlosnik.gif

Napisano

Z VIN widać tylko skąd pochodzi samochód a nie silnik. Ale jestem prawie w 100 % przekonany że 1,7 z tego okresu pochodzą wyłącznie z Tych.

Pzdr

Dawid

Napisano

A Panoofie, mam pytanie, jak z kulturą pracy? Tez czuc go na kierownicy jak w starym isuzu? Kabina tez sie trzęsie? Jak wypada z wyprzedzaniem ciezarowki przy predkosci startowej 110km/h?

hmm.gif Zastanawiam sie co mialo na celu obnizenie mocy w tym modelu.... chyba tylko ekologia, dziwne bo moment obr zostawili podobny do starego. Mysle ze jezeli maxymalny moment jest tak nisko i moc nie zawysoka, to jednak jest to auto na długie przebiegi i oszczedne, nie trzeba go tak wkręcać jak starego ktory max moment mial przy ok 2400obr.

Mam jeszcze jedno pytanko, jakie są jego max obroty i do ilu jeszcze ciągnie?

Napisano

Ja niestety nie mam porownania do starego ISUZU z astry F, bo astra G 1.7 DTi jest moja pierwsza fura. Mam go od czerwca 06, wymiana do tej pory filtrow, oleju (Mobil 10W40), mialem jedna usterke do tej pory tj wymiana uszczelki we wtrysku i takich dwoch gumowych nakladek co sa "na silniku" a przez nie przechodza przewody paliwowe (nie wiem jak to sie zwie smile.gif, czesci orginalne z robocizna 200 zeta.

Jestem zadowolony z fury (chociaz nurtuje mnie jedna rzecz w niej o ktorej napisze zaniedlugo smile.gif ma niezly zapas mocy i te 75 kucyków to wcale nie jest malo. Nalezy pamietac o zelaznych zasadach kazdego posiadacza dieselka z turbinka czyli: nie deptac gazu dopoki sie silnik nie nagrzeje (czyli jakies 10 min jazdy), po dluzszej trasie odczekac z minute na postoju zeby turbo sie schlodzilo, po nagrzaniu silnika nie jezdzic na niskich obrotach (ja tak robilem w celach oszczednosciowych i dlatego mialem przeciek paliwa z wtryskow) dlatego ja nie schodze ponizej 1900/2000 tys. obrotow

Napisano

W instrukcji max obroty przy pracy stałej jest podane 5200, ale ja nie wyobrażam sobie jazdy na takich obrotach.Przy 130km/h na 5 biegu ma 3000 obr, a następne 10 km/h dochodzi co mniej więcej 250 obr ( 140km/h - 3250 obr i tak dalej). A jeżeli chodzi o wyprzedzanie np. przy 110 km/h, to jest przyjemność, dodajesz gazu i jedzie, nie myślisz o redukcji itp. po prostu dzida.A przy tym jest to jakieś 2500 obr czyli w pułapie ekonomicznej jazdy. Na kierownicy drgań nie odczuwam ( miałem wcześniej 106 w dieslu to tam łupała konkret),a na budzie czuć czasami ale głównie jak chcesz jechać dosyć wolno na dość wysokim biegu i jak przy jeszcze dość niskiej prędkości obrotowej zmieniasz bieg na wyższy to zanim wejdzie na obroty potrafi coś tam podrżeć. Ale tak się dzieje chyba we wszystkich autach.

Napisano

tak mi sie jeszcze przypomnialo, irytuje mnie jedna rzecz w samochodzie, a konkretnie trzeszczenie plastików np z radia, lub z tylnej bocznej szyby (przynajmniej wydaje mi sie ze to szyba:), pozatym jesli jezdze po wybojach to delikatnie skrzypi mi cos w fotelu kierowcy na wysokości nerek (podobno czesta przypadlosc w astrach) oraz taki odglos jakby z drzwi zawiasy stukaly (wtedy mam wrazenie ze drzwi nie domknalem smile.gif

ma ktos podobne przypadlosci?? smile.gif

Napisano

to już niezależnie od silnika jaki jest w astrze skrzypanki zawsze się zdarzają, mi skrzypała szyba w drzwiach przy kierowcy szczególnie jak były upały, teraz skrzypi jak są mroży od strony pasażera, niezmiennie cały panel na środku deski z radiem, pokrętłami ogrzewania i klimą i od czasu do czasu gdzieś za ścianką schowka raz jakby od poduszki , raz jakby od filtra przeciwpyłkowego, kto za tym nadąży

Napisano
  • Autor

> A czy wszystkie jednostki 1.7dti(isuzu) sa składane w Tychach?

