Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana zegarów - nie działa licznik km dziennych

Featured Replies

Napisano

Zabrałem się wkońcu za wymianę zegarów na takie z obrotomierzem. Nie będę opisywał problemów z Pocztą, która jak zwykle nie mogła dostarczyć paczki w terminie. Kupione przeze mnie zegary są firmy VDO. Pełen entuzjazmu zabrałem się za rozbieranie Asterki w celu pociągnięcia zielonego kabelka od komputera do obrotomierza. Radość ustąpiła kiedy wyciągnąłem stare zegary. Okazało się że są firmy Delco. No i zaczęło się... Postanowiłem przełożyć prędkościomierz żeby zgadzał się stan licznika. Okazało się że nie jest to takie proste. Zaczęło się od tego że inny jest sposób podłączenia folii do zegara, ale to udało mi się zrobić bez problemu. Gorzej było z wpasowaniem go do obudowy. VDO ma nieco inny kształt i jest bardziej płaski. W ruch poszła lutownica i mini szlifierka. Po 2h bojów złożyłem do kupy zegary i poleciałem zakładać. Podłączyłem i nawet zadziałały...ale... okazało się że licznik kilometrów dziennych, ten kasowany, nie kasuje się confused.gif Duszę kasownik a liczydło ustawia się w jakiejś dziwnej kombinacji, za każdym razem innej. No i teraz mam problem, olać sprawę czy starać się naprawić. Próbowałem rozkręcać prędkościomierz z tych nowych zegarów ale nie dałem rady. Boję się że rozwalę dokładnie licznik i będzie po zawodach.

Drugi problem to wskazania obrotomierza... na oko trochę za mało pokazuje. Na jałowym wszystko się zgadza, coś ok 800-900. Dalej na poszczególnych biegach : 2- 40km/h - 2500obr.min; 3- 60km/h -2500obr.min; 4- 90km/h -2500obr.min; 5- 120km/h - 2500obr.min. O ile na niższych biegach wydaje mi się że obroty są dobre to na 5 jakoś za mało. Depnąłem na 3 do 120km/h i obroty poszły na 5000obr/h.

Podpowiedzcie mi coś na temat obrotów. Od razu mówię że nie wiem jaką mam skrzynię biegów.

Napisano

wygląda , że obroty są ok , u siebie mam bardzo podobnie (podobny silnik , ta sama skrzynia) z tym , że też wymieniałem zegary na takie z obrotomierzem spineyes.gif

Napisano

Licznik nie kasuje sie bo po przelozeniu predkosciomierza nie ma odpowiednio

duzo miejsca w obudowie na dzwignie ktora go zeruje (Delco i VDO maja inne mechanizmy)

Musisz przyszlifowac obudowe (albo dziure zrobic - nie pamietam)

Przyjrzyj sie dokladnie i na pewno sobie poradzisz zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Licznik nie kasuje sie bo po przelozeniu predkosciomierza nie ma

> odpowiednio

> duzo miejsca w obudowie na dzwignie ktora go zeruje (Delco i VDO maja

> inne mechanizmy)

> Musisz przyszlifowac obudowe (albo dziure zrobic - nie pamietam)

> Przyjrzyj sie dokladnie i na pewno sobie poradzisz

Dobrze prawisz. Kolega Sebo_M kiedy wymieniał u siebie na licznik z obrotkiem też miał podobny problem i piłował coś, przynajmniej tak mi pisał wink.gif Z tym, że on teraz wozi się Volvo i tylko czasami tu zagląda wink.gif

Pozdroofka

Napisano

A więc tak:

Robiłem to samo co ty i miałem identyczny problem.

Nie kasowało km dziennych.

Chodzi o to że jak wciskasz ten "kasownik" to ten patyczek z drugiej strony licznika wychodzi. W zegarach jest specjalna dziurka - otworek, przez który ten patyczek wychodzi poza obudowe licznika. W zegarach innej firmy ten otwork jest przesunięty. Więc ten patyczek nie ma sie gdzie schować, nie wchodzi a raczej nie wychodzi do końca. Siłą rzeczy nie można go docisnąć do końca. Przesunięcie jest minimalne.

Sprawdź dokładnie gdzie ten patyczek chce wychdzić i zrób mu otworek. waytogo.gif

Napisano

> Z tym, że on teraz wozi się Volvo i tylko czasami

> tu zagląda

Zagląda, zagląda...

Forum V40 jest do bani.

Tam nikt nic prawie samemu nie robi, ludzie piszą że mają problem, potem 20 os sie przyłącza do pytania że ma tak samo i nikt nie rozwiązuje problemu. A na końcu wymieniaja sie inf gdzie najtaniej naprawić usterke, czy w InterCarsie czy w NorAuto itd

Ostatnio rozmawialiśmy o wymianie świec żarowych w dieslu, a tu kilku kolesi (z benzynami) pytają sie gdzie te świece żarowe bo tez by se je zmienili. screwy.gif

Napisano

> Zagląda, zagląda...

> Forum V40 jest do bani.

> Tam nikt nic prawie samemu nie robi, ludzie piszą że mają problem,

> potem 20 os sie przyłącza do pytania że ma tak samo i nikt nie

> rozwiązuje problemu. A na końcu wymieniaja sie inf gdzie

> najtaniej naprawić usterke, czy w InterCarsie czy w NorAuto itd

> Ostatnio rozmawialiśmy o wymianie świec żarowych w dieslu, a tu kilku

> kolesi (z benzynami) pytają sie gdzie te świece żarowe bo tez by

> se je zmienili.

identyczne spostrzeżenia mam na innym forum jeśli chodzi o Forda hehe.gif ale tam większość jeździ do ASO i poleca ASO yikes.gifscrewy.gif

Co ciekawe części do Forda w ASO są średnio 3x droższe niż analogicze w ASO Opla hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A więc tak:

> Robiłem to samo co ty i miałem identyczny problem.

> Nie kasowało km dziennych.

> Chodzi o to że jak wciskasz ten "kasownik" to ten patyczek z drugiej

> strony licznika wychodzi. W zegarach jest specjalna dziurka -

> otworek, przez który ten patyczek wychodzi poza obudowe

> licznika. W zegarach innej firmy ten otwork jest przesunięty.

> Więc ten patyczek nie ma sie gdzie schować, nie wchodzi a raczej

> nie wychodzi do końca. Siłą rzeczy nie można go docisnąć do

> końca. Przesunięcie jest minimalne.

> Sprawdź dokładnie gdzie ten patyczek chce wychdzić i zrób mu otworek.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Będę musiał się przyjrzeć tematowi dogłębnie. Tym bardziej że jedna z żarówek podświetlających zegary coś nie kontaktuje i trzeba zachęcać ją ręcznie do świecenia (znaczy pierdyknąć w sybkę zegarów). Będzie trochę wolnego czasu to pokombinuję.

P.S. To forum i ludzie są poprostu SUPER ! ! ! Z każdym problemem możemy wspólnie sobie poradzić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.