Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ten padalec znowu się zepsuł...

Featured Replies

Napisano

W sobotę wczesnym rankiem zapakowałem się z całym ekwipunkiem do latania na weekendowy wyjazd i wyruszylem w drogę, mając w planach jeszcze zaokrętowanie kolegi. Ujechałem ok. 1.5 km i kiedy zacząłem hamować przed światłami, zobaczyłem choinkę z lampek kontrolnych na tablicy wskaźników a silnik zgasł i to na dobre. Nie dał się uruchomić, więc musiałem wepchnąć samochód na chodnik.

W tym miejscu zamieszczę mały cytat z mojej prywatnej korespondencji do roziego z początku maja, ale mam nadzieję, że adresat się nie obrazi:

> U mnie jesienią pojawiło się niepokojące zjawisko: przy

> wciśnięciu hamulca mrugała niekiedy kontrolka

> poduszki powietrznej. Ostatnio zjawisko to

> zniknęło, ustępując miejsca innemu, równie

> niepokojącemu: niekiedy, chyba przy pierwszym po

> włączeniu silnika wciśnięciu hamulca(?), włączają

> mi się na chwilę różne kontrolki a wskazania

> obrotomierza spadają do zera.

Sądzę, że to, czego doświadczyłem w sobotę jest mocno związane z powyższymi efektami.

Przyjrzałem się bezpiecznikom i przekaźnikom z obu skrzynek bezpiecznikowych, ale bez żadnych rezultatów. Podejrzane obwody to "body computer", sterownik wtrysku, zestaw wskaźników, sterownik poduszek powietrznych i sterownik ABS-u.

Objawy u roziego były podobne i pomogła wymiana zestawu wskaźników, zupełnie zresztą nie rozumiem, dlaczego. Czy ktoś jeszcze zetknął się z podobnymi objawami?

Czy sądzicie, że powinienem się udać do serwisu fiata, czy też do specjalizowanego serwisu, zajmującego się elektroniką samochodową? Czy ktoś mógłby polecić dobry taki serwis w Warszawie? Dodam, że jesienią, gdy podczas hamowania zaczęła mi mrugać kontrolka poduszek, odwiedziłem warszawski Carserwis, ale jedynym trwałym efektem tej wizyty było odchudzenie mojego portfela.

Napisano
  • Autor

Padalec się naprawił sam. A było to tak:

Zrobiłem "prawdziwy test" i wymontowałem zestaw wskaźników, pomny perypetii roziego. Test dał wynik negatywny, więc poprosiłem kolegę o podholowanie. Podczas holu kilka razy próbowałem uruchomić silnik, używając rozrusznika i w którymś momencie zapaliły się kontrolki. Kontrolki zapalały się i gasły w zależności od tego, jak poruszałem kluczykiem. W końcu za którymś razem silnik zapalił. Potem jeszcze kilkanaście razy próbowałem go zapalić i w większości przypadków udawało się to. Nie wiem, na ile trwała jest ta poprawa, ale w gronie podejrzanych znalazły się dodatkowo stacyjka i immobiliser.

Napisano

> Padalec się naprawił sam. A było to tak:

> Zrobiłem "prawdziwy test" i wymontowałem zestaw wskaźników, pomny

> perypetii roziego. Test dał wynik negatywny, więc poprosiłem

> kolegę o podholowanie. Podczas holu kilka razy próbowałem

> uruchomić silnik, używając rozrusznika i w którymś momencie

> zapaliły się kontrolki. Kontrolki zapalały się i gasły w

> zależności od tego, jak poruszałem kluczykiem. W końcu za

> którymś razem silnik zapalił. Potem jeszcze kilkanaście razy

> próbowałem go zapalić i w większości przypadków udawało się to.

> Nie wiem, na ile trwała jest ta poprawa, ale w gronie

> podejrzanych znalazły się dodatkowo stacyjka i immobiliser.

stawiam na stacyjke - dokładnie takie zachwanie było w polówce od taty - zanim ją zaciągnąłem Puntem trophy.gif

do ASO VW grinser006.gif.

kostka nie stykała - ponoć seryjna wada VW -wymienili wkład

i za 80 zł i wszystko działa do tej pory.

Napisano
  • Autor

> stawiam na stacyjke - dokładnie takie zachwanie było w polówce od

> taty - zanim ją zaciągnąłem Puntem

> do ASO VW .

> kostka nie stykała - ponoć seryjna wada VW -wymienili wkład

> i za 80 zł i wszystko działa do tej pory.