> Nie znam sie,ale na forum wyczystałem,ze składane w Tychach maja

> niepohlebne opinie,moznaby wiec wydedukowac iz sa sklądnete taz

> w innych miejscach-gdzie?

Wszystkie silniki 1.7DTI ,DI , CDTI (Y17DT,Z17DTH itp.) są składane w Tychach od samego początku czyli 1998r. W Japoni składaja tylko do ciężarówek itp. i do Vectry,Signum,Saab super silnik V6 3.0 CDTI.

Napisano
  • Autor

> A jak to łatwo sprawdzić gzie był skaładany ?

Obecnie Opel GM ma kilka fabów w EUR.Mniej więcej wygląda to tak:

Astra G,H - w Niemczech (2 fabryki) i Belgi + obecnie Gliwice

Corsa C,D,Combo - w Hiszpani

Agila - wiadomo Gliwice

Vectra C,Signum - w Niemczech i Belgi wspólnie z Saabem wersje

Zafira - stara w Niemczech a najnowsza Gliwice

Napisano
  • Autor

> A Panoofie, mam pytanie, jak z kulturą pracy? Tez czuc go na

> kierownicy jak w starym isuzu? Kabina tez sie trzęsie? Jak

> wypada z wyprzedzaniem ciezarowki przy predkosci startowej

> 110km/h?

> Zastanawiam sie co mialo na celu obnizenie mocy w tym modelu....

> chyba tylko ekologia, dziwne bo moment obr zostawili podobny do

> starego. Mysle ze jezeli maxymalny moment jest tak nisko i moc

> nie zawysoka, to jednak jest to auto na długie przebiegi i

> oszczedne, nie trzeba go tak wkręcać jak starego ktory max

> moment mial przy ok 2400obr.

> Mam jeszcze jedno pytanko, jakie są jego max obroty i do ilu jeszcze

> ciągnie?

Y17DT to całkiem inna konstrukcja od X17DTL i nie ma prawie nic wspólnego od poprzednika. Projekt jest głównie Japoński ale robiony wspólnie w centrum konstrukcyjnym Niemcy. Podstawowe różnice to obecny standard ekologoiczny itp. :

- 16V wiadomo co to

- bezpośredni wtrysk a obecnie CommonRail i nawet wersje 120KM

- recylkulacja spalin

- filtr cząstek stałych obecnie

- turbo z kierownicą + intercooler

- dużo aluminiu i plastiku oprucz bloku

Napisano

> Y17DT to całkiem inna konstrukcja od X17DTL i nie ma prawie nic

> wspólnego od poprzednika. Projekt jest głównie Japoński ale

> robiony wspólnie w centrum konstrukcyjnym Niemcy. Podstawowe

> różnice to obecny standard ekologoiczny itp. :

> - 16V wiadomo co to

> - bezpośredni wtrysk a obecnie CommonRail i nawet wersje 120KM

> - recylkulacja spalin

> - filtr cząstek stałych obecnie

> - turbo z kierownicą + intercooler

> - dużo aluminiu i plastiku oprucz bloku

Czy kupujac Astre z 2000 roku 1.7dti,jest 100% ze silnik jest ISUZU i 16zaworowy?

dziekuje

Napisano

jesli w papierach pisze ze Y17DT to jest to 1.7 DTI 75 KM ISUZU

Napisano

Ja byłem posiadaczem takiego autka z takim silnikiem. Zrobiłem nim 50 000 km (od 7 do prawie 60 tys) przez 3 lata i furka od strony technicznej spisywała się b.dobrze, przez ten okres tylko olej wymieniałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.