Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustalanie prędkości maksymalnej?

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam czy ktoś może wie w jaki sposób producent ustala maksymalną prędkość i przyśpieszenie swoich samochodów które później zamieszcza jako "dane techniczne"? Wyliczają to? Testują już gotowe egzemplarze? No a jeśli już to czy biorą najlepszy wynik który się uda uzyskać, czy raczej jakąś średnią z iluś przejazdów? Ktoś wie jak to wygląda?

Napisano

i z iloma osobami na pokladzie jest dokonywany pomiar?

Zarówno Vmax jak i 0-100km/h ?

Napisano

> i z iloma osobami na pokladzie jest dokonywany pomiar?

> Zarówno Vmax jak i 0-100km/h ?

kilka razy mi się obiło o uszy,że dwie osoby plus bagaż

tylko teraz pytanie ile waża te osoby i ile waży bagaż

Napisano

> Tak się zastanawiam czy ktoś może wie w jaki sposób producent ustala

> maksymalną prędkość i przyśpieszenie swoich samochodów które

> później zamieszcza jako "dane techniczne"? Wyliczają to? Testują

> już gotowe egzemplarze? No a jeśli już to czy biorą najlepszy

> wynik który się uda uzyskać, czy raczej jakąś średnią z iluś

> przejazdów? Ktoś wie jak to wygląda?

Zawsze na początku produkcji nowego modelu wychodzi tzw. "seria próbna" kilkunastu samochodów która jest testowana w różnych warunkach klimatycznych gdzie aut się nie oszczędza tylko sprawdza ich możliwości i ewentualne niedoróbki i chyba na podstawie dokonanych podczas testów pomiarów oblicza sie późniejsze poszczególne parametry.

Napisano

> kilka razy mi się obiło o uszy,że dwie osoby plus bagaż

> tylko teraz pytanie ile waża te osoby i ile waży bagaż

Ja słyszałem, że dwie osoby bez bagażu. I że standardowo na osobę przyjmuje się 70kg... Ale głowy nie dam. smile.gif

Co do Vmax, to już kiedyś pisałem, co to jest. W skrócie - to nie jest największa prędkość, do jakiej można rozpędzić samochód, tylko prędkość, z jaką ten samochód może się poruszać przez dłuższy czas (kilkanaście, kilkadziesiąt godzin) bez zauważalnej szkody dla podzespołów. W zależności od mocy silnika jest to:

- albo prędkość, przy której przestanie przyspieszać (zanim silnik wejdzie w obszary niebezpieczne, podawane oczywiście dla tych dwóch osób, seryjnego ogumienia z odpowiednim ciśnieniem, płaskiego terenu, etc.),

- albo prędkość, przy której na najwyższym biegu silnik dotrze do poziomu obrotów odcinających paliwo (to się zdarza w przypadku mocnych, usportowionych samochodów),

- albo prędkość, jaką dopuści elektroniczny ogranicznik prędkości.

Pierwszy przypadek odpowiada za powstawanie opowieści typu: samochód X ma Vmax 150km/h? Eeee... Ja jechałem 180...

I nawet nie ma w tym żadnej sprzeczności. Producent nie podał, ile ten samochód wyciąga zjeżdżając z MtEverestu i będąc popychanym z tyłu przez Veyrona wink.gif, tylko ile można nim jechać nie martwiąc się, że zaraz coś odpadnie... ok.gif

A co do pozostałych parametrów: kierowca testowy, tor testowy, ładna pogoda, urządzonko w stylu GTech i wszystko wiadomo. smile.gif

Napisano

2 osoby i pełny bak!

Napisano

> i z iloma osobami na pokladzie jest dokonywany pomiar?

> Zarówno Vmax jak i 0-100km/h ?

To z iloma osobami na pokladzie ma bardzo duze znaczenie dla przyspieszenia. Jednak dla vmax juz bardzo znikome.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.