Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zielony liść dla kierowców - idzie nowe

Featured Replies

Napisano

"Życie Warszawy" podaje, rząd przygotowuje przepisy, które mają dyscyplinować początkujących kierowców: przez pierwsze dwa lata będą musieli jeździć wolniej i ściśle przestrzegać przepisów.

Sam egzamin na prawo jazdy bardzo się nie zmieni. Ale i tak zdających czeka dodatkowa jazda w terenie niezabudowanym, obowiązkowe testy psychologiczne i egzamin teoretyczny na żywo.

- Będzie on znacznie prostszy od dotychczasowego - twierdzi Tomasz Piętka z Krajowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. - Zdający, oglądając sytuację na filmie, będzie musiał w ciągu 10 sekund zdecydować, kto ma pierwszeństwo - mówi.

Ale prawdziwa rewolucja czeka młodych kierowców dopiero po dostaniu prawa jazdy. Na początek będą musieli nakleić na szybę samochodu zapomniany już zielony listek. Planowane jest też dodatkowe przeszkolenie. Najpóźniej do siódmego miesiąca od zdobycia prawa jazdy kierowca będzie musiał zgłosić się na specjalny kurs organizowany przez wojewódzki ośrodek ruchu drogowego. Zostanie tam przeszkolony z jazdy na płycie poślizgowej, zderzy się też z dużą prędkością z tekturową ścianą. Dodatkowe ćwiczenia mają trwać trzy godziny i kosztować 100 zł.

- Wszystko po to, by uświadomić niedoświadczonym kierowcom, jakie zagrożenia na nich czyhają. Chcemy ich też trochę przestraszyć. To właśnie w siódmym miesiącu od zdobycia prawa jazdy kierowcy zaczynają wierzyć, że są mistrzami kierownicy - mówi dziennikowi Tomasz Piętka.

jakiś tekst

Napisano

Co do zielonego liscia,osobiście jestem ZA. Chociaz jak kazdy medal ma to dwie strony. Dla ludzi myślących napewno będzie to informacja, żeby takiego kierowce z liściem na szybkie traktować nalezy z wieksza dozą ograniczonego zaufania. Poza tym zawsze moz na podarować takiej osobie więcej cierpliwości na drodze smile.gif Zgadza się zgadza, jeżdżąludzie bez zielonych listków, a tez trzeba mieć do nich duzo cierpliwości grinser006.gif

Jest też druga strona medalu. Jak ktoś zobaczy zielony listek, z założenia kierowca będzie "zielony". A więc mozna go ścignąć przed skrzyzowaniem na przykład, a to wyskoczyć przed nim, a czasami zazartować i postresować. Tak jak niektórzy robią to teraz widząc pojazd z literką "L".

Pewnie instruktorzy jazdy podzielą tutaj moja opinię smile.gif

Napisano

tylko ciekawe co w sytuacji gdy młody kierowca jedzie nie swoim autem. Ma nakleić listek na czas prowadzenia przez siebie auta??

Napisano
  • Autor

Przepisy w przygotowaniu. Trzeba czekać, może jakiś zapis będzie.

Ciekawe jak ubezpieczyciele dostosują sie do nowych przepisów? Zwyżki dla młodych kierowców już są. Czyżby kolejne?

Napisano

nie przejmuj się tymi zamysłami - istnieją juz pare ladnych lat. po prostu co jakis czas sie piśmiakowi jakiemus przypomni to o tym napisze. śledzę sytuacje i chyba juz 3ci rok probują z tym wejsc. ale ścigania UBków, SBków itp jest chwilowo wazniejsze niz sprawy kraju...

Napisano

Z przodu lisc, z tylu lisc a w srodku ................. glab biglaugh.gif

Tak sie kiedys mowilo.

Jezdzenie z tymi lisciami do przyjemnosci z pewnoscia nalezec nie bedzie.

Napisano

CO do listka jestem w sumie za ok.gif,ale niezupełnie bo uważam ,że to powinno być w gestii kierowcy np moja serce.gif zrobiła prawko miecha temu,nakleiliśmy oczywiście listka na szybkę bo jeździ narazie jak to osoba po kursie (profanacja samochodu który dostała- cooper s zlosnik.gif), ale uważamy ,że tak jest bezpieczniej!Ja osobiście nie nakleiłbym sobie listka(i tego nie uczyniłem devil.gif) ale ja autem sprawnie jeździłem od 13 roku życia smile.gif

Co do płyty to również ok.gif tylko kto za to będzie płacił, bo jak teraz widzę jak kursantów nie stać na dokształt 5 godz(w niektórych przypadkach wkazane 50) tylko dokupują po jednej i dalej nie zdają egzaminów to...

