Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przerywał i zgasł.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dwa dni nie jeździłem autem, dziś odpalam, przejechałem trochę i przy dodawaniu gazu silnik zaczął przerywać. Dojechałem na miejsce, w drodze powrotnej wszystko było ok do pewnego momentu. Po krótki postoju probuje odpalić, a tu zonk. Silnik kręci, ale nie chce zapalić.

Sytuacja działa się pod domem więc zepchnąłem auto na parking i zostawiłem go tak. Po 30 minutach wracam... odpala jak gdyby nigdy nic.. przejechałem się kawałek i też teoretycznie wszystko jest ok.

Pytanie co to może być? pompa paliwa wysiada?

Znajomy mowil coś o kopułce, ale ją i palec zmieniałem w zeszłym roku.

Napisano

Kopulka na bank !!! mialem to 3 miesiace temu. Najlepiej kupic caly kopulke bo wymiana palca sie nieoplaca. tzn najlepiej jak kupisz cal kopulce z modulem zaplonowy wtedy odkrecasz 1 srobke w wymieniasz. Roboty na 10 minut zeby.GIF

Napisano

> Kopulka na bank !!! mialem to 3 miesiace temu. Najlepiej kupic caly

> kopulke bo wymiana palca sie nieoplaca. tzn najlepiej jak kupisz

> cal kopulce z modulem zaplonowy wtedy odkrecasz 1 srobke w

> wymieniasz. Roboty na 10 minut

Obawiam się, że nie wiesz o czym piszesz.. wink.gif

Napisano

> Dlaczego tak sadzisz ??

Najpierw: jaki masz silnik wink.gif C16NZ czy C16SE ?

Napisano

> Obawiam się, że nie wiesz o czym piszesz..

Kolega Essiu177, chyba myślał o czujniku Halla...

Napisano

> Najpierw: jaki masz silnik C16NZ czy C16SE ?

Z tego co wiem to C16NZ

Napisano

> Kolega Essiu177, chyba myślał o czujniku Halla...

To:

> Najlepiej kupic caly

> kopulke bo wymiana palca sie nieoplaca.

Sugeruje, że palec jest częścią kopułki.

To:

> jak kupisz

> cal kopulce z modulem zaplonowy

Że moduł również jest częścią kopułki.

Jeżeli ma C16NZ to bzdura, bo przecież sam wiesz, że to są odzielne części, które można wymieniać osobno i żadna nie jest częscią drugiej.

Jeżeli ma C16SE to też bzdura, bo tam nie ma kopułki - zapłon jest bezrozdzielaczowy wink.gif

W pierwszej chwili pomyślałem, że chodzi mu o cały aparat wink.gif

Pozdroofka

Napisano

No masz racje ze mozna to kupic osobno. Tylko ze ja w mojim przypadku wymienilem calosc kupilem za 40 euro calosc kopulke z modulem (moze myle nazwe) i nie wi ja to wyglada osobno a ja musialem odkrecic tylko jena srube (13) nastawic tak jak stary i podlonczyc kable i autko zaczelo normalnie pracowa.

Napisano

> To:

> Sugeruje, że palec jest częścią kopułki.

> To:

> Że moduł również jest częścią kopułki.

> Jeżeli ma C16NZ to bzdura, bo przecież sam wiesz, że to są odzielne

> części, które można wymieniać osobno i żadna nie jest częscią

> drugiej.

> Jeżeli ma C16SE to też bzdura, bo tam nie ma kopułki - zapłon jest

> bezrozdzielaczowy

> W pierwszej chwili pomyślałem, że chodzi mu o cały aparat

> Pozdroofka

Masz racje. Oba skojarzania mogły się nasunąć.