Zgadza się. Aktualnie stacyjka jest główną podejrzaną. Tylko nie wiem, jaki może ona mieć związek z włącznikiem hamulca... Bo "czynnikiem sprawczym", zarówno przez ostatnich kilka miesięcy, jak i w sobotę, ewidentnie było naciśnięcie hamulca.

Muszę chyba ponownie pogrzebać w schematach.

Napisano

> Muszę chyba ponownie pogrzebać w schematach.

sporo obwodow zasilanych jest "po stacyjce" i tam jest przynajmniej kilka roznych wyjsc ok.gif

Ps. Dokladnie z wyjsciem INT stacyjki ok.gif

Napisano
  • Autor

> sporo obwodow zasilanych jest "po stacyjce" i tam jest przynajmniej

> kilka roznych wyjsc

> Ps. Dokladnie z wyjsciem INT stacyjki

Tak na pierwszy rzut oka przyczyna może leżeć gdzieś w okolicy bezpiecznika F32. Np. zabrudzony/zaśniedziały styk w stacyjce może powodować spadek napięcia na "body computerze". A co ten później wymyśli to już nikt nie wie :->

Napisano

A sprawdź jeszcze, czy masz dobrze masę w komorze silnika przykręconą (i czy nie jest zaśniedziała) - czasami taka pierdoła może człowiekowi życie "umilić" sick.gif - powodzenia ok.gif

Napisano

tak to jest z tymi nowymi cyfrowymi instalacjami elektrycznymi made by Fiat... crazy.gif

a na serio to ja bym proponowal wysmarowac z rozim pismo do Fiata w tej sprawie + DW wloski Fiat no i niestety zlozyc wizyte w ASO. Watpue by jakis elektryk sie tym zajal a taki co sie zna wiezmie wiecej niz w serwisie Fiata, ale to moje zdanie:)

Napisano

> Zgadza się. Aktualnie stacyjka jest główną podejrzaną. Tylko nie

> wiem, jaki może ona mieć związek z włącznikiem hamulca... Bo

> "czynnikiem sprawczym", zarówno przez ostatnich kilka miesięcy,

> jak i w sobotę, ewidentnie było naciśnięcie hamulca.

> Muszę chyba ponownie pogrzebać w schematach.

pamietaj ze w tych puntach i nie tylko nowej generacji jest siakas nowego typu instalacja elektryczna...

Napisano

> pamietaj ze w tych puntach i nie tylko nowej generacji jest siakas

> nowego typu instalacja elektryczna...

normalna instalcja, tylko jest siec CAN, nie ma sie specjalnie czym podniecac zlosnik.gif

Napisano

> normalna instalcja, tylko jest siec CAN, nie ma sie specjalnie czym

> podniecac

nie tak znowu normalna - ja ci się w poldasie czy malaczu kabelek rozłączył - to nie miałeś np. prawego tylnego stopu grinser006.gif.

a w P2 nie działają ci np. kierunkowskazy, długie i halogeny hehe.gif, ale za to awaryjne działają -

miałem takiego efekta

Napisano

> nie tak znowu normalna - ja ci się w poldasie czy malaczu kabelek

> rozłączył - to nie miałeś np. prawego tylnego stopu .

> a w P2 nie działają ci np. kierunkowskazy, długie i halogeny , ale

> za to awaryjne działają -

> miałem takiego efekta

no tak zlosnik.gif zalezy co sie rozepnie zlosnik.gif

Napisano

> no tak zalezy co sie rozepnie

ponoć jeden kabelek był przerwany confused.gif,

sam już nie pamiętam co mi wtedy nie działało - dużo tego było, chłopaki w ASo 8 godzin mieszały - kompy nowe podpinały grinser006.gif i nic, aż jaki fachman elektryk (może bardziej elektronik) poszukał po kablach i po miejscach gdzie alarm był podpięty - gdzie sa przecięcia przewodów i znalazł.

Napisano

> no tak zalezy co sie rozepnie

ponoć jeden kabelek był przerwany confused.gif,

sam już nie pamiętam co mi wtedy nie działało - dużo tego było, chłopaki w ASo 8 godzin mieszały - kompy nowe podpinały grinser006.gif i nic, aż jaki fachman elektryk (może bardziej elektronik) poszukał po kablach i po miejscach gdzie alarm był podpięty - gdzie sa przecięcia przewodów i znalazł.

Napisano

wiesz, wszystko zalezy gdzie Ci sie posypie, jak gdzies pomiedzy skrzynka bezpiecznikow a urzadzeniem zasilajacym, to moze pasc kilka, jak gdzies za jakims waznym urzadzeniem, np. czujnik temperatury za centralka wtrysku, to bedzie szwawnkowac silnik, a jak cos w CAN lub przy body, to zdechnie wszystko zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.