Napisano

A gdzie kolega nabył taki listeczek cfaniaczek.gif Bo moja mulher.gif również hula od miesiąca dopiero i tez jej chciałem coś takiego sprawić.

Napisano

A po co czepiac się detali??? O główna idee chodzi.

Napisano

> A gdzie kolega nabył taki listeczek Bo moja również hula od

> miesiąca dopiero i tez jej chciałem coś takiego sprawić.

Od kolegi co ma OSK dostałem zeby.GIF

poza tym kolega wyżej dał link zlosnik.gif

Napisano

> prawie cały las.....

O wow !!!!! Dzięki .....!!!!!! food.gif

Napisano

> poza tym kolega wyżej dał link

Tiaaaa grinser006.gif czad grinser006.gif

Napisano

> Z przodu lisc, z tylu lisc a w srodku ................. glab

> Tak sie kiedys mowilo.

> Jezdzenie z tymi lisciami do przyjemnosci z pewnoscia nalezec nie

> bedzie.

A ja sobie taki listek nakleje, jak juz bedzie obowiazek. I mam dziwne przeczucie, ze stanie sie to tez modne wsrod starych kierowcow grinser006.gif. Z tym sie bedzie o wiele lepiej jezdzilo po miescie biglaugh.gif.

Napisano

> Jezdzenie z tymi lisciami do przyjemnosci z pewnoscia nalezec nie

> bedzie.

Myślisz, że wpłynie to na osiągi auta grinser006.gif???

Napisano

> "Życie Warszawy" podaje, rząd przygotowuje przepisy, które mają

> dyscyplinować początkujących kierowców: przez pierwsze dwa lata

> będą musieli jeździć wolniej i ściśle przestrzegać przepisów.

no, ja jak mam 7 rok prawko to juz nie musze scisle przestrzegac przepisow zeby.GIF

fajny dziennikarz ok.gif

> Sam egzamin na prawo jazdy bardzo się nie zmieni. Ale i tak zdających

> czeka dodatkowa jazda w terenie niezabudowanym, obowiązkowe

> testy psychologiczne i egzamin teoretyczny na żywo.

> - Będzie on znacznie prostszy od dotychczasowego - twierdzi Tomasz

> Piętka z Krajowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. -

> Zdający, oglądając sytuację na filmie, będzie musiał w ciągu 10

> sekund zdecydować, kto ma pierwszeństwo - mówi.

to mi sie podoba, o ile nie powybieraja jakichs chorych miejsc.. sa takie ze naprawde idzie sie pogubic smile.gif ale to zwykle wina zlego oznakowania

> Ale prawdziwa rewolucja czeka młodych kierowców dopiero po dostaniu

> prawa jazdy. Na początek będą musieli nakleić na szybę samochodu

> zapomniany już zielony listek. Planowane jest też dodatkowe

> przeszkolenie. Najpóźniej do siódmego miesiąca od zdobycia prawa

> jazdy kierowca będzie musiał zgłosić się na specjalny kurs

> organizowany przez wojewódzki ośrodek ruchu drogowego. Zostanie

> tam przeszkolony z jazdy na płycie poślizgowej, zderzy się też z

> dużą prędkością z tekturową ścianą. Dodatkowe ćwiczenia mają

> trwać trzy godziny i kosztować 100 zł.

o, fajnie.. a mozna bedzie isc na cos takiego 'z ulicy'? hmm.gif

chetnie bym skorzystal..

u nas trzy lata temu jak poszedlem na kurs jazdy (jezdzilismy na trolejkach z tylu) to prowadzacy cos wspominal, ze maja w planach taka plyte, ale problemem jest brak miejsca (porzebny spory plac - rozpedzenie, iles tam metrow na plyte plus miejsce na wyhamowanie) i brak kasy.

z ta tektura to tez ciekawa idea.. jak myslicie, ma to sens?

> - Wszystko po to, by uświadomić niedoświadczonym kierowcom, jakie

> zagrożenia na nich czyhają. Chcemy ich też trochę przestraszyć.