Napisano

> a ja musialem

> odkrecic tylko jena srube (13) nastawic tak jak stary

Czyli pierwsze skojarzenie miałem dobre: wymieniłeś cały aparat wink.gif

Myślę, że niepotrzebnie. Jeżeli rzeczywiście miałeś TAKIE SAME objawy jak kolega groobel to wystarczyłaby wymiana samego modułu (co sugeruję w drugim poście od góry wink.gif )

Napisano
  • Autor

A więc tak... po tamtej sobotniej przygodzie samochod troche postał, sprobowałem go odpalic i wszystko było ok. Pojezdzilem w sobote i w niedziele troche i w sumie o tamtym zapomnialem. Ale dzis znow sie coś spier!@#!@$@%

Objawy te same... jedynie co innego zauwazylem to to, ze odpalal bez gazu, a w momencie jego dodawania zaczal sie krztusic i gasł. Dodatkowo słychac było jakby lekkie strzały.

Jutro musze podjechac do mechanika bo tak dalej nie moze byc.

Co do kopułki i palca to były one wymieniane w zeszłym roku, razem z czujnikiem Halla, ktory też padł jakiś rok temu.

Objawy typowe dla modułu?

Silnik to C14NZ

Napisano

> Objawy typowe dla modułu?

> Silnik to C14NZ

Moduł jak pada to daje takie objawy: co jakiś czas silnik rzuca palenie aby po kilkunastominutowym postoju odpalić jak gbyby nigdy nic. W czasie jazdy przerywa aby za chwilę ciągnąć jak burza. Czasem odpali silnik, który chodzi jakby na nie wszystkie cylindry. Po zgaszeniu i odpaleniu ponownym chodzi jak nówka. Wszystko to dzieje się w krótkich lub dłuuuuuugich odstępach czasowych.

Można tak pisać i pisać ale i tak najlepszą metodą na przekonanie się czy to rzeczywiście moduł jest podmiana go na sprawny.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

lelek dokładnie jest tak jak piszesz mad.gif

Skonfrontuje to jeszcze z moim mechanikiem, ale juz rozgladam sie za ta cześcia. Jednak moglbys mi jeszcze napisac jak dokladnie ta czesc sie nazywa? Na allegro po wpisaniu modul astra pasujacych imho rzeczy niewiele znajduje.

Ewentualnie zna ktos koszt tego urządzenia?

Lepiej kupic nowke i miec spokoj czy mozna poszukać uzywki?

Napisano

Moduł zapłonowy zwany też wzmacniaczem zapłonu kosztuje ok 100-150zł nowy.

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanko - czy w C16NZ jest taki sam jak w C14NZ?

Napisano

Przed wymianą pokusiłbym się jeszcze o czyszczenie styków w aparacie zapłonowym. Wyjmij aparat zdejmij kopułkę i poczyść i podoginaj wsuwki podłączane do modułu zapłonowego , Oczyść moduł zapłonowy na styku gdzie jest przykręcany do aparatu zapłonowego i kondensator ( to cos co wygląda jak tranzystor z jedną nóżką) oczyść na styku z aparatem zapłonowym-to była przyczyna gaśnięcia mojego astrolota Jeszcze jeden ważny styk to miejsce w którym aparat styka się z głowicą-też warto przelecieć paperkiem cienkim papierkim ściernym kontakt głowicy z aparatem zapłonowym. Jeśli to nie pomoże można podmienić kondzior -kupisz go w każdym sklepie z motorami jak dobrze pamiętam to chyba 10nano-kształt ma troszku inny i trzeba go zamocować na zewnątrz aparatu bo w środek chyba nie wlezie. Jeśli to nie zatrybi wtedy obstawiam moduł. Ja miałem takie zachowanie . Podczas jazdy i gwałtownym przyspieszeniu następywało jedno szarpnięcie i silnik gasł.Myślałem że to pasek rozrządu podziekował za współpracę. Czasami po zgaszeniu już nie mogłem odpalić itd. Proponuje najpierw przeczyścić to co napisałem.Można zaoszczędzić pare ziarek. Wkońcu zmieniając na nowy moduł rozpinasz konektory ze starego i zapinasz na nowy wtedy robi się "styk" i auto działa. A stary moduł który niby jest uszkodzony jest tak naprawdę dobry tylko nie łączy na stykach i 100-ka jest bez sensu wywalona w błoto. Wystarczą ylko chęci.Pozdrawiam

Napisano

> Jeszcze jedno pytanko - czy w C16NZ jest taki sam jak w C14NZ?

Nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.