Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Proszę o porady - chcę kupić fiestę

Featured Replies

Napisano

Jestem z sąsiedniego kącika ale mam pytanko ponieważ chcę kupić drugi samochód. Mam na oku forda fiestę z silnikiem 1.1, chciałbym się dowiedzieć jakie są typowe usterki tego autka i ile pala te silniki benzyny. Samochód jest z 1991 roku, byłby on drugim autkiem w rodzinie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

powiem krotko - daruj sobie. lepiej juz kup druga astre. fofi spali tyle samo co silnik c16nz w astrze.

Napisano

> Jestem z sąsiedniego kącika ale mam pytanko ponieważ chcę kupić drugi

> samochód. Mam na oku forda fiestę z silnikiem 1.1, chciałbym się

> dowiedzieć jakie są typowe usterki tego autka i ile pala te

> silniki benzyny. Samochód jest z 1991 roku, byłby on drugim

> autkiem w rodzinie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

1.1 na wtrysku czy gaźnik? sadzac po roczniku to drugie ale roznie z tym bywa.

realne spalanie 1.1/1.3 (bo to praktycznie to samo) w trasie to 5-6l w zaleznosci od predkosci, chociaz da sie pewnie i zejsc ponizej 5. miasto to w lecie od 6,5 do 7,5-8 przy ciezkiej nodze. zima zazwyczaj blizej tych drugich wartosci, zwlaszcza na krotkich trasach.

w przypadku silnika na wtrysku najczesciej problemy sprawiaja silniczek krokowy i czujnik polozenia przepustnicy (pod tym wzgledem gaznik ma przewage - ale on sam tez nie nalezy do bezobslugowych wink.gif ). a sam silnik to teoretycznie trwała konstrukcja (łancuszek rozrzadu, wałek rozrzadku w bloku) z tym ze wiekszosc fiest zwlaszcza z poczatkowych rocznikow jest juz mocno wysluzona i silniki zblizaja sie do remontu (dlatego lepiej dobrze sprawdzic przed kupnem). i nie dziwic sie ze silnik klekocze jak diesel, ten typ tak ma wink.gif ale im lepszy stan silnika tym klekot mniej slyszalny (oczywscie regulacja zaworow tez ma na to wplyw).

poza tym stala bolaczka fiest to zacierajacy sie krzyzak w kolumnie kierowniczej. reszta to juz zalezy od stanu auta i przebiegu. w zawieszeniu standardowo elementy gumowe wahaczy i tylnej belki (czesci raczej tanie). rdza dopada fiesty przy wlewie paliwa, na tylnych nadkolach, pod uszczelkami w drzwiach, pod uszczelka tylnej szyby i przy wycieraczce. czasami niestety i atakuje podłoge co trzeba koniecznie sprawdzic na kanale.

jak cos jeszcze chcesz wiedziec to pisz. ok.gif

Napisano

> powiem krotko - daruj sobie. lepiej juz kup druga astre. fofi spali

> tyle samo co silnik c16nz w astrze.

to sa wlasnie uroki slabych silnikow - zeby poruszac sie dynamicznie trzeba go troche "deptac" a wtedy spalanie skacze w gore. jednak majac ciezka noge i przy takim 1.6, to ten spali raczej duzo wiecej paliwa. takze zalezy jak kto jezdzi.

Napisano

ja mam jakies 3 miesiące fieste z 93 rocznika, gaźnik i pojemnosc 1.1, przejechane 6 tysiecy,obecny stan licznika 123 tys. i jak narazie musialem dolac pol litra oleju bo troche ucieklo, i to wszystko,poza tym dosc ciezko sie jeździ na zimnym silniku ale w miare szybko sie nagrzewa..spalanie przy spokojnej i ekonomicznej jeździe ksztaltuje sie w miescie na poziomie 6.5 maks i 5.7 min natomiast w trasie jakis litr, moze 1.3 litra mniej...

ogolnie nie narzekam jako ze nabyłem auto za 3 tysiaczki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.