Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przednie halogeny - kiedy można użyć??

Featured Replies

Napisano

Muszę zadać to pytanie ponieważ wczoraj w trasie pojawiła się straszna mgłą jednak była tak jakby poszarpana.. Nic nie było widać. Trzeba było zwalniać do ~50km/h, gdzieniegdzie na odcinku 100-200 metrów rozrzedzała. Włączyłem sobie przednie halogeny bo na "długich" to istne mleko. Jednak kierowcy z naprzeciwka jakoś zaczęli mi mrugać(zaczęli oznacza 2 osoby smile.gif.. O co chodzi?? Mijałem kilka aut z halogenami i one nie oślepiają. Czy coś może być nie tak?? światła ustawione niedawno. bez halogenów nikt nie mruga.

Czy halogenów można używać przy przejrzystym powietrzu?? -to już wiem że nie

Napisano

> Czy halognów można używać przy przejrzystym powietrzu??

nie

Napisano

nie bardzo można używać halogenów przy dobrych warunkach. Jak ludzie Ci mrugają to znaczy że coś jest nie tak.

Napisano
  • Autor

> nie bardzo można używać halogenów przy dobrych warunkach. Jak ludzie

> Ci mrugają to znaczy że coś jest nie tak.

No ok. Ale jak pisałem były 100-200 metrowe przerwy we mgle..(i tak przez 40km) To miałem tak na zmianę włączać i wyłączać?? Jak na moje to już nie były DOBRE warunki. Czy halogeny też się jakoś ustawia??

Napisano

w takich werunkach prawidłowo ustawione światła mijania, czyste klosze lamp do tego zachowanie szczególnej ostrożności wystarczą.

Z prostych obliczeń wynika że jadąc z prędkością 70 km/godz twój samochód pokonuje dystans 20 metrów w ciągu jednej sekundy. 5 sekund i wyjechałeś z mgły - Szkoda włącznika

edit: 100-200 metrowe były prześwity? No to już nie wiem! Niech wypowie się ktoś z policji bo wiem że na forum jest ktoś taki

Napisano
  • Autor

> w takich werunkach prawidłowo ustawione światła mijania, czyste

> klosze lamp do tego zachowanie szczególnej ostrożności

> wystarczą.

> Z prostych obliczeń wynika że jadąc z prędkością 70 km/godz twój

> samochód pokonuje dystans 20 metrów w ciągu jednej sekundy. 5

> sekund i wyjechałeś z mgły - Szkoda włącznika

> edit: 100-200 metrowe były prześwity? No to już nie wiem! Niech

> wypowie się ktoś z policji bo wiem że na forum jest ktoś taki

O faktycznie w pierwszym poście zamieszałem zaraz poprawię. 100-200 m były prześwity. A mgła była taka że dało się jechać ledwo 50, miejscami nawet wolniej..

Jak jest delikatna mgła to oczywiście nie włączam halogenów. Ale wczoraj to była masakra.

Klosze były czyste po przed ruszeniem odśnieżyłem i oskrobałem. A potem to myślę że od temp lamp nie zamarzły przy -10

Napisano

Świateł przeciwmgłowych można używać poza terenem zabudowanym,jeżeli widocznośc spada poniżej 50m.Dlatego jak jest taka mgła jak napisałeś,to można używać.Inna sprawa z oślepianiem.Dobrze ustawione halogeny NIGDY NA SUCHEJ DRODZE nie oślepiają.Wniosek jest tylko jeden,może masz zle ustawione(świecą ku górze)

Napisano

> Muszę zadać to pytanie ponieważ wczoraj w trasie pojawiła się

> straszna mgłą jednak była tak jakby poszarpana.. Nic nie było

> widać. Trzeba było zwalniać do ~50km/h, gdzieniegdzie na odcinku

> 100-200 metrów rozrzedzała. Włączyłem sobie przednie halogeny bo

> na "długich" to istne mleko. Jednak kierowcy z naprzeciwka jakoś

> zaczęli mi mrugać(zaczęli oznacza 2 osoby .. O co chodzi??