> To właśnie w siódmym miesiącu od zdobycia prawa jazdy kierowcy

> zaczynają wierzyć, że są mistrzami kierownicy - mówi dziennikowi

> Tomasz Piętka.

> jakiś tekst

no, tutaj troche racji jest..

ogolnie fajne pomysly.. ciekawe czy dadza rade to wprowadzic..

co do listkow - coraz czesciej widze takie na miescie. ludzie sami sobie montuja.. ale nie zauwazylem zeby samochody tak oznakowane specjalnie odbiegaly stylem jazdy od innych. fakt, ze widzialem takich raptem kilka.

pozdrawiam

fosfor

Napisano

> Myślisz, że wpłynie to na osiągi auta ???

Na osiagi raczej nie wplynie biglaugh.gif

Ma informowac o osiagnieciach hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano

> z ta tektura to tez ciekawa idea.. jak myslicie, ma to sens?

Na targach poznanskich byl symulator zderzenia samochodu z przeszkoda. Siadalo sie do czegos w rodzaju gokarta, ktory uderzal w zderzak z predkoscia okolo 50 km/h. "Przezycie" tego dawalo niesamowite uczucie. Uswiadamialo, ze jazda samochodem na zywo to nie jest to samo, co Need for Speed na kompie, i auto zachowuje sie zupelnie inaczej. Powinno to byc obowiazkowe na kursie.

Napisano

a ja mam pytanie co z kierowcami co zrobili prawo jazdy i nie jezdza?? znam ludzi co zrobili prawko dawno temu i od czasu kursu siedzieli za kolkiem moze z dwa razy ...balbym sie takiego za kolkiem bardziej niz tych zaraz po kursie i zdaniu prawka.

Napisano
  • Autor

> a ja mam pytanie co z kierowcami co zrobili prawo jazdy i nie

> jezdza?? znam ludzi co zrobili prawko dawno temu i od czasu

> kursu siedzieli za kolkiem moze z dwa razy ...balbym sie takiego

> za kolkiem bardziej niz tych zaraz po kursie i zdaniu prawka.

Jeżeli mają pow. 2 lat prawko to są traktowani jako "doświadczeni kierowcy".

Napisano

> Przepisy w przygotowaniu. Trzeba czekać, może jakiś zapis będzie.

> Ciekawe jak ubezpieczyciele dostosują sie do nowych przepisów? Zwyżki

> dla młodych kierowców już są. Czyżby kolejne?

ja bym te ich zwyżki zamienił na zwyżkę od stażu prawka a nie od wieku, mieli by większą kasę

Napisano

W skrócie:

"Z przodu liść ................ Z tyłu liść.............. W środku : głąb"

Swoją drogą kiedyś poruszany temat na AK i ja jestem jak najbardziej ZA ok.gif Powinno również obowiązywać i dotyczyć ludzi którzy za kółko wsiadają rzadko lub czują się w aucie niepewnie. To napewno dałoby chociaż trochę tolerancji ze strony innych użytkowników drogi i dawało im do myślenia że taki człowiek może zrobić nieprzewidziany manewr albo że jeszcze nie do końca opanował sztukę jazdy w kierunku który sobie obrał...

Napisano

> W skrócie:

> "Z przodu liść ................ Z tyłu liść.............. W środku :

> głąb"

> Swoją drogą kiedyś poruszany temat na AK i ja jestem jak najbardziej

> ZA Powinno również obowiązywać i dotyczyć ludzi którzy za kółko

> wsiadają rzadko lub czują się w aucie niepewnie. To napewno

> dałoby chociaż trochę tolerancji ze strony innych użytkowników

> drogi i dawało im do myślenia że taki człowiek może zrobić

> nieprzewidziany manewr albo że jeszcze nie do końca opanował

> sztukę jazdy w kierunku który sobie obrał...

w sumie nikt nie broni przyklejenia listka ... kazdy moze sobie przykleic , tylko czy ktos bedzie mial na tyle odwagi zeby pokazac ze "nieczuje sie pewnie za kolkiem " ?

>Jeżeli mają pow. 2 lat prawko to są traktowani >jako "doświadczeni kierowcy".

i to dla mnie jest paranoja wlasnie... i ze te listki duzo nie daja frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.