> Mijałem kilka aut z halogenami i one nie oślepiają. Czy coś może

> być nie tak?? światła ustawione niedawno. bez halogenów nikt nie

> mruga.

> Czy halogenów można używać przy przejrzystym powietrzu?? -to już wiem

> że nie

odchylenie strumienia światła dla reflektorów przeciwmgłowych wynosi 20% . Biorąc pod uwagę , że umiejscowione są niżej niż światła mijania (12%) i mają większe w/w odchylenie nie ma możliwości , żeby przy ich prawidłowym ustawieniu oślepiały innych użytkowników drogi .

Napisano

Witam.

Pozwole sobie zacytowac czesc artykulu z tygodnika Motor :

"W ustawie nic nie pisze na temat zasiegu widzialnosci w ktorym to mozna wlaczyc swiatla przeciwmglowe przednie. Tylne wolno wlaczac dopiero wtedy kiedy widocznosc spada ponizej 50 metrow. Przepisy zezwalaja a nawet zobowiazuja kierowce do uzycia tych swiatel w warunkach ograniczonej widocznosci zostawiajac ocene tych warunkow kierowcy - chodzi oczywiscie o przednie swiatla.

Swiatla przeciwmglowe z reguly maja niewielki zasieg okolo 15 metrow sluza do oswietlenia drogi tylko podczas gestej mgly - a takze na drogach kretych oznaczonych znakami - aby ulatwic dostrzezenie krawedzi jezdni. kiedy pada deszcz nic one kierowcy nie daja ale odbijajac sie od mokrej jezdni powoduja mocne oslepienie innych."

Mam nadzieje ze to pomorze rozwiac watpliwosci co do uzywania .

Natomiast z tego co pamietam to w tych swiatlach raczej jest sruba do regulacji ( w astrze G sie ustawia), wiec moze warto abys podjechal na stacje diagnostyczna i sprawdzil.

Pozdrawiam

Napisano

> Mijałem kilka aut z halogenami i one nie oślepiają.

Bo co... bo nie mrugali?

Jedyna sprawdzona metoda na ocenę czy twoje światła oślepiają to... osobiste minięcie swojego samochodu 270751858-jezyk.gif

Napisano

A ja gdzies slyszalem ze z przednimi mozna jezdzic ale z tylnym to nie nie wiem ile prawdy w tym bo z tego co pamietam z kursu to tak jak mowicie ze gdy widocznosc spada do ilus tam metrów podczas mgły

czolem

Oberon

Napisano

> A ja gdzies slyszalem ze z przednimi mozna jezdzic

Prawo o ruchu drogowym:

Oddział 3

Używanie świateł zewnętrznych

Art. 51.

5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

Oddział 8

Ostrzeganie oraz jazda w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza

Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:

a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,

3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Dochodzę do wniosku, że tych dwóch co mijałem było nadwrażliwych confused.gif Co prawda w miejscach przerzedzenia widoczność była prawi 100% ale jak kolega lelek napisał:

>Oddział 8

>Ostrzeganie oraz jazda w warunkach zmniejszonej przejrzystości >powietrza

>

>Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować >szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej >przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami >atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

>1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:

>a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te >światła jednocześnie,

Widoczność była wyraźnie ograniczona, powiem nawet że bardzo ograniczona. Co do ustawiania halogenów to jakoś mi się nie wydaje że są źle ustawione ale kto wie. Pojadę obadać.

A może ktoś zna sposób "na ścianę" tak jak w przypadku świateł mijania coby sobie samemu sprawdzić??

Napisano

Kolego jak wytrzymasz do jutra to dokładnie powiem ile procent powinny "spadać" halogeny w Astrze G wg. instrukcji. Jeśli staniesz przy ścianie w odl. np. 10 m zmierzysz ile niżej niż źródło światła musi padać snop światła..

(wiem, że były posty o 20% spadku - chyba coś koło tego)

Pozdrawiam

Napisano

Dla halogenów w G jest to dokładnie 2% spadku czyli przy odl. od ściany snop światła na ścianie ma być niżej o 20 cm niż źródło światła. Poza tym auto należało by obiążyć jedną osobą z przodu i mieć paliwo w baku wink.gif

Pozdrawiam

Calv

Napisano

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Dochodzę do wniosku, że tych dwóch

> co mijałem było nadwrażliwych Co prawda w miejscach

> przerzedzenia widoczność była prawi 100% ale jak kolega lelek

> napisał:

> Widoczność była wyraźnie ograniczona, powiem nawet że bardzo

> ograniczona. Co do ustawiania halogenów to jakoś mi się nie

> wydaje że są źle ustawione ale kto wie. Pojadę obadać.

> A może ktoś zna sposób "na ścianę" tak jak w przypadku świateł

> mijania coby sobie samemu sprawdzić??

No właśnie - Lelek zaserwował to, co powinno być dla nas biblią wink.gif kierowcy - czyli kodeks zeby.GIF. Jeśli masz pewność, że światła przeciwmgielne masz poprawnie ustawione (łatwo to sprawdzić), to na tych migających jest sposób: odwzajemnienie uczuć. Znaczy się: odmignięcie światełkiem, niech zaznają przyjemności oślepiania.

Osobiście używam dość często świateł przeciwmgielnych w warunkach złej pogody (mgła, śnieg, deszcz) bo doskonale oświetlają bliską odległość od samochodu, w szczególności doświetlają pobocze. Dlatego też ustawodawca dopuścił stosowanie tych świateł do użytku przy pokonywaniu krętych dróg.

Z drugiej strony, jeśli nie ma potrzeby ich stosowania, żeby nie drażnić współużytkowników drogi (tych jadących z przeciwka) po prostu wyłączam światełka gdy nie są mi potrzebne smile.gif.

Napisano

> No właśnie - Lelek zaserwował to, co powinno być dla nas biblią

> kierowcy - czyli kodeks . Jeśli masz pewność, że światła

> przeciwmgielne masz poprawnie ustawione (łatwo to sprawdzić)

Dokładnie

to

> na tych migających jest sposób: odwzajemnienie uczuć. Znaczy

> się: odmignięcie światełkiem, niech zaznają przyjemności

> oślepiania.

Mam nadzieję, że nie będzie dochodzić do sytuacja gdzie dwaj "mądrzy" kierowcy jadą naprzeciw siebie na "długich"...

> Osobiście używam dość często świateł przeciwmgielnych w warunkach

> złej pogody (mgła, śnieg, deszcz) bo doskonale oświetlają bliską

> odległość od samochodu, w szczególności doświetlają pobocze.

W deszcz jazda na halogenach jest strasznie denerwująca. ze względu na ich bliskość jezdni strasznie odbijają się od mokrego asfaltu i oślepiają tych z naprzeciwka a ich użycie na mokrej drodze nie daje większego efektu (na ciemnym, mokrym asfalcie nawet "długie" nie spisują się dobrze) dlatego osobiście uważam to za przesadę... no.gif

> Dlatego też ustawodawca dopuścił stosowanie tych świateł do

> użytku przy pokonywaniu krętych dróg.

> Z drugiej strony, jeśli nie ma potrzeby ich stosowania, żeby nie

> drażnić współużytkowników drogi (tych jadących z przeciwka) po

> prostu wyłączam światełka gdy nie są mi potrzebne .

Jak najbardziej! ok.gif i tego się trzymajmy

Ja podczas zbliżania i mijanki często poprostu na chwilę gaszę halogeny co by nie razić tych z naprzeciwka (szczególnie gdy nie ma strasznie złych warunków na drodze)

Pozdrawiam

Calv

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.